By Steven Voser

Cannabis bevat honderden verschillende verbindingen die de plant haar unieke effecten en eigenschappen geven. Hoewel cannabinoïden vaak genoemd worden als de belangrijkste spelers die verantwoordelijk zijn voor het therapeutische potentieel van cannabis, spelen terpenen een even belangrijke rol.

In dit artikel kijken we naar twee van de belangrijkste terpenen die in de cannabisplant voorkomen; ocimeen en guaiol. Hoewel er een gebrek aan diepgaand onderzoek naar deze verbindingen is, behandelen we wat we tot nu toe weten en wat het betekent voor de toekomstige toepassing van deze terpenen.

WAT ZIJN TERPENEN?

Terpenen zijn koolwaterstoffen in de cannabisplant. Ze worden vaak aangeduid als de "essentiële oliën" van de plant en spelen een belangrijke rol bij de complexe aroma's en geneeskrachtige eigenschappen ervan.

De cannabisplant kan tot tweehonderd verschillende terpenen bevatten. Er zijn echter ongeveer dertig (tien primaire en twintig secundaire) die consistent veel voorkomen in de meeste cannabis variëteiten. Ocimeen en guaiol zijn twee dergelijke voorbeelden.

De kleine variaties in de terpeen concentratie van elke plant, zijn wat individuele soorten hun unieke geuren, eigenschappen en effecten geven. Vandaar dat de wetenschap achter de terpenen onlangs veel aandacht heeft gekregen in de cannabis industrie.

Ook helpen terpenen de plant zich te verdedigen tegen ziektes en plagen. Uit het onderzoek dat beschikbaar is, worden terpenen daarnaast opgemerkt om hun medicinale eigenschappen. Denk hierbij aan ontstekingsremmende, antifungale, antivirale en andere therapeutische voordelen.

Ocimeen Cannabis Terpenen Munt

OCIMEEN: EEN ZOETE, MAAR KRACHTIGE MEDICINALE VERBINDING

Ocimeen is een terpeen die in een grote verscheidenheid aan fruit en kruiden zit, waaronder munt, peterselie, peper, basilicum, mango's, orchideeën en cannabis. Het staat bekend een zoet, kruidachtig en houtachtig aroma te hebben. Sommigen beschrijven het ook als fruitig en licht citroen-achtig.

Ocimeen blijkt een verscheidenheid aan medicinale voordelen te hebben. Een studie[1] van de essentiële oliën in de citrus unshiu plant heeft uitgewezen dat ocimeen anti-inflammatoire effecten heeft. Ondertussen werd onderzoek[2] gedaan naar de essentiële oliën van een specifiek type ferulago (een kruidachtige plantensoort). Hierin is aangetoond dat ocimeen ook sterke antifungale eigenschappen heeft.

Tot slot blijkt uit een studie van zeven Libanese soorten[3] dat ocimeen een belangrijk bestanddeel is van de essentiële oliën van de planten, die bekendstaan om hun sterke antivirale eigenschappen.

Aangezien de terpeen-gehalten van elk fenotype kunnen variëren, kan het moeilijk zijn precies te bepalen welke cannabis soorten hoge concentraties ocimeen bevatten. Echter, bekende aromatische soorten met mogelijk hogere concentraties ocimeen, zijn OG Kush en Sour Diesel.

Ocimeen heeft een kookpunt van ongeveer 65-66°C. Om het optimale uit deze terpeen te halen, raden we je aan een goede vaporizer te gebruiken met een zeer lage temperatuur instelling.

Guaiol Pijnboom Cannabis Terpenen

GUAIOL: KRACHTIG, DENNENACHTIG EN THERAPEUTISCH

In tegenstelling tot ocimeen is guaiol eigenlijk sesquiterpenoïde alcohol in plaats van een olie. Net als andere terpenen komt het voor in een verscheidenheid aan planten, vooral in het hout van cipressen en guaiacum.

Guaiol, zoals men zou kunnen verwachten, wordt doorgaans beschreven als een uniek dennenachtig aroma, vergelijkbaar met dat van andere terpenen, zoals pineen.

Guiaol heeft een lange geschiedenis als natuurlijk geneesmiddel. De guaiacum plant, die bekendstaat een hoge concentratie guaiol te bevatten, werd door de Spanjaarden teruggebracht naar Europa. Dit, nadat ze Santo Domingo ontdekten. De plant bouwde snel een reputatie op als geneesmiddel voor syfilis.

In de 18e eeuw werd aangenomen dat guaiacum de menstruatie zou stimuleren en werd het zelfs gebruikt als een abortief middel. Het werd ook ingezet als een lokaal stimulerend middel dat kon helpen bij de behandeling van keelpijn, jicht, reuma en meer.

Recentelijk is guaiol onderzocht om zijn unieke antimicrobiële eigenschappen. In 2007 ontdekten[4] onderzoekers dat de verbinding effectief kan werken tegen verschillende bacteriële en schimmelinfecties.

In 2013 is in een nieuwe studie[5] van guaiol ontdekt dat de terpeen ook kan dienen als een natuurlijke insecticide.

Gezien guaiol een sterk dennen aroma heeft, kan het de moeite waard zijn om soorten te proberen met gelijksoortige krachtige dennen geuren. Deze bevatten namelijk mogelijk deze terpeen. Denk aan Gorilla, Berry en Diesel varianten. Royal Gorilla, Sour Diesel, Kali Dog en Haze Berry zijn allemaal planten die je hiervoor zou kunnen bekijken.

Net als ocimeen heeft guaiol een relatief laag kookpunt van slechts 92°C. Om optimaal gebruik te maken van deze terpeen, raden we je aan om een vaporizer te gebruiken met een lage temperatuur instelling.

Guaiol Ocimeen Terpeen Cannabis Entourage Effect

DENK AAN HET ENTOURAGE EFFECT

Het entourage effect is een term die wordt gebruikt om de manier te omschrijven waarop terpenen en andere verbindingen elkaar aanvullen. Ocimeen en guaiol kunnen samenwerken met andere terpenen en cannabinoïden om krachtige, unieke effecten te produceren.

Daarom is het altijd belangrijk om te onthouden dat, hoewel het individuele potentieel van de terpenen al indrukwekkend is, ze het beste samen kunnen worden gebruikt. Denk hierbij aan complete plantentherapieën met andere verbindingen.

A-Pinene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
BRONCHODILATATOR
HELPT HET GEHEUGEN
ANTIBACTERIEEL
Ook aanwezig in dennennaalden

A-Pinene

Linalool

 

VERDOVINGSMIDDEL
ANTI-CONVULSIEF
PIJNSTILLEND
ANGSTREMMEND
Ook aanwezig in lavendel

Linalool

Beta-Caryophillene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
PIJNSTILLEND
BESCHERMT CELWANDEN IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL
Ook aanwezig in zwarte peper

Beta-Caryophyllene

Myrcene

 

DRAAGT BIJ AAN DE KALMERENDE WERKING VAN STERKE INDICA'S
SLAAPMIDDEL
SPIERVERSLAPPER
Ook aanwezig in hop

Myrcene

Limonene

 

BEHANDELT BRANDEND MAAGZUUR
ANGSTREMMEND
ANTIDEPRESSIVUM
Ook aanwezig in citrusvruchten

Limonene
 

DE TOEKOMST VAN TERPEEN ONDERZOEK

Hoewel terpenen veel aandacht krijgen van zowel cannabis gebruikers als onderzoekers, is er nog steeds veel dat we niet weten over hoe deze verbindingen ons lichaam beïnvloeden. En hoe ze bijdragen aan het algemene potentieel van cannabis als medicijn.

Helaas blijft het onderzoek naar cannabis en haar verbindingen moeilijk. Er zijn diverse inspanningen gedaan om de drug over de hele wereld te legaliseren. Maar beleid maakt het moeilijk en onaantrekkelijk voor onderzoekers om de plant te bestuderen.

Hopelijk, naarmate de legalisatie beweging sterker wordt en de houding ten opzichte van de cannabisplant verandert, wordt meer onderzoek op dit gebied uitgevoerd. Dit, om het ware potentieel van verbindingen als ocimeen en guaiol te ontdekken.

External Resources:
  1. Chemical Composition and Anti-Inflammation Activity of Essential Oils From Citrus Unshiu Flower - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Biological Activities and Composition of Ferulago Carduchorum Essential Oil - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Phytochemical Analysis and in Vitro Antiviral Activities of the Essential Oils of Seven Lebanon Species - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Microbial Transformation of (-)-Guaiol and Antibacterial Activity of Its Transformed Products - PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Europe PMC http://europepmc.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.