Inbegrepen GRATIS producten
De Statistieken Zijn Binnen – De Legalisatie Van Cannabis Beperkt Misdaad
Zorgt legalisatie voor een toe- of afname van misdaad? Het bewijs is al gevonden. In ieder rechtsgebied waar ten minste medicinale cannabis is gelegaliseerd, is er sprake van een drastische daling van allerlei soorten misdaad. Dus waarom beweert Trump’s Departement van Justitie iets anders?
Je hebt een van de grootste valse geruchten achter de moderne war on drugs vast weleens gehoord; legalisatie veroorzaakt allerlei maatschappelijke schade. Dat bevat het afgezaagde stereotype dat “drugs criminaliteit veroorzaken”. Sterker nog, dit specifieke idee vormde de basis voor de oorspronkelijke campagne in de VS om de Controlled Substances Act in 1970 doorgevoerd te krijgen.
Deze “openbare orde” aanpak werd het mantra van de dag en het drugsbeleid van elke daaropvolgende Amerikaanse regering. Het verspreidde zich ook overzees. De “war on drugs” was wereldwijd begonnen.
Eind jaren ’90 werd heel duidelijk dat deze aanpak aanmerkelijk veel slachtoffers eiste. Dit betrof een sterk verband tussen niet-blank zijn en veroordeeld worden onder agressieve drugswetgeving. Met name in de Verenigde Staten.
Aan het begin van de huidige eeuw begon het debat eindelijk te veranderen. Waarom? Worstelend met een enorme heroïne-epidemie, besloot Portugal een andere koers te gaan varen. In 2001 decriminaliseerde het land alle drugs volledig. Door dit te doen, werd het drugsprobleem van de agenda gehaald bij rechtshandhaving. In plaats daarvan werd het geherdefinieerd als een volksgezondheidskwestie. Het aantal verslavingen schoot omlaag. Deze trend zet zich tot vandaag de dag voort.
Wat nog interessanter is? De misdaadcijfers daalden ook. Deze trend is tevens te zien in “legale” Amerikaanse staten als Colorado, waar de goedkeuring van recreatieve cannabis grotendeels succesvol is gebleken.
MEDICINALE CANNABIS LEGALISATIE VERLAAGT CRIMINALITEITSCIJFERS
Vanaf 2014 begon dit thema meer steun te krijgen terwijl er met legalisatie een tandje werd bijgezet. De statistieken weerlegden de conventionele opvattingen. Niet alleen in Colorado daalden de criminaliteitscijfers na de legalisatie, deze trend werd evenzeer in alle andere legaliserende staten geconstateerd. Ook in Canada was dit het geval. Dit is een belangrijke reden waarom het land heeft besloten een stap verder te zetten richting recreatieve hervormingen.
En sinds 2014 hebben onderzoekers van de Universiteit van Texas nog meer interessante bevindingen naar buiten gebracht. Zo blijkt medicinale cannabislegalisering een enorme impact te hebben gehad op het dalen van de misdaadcijfers.
Deze theorie wordt tegenwoordig in de VS en Europa op diverse plaatsen bevestigt. Legalisatie – zelfs eerst “enkel” medicinaal – is een tactiek om de macht en omvang van de zwarte markt terug te dringen. Van Spanje tot Nederland en van Duitsland tot Zwitserland. Zelfs Turkije legaliseerde onlangs medicinale kweekvoorzieningen in een duidelijk politiek statement om de illegale handel te verminderen.
In Centraal- en Zuid-Amerika is dit eveneens een toenemend debatonderwerp. Steeds meer landen stappen in het legalisatiekamp. En hun grootste en voornaamste reden is overduidelijk: het beperkt de macht van de kartels.
Het is dan ook volkomen normaal dat we, met zaken die de goede kant opgaan, tegen een obstakel aanlopen. Anders gezegd; er is altijd een tegenslag te verwachten.
HET ANTI-CANNABIS IMPERIUM SLAAT TERUG
Ondanks de geweldige vooruitgang die is geboekt, de afgelopen tien jaar in het bijzonder, is de strijd om legalisatie nog niet voorbij. En dat behelst een debat over de link tussen cannabis en misdaad.
In Europa wordt deze agenda door drie verschillende discussies bepaald. Er zijn “regionale” en landelijke experimenten met volledig recreatief gebruik. Zie Spanje. Zie Nederland. Beide zijn geprezen als markten die de zwarte markt ondermijnen. Griekenland valt, ongeacht welke richting het uiteindelijk volgt, waarschijnlijk in een vergelijkbaar kamp. Het land wordt internationaal stilzwijgend gesteund in de beslissing te legaliseren. De reden is heel simpel; het dient een zuiver economisch doel.
Aan de andere kant speelt er ook een meer genuanceerde discussie. Met name in “uitsluitend medicinale” landen. Hieronder vallen op dit moment Duitsland, Turkije, Tsjechië, Kroatië en Polen. Allen pakken ze het meer als een issue van “volksgezondheid” dan als een misdaadkwestie aan. Hun eerste prioriteit ligt, naast medicinale effectiviteit, inderdaad bij de misdaad. Hoe effectief deze strategie is, is onderwerp van discussie. Dat geldt ook voor landen als Israël. Daar hebben ze niet alleen cannabis gedecriminaliseerd eerder dit jaar, maar zijn ze nu eveneens van plan het te exporteren.
De derde discussie is nu aan de orde in Zwitserland. Hier is het model ook ontworpen om de zwarte markt aan banden te leggen. De legale, lage-THC markt is als gevolg aan het vergroten. En alle legale verkopen worden belast ten gunste van de Zwitserse staatskas, in plaats van de zwarte markt, terreur en misdaad.
Hoe snel de legalisatie zich ontwikkelt, is een punt op de agenda van de Europese wetgeving.
WAAROM DOEN DE VERENIGDE STATEN EEN STAP TERUG?
Momenteel lijken fundamentele vragen onbeantwoord te blijven met harde feiten. Dat is tenminste het standpunt van het huidige kabinet Trump. Of in elk geval dat van het door Jeff Sessions bestuurde Departement van Justitie.
De confrontatie tussen het Departement van Justitie en de ontwikkelende cannabisindustrie is toegenomen. In elk geval sinds afgelopen november. In februari dit jaar beweerde Sessions dat het legaliseren van wiet gewelddadige misdaad veroorzaakt, zonder ondersteunende feiten hiervoor te geven. Dit is nog maar weer eens een bijkomende nadelige ontwikkeling voor de al zo gestigmatiseerde industrie.
Deze tijd is echter anders dan vorige generaties en campagnes. Het tij is gekeerd. Veel landen gaan momenteel verder met legaliseringen.
En zelfs in de Verenigde Staten bestaat er helder en direct bewijs dat legalisatie een duidelijke invloed op de misdaad heeft. Dit omvat de algemene misdaad, maar ook andere statistieken. In "Going to pot? The impact of dispensary closures on crime", stellen onderzoekers van de USC Marshall School of Business en de UC Irvine dat er sterk bewijs is voor het feit dat wanneer overheden dispensaria tot sluiting dwingen, de lokale misdaadcijfers omhoog schieten.
Ondanks het bewijs dat de Verenigde Staten de goede kant op gaan, wil het Departement van Justitie de zaken terugdraaien. Maar waarom?
DIT IS EEN POLITIEK AFLEIDINGSMANOEUVRE
De les die we uit dit alles kunnen halen? De legalisatie van cannabis vermindert gewelddadige misdaad aanzienlijk. Dat omvat ook de niet-drugs gerelateerde misdrijven. Zoals moord. Het leidt ook tot andere zaken die de criminaliteit buiten spel zetten. Dit begint met het creëren van een gereguleerde markt waarbij belastingen worden afgedragen, in plaats van dat winsten naar duistere doeleinden vloeien.
Er bestaan echter veel verschillende politieke agenda’s. In de regering Trump is dit ook een issue, wat nauw samenhangt met onverholen racisme.
Het is precies om dit soort redenen dat kleine cannabisondernemers in de industrie een tegengeluid beginnen te laten horen. Deze kwestie is zelfs al tot een kookpunt gekomen in Californië. Kleine ganja-ondernemers zijn een boycot gestart tegen een aankomende business expo in LA. Waarom? Roger Stone, een republikein met een hoge politieke status, is uitgenodigd voor een praatje.
Ondanks zijn pro-wiet standpunt zijn z'n andere politieke opvattingen reden tot verontwaardiging. Waaronder zijn betrokkenheid bij het binnenhalen van Donald Trump in het Witte Huis. Om maar te zwijgen over Jeff Sessions’ plaatsing in het Departement van Justitie.
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Trump en zijn Departement van Justitie milder worden, is één ding zeker. Binnen de cannabisindustrie zelf zijn de data aanwezig om de claim te bewijzen. En dan mogen we de overweldigende steun van consumenten en zelfs vele wetgevers niet vergeten. De industrie zelf is het beste tegengif voor kartels en andere drugs-gerelateerde misdrijven.
En ditmaal is voor het eerst de industrie ook goed uitgerust om zichzelf te beschermen.