🇺🇸 USA, We are coming soon ⏤ 🌱 Be the first to know

By Luke Sholl

Deze post is puur informatief. De content van dit artikel is dan ook niet bedoeld als juridisch advies.

De wettigheid van cannabis zaden is een duister onderwerp. Elk land heeft zijn eigen benadering wat dit thema betreft. Veel kopers veronderstellen echter dat overal hetzelfde geldt. Het proces van ontkieming bepaalt in hoeverre gezagdragers de aankoop van cannabis zaden tolereren. Het kan in theorie dan ook helemaal legaal zijn om de zaadjes te kopen. Tenminste, zolang niet kan worden bewezen dat je van plan bent om ze te gebruiken voor de kweek van cannabis voor privé- of commerciële doeleinden.

HET BASISUITGANGSPUNT VOOR DE LEGALITEIT VAN ZADEN

De wetgeving verandert in rap tempo en zo ook het cannabis landschap. We hebben het al even genoemd; wiet zaden zijn in principe niet illegaal in Europa. Je kunt zelfs zaadjes bestellen uit andere landen.

Als direct gevolg is het aantal zaden winkels aanzienlijk toegenomen in Europese landen. Het is aan de ordehandhavers om te bewijzen dat de aankoop van zaden bedoeld is voor de kweek van cannabis. Daarom opereren veel winkeliers op een smalle grens tussen legale en illegale activiteiten.

Cannabis zaden bevatten veel proteïnen en aminozuren. Ze zijn dan ook een fantastische, gezonde snack. Vaak worden ze gebruikt als lokaas voor vissen, additief, maar ook als luxe vogelvoeder, souvenirs of verzamelobject.

Cannabis Seed Shop Royal Queen Seeds in Barcelona

ELKE LAND IS ANDERS

Hoewel deze brede aanpak van kracht is in Europa, wordt een geïmporteerd product in een bepaald land onderworpen aan de daar geldende wetten. Daarom kun je zaden kopen die in je eigen land verboden zijn, maar in een ander land legaal.

We maken het nog ingewikkelder. In 1962 vormde het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen namelijk het raamwerk voor de wereldwijde legalisering van cannabis. Het internationale verdrag werd door 180 lidstaten ondertekend. Daarmee werd cannabis een illegale plant. De zaden zijn echter niet illegaal. In de vorm van zaad heeft cannabis geen narcotische bestanddelen. Internationale wetgeving gaat voor nationale wetten, dus de zaden zijn technisch gesproken in alle lidstaten legaal.

GROOT-BRITTANNIË

In Groot-Brittannië is het kopen, verkopen of verhandelen van cannabis zaden legaal. Het maakt daarbij niet uit of ze afkomstig zijn uit eigen land of andere Europese landen. De grootste legale kwestie heeft te maken met de ontkieming van cannabis zaden. Dat is namelijk illegaal en iedereen die daarop wordt betrapt, wordt vervolgd. Het is belangrijk dat de zaden worden gekocht bij achtenswaardige verkopers. Daarbij mag geen discussie zijn over de ontkieming. Dat kan namelijk worden gezien als kopen ‘met intentie’ en dat maakt de activiteit illegaal.

Ontkieming Van Wietzaden

DUITSLAND

Duitsland heeft een ingewikkeld standpunt ten opzichte van cannabis zaden. De zaadjes vallen niet onder de Duitse Narcotica Wet. Daarom is het legaal om ze te kopen. In Duitsland is het echter, als enige land in Europa, verboden om cannabis zaden te verkopen.

Hoe zit het dan met consumenten die cannabis zaden willen kopen? Duitsland is gebonden aan het principe van vrij vervoer van goederen binnen de EU. Het is dus toegestaan om zaden te versturen naar het land. Je wordt niet strafrechtelijk vervolgd als je online cannabis zaadjes bestelt. Wiet is bij uitzondering legaal voor mensen die toestemming hebben om het te gebruiken op recept van een arts.

SPANJE

De Spaanse aanpak lijkt op die van Groot-Brittannië. Spanje heeft echter een milder standpunt ten aanzien van cannabis en haar zaden. Het is legaal om de zaadjes te kopen en verkopen voor persoonlijk gebruik en op eigen terrein. Daarbij kun je, zonder de wet te overtreden, je cannabis zaden laten ontkiemen voor privégebruik. Tenzij kan worden bewezen dat je van plan bent om ze te verhandelen.

Spanje is uniek omdat het land bestaat uit een aantal gedecentraliseerde regio’s. Deze mogen afzonderlijk wetgeving ontwikkelen ten opzichte van cannabis. Over het algemeen geldt in heel Spanje dezelfde aanpak. Zaden winkels hebben wettelijke toestemming nodig voor de verkoop van cannabis zaden, maar het private gebruik is legaal.

Teelt Van 1 Cannabisplant Thuis

ITALIË

Cannabis zaden worden gezien als teeltmateriaal. Daarom is het heel makkelijk om ze te verkrijgen dankzij de vele kweekshops die er zijn. Verder is alle activiteit die te maken heeft met cannabis nog steeds verboden. Het ontkiemen van de zaden is dus illegaal. Er zijn meldingen dat gebruikers niet worden vervolgd als ze met een kleine hoeveelheid voor persoonlijk gebruik worden betrapt. Cannabis is echter nog steeds illegaal.

NEDERLAND

Velen zien Nederland als de bakermat van de cannabis in Europa. Het is dan ook niet verrassend dat je hier de zaden en CBD legaal kunt kopen. Het is misschien wel een verrassing dat cannabis in ons land nog steeds illegaal is. Het wordt grotendeels toegestaan door een “gedoogbeleid”. Het kweken van cannabis is ook strafbaar. Handhavers van de wet staan echter vaak toe dat je een paar planten voor persoonlijk gebruik kweekt.

Cannabis in Nederland

FRANKRIJK

Frankrijk is uniek omdat cannabis, net als andere drugs, niet in een gunstig daglicht staat. Er is geen ander Europees land met dit soort wetgeving en laten we hopen dat dat zo blijft. Het is dan ook verrassend dat cannabis zaden legaal zijn, zolang ze niet worden gebruikt om te kweken. De consumptie en het kopen of verkopen van wiet zijn ook illegaal. Daar staan gevangenisstraffen en boetes op. Als je in Frankrijk woont, dan moet je cannabis zaden bestellen uit andere Europese landen.

ANDERE EUROPESE LANDEN

Hierboven hebben we een paar voorbeelden gegeven van Europese landen. We adviseren je altijd om de wetgeving in je eigen land te onderzoeken. Zoek uit of cannabis en haar zaden legaal zijn, om ervoor te zorgen dat je niet de aandacht trekt van wetshandhavers. Als je wordt betrapt, ben je als koper of eigenaar van de zaadjes zelf verantwoordelijk voor eventuele boetes en straffen. Over het algemeen geldt dat de aankoop van cannabis zaden als verzamelobject of voor andere doelen dan kweken legaal is.

DE VS EN ZUID-AMERIKA

Als je in de VS woont, ben je onderworpen aan de staat waarin je leeft. Je hebt te maken met de specifieke wetgeving die daar geldt. Vanuit technisch oogpunt zijn cannabis zaden onder de federale wet verboden in elke staat. Het wordt echter ingewikkeld, omdat meerdere staten recreatief en medicinaal gebruik van marihuana hebben gelegaliseerd. Als je in een staat woont waar wiet legaal is, bekijk dan de diverse regels over de aanschaf van zaden. Zoek altijd goed uit hoe de regelgeving in jouw specifieke geval in elkaar steekt.

Zuid-Amerikaanse landen zijn een smeltkroes van wetgeving. In sommige landen, zoals Brazilië, ligt de wetgeving tussen legalisering en een totaal verbod in. In landen als Uruguay echter, is cannabis gelegaliseerd in een poging de illegale handel te stoppen. Veel Latijns-Amerikaanse landen maken deel uit van het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen. Daarom zijn cannabis zaden in principe legaal. De situatie rondom de legalisering van wiet in dit deel van de wereld is echter nogal wisselend. Daarom is het een must om de regels in jouw land te weten te komen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.