De laatste jaren is verdampen (vapen) erg populair geworden. Het onderzoek naar vapen en de langetermijneffecten ervan loopt echter nog. Toch nemen we over het algemeen aan dat het een veiliger en gezonder alternatief is voor roken. Veel mensen hebben al de overstap gemaakt van sigaretten naar het vapen van e-liquids. En onder cannabisgebruikers wint verdampen ook steeds meer terrein. Maar wat is vapen eigenlijk en hoe verschilt het van roken? Wat zijn de voordelen en is het daadwerkelijk veilig?

Inhoud:

WAT IS VAPEN?

Het grote verschil tussen vapen en roken, is dat je wiet bij het eerste niet verbrandt. Je verhit het alleen tot een bepaalde temperatuur. De hitte activeert de cannabinoïden en terpenen in de cannabis. Deze komen vrij in de damp en zijn vervolgens te inhaleren. Aangezien je geen rook inhaleert, zoals bij een joint of spliff, biedt vapen een aantal praktische gezondheidsvoordelen ten opzichte van roken.

Laten we de voordelen van vapen eens beter bekijken.

Vaporizers van Royal Queen Seeds

DE VOORDELEN VAN VAPEN

HET IS (WAARSCHIJNLIJK) GEZONDER DAN ROKEN

Het staat nog niet onomstotelijk vast dat vapen 100% veilig is. Toch nemen we over het algemeen aan dat het veiliger is dan roken. De reden hiervoor is dat vrijwel alle schadelijke stoffen die bij het laatste vrijkomen, ontstaan door een verbrandingsproces. Het maakt daarvoor niet uit of je wiet of tabak rookt. Aangezien je wiet niet verbrandt bij vapen, ontstaat er ook geen rook. Je krijgt daarom minder toxines en vrije radicalen binnen dan bij het inhaleren van rook van een joint.

Tabaksrook bevat sowieso hoge concentraties carcinogenen (kankerverwekkende stoffen). Daardoor heeft het de afgelopen jaren een hoop negatieve aandacht gekregen. Helaas is het ook mogelijk dat de rook van cannabis deze stoffen bevat, hoewel misschien minder. Verder is bekend dat rook teer bevat en problemen aan de longen veroorzaakt. Dit maakt roken een ongeschikte manier om cannabis te gebruiken voor mensen met longaandoeningen. In een studie naar het roken van wiet, is de American Lung Association zelfs tot de ontdekking gekomen dat bij wietrook mogelijk meer teer vrijkomt[1] dan bij tabaksrook. Dit komt hoofdzakelijk doordat cannabisrokers vaak dieper en langer inhaleren dan sigarettenrokers.

Door over te stappen op vapen, lopen je longen direct minder risico. Een artikel uit 2007 in Harm Reduction Journal toont aan dat het verdampen van cannabis mogelijk de luchtwegproblemen vermindert[2] die het roken van wiet veroorzaakt.

De gezondheidsrisico’s van roken zijn op zichzelf voor veel mensen al genoeg om over te stappen op vapen. Los van de langetermijneffecten vinden velen verdampen echter ook op de korte termijn een mildere, fijnere en aangenamere ervaring. Zorg wel dat je regelmatig je vaporizer schoonmaakt.

VAPEN OPTIMALISEERT DE KRACHT EN BIOBESCHIKBAARHEID

De actieve bestanddelen van cannabis zijn zeer gevoelig. Bij het roken van cannabinoïden, terpenen, enzovoort, verbrandt vaak al meer dan de helft van deze stoffen, nog voordat je een goede hijs van je joint hebt genomen. Je verliest nogmaals 15-20% van dit goede spul terwijl je wiet tussen de trekjes door blijft branden. Het roken van cannabis is daardoor bijzonder inefficiënt.

Aangezien de temperaturen bij vapen lager liggen en meestal ook specifieker zijn, blijven actieve bestanddelen beter behouden. Bovendien benut je zo het volledige potentieel ervan. Hierdoor is de damp van de cannabis zuiverder en krachtiger. Je verspilt tevens niet zoveel wiet. Vapen bespaart je op termijn mogelijk dus ook nog geld.

JE BENT IN STAAT VAN MEER SMAKEN TE GENIETEN

Behalve de cannabinoïden die wiet haar kracht geven, bevat cannabis ook aromatische bestanddelen. Deze noemen we terpenen en zorgen voor de smaak. Deze bestanddelen zijn eveneens vluchtig en gevoelig voor warmte. Bij extreme temperaturen, zoals bij verbranding, vervliegen ze dan ook gemakkelijk. Met vapen benut je de terpenen echter volledig. Het is daarbij interessant om te weten dat terpenen verschillende kookpunten hebben. Ze komen dus vrij in de damp bij bepaalde, lagere temperaturen.

Bèta-caryofylleen is bijvoorbeeld een terpeen met een kruidig en pittig aroma, die vrijkomt bij lage temperaturen van rond de 118°C. Bij een hogere temperatuur heeft het weinig effect. Er bestaan echter ook terpenen, zoals linalool, die hogere temperaturen prima weerstaan.

Bij vapen ben je vaak in staat de temperatuur te veranderen op je apparaat. Hiermee stem je de ervaring af. Op die manier ervaar je de volle smaken en nuances van de aroma’s. Iets wat bij het roken van cannabis niet lukt.

Activeringstemperatuur

JE BENT IN STAAT JE HIGH TE PERSONALISEREN

Net zoals je in staat bent de smaak van je wiet te beïnvloeden met verschillende temperatuurinstellingen, is het ook mogelijk de intensiteit van je high aan te passen. Bij verdamping met hogere temperaturen komen meer cannabinoïden uit je wiet vrij. Dit heeft een krachtiger en sneller werkend effect. Mocht je een milde high willen, stel je vaporizer dan in op een lage temperatuur van zo’n 150°C. Voor een sterker effect, ga je voor 166–187°C. Wil je maximale kracht uit je wiet halen, zet je vaporizer dan op de hoogste temperatuurinstelling. Overschrijd de 229°C echter niet. Dit is namelijk al bijna de verbrandingstemperatuur, waarbij de kracht en smaak van je wiet verloren gaan.

WAAROM TEMPERATUREN VAN BELANG ZIJN BIJ HET VAPEN

In een wetenschappelijke studie uit 2009 keken onderzoekers naar de effecten van vapen bij verschillende temperaturen. Voor dit onderzoek[3] verdampten ze cannabis op 3 temperaturen: 170°C, 200°C en 230°C. Daarbij maten ze de hoeveelheid cannabinoïden in verhouding tot bijproducten (oftewel de zuiverheid) van de damp.

Het bleek dat zelfs bij hogere temperatuurinstellingen de damp significant minder schadelijke stoffen bevatte dan rook. De onderzoekers ontdekten tevens dat de meeste therapeutische cannabinoïden, zoals cannabichromeen (CBC), in de damp vrijkwamen bij een instelling net onder de verbrandingstemperatuur van 232°C.

Je persoonlijke voorkeur speelt hierbij ook een rol. Wil je meer smaak of een minder sterke high, dan kies je vaak voor lagere temperaturen. Besluit je dus om te gaan vapen, kies dan een vaporizer waarbij je in staat bent de temperatuur aan te passen. Zo benut je maximaal de voordelen van het verdampen.

WAT ONDERZOEK ZEGT OVER HET VAPEN VAN CANNABIS

Gelukkig is het gebruik van cannabis al lang niet meer zo’n taboe-onderwerp. Veel mensen consumeren wiet daarbij om strikt medicinale redenen. Maar ook recreatief gebruik is steeds normaler of zelfs volkomen legaal. Deze langzame versoepeling van cannabiswetten komt niet alleen de eindgebruiker ten goede. Het opent ook de deuren voor onderzoek op dit terrein, om niet te spreken over een lucratieve industrie. Met de overduidelijke voordelen van vapen ten opzichte van roken, concentreren wetenschappers zich steeds meer op de specifieke werking van verdampen als toedieningsvorm voor medicinale gebruikers.

In een studie uit 2015[4] werden 2910 wietgebruikers van verschillende leeftijden (18-90) bevraagd over hun cannabisgebruik en vapen. 61% van de deelnemers had ooit een vaporizer gebruikt, 37% zei in de afgelopen 30 dagen verdampt te hebben en 20% gaf aan meer dan 100 dagen te hebben gevaped. 12% vond vapen de gewenste methode. Degenen die verdampten, vonden het  “gezonder, smaakvoller, beter werken en bevredigender.” Slechts een klein percentage (14%) van de vapers was echter helemaal gestopt met roken.

In een studie uit 2016[5] bestudeerden onderzoekers de favoriete toedieningsvorm van kankerpatiënten die cannabis gebruikten. Daarbij eindigde vapen op de derde plaats als consumptiemethode. Dit na tabletten en mondsprays. Bij een andere studie uit 2015[6] werden bloedwaarden gemeten. Deze resultaten bevestigden eerdere bevindingen over de werking van vapen als toedieningsvorm voor THC.

CANNABIS VAPEN VERSUS ROKEN: DE CONCLUSIE

Bij Royal Queen Seeds vind je diverse vaporizers voor alle portemonnees. Van eenvoudige en betaalbare pen-vaporizers, zoals de Storm Vaporizer Pen, tot geavanceerde, hoogwaardige desktop-vaporizers als de gerenommeerde Volcano Hybrid.

Overweeg om cannabis te vapen als je de gezondste, zuiverste, smaakvolste en krachtigste sensatie wilt!

External Resources:
  1. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
  2. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize | Harm Reduction Journal | Full Text https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
  3. Cannabis Smoke Condensate III: The Cannabinoid Content of Vaporised Cannabis Sativa - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Clinical Trials of Medicinal Cannabis for Appetite-Related Symptoms From Advanced Cancer: A Survey of Preferences, Attitudes and Beliefs Among Patients Willing to Consider Participation - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids With and Without Alcohol - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.