By Luke Sumpter


We hebben het allemaal meegemaakt; wel wiet op zak maar niets om het mee te roken. Wat kun je op zo'n moment doen om je behoefte aan THC te stillen?

In dit artikel laten we je drie methoden zien om je eigen bong of pijp mee te knutselen. De materialen heb je vast in huis. Nu kun je altijd wiet roken, ook als je weer eens zonder vloei of bong zit.

De basisprincipes van een bong

Als je wiet hebt maar geen vloeitjes, pijp of bong, moet je even creatief aan de slag. Vaak liggen er talloze voorwerpen in huis die je tot geïmproviseerde bong of pijp kunt ombouwen.

Het doet je toppen niet altijd recht, maar je wordt er wel high van.

Bij maken van een bong of pijp, zijn er een aantal fundamentele kenmerken waar je aan moet denken:

 • Een plek waar je wiet in kunt stoppen en verbranden
 • Een mondstuk waar je doorheen kunt zuigen

Deze twee functies zijn essentieel, want zonder kom je niet ver. Dit artikel gaat over het maken van een doe-het-zelf bong als je écht geen andere optie hebt. Daarom zijn de twee bovenstaande kenmerken onze leidraad. We willen iets maken dat functioneert; het hoeft er niet indrukwekkend uit te zien.

Verschillende soorten screens

Idealiter wil je je zelfgemaakte bong voorzien van een soort screen. Zo voorkom je namelijk dat er brandende, verkoolde brokjes wiet in je mond belanden. Het kan zijn dat je nog wat speciale bong screens hebt liggen: in dat geval kun je die gewoon gebruiken. Zo niet, moet je even in huis op jacht.

Hieronder vind je twee opties.

Screen van aluminiumfolie

Aluminiumfolie ligt vast in de keukenla. Hiermee kun je vrij eenvoudig een screen maken. Snijd of scheur het gewoon op maat van je geïmproviseerde bowl en gebruik een speld of pen om er verschillende gaten in te prikken. Meer hoef je niet te doen.

Dit soort gekunstelde creaties gaan wellicht na enkele trekken stuk, maar je kunt er gewoon meer maken als dat nodig is. Je kunt de folie een paar keer omvouwen om ze wat steviger te maken.

Hoe maak je zelf een bong?

Paperclip of ijzerdraad

Als je geen folie hebt, kun je een spiraaltje maken van een paperclip of een stukje ijzerdraad. Deze methode vereist enige voorzichtigheid en werkt niet zo goed als folie, maar zorgt er wel voor dat de grotere stukken wiet er niet doorheen vallen.

Hoe strakker je de spiraal spant, hoe beter het brandende stukjes wiet eruit filtert. Het is dus de moeite waard om het spiraaltje vanaf het begin zo goed mogelijk te vormen... je plukt er later de vruchten van!

Hoe maak je zelf een bong?

Wat als je niks thuis hebt liggen?

Het kan zijn dat je geen spullen hebt om een screen mee te maken. In dat geval kun je het volgende doen:

 • Maak een bong van een blikje (hierover later meer).
 • Gebruik wat brandbaar materiaal om onder je wiet te stoppen. Dit kunnen grotere brokken wiet zijn, of eventueel wat tabak. Thee werkt ook prima. Alles wat niet fijngemalen is en waar je niet gemakkelijk doorheen kunt zuigen, werkt als een soort filter. Zorg ervoor dat je het na elke trek vervangt!

Zelf een bong maken: 3 opties

Nu je weet wat je nodig hebt om een bong of pijp te maken, gaan we in op drie verschillende methoden. Hopelijk kun je een van deze opties gebruiken wanneer de nood hoog is. Ze zijn allemaal heel eenvoudig en voor elke bong heb je slechts één onderdeel nodig.

Appelpijp

Deze klassieker moet je eigenlijk sowieso proberen, ook als er geen crisis is. Een appel wordt het meest gebruikt, maar je kunt talloze andere soorten groenten en fruit tot een bong of pijpje ombouwen.

Hieronder leggen we uit hoe je een appelpijp maakt. Je kunt zelf aanpassingen doen en gebruiken wat in je keuken aanwezig is.

Benodigdheden

 • Appel
 • Mes (optioneel)
 • Pen
 • Screen (optioneel)
Hoe maak je zelf een bong?

Instructies

1. Verwijder de steel van de appel en maak een verticaal gat met een mes of pen. Snijd niet helemaal door naar de onderkant van de appel, maar ongeveer driekwart. Het gat moet een diameter van 2-3 cm hebben.

Hoe maak je zelf een bong?

2. Druk nu met behulp van de pen nog een gaatje in de zijkant. Dit moet het verticale gat kruisen. Je kunt eventueel blijven duwen zodat het aan de andere kant van de appel naar buiten komt, om een klapgat te maken. Maar je kunt tot aan het verticale gat drukken en daar stoppen.

3. (Optioneel) Voeg je screen toe.

4. Je harde werk zit erop! Stop je wiet in het gat aan de bovenkant, steek het aan en inhaleer door het gat aan de zijkant.

Hoe maak je zelf een bong?

Bong van plastic fles

Ook dit is een klassieker. Wie heeft er niet een tijdelijke bong van een fles gemaakt en daar onverwacht lang plezier van gehad? Bijkomend voordeel is dat in een flesbong hars ophoopt als je hem vaak gebruikt, waardoor de ervaring alleen maar beter wordt.

Laten we snel uitleggen hoe je er een maakt.

Benodigdheden

 • Plastic fles van 500 ml
 • Pen/downpipe/blikje
 • Folie (optioneel)
 • Mes/schaar (optioneel)
 • Aansteker/sigaret
 • Elastiekje (optioneel)
Hoe maak je zelf een bong?

Instructies

1. (Optioneel) Bouw een downpipe. Hiervoor kun je een bestaande downpipe, de huls van een pen of een opgerold blikje gebruiken. Als je een pen gebruikt, moet je een bowl van folie maken om te voorkomen dat de pen smelt wanneer je hem gebruikt. Maak die bowl van meerdere lagen. Je kunt ook met een mes of een schaar een stuk uit een blikje knippen en er een kokertje van rollen. Dit kan met of zonder bowl werken.

2. Stop de downpipe in de fles. Dit gaat het beste door ongeveer halverwege de fles met het uiteinde van een sigaret een rond gaatje te branden. Op deze manier creëer je de beste pasvorm. Je kunt een mes of een aansteker gebruiken, maar dit kan een oneven gat creëren. Hierdoor kan er lucht doorheen komen en dit wil je voorkomen. Duw je downpipe door tot hij bijna op de bodem van de fles zit.

ç

Hoe maak je zelf een bong?

3. Gebruik een elastiekje om de bovenkant van de pijp in de richting van de fles omhoog te trekken. Plaats het ene uiteinde aan de zijkant van de fles tegenover de downpipe en het andere over de downpipe. Het zou nu in een hoek van ongeveer 45 graden omhoog moeten staan.

Hoe maak je zelf een bong?

4. (Optioneel) Snijd of brand een klapgat op ongeveer dezelfde hoogte als de downpipe.

5. Vul de fles voor ongeveer een derde met water.

6. Nu is je flesbong klaar voor gebruik. Stop wat wiet in de downpipe, steek aan en inhaleer door de opening aan de bovenkant van de fles.

Hoe maak je zelf een bong?

Bong van een blikje

Deze methode is veruit het makkelijkste op de lijst en komt van pas als je echt geen andere opties meer hebt. Tik een blikje op de kop en je kunt wiet roken.

Benodigdheden

 • Blikje bier/frisdrank/sap
 • Tang (optioneel)
Hoe maak je zelf een bong?

Instructies

1. Trek het lipje van het blikje af.

2. Stop het lipje nu voorzichtig verticaal tussen je achterste kiezen. Doe voorzichtig! Bijt zachtjes, je hoeft niet veel kracht te zetten en je kiezen breken. Het zou onder de druk dubbel moeten vouwen. Haal het uit je mond.

Als je je tanden liever niet wilt gebruiken (we nemen het je niet kwalijk), heb je een tang nodig om deze vorm te maken.

Hoe maak je zelf een bong?

3. Op de plek waar het is gevouwen, zouden er twee scherpe hoeken moeten zitten. Kies een plek op het blikje, ongeveer halverwege tot twee derde vanaf de bovenkant. Gebruik de scherpe hoeken van het gevouwen lipje om verschillende kleine gaatjes te maken, heel dicht bij elkaar. Het is het beste om deze aan de kant recht tegenover de opening te maken waar je normaal gesproken door drinkt.

4. (Optioneel) Prik een gaatje in de bodem van het blikje om een klapgat te maken.

Hoe maak je zelf een bong?

5. Vouw het blikje zodanig dat er een inkeping ontstaat op de plek waar je de bowl hebt gevormd. Hierdoor kan de wiet terwijl je inademt op de kleine gaatjes blijven zitten, zonder dat het eraf valt.

6. Nu heb je een pijpje. Leg je wiet op de gaatjes (het metaal werkt al als screen) en steek aan. Inhaleer in door het mondstuk.

Hoe maak je zelf een bong?

Zijn zelfgemaakte bongs veilig?

Ja, in principe wel, maar ze zijn natuurlijk niet ideaal. Als je een vlam in de buurt van plastic houdt, zorg er dan voor dat deze goed met folie is geïsoleerd. Anders kun je het beter niet gebruiken, omdat het zal smelten. Het is het echt niet waard om je longen met schadelijke rook te vullen met iets waar je toch niet high van wordt. Wees ook heel voorzichtig als je je tanden gebruikt om een bong van een blikje te maken. Afgezien daarvan zijn zelfgemaakte bongs over het algemeen veilig, of in ieder geval veilig genoeg voor eenmalig gebruik.

Als laatste optie, beschouw het als een bonus, kun je ook proberen een gravity bong te maken. Naast het feit dat ook deze bong als prima laatste redmiddel kan fungeren, is het ook gewoon leuk om eens te knutselen.

Veel plezier!

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.