De cannabisplant barst van de extreem interessante, chemische bestanddelen. De cannabinoïden zijn verreweg het meest populair. De plant zelf geniet beroemdheid en is ook onderwerp van debat vanwege de psychoactieve effecten die door de cannabinoïde THC worden opgewekt.

Dankzij onderzoek naar de wijdverspreide, therapeutische toepassingen, ontvangt ook CBD sinds kort veel aandacht. Cannabinoïden zijn echter niet de enige verbindingen in de cannabisplant die belangstelling verdienen.

Terpenen zijn te vinden in verschillende plantensoorten. Deze moleculen worden geproduceerd door trichomen, de paddenstoel-vormige klieren die aan het oppervlak van de bladeren en toppen van de cannabisplant zitten. Trichomen zijn ook verantwoordelijk voor de productie van cannabinoïden en andere verbindingen.

Terpenen zijn in feite geurige oliën die verschillende cannabis soorten hun diverse geuren en smaken geven. Wanneer je bijvoorbeeld je neus in een zakje geurige toppen steekt en hints van fruit, kaas, lavendel of diesel opsnuift, mag je terpenen bedanken voor dit sensuele genot.

Deze knoestige, kleine verbindingen spelen echter een veel fundamentelere rol als het gaat om stoned worden. Ze kunnen in feite bijdragen aan het type high dat door een soort wordt opgewekt, vanwege de synergetische effecten.

Het is aangetoond dat meerdere terpenen in de cannabisplant uitgesproken medicinale eigenschappen bezitten. De terpeen bèta-caryofylleen (BCP) lijkt bijvoorbeeld veelbelovend te zijn als het gaat om de mogelijke behandeling van angst en depressie.

Beta Caryophyllene Terpene Aanwezig In Zwarte Peper En Cannabis

INTRODUCTIE VAN BÈTA-CARYOFYLLEEN

BCP kan in diverse planten worden gevonden, waaronder hop, zwarte peper, rozemarijn en natuurlijk cannabis. Maar wat is er nu zo speciaal aan deze specifieke terpeen? Nou, het blijkt dat BCP niet zomaar een terpeen is, want het fungeert ook als cannabinoïde.

In deze rol is BCP in staat om in wisselwerking te staan met een aantal receptor locaties waaruit het endocannabinoïde systeem is opgemaakt.

De belangrijkste cannabinoïde elementen van het endocannabinoïde systeem zijn de CB1 en CB2 receptoren. Cannabinoïden als THC activeren beide receptor locaties en het resultaat is een psychoactieve high.

BCP richt zich echter uitsluitend op de CB2 receptor. Dit betekent dat BCP geen psychoactief effect opwekt. Dit is een cruciale factor. Vooral als je weet dat de psychoactieve aard van een aantal cannabis medicijnen de belangrijkste reden is voor een verbod.

THC is illegaal in veel delen van de wereld en personen die cannabis als medicijn gebruiken, vragen steeds vaker om CBD-rijke medicatie die geen psychoactieve werking heeft.

Daarnaast is er veel tijd en geld gestoken in de wereld van de synthetische cannabis, in de hoop soortgelijke therapeutische resultaten te behalen zonder een high op te wekken. Cannabinoïden die zich richten op de CB2 receptor, kunnen mogelijk helpen bij de behandeling van aandoeningen als artritis en multiple sclerose. En ze doen dat zonder ongewenste psychoactieve effecten te veroorzaken. Hoewel het vreemd lijkt om THC als een last te beschouwen, zijn er mensen die volledig functioneel dienen te blijven na gebruik van hun medicijn.

Beta Caryophyllene Cannabis Plant

EEN TOEKOMSTIG MEDICIJN?

Hoewel onderzoek nog in de kinderschoenen staat, laat BCP veelbelovende resultaten zien als het gaat om de mogelijke toepassingen als medicinale molecuul.

Voor een paper uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychopharmacology, werden de pijnstillende effecten van BCP op muizen onderzocht. De auteurs vermelden dat de verbinding het vermogen bezit zich te richten op de CB2 receptor. Ook geven ze aan dat in meerdere onderzoeken te zien is dat de CB2 receptor op kritieke wijze betrokken is bij de modulatie van inflammatoire en neuropathische pijnreacties.

In de studie werd aangetoond dat oraal toegediende BCP de pijnreacties van ontstekingen vermindert, evenals spinale neuro-inflammatie. De auteurs concludeerden dat BCP enorm effectief kan zijn in de behandeling van langdurige en slopende pijn.

A-Pinene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
BRONCHODILATATOR
HELPT HET GEHEUGEN
ANTIBACTERIEEL
Ook aanwezig in dennennaalden

A-Pinene

Linalool

 

VERDOVINGSMIDDEL
ANTI-CONVULSIEF
PIJNSTILLEND
ANGSTREMMEND
Ook aanwezig in lavendel

Linalool

Beta-Caryophillene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
PIJNSTILLEND
BESCHERMT CELWANDEN IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL
Ook aanwezig in zwarte peper

Beta-Caryophyllene

Myrcene

 

DRAAGT BIJ AAN DE KALMERENDE WERKING VAN STERKE INDICA'S
SLAAPMIDDEL
SPIERVERSLAPPER
Ook aanwezig in hop

Myrcene

Limonene

 

BEHANDELT BRANDEND MAAGZUUR
ANGSTREMMEND
ANTIDEPRESSIVUM
Ook aanwezig in citrusvruchten

Limonene
 

ANGST EN DEPRESSIE

In een ander paper wordt verslag gedaan van een onderzoek op muizen, waarin het potentieel van BCP wordt aangetoond als behandeling voor angst en depressie. De paper, gepubliceerd in het tijdschrift Physiology and Behaviour, bespreekt de rol van CB2 receptoren bij depressie en angststoornissen.

BCP wordt voorgesteld als een nieuwe verbinding die gunstige farmacologische effecten bezit in vergelijking met bestaande benzodiazepinen en selectieve serotonine-heropnameremmers.

Het doel van het onderzoek was het testen van de effecten van BCP op muizen, gerelateerd aan aandoeningen als stress en angst. De auteurs beweren dat in dit onderzoek voor het eerst wordt gedemonstreerd dat BCP inderdaad effectief is in het opwekken van angstreducerende en antidepressieve effecten.

De resultaten laten ook zien dat de CB2 receptor betrokken is bij de regulatie van emotioneel gedrag en een mogelijk therapeutisch doel kan zijn als het gaat om angst en depressie.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.