By Luke Sumpter

Dus je overweegt om wat wietzaadjes te kopen. Maar is dat niet in strijd met de wet? Dat hangt er maar net van af waar je bent. In de meeste Europese landen en daarbuiten zijn wietzaadjes legaal. Tenslotte bevatten wietzaden geen THC of andere psychoactieve stoffen. Daarom kun je meestal zonder de wet te overtreden je slag slaan in een zadenwinkel of online wietzaadjes bestellen.

Zolang je niet de intentie hebt om wietzaden te telen, beschouwen veel overheden ze gewoon als een legaal product. Zodra je echter besluit om wietzaadjes te kiemen en op te kweken tot planten, kun je, afhankelijk van waar je woont, in de problemen raken. En zoals je misschien wel weet, kopen maar weinig mensen wietzaadjes als collectors item. De meeste mensen willen er veel grotere ambities mee verwezenlijken!


De juridische status van wietzaadjes: per land verschillend

We maken het nog ingewikkelder. In 1962 vormde het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen namelijk het raamwerk voor de wereldwijde legalisering van cannabis. Het internationale verdrag werd door 180 lidstaten ondertekend. Daarmee werd cannabis een illegale plant. De zaden zijn echter niet illegaal. In de vorm van zaad heeft cannabis geen narcotische bestanddelen. Internationale wetgeving gaat voor nationale wetten, dus de zaden zijn technisch gesproken in alle lidstaten legaal.

Hoewel deze brede aanpak van kracht is in Europa, wordt een geïmporteerd product in een bepaald land onderworpen aan de daar geldende wetten. Daarom kun je zaden kopen die in je eigen land verboden zijn, maar in een ander land legaal.

Maar na het kiemen worden wietzaadjes in veel landen illegaal. Het blootstellen van wietzaden aan water om ze te activeren, wordt gezien als de intentie om een verboden middel te produceren en mogelijk te verhandelen. Hoewel wietplanten in dit stadium nog niet beschikken over het psychoactieve stofje (THC), worden ze in veel landen wel als verboden drug aangemerkt.

Toch zal het kiemen van wietzaadjes in bepaalde Europese landen je geen problemen opleveren. Zo is in Zwitserland in 2013 het kweken van maximaal vier planten voor eigen gebruik gedecriminaliseerd. In Portugal is de kweek van maximaal vijf wietplanten voor eigen gebruik gedecriminaliseerd, net als in Tsjechië. En sinds april 2021 kunnen volwassenen in Malta hooguit vier planten kweken, zonder zich zorgen te maken over strafrechtelijke vervolging.

Zijn wietzaadjes legaal in het VK?

In Groot-Brittannië is het kopen, verkopen of verhandelen van cannabis zaden legaal. Het maakt daarbij niet uit of ze afkomstig zijn uit eigen land of andere Europese landen. De grootste legale kwestie heeft te maken met de ontkieming van cannabis zaden. Dat is namelijk illegaal en iedereen die daarop wordt betrapt, wordt vervolgd. Het is belangrijk dat de zaden worden gekocht bij achtenswaardige verkopers. Daarbij mag geen discussie zijn over de ontkieming. Dat kan namelijk worden gezien als kopen ‘met intentie’ en dat maakt de activiteit illegaal.

De strafbaarheid van wietzaadjes kiemen en wiet kweken, hangt in het VK af van de vermeende schaal ervan. Justitie hanteert op dit moment een limiet van zeven[1] planten voor persoonlijk gebruik. Mensen die dit aantal kweken, kunnen er met een waarschuwing vanaf komen. Als je echter meer kweekt, zeker met de bedoeling om de oogst te verkopen, kun je een gevangenisstraf van wel veertien jaar plus een flinke boete krijgen.

Cannabis Seeds

Is het in Duitsland legaal om wietzaadjes te kopen?

Duitsland heeft een ingewikkeld standpunt ten opzichte van cannabis zaden. De zaadjes vallen niet onder de Duitse Narcotica Wet. Daarom is het legaal om ze te kopen. In Duitsland is het echter, als enige land in Europa, verboden om cannabis zaden te verkopen.

Hoe zit het dan met consumenten die cannabis zaden willen kopen? Duitsland is gebonden aan het principe van vrij vervoer van goederen binnen de EU. Het is dus toegestaan om zaden te versturen naar het land. Je wordt niet strafrechtelijk vervolgd als je online cannabis zaadjes bestelt. Wiet is bij uitzondering legaal voor mensen die toestemming hebben om het te gebruiken op recept van een arts.

Zijn wietzaadjes legaal in Spanje?

De Spaanse aanpak lijkt op die van Groot-Brittannië. Spanje heeft echter een milder standpunt ten aanzien van cannabis en haar zaden. Het is legaal om de zaadjes te kopen en verkopen voor persoonlijk gebruik en op eigen terrein. Daarbij kun je, zonder de wet te overtreden, je cannabis zaden laten ontkiemen voor privégebruik. Tenzij kan worden bewezen dat je van plan bent om ze te verhandelen.

Spanje is uniek omdat het land bestaat uit een aantal gedecentraliseerde regio’s. Deze mogen afzonderlijk wetgeving ontwikkelen ten opzichte van cannabis. Over het algemeen geldt in heel Spanje dezelfde aanpak. Zaden winkels hebben wettelijke toestemming nodig voor de verkoop van cannabis zaden, maar het private gebruik is legaal.

Cannabis in Spain

Kun je in de problemen komen door in Italië wietzaadjes te bestellen?

Cannabis zaden worden gezien als teeltmateriaal. Daarom is het heel makkelijk om ze te verkrijgen dankzij de vele kweekshops die er zijn. Verder is alle activiteit die te maken heeft met cannabis nog steeds verboden. Het ontkiemen van de zaden is dus illegaal. Er zijn meldingen dat gebruikers niet worden vervolgd als ze met een kleine hoeveelheid voor persoonlijk gebruik worden betrapt. Cannabis is echter nog steeds illegaal.

Wietzaadjes in Nederland kopen

Velen zien Nederland als de bakermat van de cannabis in Europa. Het is dan ook niet verrassend dat je hier de zaden en CBD legaal kunt kopen. Het is misschien wel een verrassing dat cannabis in ons land nog steeds illegaal is. Het wordt grotendeels toegestaan door een “gedoogbeleid”. Het kweken van cannabis is ook strafbaar. Handhavers van de wet staan echter vaak toe dat je een paar planten voor persoonlijk gebruik kweekt.

The Netherlands and Cannabis

De juridische status van wietzaadjes in Frankrijk

Frankrijk is uniek omdat cannabis, net als andere drugs, niet in een gunstig daglicht staat. Er is geen ander Europees land met dit soort wetgeving en laten we hopen dat dat zo blijft. Het is dan ook verrassend dat cannabis zaden legaal zijn, zolang ze niet worden gebruikt om te kweken. De consumptie en het kopen of verkopen van wiet zijn ook illegaal. Daar staan gevangenisstraffen en boetes op. Als je in Frankrijk woont, dan moet je cannabis zaden bestellen uit andere Europese landen.

De juridische status van wietzaadjes in andere Europese landen

Hierboven hebben we een paar voorbeelden gegeven van Europese landen. We adviseren je altijd om de wetgeving in je eigen land te onderzoeken. Zoek uit of cannabis en haar zaden legaal zijn, om ervoor te zorgen dat je niet de aandacht trekt van wetshandhavers. Als je wordt betrapt, ben je als koper of eigenaar van de zaadjes zelf verantwoordelijk voor eventuele boetes en straffen. Over het algemeen geldt dat de aankoop van cannabis zaden als verzamelobject of voor andere doelen dan kweken legaal is.

Seed Legality

Is het in de VS en Zuid-Amerika legaal om wietzaadjes te kopen?

In de VS zijn er grote verschillen qua wetgeving. Zo heeft Californië recreatieve wiet in 2016 gelegaliseerd en kunnen volwassenen daar maximaal zes planten voor eigen gebruik kweken. Ook in de staat Colorado kan iedereen ouder dan 21 jaar voor eigen gebruik maximaal zes wietplanten telen. Daarentegen kan de kweek van elke hoeveelheid wiet in Idaho, Kansas, North Carolina en enkele andere staten resulteren in juridische stappen. Als je je echter in een staat bevindt waar het legaal is, hebben we goed nieuws! Royal Queen Seeds heeft namelijk ook zijn deuren in Amerika geopend. Verblijf je dus toevallig in de VS? Dan heb je nu ook toegang tot onze legendarische strains!

Zuid-Amerikaanse landen zijn een smeltkroes van wetgeving. In sommige landen, zoals Brazilië, ligt de wetgeving tussen legalisering en een totaal verbod in. In landen als Uruguay echter, is cannabis gelegaliseerd in een poging de illegale handel te stoppen. Veel Latijns-Amerikaanse landen maken deel uit van het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen. Daarom zijn cannabis zaden in principe legaal. De situatie rondom de legalisering van wiet in dit deel van de wereld is echter nogal wisselend. Daarom is het een must om de regels in jouw land te weten te komen.

Het Basisuitgangspunt Voor De Legaliteit Van Zaden

De wetgeving verandert in rap tempo en zo ook het cannabis landschap. We hebben het al even genoemd; wiet zaden zijn in principe niet illegaal in Europa. Je kunt zelfs zaadjes bestellen uit andere landen.

Als direct gevolg is het aantal zaden winkels aanzienlijk toegenomen in Europese landen. Het is aan de ordehandhavers om te bewijzen dat de aankoop van zaden bedoeld is voor de kweek van cannabis. Daarom opereren veel winkeliers op een smalle grens tussen legale en illegale activiteiten.

Cannabis zaden bevatten veel proteïnen en aminozuren. Ze zijn dan ook een fantastische, gezonde snack. Vaak worden ze gebruikt als lokaas voor vissen, additief, maar ook als luxe vogelvoeder, souvenirs of verzamelobject.

External Resources:
  1. Cultivation of Cannabis | Release https://www.release.org.uk
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.