By Luke Sumpter

Hoeveel betaal je voor een gram wiet? Het antwoord op deze vraag kan enorm verschillen, het hangt vooral af van in welk land je woont. Bovendien zijn de wietprijzen onderhevig aan verandering, afhankelijk van de lokale economie en andere factoren.Hieronder ontdek je de gemiddelde prijzen voor een gram wiet over de hele wereld, van Tokio tot Zimbabwe.


Wat is de gemiddelde prijs van wiet?

De reizigers onder ons weten dat de prijzen van basisartikelen en diensten, van voedsel tot transport, aanzienlijk kunnen variëren. Dit hangt af van de economie van het desbetreffende land. Neem bijvoorbeeld de prijs van een kopje koffie[1]. In Denemarken kun je rekenen op 40,25 Deense kroon (€ 5,40) voor een gewone cappuccino, terwijl hetzelfde drankje je in Italië slechts € 1,60 kost.

Voor wiet geldt in principe hetzelfde. De prijs van een gram wiet varieert tussen landen, en zelfs soms in specifieke regio's binnen hetzelfde land. Dit is afhankelijk van een groot aantal verschillende factoren. Productiekosten, vraag en aanbod, inflatie, legaliteit en andere factoren hebben allemaal invloed op de prijs van wiet. Hoewel we geen overkoepelend antwoord op deze vraag kunnen geven, kunnen we wel de gemiddelde kosten uiteenzetten.

Average price of weed

Wat beïnvloedt de prijs van wiet?

Wiet heeft nog niet de officiële status van handelswaar. In tegenstelling tot grondstoffen zoals goud, rubber en olie, en landbouwproducten zoals maïs, tarwe en koffie, mist wiet de standaardisatie die nodig is om het uitwisselbaar te maken met andere goederen. Dit betekent dat cannabis niet verhandelbaar is op de beurs. Organisaties zoals ASTM International werken hard aan de standaardisatie van hennep en wiet. De prijs van grondstoffen beïnvloedt ook de kosten van wiet. Dit zijn de belangrijkste factoren die de prijs van een gram wiet bepalen:

Productiekosten
Uitgaven die verband houden met de teelt, verwerking en distributie van wiet hebben allemaal invloed op de prijs. Daarnaast spelen factoren zoals arbeid, uitrusting en nutsvoorzieningen zoals water en energie ook een rol. Naleving van lokale regelgeving kan de productiekosten ook verhogen.

Vraag en aanbod
De fundamentele economische theorie van vraag en aanbod dicteert dat de beschikbaarheid van een product en de aantrekkingskracht ervan op consumenten rechtstreeks van invloed zijn op de prijs. In landen waar wiet gedoogd wordt, is het aanbod van wiet vaak groter. Dit resulteert logischerwijs in lagere kosten. Ook omgevingsfactoren zoals droogte of gevaarlijke plantenziekten hebben invloed op het aanbod en de prijs.
Economisch klimaat
Economische omstandigheden, zoals inflatie en wisselkoersen, en de positie van de lokale munt, kunnen ook van invloed zijn op de prijs van wiet. Sterke economieën gaan vaak gepaard met hogere prijzen, terwijl zwakkere economieën met minder geld in omloop de markt dwingt de prijs te verlagen.
Legalisatie, belastingen en regulering
In landen waar wiet is gelegaliseerd, heffen lokale autoriteiten er belasting op. Dit heeft als doel de inkomsten te vergroten en producten te reguleren. Deze belastingen beïnvloeden de verkoopprijs voor de consument.
Verbod
Het verbod op wiet leidt tot zwarte markten die de prijs voor een gram wiet bepalen. Economische factoren zoals teelt, arbeid en distributie spelen een belangrijke rol. De prijzen worden echter vaak kunstmatig verhoogd. Het is in dit geval tenslotte illegaal, en dus is er meer risico op vervolging. De prijzen op de zwarte markt zijn ook hoger vanwege een algemeen gebrek aan aanbod in vergelijking met bloeiende legale economieën.

Waar is wiet het goedkoopst ter wereld?

De wietindustrie blijft onverstoorbaar doorgroeien. De huidige mondiale waarde van 64,7 miljard dollar in 2024 zal naar verwachting stijgen tot 75 miljard dollar in 2029. Deze groei is gekoppeld aan de stijging van het aanbod in sommige landen, wat resulteert in lagere prijzen. Landen die getroffen zijn door een verbod profiteren soms echter van goedkopere wiet, deels omdat er geen belastingen en dure regelgevingsprocedures zijn die de productiekosten verhogen.

Het inschatten van de wereldwijde kosten van wiet is nogal ingewikkeld. Gelukkig geeft de Cannabis Global Price Index van 2023[2] een idee van de goedkoopste en duurste plekken om wiet te kopen. Deze database analyseert de prijzen van 140 steden over de hele wereld met behulp van enquêtes op stadsniveau. De gegevens komen uit het UNODC World Drug Report 2022 en worden gebruikt om de gemiddelde prijs per gram te achterhalen. Lees verder en ontdek de goedkoopste wiet in Europa, de Verenigde Staten, Afrika en Azië.

Europa

De wietprijzen in Europa zijn gemiddeld veel hoger dan elders in de wereld. Hoewel recreatieve wiet grotendeels illegaal is, zijn de productiekosten en de vraag relatief hoog. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Kijk bijvoorbeeld naar Spanje. Hoewel recreatieve wiet er niet legaal is, heeft de Spaanse regering de teelt voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd. Dit heeft geleid tot een toename van het aanbod, terwijl de mogelijkheid om thuis te kweken de vraag naar wiet op de zwarte markt heeft doen afnemen. Tegenwoordig kun je in Madrid al een gram wiet kopen voor slechts € 6,33.

Het Verenigd Koninkrijk is het op één na goedkoopste wietland in Europa. Wiet telen is er nog steeds illegaal, maar het aanbod is groot. De zwarte markt heeft een waarde van ongeveer £ 2,6 miljard[3] per jaar. De stad Chesterfield heeft de laagste prijs van £ 5,81 (omgerekend € 6,88) per gram, gevolgd door Erdington met £ 5,89 (€ 6,98) per gram en Yeovilton; £ 5,96 (€ 7,06) per gram.

Slovenië staat op de derde plaats wat betreft de goedkoopste wiet van Europa. Medische cannabinoïde-producten zijn er legaal, en de overheid heeft het persoonlijke gebruik van wiet gedecriminaliseerd. Voor een gram wiet ben je in de hoofdstad Ljubljana gemiddeld € 8,47 kwijt . In de op een na grootste stad Maribor ligt de prijs om en nabij de € 8,57 per gram.

Verenigde Staten

Hoewel wiet in de Verenigde Staten op nationaal niveau verboden is, heeft de verregaande legalisering van wiet op staatsniveau geresulteerd in een sterke stijging van zowel de vraag als het aanbod. De Amerikaanse cannabisindustrie zit in de lift en heeft een marktwaarde van naar schatting 45 miljard dollar[4] in 2025. De industrie ontving enorme investeringen en creëerde daarnaast talloze banen. Hoewel wiet in sommige staten vrij duur blijft, heeft het in andere staten een van de laagste prijzen ter wereld.

In Portland kun je voor slechts $ 7 (wat neerkomt op € 6,50) een gram kopen, soms zelfs nog goedkoper! Daarmee komt de stad in Oregon op de 9de plaats van de goedkoopste steden ter wereld voor wiet. Denver in Colorado is de op één na goedkoopste stad voor wiet in het land, waar een gram gemiddeld $ 7,80 (€ 7,25) kost. Op de derde plaats staat Los Angeles. Daar kunnen liefhebbers bij hun plaatselijke afhaalpunt voor slechts $ 8,30 (€ 7,75) een gram kopen.

Azië en Afrika

De wietprijzen in Azië behoren tot de hoogste ter wereld, terwijl het in sommige Afrikaanse landen bijna niets kost. In zowel Zambia als Malawi is er nauwelijks vraag naar. Gekoppeld met de lage productiekosten komt de prijs van een gram in 2019 neer op slechts € 0,20[5]! De prijzen zijn iets hoger in Ghana (€ 0,80) en Zimbabwe (€ 1,-).

De prijzen van wiet in Azië zijn over het algemeen veel lager dan in het Westen, maar hoger dan die in Afrika. Een gram wiet kost in Jakarta, Indonesië gemiddeld € 3,14. De wietprijzen in Thailand lopen nogal uiteen. Voor lokaal geteelde soorten betaal je meestal omgerekend € 8,38 per gram[6]. Geïmporteerde wiet zit tussen de € 4,20 en € 5,- per gram. Ook in de stad Bangalore in India kun je lekker goedkoop wiet scoren, hetzij illegaal. Voor een luttele € 5,60 kun je een gram op de kop tikken.

Where is cannabis cheaper

Waar is wiet het duurst ter wereld?

Er zit ook een keerzijde aan dit verhaal. Door marktfactoren is wiet in bepaalde landen en staten juist ontzettend duur. Laten we eens kijken in welke landen onze geliefde toppen je een poot uitdraaien.

Europa

Europa heeft over het algemeen enkele van de hoogste wietprijzen ter wereld. Dublin is de op een na duurste locatie ter wereld om wiet te kopen. Wiet is er illegaal, en voor een gram moet je uitgaan van maar liefst € 20,95.

Tallinn, de hoofdstad van Estland, is de op een na duurste regio voor wiet in Europa. Hier ligt de prijs op ongeveer € 19,20 per gram.

Op de derde plaats staat Stavanger, in Noorwegen. Hier tik je al gauw € 19,39 af om een gram te bemachtigen. De gemiddelde prijs in de hoofdstad Oslo blijven niet ver achter: € 18,73 per gram.

Verenigde Staten

Paradoxaal genoeg gelden de Verenigde Staten als een van de duurste en goedkoopste plaatsen om wiet te kopen. Dit loopt per staat behoorlijk uiteen. Een gram legale wiet kost in Washington DC zo'n $ 19,10 (€ 17,75), in Seattle $ 18,20 (€ 16,95) en in New York gemiddeld $ 13 (ongeveer € 12).

Azië en Afrika

Azië staat bovenaan de hitlijsten als het gaat om de duurste plaatsen ter wereld voor wiet. De illegale status van wiet in Japan en het lage aanbod ervan zorgen ervoor dat Tokio de hoogste wietprijzen ter wereld heeft. Begin maar vast met sparen, want je bent zeker rond de € 31,45 (!) voor een enkele gram kwijt.

Wietgebruik is in Israël gedecriminaliseerd. Daarnaast zijn er ruim 137.000 Israëliërs[7] in het programma voor medicinale wiet geregistreerd. In de stad Rishon LeTsiyon kost een gram wiet ongeveer € 19,55. In de Turkse stad Uskudar kost een gram illegale wiet doorgaans € 15,20.

Op het Afrikaanse continent staat Lesotho op de eerste plaats als het gaat om de duurste wiet. Eén gram kost er omgerekend € 11,10. Zuid-Afrika staat op de tweede plek, met een gemiddelde prijs van € 7,90 per gram. Op de derde plaats komen we uit in Marokko, waar een gemiddelde gram voor € 7,60 wordt verkocht. Deze prijzen zijn goedkoop in vergelijking met westerse landen, maar een stuk hoger dan die in Zambia en Malawi.

Where is cannabis more expensive

Hoe beïnvloedt legalisatie de prijs van wiet?

Over het algemeen beïnvloedt de legalisatie de prijs van wiet op een gunstige manier voor de consument. Uit de gegevens blijkt dat legalisatie correleert met een gemiddelde prijsdaling per gram van 11,13%. Veel variabelen verhogen de prijs van wiet op legale markten, maar een sterke stijging van het aanbod speelt een belangrijke rol. De vraag naar wiet vergroot ook het aanbod, vaak tot een overschot, waardoor de prijs vervolgens weer daalt. Landen met een hoog cannabisgebruik hebben 30% meer kans op lage prijzen.

Wietprijzen op de zwarte markt

Zwarte markten hebben altijd invloed op de prijs van wiet, ook in landen of staten waar geen verbod is. In landen waar wiet legaal is, ondermijnt de zwarte markt op strategische wijze de prijs van hun legale concurrenten. Hierdoor worden hun producten aantrekkelijker voor consumenten. Bovendien kunnen ze het zich veroorloven lagere prijzen in rekening te brengen. In deze sector betaalt men nu eenmaal geen belastingen, noch licentiekosten. Kortom, in de zwarte markt houdt men zich niet aan de wet. Dit kan er soms toe leiden dat legale verkooppunten hun prijzen verlagen om te kunnen concurreren.

De ongereguleerde kweek- en distributieactiviteiten op de zwarte markt gebeuren vaak op grote schaal. Hierdoor profiteert men van schaalvoordelen: de verlaging van de kosten per eenheid (door een grotere productie) maakt dat ze lagere prijzen kunnen bieden. Vaak wordt de wiet geproduceerd in landen met lagere productiekosten, wat in goedkopere wiet resulteert. Sommige spelers op de zwarte markt kopen wiet in een staat met lage prijzen en verkopen het met winst weer door in staten waar de wiet duurder is.

Bovendien zorgt het gebrek aan kwaliteitscontrole ervoor dat wietkwekers op de zwarte markt veel geld kunnen besparen op de teelt. Het gebruik van verboden landbouwchemicaliën en het aftappen van illegale stroom verlaagt de productiekosten drastisch.

Black market weed

Hoeveel kost wiet waar jij woont?

Zoals je hebt kunnen lezen variëren de wietprijzen behoorlijk. Maar grenzen zijn niet de enige factor die ervoor zorgt dat de prijs van cannabis alle kanten op gaat. Talloze anderen factoren, zoals de eeuwige 'flow' van vraag en aanbod tot slechte teeltseizoenen, hebben invloed op de prijs van een grammetje wiet. Hoe zit het in jouw land of regio? Laat ons weten of je op een plek woont waar de prijzen lekker goedkoop zijn, of dat het een rib uit je lijf is!

External Resources:
  1. https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_price_rankings?itemId=114
  2. This Is How Much Weed Costs in 140 Cities Across the World https://cfah.org
  3. UK’s illicit cannabis market worth £2.5bn a year, finds new report — Institute of Economic Affairs https://iea.org.uk
  4. Cannabis sales projections for US markets in 2025 https://www.headset.io
  5. Average cost per gram of cannabis, by country Africa 2019 | Statista https://www.statista.com
  6. play https://www.aljazeera.com
  7. Reforms Set to Send Israeli Medical Cannabis Patient Numbers Soaring https://prohibitionpartners.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.