By Luke Sumpter


De staat New York behoort tot de meest liberale en progressieve steden ter wereld. Nu is er besloten om de cannabiswetgeving te versoepelen. Hoewel New York achterloopt op staten als Colorado en Californië, is eindelijk de stap gezet om het kruid voor recreatief gebruik te legaliseren.

Gouverneur Andrew Cuomo heeft het wetsvoorstel in de ochtend van 31 maart 2021 ondertekend. Het stelt volwassenen in staat om cannabis recreatief te gebruiken en zelfs thuis te kweken. Dankzij een enkele pennenstreek is wiet met onmiddellijke ingang legaal. Toch laat de verkoop van het kruid nog 1-2 jaar op zich wachten.

Met deze nieuw herwonnen vrijheid belooft de legalisering een gigantische marktgroei zodra de shops hun deuren openen voor het publiek. Dispensaria zullen enorme bedragen belastbaar inkomen binnenharken. Dit komt het onderwijs, maatschappelijke projecten en verslavingszorg ten goede.

Cannabis heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van New York City. Het was met name van invloed op de legendarische jazzmuziek van de jaren 1920 en '30. Hetzelfde geldt voor de beatgeneration die de Amerikaanse cultuur nog decennialang inspireerde.

De staat legaliseerde therapeutische wiet in 2016, maar nu hebben activisten eindelijk hun zin gekregen. Degenen die onterecht veroordeeld zijn, beginnen met een schone lei. Daarnaast belooft de economie explosieve groei. En zelfstandige volwassenen kunnen van het kruid genieten zonder angst voor vervolging.

Lees verder en ontdek hoe de legalisering van cannabis in New York wordt vormgegeven en de talloze voordelen die het met zich meebrengt.

Blanco Strafblad

De ondertekende wet schrapt automatisch het strafblad van mensen die eerder veroordeeld zijn voor cannabis-gerelateerde overtredingen. Deze daad van gerechtigheid verandert de levens van duizenden mensen. Hiermee krijgen ze betere arbeidskansen en het verandert het beeld dat de buitenwereld van hen heeft.

Decennialang zijn inwoners van New York beboet en gevangengezet voor geweldloze overtredingen omtrent wiet. Cuomo stelde: "Generaties lang zijn veel New Yorkers ten onrechte bestraft voor het gebruik en de verkoop van cannabis voor volwassenen. Ze zijn willekeurig gearresteerd en gevangengezet met zware minimumstraffen". Hij vervolgde: "Na een jarenlange, onvermoeibare strijd en buitengewoon hard werken, komt er een einde aan die tijd in New York State."

De gouverneur benadrukte ook de impact van deze veroordelingen op gemarginaliseerde gemeenschappen en hoe deze groepen zullen profiteren van de nieuwe wetgeving.

Residents Can Smoke in Peace

Inwoners Kunnen in Alle Rust Roken

Door de legalisatie van cannabis in New York kunnen inwoners overal blowen waar het roken van tabak is toegestaan. New Yorkers kunnen vrij roken op de daarvoor bestemde plaatsen. Ze hoeven niet paniekerig over hun schouder te kijken over eventuele geuren bij het roken van wiet.

Wel is de tabakswetgeving streng in de staat. Er mag niet gerookt worden in de buurt van scholen, werkplekken, in auto's of op stranden en promenades. Er komen wel nieuwe 'consumptieplaatsen' in de steden. Deze stellen gebruikers in staat om neer te strijken in luxe lounges.

Versoepeling Therapeutische Cannabis

Door de komst van legale recreatieve wiet in New York krijgen patiënten ook makkelijker toegang tot het kruid. Momenteel komen mensen in aanmerking voor therapeutische cannabis als hun medische aandoening staat vermeld op een lange lijst. In het nieuwe verdrag is ook bepaald dat therapeutische gebruikers thuis hun eigen planten mogen kweken.

Bezit en Thuisteelt

Met de nieuwe regelgeving worden de wetten rond het bezit van cannabis sterk versoepeld. In het openbaar mogen inwoners op elk moment 85g wiet in bezit hebben en 24g aan concentraten.

Thuiskwekers met groene vingers zijn vast ook dolblij met de nieuwe kweekwetten. Vanaf nu mag iedereen boven de 21 jaar thuis 3 volwassen planten en 3 onvolgroeide planten houden. Er gelden echter beperkingen per huishouden. Kwekers die samenwonen mogen slechts 6 volgroeide planten en 6 onvolgroeide planten tegelijk op hun terrein hebben.

Tweevoudige Vergunning

Wetgevers hebben een tweevoudig vergunningstelsel opgesteld. Het doel hiervan is het voorkomen van monopolievorming. Partijen die als producent of verwerker de markt betreden, kunnen geen winkels bezitten.

Hiermee hoopt de wetgever de markt te diversifiëren. Hopelijk maakt dit het ook gemakkelijker voor vrouwen, minderheden, noodlijdende boeren en veteranen om aan de slag te gaan in deze winstgevende industrie.

Voor productievergunningen heeft de staatsregering strikte uitgestippeld voor kwaliteitscontrole, volksgezondheid en consumentenbescherming. Hiermee wil men hoogwaardig materiaal in de schappen garanderen.

Enorme Belastinginkomsten

Goed, laten we het eens hebben over de voornaamste drijfveer van de overheid om wiet te legaliseren: de belastingen! Cuomo schat dat de nieuwe cannabismarkt ongeveer $350 miljoen zal opleveren zodra deze volledig tot stand is gekomen. Daarbovenop creëert deze industrie waarschijnlijk tussen de 30.000 en 60.000 nieuwe banen in de staat.

In het nieuwe verdrag wordt gesproken over 13% omzetbelasting. Dit komt naast een accijnsheffing van 3 cent per milligram THC, afhankelijk van de sterkte van het betreffende product. Uiteraard zorgen deze belastingen ervoor dat de gemiddelde prijs van wiet redelijk hoog is. Toch bieden ze eigen voordelen.

Naast de kosten van het controleren van de cannabiswetgeving in de staat, worden de belastingopbrengsten als volgt verdeeld:

40% naar onderwijs
40% naar gemeenschappelijke fondsen
20% naar verslavingszorg en voorlichting

De Slapende Reus Wordt Wakker

Sommige mensen vragen zich af of New York echt klaar is voor legale wiet. Het antwoord daarop is een volmondig ja. In alleen New York City wordt jaarlijks ongeveer 77,44 ton wiet gebruikt. Daarmee is dit gebied de grootste consument van cannabis ter wereld. Ze zijn er absoluut klaar voor. Bovendien wordt de staat New York waarschijnlijk ook het meest succesvolle voorbeeld van hoe cannabis een economie hervormt en vernieuwt.

New York omarmt eindelijk cannabis en showt haar succes aan de wereld. Dit leidt er vast toe dat wiet uit de verbodssfeer gehaald zal worden in andere grote steden, staten en landen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.