By Luke Sumpter


Bhang geldt als een van de oudste, traditionele vormen van edibles. Het is een geliefde manier van cannabisgebruik in Noord-India en een essentieel onderdeel van de Hindoeïstische cultuur.

Wat is bhang?

Bhang is een pasta gemaakt van de toppen en bladeren van de vrouwelijke wietplant. De pasta wordt gemaakt door het plantaardig materiaal te laten weken en vervolgens fijn te malen. Van oudsher wordt de pasta opgerold tot zachte, groene of bruine glanzende ballen, genaamd 'bhang goli'.

De meest gebruikte vorm van bhang is een drankje genaamd 'bhang thandai'. Bhang thandai bevat tevens warme melk, gemalen noten en een mengsel van specerijen. De drank wordt gewoonlijk gedronken tijdens religieuze festivals, zoals Holi. Bhang is een belangrijk onderdeel van de Hindoeïstische cultuur, vanwege de link met Shiva, de god der vernietiging. In het Hindoeïsme ziet men vernietiging niet als iets slechts, aangezien hierdoor weer nieuw leven ontstaat.

Het Hindoeïsme kent veel verhalen over Shiva. In eentje ervan daalt hij neer uit de Hindoekoesj en brengt hij als cadeau voor de mensheid bhang mee. Volgens de verhalen gebruikte Shiva dagelijks bhang om zijn krachten te versterken. Shiva staat daarmee ook wel bekend als de 'Heer van Bhang'.

In India is bhang sociaal geaccepteerd en vrij alledaags. Het gebruik ervan is zelfs zo gangbaar dat de Britten na de kolonisatie van India in de 19e eeuw besloten om het niet te verbieden, uit angst voor maatschappelijke onrust. Ook vandaag de dag wordt bhang nog gebruikt en in door de overheid goedgekeurde winkels verkocht.

 • Traditioneel gebruik van bhang

In de Atharvaveda wordt cannabis een van de vijf heilige planten genoemd. Dit is een oud Hindoeïstisch geschrift van 2000–1400 v.C. Bhang neemt ook al duizenden jaren een prominente plaats in de Ayurvedische geneeskunde in. Aanhangers van het Hindoeïsme geloven namelijk dat het bij veel ongemakken troost kan bieden.

Daarnaast gebruiken Hindoeïstische heilige mannen, 'sadhoes' genaamd, bhang als ondersteuning bij meditatie en yogabeoefening. Het is ook bekend dat angstige soldaten het gebruikten bij een zenuwachtig gevoel voor de strijd. Volgens de legende gaf bhang een nerveuze soldaat genoeg moed om onder een gepantserde olifant door te glijden en hem tijdens een glorieuze overwinning te doden. Bhang werd ook beschouwd als een krachtig afrodisiacum. Pasgehuwden gebruikten het vaak tijdens hun eerste huwelijksnacht.

Traditioneel gebruik van bhang

Bhang en charas: wat is het verschil?

Een ander traditioneel Indiaas cannabisextract is charas. Deze benaming is afkomstig van de Hindoestaanse term voor 'hasj'. Charas is populair in Pakistan, Afghanistan en Nepal, maar wordt vooral met India geassocieerd. Net als bhang wordt charas al duizenden jaren voor religieuze en holistische doeleinden gebruikt. Maar wat is nu het verschil tussen beide?

Charas wordt traditioneel van de bovenste bladeren en toppen van onbestoven, jonge vrouwelijke wietplanten gemaakt. Hiervoor worden toppen en bladeren tussen de handen gewreven tot deze vol met hars zitten. Vervolgens wordt de hars eraf geschraapt en verzameld. Je kunt charas ook makkelijk verwarren met hasj, maar net als bhang wordt charas van een levende wietplant gemaakt. Hasj wordt van dood, gedroogd plantaardig cannabismateriaal vervaardigd.

De productie van charas is nu illegaal in India. Toch wordt het in de Himalayaanse regio van Noord-India nog als essentieel product gezien. In tegenstelling tot bhang is charas echter niet eetbaar. Het beste kun je het roken om ervan te genieten. De THC wordt tijdens het roken/vapen geactiveerd.

Bhang en charas: wat is het verschil?

De voordelen en risico's van bhang

Bhang staat bekend om zijn psychoactieve effecten. De THC en andere cannabinoïden in de bereiding binden zich aan je cannabinoïdereceptoren. Zo hebben ze invloed op diverse functies en produceren ze een aangename, vaak euforische high. Omdat bhang een 'edible' is, wordt een groot deel van de THC omgezet in 11-hydroxy-THC dankzij het first-pass metabolisme (wanneer het door het spijsverteringskanaal en de lever gaat, voordat het in de bloedbaan terechtkomt).

Aangezien 11-hydroxy-THC psychoactiever is dan delta-9-THC, resulteert het vaak in een veel sterkere en langduriger high. Waar de effecten van roken een paar uur aanhouden, kunnen ze bij bhang wel acht uur of langer duren, afhankelijk van de sterkte en de gebruikte hoeveelheid.

Hoewel bhang van oudsher belangrijk is in de Ayurvedische lifestyle, is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat gezondheidsclaims ondersteunt.

Het heeft misschien enkele voordelen, maar bhang kan ook mogelijke bijwerkingen hebben. De impact is echter niet veel anders dan van andere edibles. Oftewel, je kunt je door het gebruik van bhang paniekerig of angstig gaan voelen[1]. Daarnaast worden je kortetermijngeheugen, coördinatie en beoordelingsvermogen waarschijnlijk aangetast als je onder invloed bent.

Bhang gebruiken terwijl je zwanger bent of borstvoeding geeft, kan een hoger risico op vroeggeboorte[2], een laag geboortegewicht en een verslechterde hersenontwikkeling met zich meebrengen. Daarom wordt gebruik tijdens deze perioden sterk afgeraden. Bovendien moeten ook kinderen en adolescenten bhang vermijden, omdat het een negatieve invloed op de hersenontwikkeling kan hebben.

Recept voor traditionele bhang thandai

Mocht je toch eens bhang thandai willen maken, dan hoef je niet veel stappen te volgen en heb je maar een paar essentiële dingen nodig. Je hebt hiermee een smaakvolle, verfrissende en alternatieve manier om van wiet te genieten!

Benodigdheden

 • Grote steelpan met deksel
 • Stamper en vijzel
 • Kaasdoek of fijne zeef

Ingrediënten

 • 14–28 gram verse wiettoppen en -bladeren
 • 500ml vers water
 • 500ml volle melk
 • 250ml honing
 • 2 eetlepels gemalen amandelen
 • ¼ theelepel gemalen gember
 • ¼ theelepel gemalen venkelzaad
 • ¼ theelepel garam masala
 • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
 • ½ theelepel kardemom
 • ½ – 1 theelepel rozenwater
 • Handjevol gehakte pistachenoten — optioneel
Recept voor traditionele bhang thandai

Stappen

 1. Breng het water op het fornuis aan de kook.
 2. Hak het plantaardig materiaal fijn, voeg het toe aan het kokende water en haal de pan van het vuur.
 3. Dek de pan af en laat het mengsel ongeveer 10 minuten weken.
 4. Zeef het mengsel met de kaasdoek. Zet de wiet en het water apart.
 5. Warm de melk in de pan op het fornuis op.
 6. Doe je wiet in de vijzel met enkele theelepels warme melk en maal het tot een pasta fijn.
 7. Voeg met een paar theelepels per keer meer melk toe en blijf het geheel fijnmalen. Ga hiermee door tot je de helft van de melk hebt gebruikt.
 8. Zeef overgebleven plantaardig materiaal uit de melk en zet het mengsel apart.
 9. Combineer daarna het water en de melk en roer alles goed door.
 10. Voeg de rest van de melk en de andere ingrediënten toe en roer tussendoor goed.
 11. Laat het 30 minuten afkoelen in de koelkast en roer goed voor het serveren. Garneer naar wens met fijngehakte pistachenoten.
Recept voor traditionele bhang thandai

Tips voor betere bhang

Bhang is bedoeld om vers te gebruiken. Daarom raden we niet aan om het langer dan een dag te bewaren, of het nu gekoeld is of niet. Het beste kun je het maken wanneer je het ook echt wilt gaan drinken, zodat je van alle voordelen profiteert voordat de ingrediënten afbreken.

Goede bhang vereist verse wietbladeren en -toppen. Het is daarmee een ideale manier om overbodige schutbladeren en knipafval te benutten als je je eigen planten kweekt. Je kunt ook gedroogde en gecurede wiet gebruiken, maar dan is het lastiger om de pasta in de juiste consistentie te krijgen. Het gebruik van gedroogde cannabis kan er ook voor zorgen dat je bhang thandai veel sterker wordt. Gebruik je droog materiaal? Dan is het dus belangrijk dat je de hoeveelheid aanpast.

Cannabinoïden zijn vetoplosbaar. Dit betekent dat je drankje meer THC en CBD opneemt als je melk met een hoog vetgehalte gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je bhang thandai met volle koeien- of geitenmelk maakt. Voeg een lepel room, boter of yoghurt toe aan je bereide mengsel om het vetgehalte verder te verhogen.

Veganisten kunnen plantaardige melk gebruiken, maar de resultaten zijn dan misschien niet zo sterk. Melk met een bovengemiddeld vetgehalte, zoals kokosmelk, biedt je in dat geval het beste resultaat. Voeg aan het eind ook wat kokosolie toe om het vetgehalte en de absorptiecapaciteit verder te verhogen.

Is bhang wat voor mij?

Heb je weleens edibles geprobeerd? Dan weet je vast dat het gebruik van THC op deze manier zeer sterke effecten heeft. Het kan tot wel twee uur duren voordat bhang effect heeft, maar wanneer het inslaat, is de high veel intenser en langduriger dan na het roken of vapen.

Daarom is het belangrijk dat je voorzichtig bent wanneer je bhang drinkt. Begin met een kleine hoeveelheid. Als je eenmaal bekend bent met de sterkte en effecten, kun je de dosering naar wens wat aanpassen. Houd er ook rekening mee dat niet alle manieren van cannabisinname voor iedereen geschikt zijn. Om alles uit je ervaring met wiet te halen, is het dan ook belangrijk dat je ontdekt wat voor jou de beste vorm van gebruik is!

External Resources:
 1. Marijuana Toxicity https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Prenatal exposure to cannabis and maternal and child health outcomes: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.