By RQS Editorial Team

Zelfs de meest recente officiële afbeelding van de consumptie van cannabis in één land of de hele wereld, vertelt ons dat de repressieve drugsstrategie heeft nagelaten om te voorkomen dat mensen THC en andere psychoactieve stoffen gebruiken. Wie consumeert meer cannabis? Welk land heeft het grootste percentage rokers? En hoeveel waarde van cannabis en extracten worden de laatste jaren verbrand? Heel veel.

CANNABIS GEBRUIK IS EEN WERELDWIJDE BEHOEFTE

Tegen het einde van ieder jaar, geven lokale en internationale agentschappen cijfers vrij over het gebruik van drugs, criminaliteit, werkloosheid, valse inflatie gegevens en alles wat we moeten weten om goede en geïnformeerde burgers te zijn. Het gebruik van elke vorm van legale of illegale psychotrope stoffen is sinds decennia lang in vrijwel alle landen in constante stijging. Cannabisgebruik is in volle expansie als geneesmiddel, als geestelijke hulp en als een substituut voor gevaarlijkere stoffen. Het is grappig dat er geen strikte relatie is tussen de lokale wetten en cannabis consumptie. Mensen gebruiken cannabis over de hele wereld, ongeacht de wet.

Het gezaghebbende VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit publiceerde onlangs enkele geactualiseerde cijfers over het gebruik van cannabis in de hele wereld. Deze cijfers dienen gelezen te worden met nodige voorzichtigheid, aangezien ze uit verschillende onderzoeksmethoden en lokale instanties komen. Dat is de reden waarom we de voorkeur geven om deze indicaties te aggregeren om een beter beeld te schetsen in plaats van het opstellen van een Top 10 lijst. De winnaar is IJsland, in ieder geval. Niet de stoners die je had gedacht.

DE LEIDERS

Het hele World Drug Report 2016 is beschikbaar op de website van UNODC. De gegevens van UNODC tonen dat IJsland één van de landen is met het hoogste percentage cannabisgebruikers. De reden is onduidelijk, of het kan zijn omdat bier 25 jaar geleden legaal werd gemaakt en alcoholische dranken erg duur zijn. De cijfers suggereren dat 18,3% van de bevolking van IJsland met een leeftijd tussen 15-64 jaar, gebruik maakt van cannabis. Bijna één roker op vijf volwassen personen is helemaal geen slecht resultaat, maar toch behaalt een klein Afrikaans land een hoger percentage, met 21,5% rokers, of 5,8 miljoen mensen. Ghana is de zesde grootste consument van getolereerde cannabis in de wereld, en behaalt de tweede plaats in percentage van burgers. In Ghana is cannabis illegaal net zoals in Frankrijk, waar de regering altijd strenge straffen afdwingt voor het bezit van cannabis. Ondanks het feit dat meer dan 11% van de Fransen cannabis gebruikt, wat overeenkomt met 6 miljoen wietrokers. Zij zijn één van de top consumenten in Europa, en zijn zevende in de wereld als aantal individuele bijdragers. Voilà.

Spanje is een van de belangrijkste voorbeelden op het gebied van hervorming van het drugsbeleid, ze streven een model van decriminalisering na in plaats van straffen en gevangenisstraf. In Spanje is het niet legaal om cannabis te kweken voor persoonlijk gebruik en ook het experiment van de cannabis clubs ligt nog steeds in een juridisch grijs gebied. Ondanks de formele rechtskracht, wordt persoonlijk en geassocieerd cannabisgebruik vaak getolereerd, en bij sommige patiënten knijpen de autoriteiten een oogje dicht voor hun medische cannabisteelt. Officiële gegevens tonen dat 10,6% van de Spanjaarden cannabis gebruikt. Niemand gelooft dit, en sommigen schatten het cijfer eerder op 25%, hetgeen makkelijk de resultaten van Ghana overschrijdt. Spanje blijft de normalisering manier nastreven: Nog een grote stad is bezig met het reguleren van cannabis, en het hele land staat het punt om een speciale wet op te stellen om cannabis clubs legaal te laten worden.

CANNABIS GEBRUIK IS EEN WERELDWIJDE BEHOEFTE

Vergelijkbaar beleid kan leiden tot een andere nasleep, aangezien Nederland slechts wordt rangschikt op de twintigste plaats in de wereld. In de Verenigde Staten, is medische cannabis legaal in meer dan 20 staten voor een breed scala van condities. Recreatief gebruik is legaal in vier staten, en dit aantal neemt toe in de komende maanden of jaren. Het percentage van gebruikers komt uit op 14% of 16%, lager dan Zambia, dat al 17,7% bereikt. Amerikanen kwamen naar voren met al hun liefde voor het roken, eten en het verspreiden van cannabisproducten. Die passie vertaalt zich in bijna 44 miljoen gebruikers. Kijkend naar het absolute cijfer, is dit natuurlijk het land met het grootste aantal stoners.

DE VOLGELINGEN

Binnen de groep van landen die beweren dat min of meer 15% van hun burgers cannabis gebruikt, vinden we Nigeria met 14,3% gebruikers. Hetzelfde percentage als Italië dat de grootste verbruiker van cannabis is in Europa. Het bezit van kleine hoeveelheden wordt gelegaliseerd, en handel is volledig gecriminaliseerd, wat resulteert in 14,6% van de Italianen die cannabis rookt, of 8,9 miljoen mensen. Italië behaalt de vierde plaats in de wereld met het aantal consumenten. Nieuw-Zeeland heeft ongeveer hetzelfde percentage stoners als Italië, terwijl Canada stopt bij slechts 12% gebruikers. Hier geeft de overheid een vergunning voor medisch en industrieel gebruik, en recreatieve cannabis wordt getolereerd. Australië heeft 10,2% gebruikers, veel meer dan Jamaica, met slechts 7,2% van de bevolking, geloof het of niet.

DE PRODUCENTEN EN DE UITEINDELIJKE 2016 TOPLIJST

Sommige producenten consumeren hun goederen niet, sommigen wel. Het lijkt erop dat Pakistan slechts 3,9% consumenten heeft, niet al te veel, maar toch gelijk aan 7,6 miljoen rokers, of #5 in de wereld. Ook, slechts 6,2% van de 88 miljoen Egyptenaren zijn cannabisgebruikers, wat meer dan 5,4 miljoen rokers betekent, ofwel #8 in de wereld. In deze landen is cannabis illegaal net zoals in India, waar het in veel regio's openlijk wordt verbruikt. Slechts 3,2% van de Indiërs gebruikt cannabis, maar dit cijfer heeft betrekking op meer dan 1,2 miljard mensen, hetgeen neerkomt op 38,5 miljoen gebruikers. Albanië staat nog niet eens in de top 30 lijst van rokende landen, maar het land is een theater van een bloedige oorlog tegen cannabis

Laten we het tenslotte samenvatten met één van de vele mogelijke Top 30 lijst van rokende landen volgens de officiële UNODC gegevens met het percentage van de totale volwassen bevolking.

DE PRODUCENTEN EN DE UITEINDELIJKE 2016 TOPLIJST

DE BETEKENIS

In deze rapporten over cannabisgebruik zien we een grappige crew van cross-nationale, cross-culturele mensen met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke farmacologische behoefte. Kijkend naar deze cijfers kunnen we gemakkelijk raden dat 10% van de wereldbevolking cannabis consumeert, of bereid is om te consumeren, indien het kruid gemakkelijker beschikbaar zou zijn. Het aantal patiënten wordt steeds groter, en het zou kunnen betekenen: 500 miljoenen individuen die 1 gram cannabis per dag consumeren tegen een gemiddelde prijs van 10 euro per gram. Dit zou kunnen betekenen dat 50 miljarden euro's elke dag verbrand worden, of meer dan 18.000 miljarden euro's per jaar. Dat bedrag is gelijk aan het Bruto Binnenlandse Product van de hele Europese Unie. Dit is wat deze wereldwijde cijfers uiteindelijk betekenen als cannabis kweken voor persoonlijk of geassocieerd gebruik niet volledig zal worden gelegaliseerd.

 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.