By Luke Sumpter

De War on Drugs laat steeds meer barstjes zien. Velen zien het nu als een dure, ondoeltreffende bedoening. Momenteel geeft men de voorkeur aan legalisatie en regulering in plaats van een volledig verbod. Steeds meer staten beginnen dan ook met het legaliseren van wiet. Niet alleen voor medicinaal gebruik, maar ook voor recreatief genot. Onze geliefde plant raakt daarbij langzaam maar zeker haar stigma kwijt. Hier vind je alles wat je moet weten over het legaal aanschaffen van wiet in de VS.

WAAROM IS WIET NIET OVERAL LEGAAL?

De wetgeving rondom cannabis voor medicinaal en/of recreatief gebruik is een heus mijnenveld. Individuele staten mogen de verkoop van marihuana legaliseren. Onder de federale wet is cannabis echter nog steeds een Schedule 1 drug. Dit betekent dat met wiet reizen tussen staten volgens de wet strafbaar is. Dus ook als cannabis legaal is in deze regio's. En het wordt nog ingewikkelder als je een ondernemer bent die wiet of cannabis-gerelateerde producten verkoopt.

Gelukkig wordt er vooruitgang geboekt; momenteel hebben 29 staten cannabis gelegaliseerd voor medicinaal gebruik. Recreatief kun je in 9 staten en het District of Columbia (privé) een jointje opsteken. Dit is een kleine, maar monumentale overwinning. De steun voor wiet blijft daarbij groeien. Uit cijfers van Gallop uit 2017 blijkt dat 64% van de Amerikanen de voorkeur geeft aan legalisatie. Naast het genot van vrij en gemakkelijk roken, zijn de financiële gevolgen van de industrie enorm. De cannabusiness is namelijk een miljardenindustrie.

Waar is cannabis legaal in de VS.

WAAR KUN JE CANNABIS KOPEN IN DE VS?

De 9 staten waar je nu legaal kunt roken, zijn Colorado, Maine, Vermont, Massachusetts, Oregon, Washington, Californië, Nevada, Alaska, evenals het District of Columbia (Washington DC). Hieronder vind je de details van vier van deze staten en ook waar je aan moet voldoen om wiet te roken.

CALIFORNIË

Californië is de eerste staat die medicinale cannabis heeft gelegaliseerd, maar de weg naar recreatieve legalisatie is ironisch genoeg erg hobbelig geweest. Vanaf 1 januari 2018 mogen dispensaria eindelijk legaal wiet verkopen aan volwassenen van 21 jaar en ouder, dankzij een tijdelijke vergunning van de staat. Het is echter niet allemaal vrijheid en blijheid. De staatsregels geven namelijk aan dat er geen cannabis mag worden verkocht tussen 22:00 en 06:00 uur. Je moet dus even vooruit denken als je vaak last hebt van middernachtelijke trek. In aanvulling hierop hebben sommige steden, zoals Fresno, de verkoop van recreatieve cannabis helemaal verboden.

Dispensary Cannabis California

NEVADA

Nevada heeft recreatieve cannabis op 1 juli 2017 gelegaliseerd en harkt sindsdien bijna 20 miljoen aan belastinginkomsten binnen. Het is dus een wonder dat niet meer staten inspringen op de duidelijke vraag. Slechts twee weken na de start van de legale verkoop, waren veel winkels uitverkocht. Zowel lokale bewoners als toeristen boven de 21 kunnen legaal 28g wiet kopen. Edibles en concentraten zijn beperkt tot 3,5g.

ALASKA

Alaska heeft begin 2015 groen licht gegeven. Meer dan 2 miljoen mensen hebben de staat inmiddels bezocht om hun voordeel te doen met de legalisatie van cannabis. De verkoop bedraagt ruim twee miljard dollar per jaar en de regels voor het bezit komen overeen met die van Nevada. Je mag dus tot 28g wiet kopen en bij je hebben.

Alaska Dispensary

WASHINGTON DC

De verkoop van recreatieve cannabis in de hoofdstad van de VS heeft het miljard overschreden. Ook hier zijn dezelfde regels van kracht: je mag tot 28g kopen en bij je hebben, hoewel je een vergunning nodig hebt voor het kweken. Deze vergunningen worden uitsluitend verstrekt aan degenen die cannabis aanbieden voor medicinaal gebruik.

KUNNEN TOERISTEN WIET KOPEN?

Toeristen genieten van dezelfde privileges rondom wiet als Amerikaanse staatsburgers. Elke staat heeft zijn eigen regels over de hoeveelheid, maar het roken van cannabis in de hierboven genoemde staten trekt geen aandacht van de autoriteiten (mits je de richtlijnen opvolgt). Zorg ervoor dat je duidelijk weet wat je wel en niet kunt doen in de desbetreffende staat.

Reis je voor het eerst naar een van deze staten om van cannabis te genieten? Dan is er een aantal zaken die je moet weten. Beschouw dit als je reisgids voor cannabisgebruik. Onthoud daarbij dat macht en verantwoordelijkheid hand in hand gaan.

Cannabis Verkocht In De Apotheek

EEN PAAR SIMPELE VOORZORGSMAATREGELEN

Legale cannabis koop je in een dispensarium. Ben je onbekend hiermee, dan kan je nog wel eens aangenaam worden verrast. Dispensaria zijn vaak goed verlichte, mooie etablissementen en lijken in niets op de louche achterkamertjes waar mensen voorheen hun wiet kochten.

Cannabis kopen in een dispensarium is niet zo simpel als het bezoeken van een standaard winkel. Je moet namelijk je ID bij je hebben voor een aankoop en contant geld. Momenteel bieden betalingsproviders geen ondersteuning of diensten aan voor transacties in een dispensarium. Om het betalen te vergemakkelijken, vind je er meestal wel een pinautomaat. Deze pinautomaten laten de bedrijfsgegevens meestal achterwege of verhullen ze, waardoor banken geen vragen gaan stellen.

Je kunt allerlei cannabis soorten ontdekken en kopen in een dispensarium, maar je mag er niet roken. Dit klinkt raar, maar het roken in of rondom een dergelijke winkel is verboden. Hierin verschilt een dispensarium dus van een coffeeshop. Dispensaria voorzien klanten van een product. Waar je van dit product geniet, mag je (tot een bepaalde hoogte) zelf bepalen.

Tot slot heb je vast ook baat bij enige basiskennis over cannabis. Het is geweldig als je de soort kiest die er lekker uitziet, maar als je onbekend bent met de effecten, kan dit je eerste ervaring goed verpesten. Vraag de vriendelijke budtender om een aanbeveling, gebaseerd op jouw voorkeur en ervaringsniveau.

Omdat je bij dispensaria niet kunt roken, moet je een ander plekje zoeken. Er kleven strenge beperkingen aan het roken van wiet in het openbaar, dus zoek goed uit waar je er legaal eentje op kunt steken. Het huis van een vriend is een goede optie, maar niet iedereen heeft zoveel mazzel. Er zijn nu echter hotels waar je mag vapen. Het loont dan ook de moeite om online te zoeken naar cannabis-vriendelijke accommodaties. Oh ja, dit lijkt voor de hand te liggen, maar je mag geen wiet verstrekken aan een minderjarige (onder de 21).

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.