By Luke Sholl


Jointjes zijn decennialang de hoeksteen van het cannabiswereldje geweest. Velen zijn er verzot op omdat ze simplistisch en gerieflijk zijn en daarbij opperbest smaken. Het komt soms echter ook voor dat er geen vloeitjes voorhanden zijn. Bovendien houden sommige mensen niet van jointjes vanwege het idee dat ze dan papier roken. Anderen geven eenvoudigweg de voorkeur aan andere manieren om cannabis te consumeren omdat ze dat lekkerder en makkelijker vinden. Wat de beweegredenen ook zijn, er zijn veel verschillende alternatieve manieren om high te worden. Hier volgt een opsomming van de meest bekende alternatieven voor vloeitjes.

VAPORIZERS

In razend tempo zijn vaporizers een van de meest gebruikte manieren geworden voor het consumeren van cannabisproducten. Droge kruiden, olie, wax, distillaten en andere concentraten, zoals shatter en budder, zijn allemaal met een vaporizer te verdampen en inhaleren.

Vaporizers zijn niet alleen veelzijdig, ze zijn ook een gezonder alternatief voor roken. Dat komt omdat verdampte cannabis veel minder gif- en kankerverwekkende stoffen bevat dan rook.

Oorspronkelijk zijn vaporizers in de markt gezet als een gezonde, alternatieve manier om van tabak te genieten. Ze hebben zich echter ontpopt als een van de veiligste, makkelijkste en prettigste manieren om van cannabis te profiteren.

Vaporizers werken het meest efficiënt bij een temperatuur van 140–205°C. Andere temperaturen hebben tot gevolg dat je cannabinoïden in rook opgaan of niet benut worden. Zorg ervoor dat je wiet eerst goed met een grinder verkruimeld is. Zo weet je zeker dat het volledig en gelijkmatig verdampt.

Vaporizers van Royal Queen Seeds

Er zijn veel verschillende modellen vaporizers. Of je nu thuis of onderweg wilt vapen, je hebt veel opties, ook qua prijs. Sommige vaporizers, zoals de vaporizer pen, zijn razend populair en daardoor ook een kostbare investering.

Tot slot gaan niet alle vaporizers lang mee. Dergelijke wegwerp-vaporizers of patronen zijn in diverse dispensaria in Noord-Amerika te verkrijgen. Ze werken op een goedkoop, klein, eenvoudig batterijtje, in plaats van een geavanceerd verhittingssysteem. Je koopt ze meestal in een verpakking waar ook een concentraat in zit, zoals olie of een distillaat. Tegen de tijd dat dit is opgebruikt, gooi je de pen weg.

PIJPEN

Pijpen zijn er in diverse soorten en maten. Bovendien bestaan ze uit verschillende materialen, zoals glas, metaal, hout en klei. Deze soorten materiaal zorgen elk voor een unieke rooksmaak. Voor iedereen is er dus wat wils. Pijpen bieden gebruiksgemak en je neemt ze makkelijk mee.

Om de inhoud van je pijpje gelijkmatig te laten verbranden, moet het mengsel fijn verkruimeld zijn. Als er een turbogat in je pijp zit, houd je dit dicht wanneer je de inhoud aansteekt en laat je het los om te inhaleren.

Als je het juiste klusmateriaal in huis hebt, is het ook mogelijk er in noodgevallen zelf een te maken. Blijf lezen en ontdek hoe je zelf pijpen maakt van appels, schutbladen van maïs en waterflessen.

PIJPEN

BONGS

Veel mensen roken hun wiet het liefst in een bong, omdat je er in één klap zeer high van wordt. En dat niet alleen, bongs zijn ook nog eens snel rookklaar, omdat je niet eerst een joint in elkaar hoeft te pielen. Het enige nadeel van een bong is dat deze water nodig heeft om te functioneren. Dat is mogelijk een probleem als er geen water in de buurt is.

Bongs zijn te produceren van uiteenlopende materialen, zoals glas, metaal, acrylplastic, klei en zelfs hout en bamboe. Er zijn ook veel verschillende modellen op de markt. Je vindt uitvoeringen met carburateurs, percolators, meerdere kamers, rechte rookpijpen, met een bekervorm en gravity bongs.

BONGS

GRAVITY BONGS

Gravity bongs heten zo omdat ze van de zwaartekracht gebruikmaken om rook te produceren. Ze zijn met van alles te maken; watermeloenen, pompoenen, melkflessen en verfemmers. In wezen heb je alleen maar iets nodig om het water in te doen en een fles om de rook op te vangen.

Ons stappenplan voor het maken en gebruiken van een gravity bong:

 1. Halveer de plastic fles met een mes.
 2. Bedek de opening van de flessenhals met aluminiumfolie. Vorm er een kommetje van.
 3. Prik gaatjes in het aluminiumfolie, anders komt er geen lucht door.
 4. Vul de container met water.
 5. Doe de fles in het water met het mondstuk boven de waterspiegel.
 6. Doe je wiet in de aluminium bowl en steek het aan.
 7. Trek de fles langzaam uit het water met de aansteker erbij, zodat ze zich vult met rook.
 8. Duw de fles onder water, zodat je de rook kunt inhaleren die eruit geperst wordt.

BUBBLERS

Bubblers zijn eigenlijk een kruising van een pijp en een bong. Wat dat betreft, rook je van twee walletjes tegelijk. Ze zijn klein genoeg om net als een pijp makkelijk in je hand te houden en zo geconstrueerd dat je er zo high als van een bong van wordt. Bubblers zijn meestal van glas gemaakt en hebben een ronde kamer, ofwel aan de onder- of de zijkant. De kamer is gevuld met water en de wiet gaat in de pijpenkop. Als je in bent voor iets anders of je graag een bong wilt die mee te nemen is, verdiep je dan eens in de bubbler.

BUBBLER

ALTERNATIEVE DRAAIMOGELIJKHEDEN

Mocht je onverhoopt zonder vloei zitten, onthoud dan dat allerlei soorten papier te gebruiken zijn. Een sigarettenhuls, een kauwgompapiertje en zelfs de telefoongids leent zich goed voor het fabriceren van een joint. Het papier in de telefoongids is vaak flinterdun en heeft wel wat weg van vloei. Omdat het zo dun is, plakt het makkelijk met behulp van een beetje spuug, net als vloeitjes. Het papier van een sigaret is meestal dikker en kauwgompapiertjes zijn erg dun en broos.

Als je genoodzaakt bent alternatief papier te gebruiken, zorg er dan voor dat je het voorzichtig verwerkt, anders is de ellende niet te overzien. Pas ook op wanneer je filters gebruikt, want het papier scheurt makkelijk.

HIJS OP ZONNE-ENERGIE

Dit spreekt sowieso alle blowende uitvinders aan. Je kunt namelijk relatief makkelijk high worden door de kracht van de zon te gebruiken. Uiteraard heb je hier wel genoeg zonlicht voor nodig. Maar als je een middag op een zonnige plek bent en een trek wilt nemen zonder een aansteker te gebruiken, is dit misschien wat voor jou.

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Zo kun je een vergrootglas gebruiken om de bowl met een zuivere zonnestraal te verhitten. Aangezien er geen butaan of een flinke vlam aan te pas komt, is het resultaat een inhalatie van pure wiet!

Mocht je echter zin hebben om een compleet rookgerei op zonne-energie te maken, dan kun je ook een of twee toppen in een glazen fles stoppen en deze met een kurk afsluiten. Zet de fles vervolgens in direct zonlicht. Sommige mensen zetten de fles ook wel op een verwarmd oppervlak, bijvoorbeeld een oude satellietschotel. Je kunt er ook voor kiezen om een vergrootglas te gebruiken als je een gecontroleerdere warmtebron wilt. Na ongeveer een minuut is de fles al met rook gevuld. Ontkurk de fles vervolgens en inhaleer. Simpeler kan bijna niet!

HIJS OP ZONNE-ENERGIE

KLASSIEKE WATERPIJP/HOOKAH

Deze rookinstrumenten komen oorspronkelijk uit India en werden al snel populair onder de Ottomanen. Er werd vooral tabak mee gerookt, waardoor ze ook in Europa en Azië terechtkwamen. Hookahs zien er ingewikkeld uit, maar dat is niet het geval.

Om te beginnen, heb je een waterpijp (hookah) nodig, kooltjes, aluminiumfolie, een tangetje, water en eventueel shisha. Wanneer je besluit je wiet met shisha of gewone tabak te mengen, doe je het laatste eerst erin en vervolgens de cannabis. Op die manier voorzie je de wiet van wat vochtigheid en droogt het niet uit tijdens het rookproces.

De hookah is ook geweldig met hasjiesj. Pas op dat je de kooltjes niet met je vingers, maar met de tang beetpakt en ruk niet aan de slang, anders valt de waterpijp om.

KLASSIEKE WATERPIJP/HOOKAH

DAB RIGS

Met een dab rig is het mogelijk verschrikkelijk sterke cannabisextracten te consumeren, zoals shatter, honeycomb en budder. In wezen maken dab rigs gebruik van een "flash"-verdampingsmethode om de concentraten te verwerken. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je een aansteker met een straalvlam nodig; een gewone aansteker is ongeschikt. Het voordeel van het gebruik van een dab rig is dat je er zo high als een tierelier van wordt. Omdat de extracten, bestemd voor dab rigs, hartstikke sterk zijn, is de high een stuk krachtiger vergeleken met de andere methoden op deze pagina.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat dabben een gezondere cannabisconsumptiemethode is dan roken, omdat er doorgaans geen verbrandingsproces aan te pas komt. De verkregen damp is daarbij "zuiverder" dan reguliere cannabisrook.

DAB RIGS

APPELS

Appelpijpen zijn een grappige en gerieflijke manier om cannabis te roken. Appels behoren tot de populairste en meest toegankelijke fruitsoorten ter wereld en zijn vrij eenvoudig om te bouwen tot rookgerei. Alles wat je nodig hebt om een appelpijp te maken, is een appel, een balpen en misschien wat aluminiumfolie.

Voor je begint, moet je ervoor zorgen dat je een verse appel uitkiest, die niet uit elkaar valt. Je prikt er gaatjes in, dus het mag geen verrotte zijn. Bovendien zijn ook alternatieven voor pennen, zoals pennendopjes, potloden of stevige rietjes, in te zetten. Maar die bevelen we niet echt aan.

Voor het maken en gebruiken van een appelpijp volg je deze stappen:

 1. Steek de pen in de appel om een tunneltje te maken, van de bovenkant (waar het steeltje zit) tot het midden/de onderkant (waar het kroontje zit).
 2. Boor met de pen nog een tunneltje in de zijkant van de appel. Dit moet in verbinding staan met het tunneltje in het midden en een onbelemmerde luchtstroom opleveren.
 3. Bedek de natuurlijke vorm van de appel, daar waar het steeltje gezeten heeft, met aluminiumfolie, zodat je een bowl vormt.
 4. Prik gaatjes in het aluminiumfolie voor de luchtstroom.
 5. Leg je wiet bovenop het aluminiumfolie, steek het aan en inhaleer via het zijgat.
 6. Sommige mensen geven er de voorkeur aan een derde tunnel in de appel te boren, bij wijze van turbogat. Dat is een mogelijkheid, maar niet noodzakelijk.
APPELS

SCHUTBLADEN VAN MAÏS

Schutbladen van maïs zijn bijzonder populair geworden onder de gezondheidsbewuste rokers. In Jamaica en Californië worden ze regelmatig gebruikt als alternatief voor vloei en ander rookgerei. Omdat de schutbladen 100% natuurlijk zijn, beschouwen we deze toepassing als een van de gezondste methoden om cannabis te roken.

Nadat ze gedroogd zijn, zijn de schutbladen eenvoudig op te rollen. Bovendien zijn ze vezelrijk, waardoor ze stevig te draaien zijn met je wiet erin en net als vloeitjes gelijkmatig branden. Als het je leuk lijkt op een gezonde en creatieve manier wiet te roken, zou je eens gedroogde schutbladen moeten gebruiken.

SCHUTBLADEN VAN MAÏS

HETE MESSEN

De hete-mesmethode is een van de alleroudste, bekende manieren om cannabis of hasj te roken. Je hebt alleen maar een of twee messen en een hittebron nodig. Als je het gasfornuis gebruikt, zet het dan op een gematigde stand en leg de stalen messen op de gaspit. Zo warmen ze op en blijft de wiet eraan vastkleven. Als de messen heet genoeg zijn, leg je op het ene mes wat cannabis en druk je het andere erbovenop. Inhaleer zodra er rook ontstaat.

Als je een heet mes beetpakt, zorg er dan wel voor dat je jezelf niet verbrandt aan het heft. Zodra de messen met je wiet in aanraking komen, ontstaat er ogenblikkelijk rook. Sta dus paraat om te inhaleren.

Het is mogelijk kleine aanpassingen te doen aan deze methode als je daar de voorkeur aan geeft. Zo snijden sommige mensen liever een fles doormidden om als zuiginstrument te gebruiken. Ook is het mogelijk een kartonnen keukenrolkoker in te zetten. Bovendien zijn er waaghalzen die de messen helemaal links laten liggen en hun wiet op aluminiumfolie op de gaspit leggen. Deze methode werkt net zo goed, maar gaat gepaard met minder controle over de richting van de rook en daarbij loop je het risico dat je gezicht verbrandt. Je moet hierbij dan ook een keukenrolkokertje of een gehalveerde fles gebruiken.

HETE MESSEN

PLASTIC LONG

Een plastic long is niet alleen makkelijk te maken, je wordt er ook nog eens zeer high van. Plastic longen bootsen de luchtstroomfunctionaliteit van een bong na. Om eentje te maken, ga je op zoek naar een plastic container, zoals een 2l fles, een schaar, aluminiumfolie, plakband en een plastic zak. 2l flessen werken het best, maar als je wilt, is het ook mogelijk voor een inhoudsmaat van 4l te kiezen.

Voor het maken en gebruiken van een long volg je de volgende stappen:

 1. Knip de fles doormidden.
 2. Bevestig de plastic zak met het plakband aan de bodem van de container en zorg dat er geen lucht door ontsnapt.
 3. Doe een stukje aluminiumfolie over de schenktuit van de container en vorm er een pijpenkopje van.
 4. Prik gaatjes in het folie.
 5. Leg je wiet op het folie.
 6. Trek aan de plastic zak terwijl je de wiet aansteekt. Dat zorgt voor zuigingskracht.
 7. Als de zak vol rook zit, verwijder je het folie en inhaleer je.

Als je dit in elkaar wilt knutselen, onthoud dan dat de capaciteit van de container afhankelijk is van de grootte van de plastic zak. Dus: als je een grotere zak gebruikt, past er meer rook in de long en daar word je spetterend high van.

PLASTIC LONG

FRISDRANKBLIKJE

Wiet roken met een frisdrankblikje is helemaal in. Het is een favoriet onder nieuwe rokers, waarbij frisdrankblikjes gemakkelijk tot rookgerei om te toveren zijn. Buig het blikje in tweeën en maak er een paar gaatjes in, evenals een turbogat aan de zijkant. Doe wat wiet in de vouw en steek de boel aan terwijl je inhaleert door het drinkgat.

Hoewel lege blikjes te hergebruiken zijn als rookgerei, vragen sommige mensen zich af wat de negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn. Het aluminium van de blikjes is wellicht niet zo veilig om voor het roken te gebruiken als aluminiumfolie. Bovendien komen er mogelijk uit de verfcoating chemicaliën vrij bij verhitting. De methode is dus op zich in noodgevallen toe te passen, maar doe het zo min mogelijk.

Sommige mensen geven de voorkeur aan roken met een blikje. Zij zeggen dat hun high verbetert door de achtergebleven suiker- en cafeïne-deeltjes. Het zal je niet verrassen dat de wetenschap dit niet kan bevestigen.

FRISDRANKBLIKJE

WATERFLES

Op gelijke wijze als blikjes en 2l containers zijn waterflessen ook te transformeren tot rookgerei. Prik gewoon een gaatje in de zijkant van de fles, doe wat aluminiumfolie over de opening (in de vorm van een kommetje), prik wat gaatjes in het folie en ziedaar! Je hebt een waterfles pijp gemaakt. Sommige mensen zweren dat een gaatje in de bodem het best werkt, maar in feite maakt het niet uit waar je het prikt. Waterfles pijpen zijn lastig te gebruiken, want je moet ze in een bepaalde hoek houden als je ze gebruikt. Daarom moet je voorzichtig te werk gaan, zodat je wiet niet op de vloer terechtkomt tijdens het aansteken.

WATERFLES

ROZENBLAADJES

Je hoort niet vaak over rozenblaadjes als het gaat over alternatieve rookmethoden. Toch claimen veel mensen dat ze net zo effectief zijn als iedere andere cannabisconsumptiemethode. Om een blunt van rozenblaadjes te construeren, heb je slechts 3 rozenblaadjes nodig en een oven.

Ter voorbereiding van de blunt verwarm je de oven voor. Houd 3 rozenblaadjes apart. Als de oven goed heet is, leg je ze 10 seconden op een bakplaat in de oven. Haal ze eruit, belik ze en plak ze aan elkaar, zodat je een blunt hulsel hebt. Leg ze vervolgens weer 10 seconden in de oven. Pas op dat ze niet te veel uitdrogen of broos worden, want dat veroorzaakt problemen bij het draaien. Haal ze bijtijds uit de oven, laat ze even afkoelen en draai een vette blunt van rozenblaadjes.

ROZENBLAADJES

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.