By Steven Voser


Dabben is een relatief nieuw fenomeen, waarbij fans van wiet een nieuwe wereld van smaken en geuren kunnen ervaren. Deze smaken verschillen sterk van wat je gewend bent als je cannabis rookt.

Wil je meer weten over dabs, zoals wat ze zijn en hoe je moet dabben? Duik dan in deze uitgebreide gids over dabbing!

Wat houdt dabben in?

'Dabben' is een term die verwijst naar het roken of vapen van cannabis-extracten (dabs) met behulp van een dab rig. De populariteit van dabbing stijgt vooral op markten waar wiet legaal is. Dit is voornamelijk het geval in de VS, waar dabs in bepaalde staten in dispensaria worden verkocht.

Dabs zijn er in verschillende vormen en je kunt ze onder diverse namen vinden. De populairste types zijn:

Je kunt op meerdere manieren van dabs genieten. Maar zoals vermeld, is de populairste methode het roken ervan met een dab rig, een speciale waterpijp. Je kunt dabs echter ook toevoegen aan een joint of blunt of vapen met een portable of desktop vaporizer die voor concentraten geschikt is.

 • Is dabben gevaarlijk voor je longen?

De meeste liefhebbers van dabbing beschouwen het als een gezonder alternatief voor roken. In theorie zullen de concentraten namelijk eerder 'verdampen' dan verbranden. Dit zou moeten leiden tot zuiverder trekken die veel minder gifstoffen bevatten dan de standaard rook van wiet. Dab rigs bevatten ook waterkamers, net als bongs, die de damp zuiveren en afkoelen voordat je het inademt. Naar verluidt, helpt dit ook om gifstoffen te filteren en de schade aan je longen te verminderen.

Er is echter ook belangrijk klinisch onderzoek dat suggereert dat dabbing de longen wel degelijk kan beschadigen. In 2019 publiceerde het tijdschrift Respiratory Medicine Case Reports bijvoorbeeld een studie waarin een geval[1] van een jonge vrouw werd beschreven die zich na het gebruik van dabs met klachten aan de luchtwegen bij de spoedeisende hulp meldde.

De studie beschrijft deze persoon in kwestie en de daaropvolgende diagnose van ernstig acuut longletsel. Daarnaast beoordeelden de onderzoekers ook gegevens van andere gebruikers in een poging te onderzoeken of het longschade en ademhalingsproblemen kon veroorzaken. De auteurs van de studie concluderen dat regelmatig dabben het risico op longbeschadiging vergroot. Dit komt door:

 • Mogelijke verontreinigende stoffen die in de dabs aanwezig zijn. In toxicologische rapporten[2] is bijvoorbeeld butaanhasjolie bestudeerd, waaruit blijkt dat BHO vanwege het butaan tot wel 34% verontreinigende stoffen kan bevatten.
 • Oververhitting van de dabs. Voor dabbing gebruik je een gasbrander om de nail van de dab rig (vergelijkbaar met de bowl van een bong) extreem te verhitten. Als het extract in contact komt met de nail zal het onmiddellijk verdampen. Met deze methode is het nagenoeg onmogelijk om de temperatuur van de rig te beheersen. Veel gebruikers zullen hun dabs dan ook oververhitten, waardoor de cannabinoïden, terpenen en andere verbindingen in het extract in gevaarlijke gifstoffen veranderen. In studies is bijvoorbeeld aangetoond dat terpenen en andere verbindingen in BHO kunnen afbreken tot stoffen die de longen irriteren bij verhitting boven de 480ºC. Voorbeelden van deze stofjes zijn methacroleïne en benzeen.
Wat houdt dabben in?

Wat zijn de voor- en nadelen van dabbing?

Dabben heeft tot een revolutie geleid als het gaat om hoe mensen wiet gebruiken. Zowel dabs als dabbing zelf bieden veel toffe mogelijkheden, maar uiteraard zijn er ook nadelen. Hieronder bespreken we een aantal voor- en nadelen:

 • Voordelen van dabbing
Sterkte
Een van de redenen waarom mensen van dabs houden, is de enorme kracht ervan. Concentraten als BHO en andere dabs bevatten veel hogere concentraties cannabinoïden en terpenen. Als een gevolg hiervan produceren dabs sterkere effecten die langer aanhouden dan die van standaard toppen.
Meer terpenen
Terpenen zijn vluchtige verbindingen die extreem gevoelig voor hitte zijn. Fabrikanten van extracten benutten soms speciale extractiemethoden om dabs met ongelooflijk hoge concentraties terpenen te maken. Dit leidt tot een heel smakelijk eindproduct.
Unieke high
De meeste fans van wiet zijn van mening dat dabs een bijzondere high opwekken. Uiteraard verschilt de ervaring per persoon, maar mensen die high worden door dabs beschrijven de effecten vaak als helderder, stimulerender of ontspannender (afhankelijk van de strain), vergeleken met het effect van gerookte cannabis.
Makkelijker te doseren
Naarmate we meer leren over de wietplant en de talloze toepassingen ervan, wordt ook het doseren steeds belangrijker. Als je de dosis kunt beheersen, kun je de ervaring beter afstemmen op je behoeften, ongeacht de reden voor je gebruik (recreatief of holistisch). Op gereguleerde markten worden extracten zorgvuldig getest en gelabeld met de juiste informatie over cannabinoïden en terpenen, waarmee gebruikers een alternatief voor wiettoppen hebben dat ook nog gemakkelijker te doseren is.
Meer variatie
Dankzij extracten met wiet gaat er een hele nieuwe wereld van smaken en texturen voor je open. Dit biedt wietgebruikers unieke mogelijkheden voor een ongeëvenaarde belevenis.
 • Nadelen van dabbing
Verkrijgbaarheid
Helaas kunnen veel wietgebruikers slechts dromen van BHO of dabs. Buiten de gelegaliseerde markten in de VS zijn dergelijke concentraten namelijk moeilijk verkrijgbaar. Dit betekent dat veel mensen hun heil op de zwarte markt moeten zoeken, waar veiligheid of kwaliteit niet altijd bovenaan staat.
Gevaarlijk om thuis te maken
Sommige dabs kun je redelijk gemakkelijk thuis in elkaar knutselen, zoals hasj, bubblehasj of rosin, maar dit geldt niet voor alle opties. BHO kun je bijvoorbeeld uitsluitend in een professioneel laboratorium maken. Het bereidingsproces is extreem gevaarlijk en er bestaat een risico op explosies, brand en overlijden.
Sterkte
De kracht van dabs is voor sommige mensen aantrekkelijk, maar voor anderen een nadeel. Dit geldt vooral voor mensen die onbekend zijn met concentraten of een lage tolerantie voor THC hebben. Bij hen kan de hoge concentratie cannabinoïden in dabs een negatieve ervaring opwekken. Dit gaat dan gepaard met diverse bijwerkingen, zoals misselijkheid, duizeligheid en een 'green out'
Overweldigend voor beginnerss
Bij dabbing komt vrij veel kijken. Over het algemeen zijn een grote glazen rig, gasbrander, gloeiend hete nail en kleverige extracten vereist. Vooral voor beginners is dabbing soms wat gevaarlijk en intimiderend. Als je onbekend bent met dabbing, is het dan ook verstandig dat je het eerst probeert met een redelijk ervaren persoon die je kan begeleiden.

Wat heb je nodig om te dabben?

Om te dabben, heb je een aantal dingen nodig, namelijk:

Extracten

Cannabisextracten zijn, je raadt het al, sterk geconcentreerde vormen van cannabis. Er bestaan verschillende soorten, maar eigenlijk hebben ze allemaal dezelfde oorsprong. Ze worden gemaakt door de trichomen (de kleverige kristallen op wiettoppen) van het plantmateriaal te scheiden en te condenseren tot een terpeen- en cannabinoïderijk extract. De gebruikte productiemethode bepaalt welk concentraat er wordt gevormd.

De populairste dabs zijn:

 • Wax, een vorm van BHO met een dikke, kleverige, wasachtige textuur; vergelijkbaar met gekristalliseerde honing.
 • Shatter, een vorm van BHO met een heldere, broze, glasachtige textuur die gemakkelijk versplintert.
 • Budder, een vorm van BHO dat tijdens de extractie wordt geroerd. Het resultaat is een dik, romig extract met een boterachtige consistentie.
 • Terp sauce, een vloeibaar extract (meestal gemaakt van butaan) dat rijk is aan terpenen. Het bevat veel kristallen, waardoor het erg aromatisch is.
 • Live resin, een uniek extract van verse toppen die na de oogst snel zijn ingevroren. Zo blijven veel unieke terpenen en cannabinoïden behouden die anders verloren zouden gaan bij het drogen en het curen.
 • Rosin, een oplosmiddelvrij extract dat wordt gemaakt door gedroogde toppen te persen. Vanwege het gebrek aan butaan is dit product ideaal voor mensen die een zuivere ervaring wensen.
Extracten

Dab rig

Een dab rig lijkt op een standaard bong of waterpijp. Je vindt dab rigs daarbij in talloze vormen, maten en stijlen. Vergeleken met waterpijpen bevatten rigs een aantal unieke onderdelen, waaronder:

 • Een nail. De nail op de dab rig is in feite wat de bowl op een bong is. Je moet de nail daarbij verhitten voordat je een dab kunt gebruiken. Voorverwarmen zorgt namelijk voor een snellere, schonere verdamping. Sommige gebruikers kiezen voor elektronische nails die je heel exact kunt verhitten. Anderen prefereren echter een nail van titanium of keramiek die je handmatig met een brander moet verwarmen.
 • Een carb cap. Deze plaats je op de nail om de damp op te vangen.
 • Een dabber tool, speciaal ontworpen om de kleverige, vochtige of kruimelige dabs mee op te pakken.
Dab rig

Verwarmingsmethode

Een rig vereist enorme hitte om een concentraat met cannabinoïden en terpenen te laten verdampen. De twee meest gebruikte methoden om een dab rig te verhitten, zijn:

 • Gebruik van een e-nail. Deze nails zijn uitgerust met een elektronisch verwarmingselement waarmee je de temperatuur exact kunt beheersen. E-nails zijn wel een duurdere optie, maar bieden veel precisie bij het verhitten van je concentraten. Dit is een voordeel voor sommige mensen.
 • Gebruik van een brander. Titanium of keramische nails moet je verwarmen tot ze roodgloeiend zijn. De meeste dabbers gebruiken een gasbrander om hun nail te verhitten, waarna ze er snel hun extract op plaatsen. Deze methode is duidelijk goedkoper en daarmee toegankelijker. Toch is een foutje ook snel gemaakt, vooral als het om onder- of oververhitting van de nail gaat.
Verwarmingsmethode

Hoe kun je het beste dabben?

Dabben lijkt misschien lastig, maar dit hoeft niet zo te zijn! Met goede begeleiding en wat hulp van een ervaren dabber, geniet je al snel van de smaak en de high van geweldige extracten.

Dabs doseren

Het doseren van dabs is heel persoonlijk en hangt van je voorkeuren, het gekozen concentraat en je gevoeligheid voor wiet af. Op gelegaliseerde, Amerikaanse markten beschouwt men 0,1g concentraat als een 'standaard' dosis. We raden beginners echter aan met een lagere dosering te beginnen om een te heftige high te voorkomen.

Dabs worden echter meestal per gram verkocht en dat kan het doseren van kleine hoeveelheden lastig maken. Gebruik daarbij altijd een dab tool om dit proces te vergemakkelijken. Zorg ook voor een weegschaal om je dosering zorgvuldig af te wegen. Als je die niet hebt, kun je natuurlijk een beetje gokken, maar begin vooral met een klein beetje. Je kunt namelijk altijd nog meer roken.

Stapsgewijze handleiding voor dabbing

1. Bereid eerst je dabs en apparatuur voor. Creëer een comfortabel plekje met voldoende ruimte op tafel om je benodigdheden uit te stallen.

Stapsgewijze handleiding voor dabbing

2. Zet je dosering klaar (volg bovenstaande tips).

Stapsgewijze handleiding voor dabbing

3. Verwarm je nail. In het geval van hasj, kief en bubblehasj raden we voor de beste resultaten aan met 220°C te beginnen. Met BHO kun je de temperatuur verhogen tot ongeveer 260°C, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in je dabs. Vochtigere extracten vereisen namelijk een ietwat hogere temperatuur om goed te verdampen.

Stapsgewijze handleiding voor dabbing

4. Zodra je nail op temperatuur is, doe je het beetje concentraat op de nail. Bedek het met je carb cap om een betere verdeling van de hitte te verzekeren en verlies van damp te voorkomen.

Stapsgewijze handleiding voor dabbing

5. Je extract moet verdampen zodra het contact met de nail maakt. Als dit gebeurt, inhaleer je langzaam en zorgvuldig door het mondstuk van je rig.

Stapsgewijze handleiding voor dabbing

6. Houd de damp in je longen vast, geniet van de smaak en blaas uit. Zet je schrap en geniet van de ervaring!

Stapsgewijze handleiding voor dabbing

Hoge temperatuur versus lage temperatuur

Fans van dabbing hebben vaak heel specifieke voorkeuren als het gaat om de consumptie van dabs, zoals dat eigenlijk voor elke gebruiker van wiet het geval is. Sommigen willen hun dabs bijvoorbeeld roken op hogere temperaturen om van rijke, volle trekken te genieten. Anderen stellen de temperatuur juist wat lager in om de smaken en geuren van de terpenen in hun extracten te behouden. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ons artikel over slow start dabs.

Het is belangrijk om oververhitting van dabs te voorkomen om verbranding (wat giftig is) te vermijden, maar over het algemeen raden we aan lekker te experimenteren om jouw ideale techniek te ontdekken.

Tot slot over dabbing

Dabben is de nieuwste rage in de wereld van de wiet en daar zijn goede redenen voor. Er zijn maar weinig methoden die zo'n grote invloed hebben gehad op hoe we van cannabis genieten. Kom je net kijken in de wereld van dabbing? Dan komt deze gids waarschijnlijk goed van pas. Je weet nu namelijk wat het is en hoe je de kans op een heerlijke ervaring vergroot. Wil je hier nog meer over lezen? Check dan onze 7 dabbing tips voor beginners. En onthoud dat het streven naar een prettige belevenis bovenaan staat als je met wiet experimenteert!

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

External Resources:
 1. Lung injury from inhaling butane hash oil mimics pneumonia https://www.sciencedirect.com
 2. Toxicant Formation in Dabbing: The Terpene Story https://pubs.acs.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.