By Steven Voser

Weet je nog dat de staten Colorado en Washington aankondigden dat ze wiet gingen legaliseren? Dat was zeven jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd. Laten we eens uitgebreid kijken naar de legalisatie van wiet in de VS. Is er vooruitgang geboekt en wat moet er nog gebeuren?

De Huidige Staat van Cannabislegalisatie in de Verenigde Staten

Inmiddels hebben elf Amerikaanse staten zowel recreatieve als medicinale cannabis gelegaliseerd:

Alaska Californië
Colorado Illinois
Michigan Massachusetts
Maine Nevada
Oregon Vermont
Washington



In nog eens 22 staten is uitsluitend medicinale cannabis gelegaliseerd:

Arizona Arkansas
Connecticut Delaware
Florida Hawaii
Louisiana Maryland
Minnesota Missouri
Montana New Hampshire
New Jersey New Mexico
New York North Dakota
Ohio Oklahoma
Pennsylvania Rhode Island
Utah West Virginia




Wat Zijn de Verschillen Tussen Recreatieve en Medicinale Cannabis?

In de elf eerstgenoemde staten heb je toegang tot recreatieve cannabis. Je kunt dit kopen als je 21 jaar of ouder bent. Medicinale cannabis is uitsluitend verkrijgbaar voor patiënten met bepaalde aandoeningen. De voorwaarden hiervoor variëren sterk van staat tot staat.

In veel staten verschilt de winkelervaring voor recreatieve en medicinale cannabisgebruikers. In Colorado zijn dispensaria opgedeeld, waarbij er verschillende toonbanken zijn voor recreatieve en medicinale wiet. Recreatieve gebruikers kunnen uitsluitend bij de recreatieve afdeling terecht. Medicinale patiënten kunnen beide kiezen.

In sommige staten gelden er ook beperkingen voor de hoeveelheid en kweek voor persoonlijk gebruik. Men maakt hier tevens onderscheid tussen medicinale en recreatieve gebruikers. In Nevada kunnen recreatieve gebruikers bijvoorbeeld 28 gram wiet per keer kopen en zes planten kweken. Medicinale patiënten kunnen tot 70 gram per keer kopen en maximaal twaalf planten kweken, afhankelijk van hun behoeften.

Bepaalde staten hebben ook wetten waardoor minderjarigen met speciale aandoeningen cannabisproducten kunnen aanschaffen. In Colorado kunnen jongeren bijvoorbeeld cannabis kopen bij medicinale dispensaria, met toestemming van twee artsen.

Is er een Verschil in Kracht Tussen Recreatieve en Medicinale Wiet?

Niet echt. Zowel medicinale als recreatieve cannabisproducten kunnen dezelfde concentratie cannabinoïden en terpenen bevatten. Soms is het enige verschil de ruimte waarin de wiet gekweekt is. Kwekers in Colorado moeten bijvoorbeeld aparte ruimtes hebben voor medicinale en recreatieve cannabis. Dit heeft te maken met gezondheidsdoeleinden.

Waarom Kijkt de Cannabiswereld naar de Verenigde Staten?

Voor veel cannabisgebruikers klinkt wonen in een staat als Colorado, Californië of Alaska als een paradijs op aarde. Maar waarom staat de Amerikaanse aanpak van de legalisatie van wiet zo hoog in aanzien?

Dit heeft wellicht alles te maken met de cijfertjes. De laatste zeven jaar heeft de VS de grootse consumentenmarkt voor cannabis opgebouwd. In tegenstelling tot Uruguay, waar wiet op landelijk niveau gelegaliseerd is in 2013, maar waar geen sterke industrie is ontwikkeld, is cannabis in de VS miljarden waard.

Uruguayanen kunnen een kleine hoeveelheid wiet kopen bij de apotheek. Ze mogen ook een cannabisclub bezoeken of hun eigen cannabis kweken. Amerikanen kunnen echter exclusieve dispensaria binnenstappen en duizenden dollars uitgeven aan het kruid. Alles is binnen handbereik. Denk aan superkrachtige concentraten, vape-pennen, eersteklas toppen met 30% THC of meer, verrijkte cosmetica en edibles.

Waarom Kijkt de Cannabiswereld naar de Verenigde Staten?

Zelfs de Canadese cannabismarkt is niet te vergelijken met de VS. Canada legaliseerde cannabis in 2018. Geschat wordt dat de Canadese cannabismarkt tegen 2021 $5 miljard waard is. Dit klinkt als een behoorlijk bedrag, totdat je hoort dat de Amerikaanse wietmarkt binnenkort naar verwachting[1] ruim $15 miljard waard zal zijn. En dat ondanks het feit dat cannabis illegaal is op federaal niveau.

Gezien de markt in de VS, is het geen verrassing dat staten waar wiet legaal is innovaties doen op het gebied van de kweek, verwerking en consumptie van cannabis. Het is lastig om een betere plek te vinden dan Amerika voor inspiratie en innovatie, of je nu kweekt of gebruikt. Cannabiskwekers in Californië ontwikkelen al sinds 1996 nieuwe producten. Velen beschouwen de westkust dan ook als het epicentrum van de wietcultuur.

Tot slot behoort de VS ook tot de invloedrijkste, sterkste landen ter wereld. Het is dus geen wonder dat verschillende overheden naar Amerika kijken voor ideeën over wat wel en niet te doen op het gebied van legalisatie.

Hoe Heeft de Legalisatie in de VS de Rest van de Wereld Beïnvloed?

Nadat Uruguay in 2012 besloot cannabis te legaliseren, besloten Colorado en de staat Washington al snel een poging te wagen om een legale, gereguleerde markt te creëren. Obama's regering bepaalde geen federale wetgeving te gebruiken om beslissingen van staten omver te werpen, waardoor de staten veel ruimte kregen.

Gezien de grote invloed van de VS op de wereld, lijdt het geen twijfel dat de legalisatie in Colorado en Washington een flinke impact heeft gehad op de rest van de wereld. Slechts enkele jaren later stemde ook Canada voor legalisatie. Australië heeft tevens wijzigingen doorgevoerd voor wat betreft de aanpak van cannabis. Zo heeft het land het medicinale gebruik op nationaal niveau gelegaliseerd en recreatief gebruik in het Australian Capital Territory.

Mexico, een van de grootste cannabisproducenten ter wereld, twijfelt sinds 2018 over legalisatie. Het hooggerechtshof heeft namelijk geoordeeld dat de wetten die cannabisgebruik verbieden ongrondwettelijk zijn. Wiet is nog steeds niet legaal in het land, maar wetgevers werken wel aan een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren voor medische, recreatieve en industriële doeleinden, ongeacht het THC-gehalte. Met 130 miljoen mensen in Mexico, zou de cannabismarkt hier mogelijk uit kunnen groeien tot een van de grootste ter wereld.

Er zijn ook andere landen die hun aanpak wijzigen dankzij de cannabislegalisatie in de VS. Dit zijn:

  • Het Verenigd Koninkrijk, waar artsen nu medicinale cannabis mogen voorschrijven.
  • Zuid-Korea, waar therapeutisch gebruik is gelegaliseerd (tot op zekere hoogte).
  • Lesotho, het eerste Afrikaanse land ter wereld waar de kweek van medicinale cannabis sinds 2018 legaal is.
  • Libanon, waar de kweek van medicinale cannabis ook is gelegaliseerd.

Hoe Heeft de Legalisatie in de VS de Rest van de Wereld Beïnvloed?

Zal de Amerikaanse Federale Overheid Cannabis ooit Legaliseren?

Steeds meer staten stappen dus over op legalisatie. Dit leidt uiteraard tot de vraag of de VS ooit cannabis zal legaliseren op federaal niveau.

Als er ooit een moment is geweest waarop legalisatie een logische stap leek, is het nu. In de eerste helft van 2020 is bewezen dat cannabis een onmisbare industrie is. COVID-19 bracht talloze industrieën tot stilstand, maar de wietverkoopcijfers[2] in de VS braken records.

Federale legalisatie zou eindelijk een einde maken aan de vele hordes die de groei van deze ontluikende industrie tegengaan, zoals:

  • Bankbeperkingen: Dankzij federale cannabislegalisatie zouden duizenden cannabisbedrijven eindelijk toegang krijgen tot financiering, veilig bankieren en beursnoteringen.
  • Nationale en internationale handelswetten: Omdat cannabis federaal illegaal is, blijft de handel ervan beperkt tot de staten waar wiet legaal is.
  • Belastingen: Op dit moment hebben staten waar cannabis legaal is hun eigen manier om met wietbelastingen om te gaan. En sommige leveren beter werk dan andere.

We zien in elk geval iets van vooruitgang op federaal niveau als het gaat om cannabis. In 2019 heeft het Congres namelijk voor de Secure And Fair Enforcement Banking Act[3] gestemd. Deze wet helpt financiële en andere dienstverleners beschermen die zich bezighouden met legitieme wietzaken. Legalisatie scoort ook goed onder zowel Democratische als Republikeinse partijleden. Dit is vrij zeldzaam in het huidige politieke klimaat.

De VS is waarschijnlijk dichter bij federale legalisatie dan ooit tevoren. Toch is het belangrijk te beseffen dat er nog veel politiek werk moet worden verricht om deze langverwachte droom uit te laten komen. Ongeacht hoe het wordt gedaan, zal de creatie van een gereguleerde cannabisindustrie met de juiste voorschriften, waarborgen, belastingen en financiering behoorlijk wat tijd kosten.

De Nadelen van de Amerikaanse Aanpak van de Legalisatie

De staten waarin cannabis legaal is, hebben allemaal unieke methoden om met medicinale en recreatieve cannabis om te gaan. Tot de dag van vandaag is er nog geen perfecte manier om wiet te reguleren en legaliseren. Hieronder een aantal nadelen van de Amerikaanse aanpak van cannabislegalisatie.

Kostenbeheer

Colorado harkte ruim $1,5 miljard aan wietbelasting binnen in 2017. De staat gaf echter meer dan 70% van dat geld uit aan het terugdringen van de kosten van regulering, licenties en administratie. Het is zeker waar dat legale wiet miljarden dollars kan genereren. Toch is het systeem ook duur. Staten zouden kunnen profiteren van belasting-, licentie- of regelgevingsmodellen die helpen deze kosten te verkleinen en meer inkomsten te genereren.

Volksgezondheidsproblemen

We weten best dat cannabis lang niet zo gevaarlijk is als Ronald Reagan ons wilde laten geloven. Toch is het ook niet 100% veilig. Het roken van cannabis is bijvoorbeeld in verband gebracht met veel vergelijkbare gezondheidsproblemen als bij het roken van tabak. Om eerlijk te zijn, komt dit uitsluitend door het inhaleren van rook.

Toch zijn er ook zorgen over het vapen van sterke extracten, waarnaar het onderzoek beperkt is. Daarnaast krijgen in sommige staten centra voor toxicologie sinds de legalisatie meer telefoontjes[4], al komt dit vooral doordat kinderen het per ongeluk gebruiken. Staten en landen die cannabis willen legaliseren, moeten dus manieren vinden om met deze volksgezondheidsproblemen om te gaan.

De Nadelen van de Amerikaanse Aanpak van de Legalisatie

Verhoogde Consumptie

Data suggereren ook dat het aantal mensen dat wiet gebruikt, stijgt door legalisatie. In Colorado is het cannabisgebruik onder 18-34-jarigen tussen 2016 en 2017 met meer dan 9% gestegen. Mogelijk heeft dit te maken met de lakse regelgeving rondom de marketing van cannabisproducten in deze staat. In Canada is het cannabisgebruik namelijk veel minder sterk gestegen sinds de legalisatie. Hier is sprake van een strenge aanpak van de manier waarop cannabisproducten worden verkocht en gepromoot.

Inconsistente Aanpak van Medicinale Cannabis

De medicinale cannabiswetten variëren sterk per staat. Californië is in het verleden bijvoorbeeld bekritiseerd omdat het te makkelijk zou zijn een medicinale marihuanakaart te verkrijgen. Aan de andere kant werd New York[6] gehekeld vanwege de beperkte toegang tot medicinale wiet.

Staten waar wiet legaal is, lopen duidelijk voorop op staten waar cannabis illegaal is. Toch hebben ook deze staten nog een lange weg te gaan, wat betreft de veiligheid en toegankelijkheid van medicinale marihuanaprogramma's. Wil je meer informatie hierover? Het State of States-rapport[7] Americans for Safe Access 2019 biedt inzicht in de verschillende medische programma's in het land, inclusief hun sterke punten en hun tekortkomingen.

Hoe Zit het met Veroordelingen voor Cannabis?

In staten waar wiet legaal is, staat men voor een hele uitdaging: Wat te doen met gevangenen met cannabisgerelateerde veroordelingen? Hoewel Californië lof heeft gekregen voor het vrijlaten van mensen die vastzitten voor cannabisgerelateerde zaken[8] en het kwijtschelden van hun strafblad, hebben andere staten dit voorbeeld nog niet gevolgd.

Voor overheden die cannabis willen legaliseren, is de omgang met eerdere marihuana-overtreders belangrijk om rekening mee te houden. Historisch gezien, sloot de VS gekleurde mensen voor kleine cannabisovertredingen snel op, vooral jonge zwarte mannen. Hierdoor is het lastig de tweedeling tussen een bloeiende reguliere cannabisindustrie en het foute verleden van marihuana-veroordelingen te negeren.

De Toekomst van de Amerikaanse Cannabisindustrie

De legalisatie van cannabis is een complex onderwerp. De VS staat volop in de belangstelling op dit vlak, maar er is nog veel te doen voordat er een goed-gereguleerde, betrouwbare industrie ontstaat. De wetten moeten bovenal patiënten en recreatieve gebruikers beschermen. En toch, hoewel de federale overheid nog om de hete brij heen draait, zijn de Verenigde Staten dichterbij dan ooit als het gaat om een nationale cannabisindustrie.

External Resources:
  1. Exclusive: US retail marijuana sales on pace to rise 40% in 2020, near $37 billion by 2024 https://mjbizdaily.com
  2. Cannabis in high demand amid coronavirus pandemic | Business| Economy and finance news from a German perspective | DW | 05.05.2020 https://www.dw.com
  3. Text - H.R.1595 - 116th Congress (2019-2020): Secure And Fair Enforcement Banking Act of 2019 | Congress.gov | Library of Congress https://www.congress.gov
  4. “Cannabis Poisoning” Calls for Children Have Doubled in Massachusetts | Articles | Analytical Cannabis https://www.analyticalcannabis.com
  5. What has changed since cannabis was legalized? https://www150.statcan.gc.ca
  6. Here's How Infuriatingly Hard It Still Is to Get Medical Marijuana in New York - Filter https://filtermag.org
  7. 2019 State of the States - Americans for Safe Access https://www.safeaccessnow.org
  8. California cities releasing marijuana prisoners, dropping convictions https://www.thecannabist.co
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.