By Miguel Ordoñez

Hoe verlicht je keelpijn na het roken van cannabis?


Het roken van cannabis heeft veel prachtige effecten. Maar het kan ook wat minder leuke bijwerkingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gevreesde droge mond, of "cotton mouth". Hierbij zijn je keel en mond droog en geïrriteerd na het roken.

Het komt vaak voor dat mensen keelpijn krijgen na het roken van wiet. Daarom hebben wij opgezocht wat de oorzaken ervan zijn en hoe je deze pijn kunt verlichten.

Waarom ga je hoesten als je wiet rookt?

Meestal raakt niet alleen je keel droog en geïrriteerd na een lekkere sessie. Vaak krijg je namelijk ook last van een vervelend hoestje. En als je eenmaal begint te hoesten, gaat je keel nog meer pijn doen, waardoor je nog meer hoest en er meer irritatie ontstaat en je weer gaat hoesten… Je snapt het probleem.

Sore Throat

Factoren die zorgen voor een droge keel als je cannabis rookt

Maar wat is dan de oorzaak van de irritatie van je keel na het roken van cannabis? We gaan het uitzoeken!

1. Hete lucht inademen

Als je een joint of pijp rookt, dan adem je hete rook in. Dit zorgt ervoor dat je keel en neusgaten verhitten en uitdrogen. Hitte is echter niet het enige dat zorgt voor vervelende bijwerkingen. Anders zou je gewoon een glas water kunnen nemen en geen klachten meer hebben.

2. Stofjes in de rook maken het nog erger

De doorgang van je keelholte naar de bronchiën in je longen is nu heet, droog en geïrriteerd en kan zelfs pijn gaan doen. Op dat punt zou het beter zijn je keel met rust te laten. Dat doen we echter niet; we roken gewoon door. De stofjes in je wiet, waaronder aromatische terpenen en cannabinoïden, maar ook giftige stoffen in de rook zelf, irriteren je (al geïrriteerde) keel nog meer.

3. THC remt de productie van slijm

Als je een droge keel krijgt, dan zou je denken dat je lichaam daarop reageert door meer slijm te genereren. Maar cannabinoïden, zoals THC en CBD, remmen juist de slijmproductie.

En daar heb je het; een vervelende droge keel, veel gehoest en cotton mouth. Allemaal dankzij het stofje dat je ook high maakt.

STOFJES IN DE ROOK MAKEN HET NOG ERGER

Alternatieven voor het roken van cannabis

Als je zoveel last hebt van een droge mond dat je ernstig ongemak ervaart, dan kun je het beste even stoppen met het roken van cannabis. Neem echter geen overhaaste beslissingen; er is een aantal creatieve alternatieven. Hieronder staan ze opgesomd:

1. Vapen

Vapen wordt steeds populairder, gezien de overvloed aan producten die je daarvoor kunt gebruiken. Het inhaleren van damp is veiliger en schoner dan rook. Damp (stoom) bevat namelijk minder potentieel schadelijke stoffen en carcinogenen. Het water in je lichaam koelt de damp bovendien sneller af dan rook. Daardoor ervaar je minder irritatie, ook bij het gebruik van wiet!

Krachtiger dan roken Een gezonder alternatief Pas op voor laagwaardige vape-vloeistoffen

2. Edibles

Edibles kun je nauwkeurig doseren. Ze zijn er daarbij in verschillende vormen, van snacks als chocolaatjes en gummy-beertjes tot volwaardige wiet-maaltijden.

In tegenstelling tot roken of vapen duurt het ongeveer een uur voor je de effecten van edibles merkt. Het kan zelfs twee uur duren voordat je spijsverteringsstelsel de cannabinoïden volledig heeft verspreid over je systeem. Het voordeel daarvan is dat de effecten lang aanhouden – meestal vier tot acht uur.

Makkelijk te doseren Geen schadelijke rook Effecten houden langer aan

3. Huidproducten en pleisters

Tot slot kun je ook huidproducten met cannabis gebruiken, zoals crèmes, zalfjes en transdermale pleisters. Pleisters werken ongeveer net zo als edibles, in de zin dat de effecten ook langzaam en geleidelijk opkomen.

In tegenstelling tot transdermale pleisters, komen de cannabinoïden in crèmes en zalfjes niet in de bloedbaan terecht. Ze dringen in plaats daarvan door in de huid en hebben daar plaatselijk effect. Daarmee zijn crèmes en lotions vooral geschikt als je lokale kwaaltjes wilt aanpakken.

Makkelijk aan te brengen De hele dag door te gebruiken Plaatselijke verlichting
Vaporizers from Royal Queen Seeds

Sore Throat

Hoe verlicht je keelpijn na het cannabis roken?

We hebben het gehad over alternatieven voor het roken van cannabis. Sommige mensen weigeren echter te stoppen met het aansteken van een goede joint. Er kan immers niets op tegen het delen van lekkere wiet met je vrienden. We gaan het daarom nu hebben over het verlichten van een geïrriteerde keel en pijn na het roken.

1. Drink voldoende

Deze zag je waarschijnlijk al aankomen: drink voldoende! Niets is beter bij een droge keel dan een glas water. Koud water is hierbij het beste. Drink geen hete drankjes, zoals koffie of thee.

2. Neem keeltabletten of snoepjes

Dezelfde snoepjes die je gebruikt als je verkouden bent, kun je ook gebruiken bij een "wietkeel". Zuigen op een zoet snoepje of een pastille stimuleert de productie van slijm. Daardoor blijven je mond en keel vochtig. Meestal bevatten keelpastilles ook een plaatselijke pijnstiller die helpt bij de irritatie en het genezingsproces.

Use candy

3. Neem een kom kippensoep

Een hartige kom kippensoep gebruikt men al sinds oude tijden als huismiddel tegen een verkoudheid of griepje. Het verzacht en bevochtigt de keel, waardoor het supergeschikt is bij keelpijn na het roken van wiet. Bovendien is het ook nog eens een vullende maaltijd!

4. Gebruik een inhalator of bevochtiger

Een stoominhalator biedt een effectieve manier om vocht in je luchtgangen te krijgen. Je kunt ook een bevochtiger ophangen. Als je geen geld wilt uitgeven aan een inhalator of bevochtiger, creëer dan stoom in de badkamer. Doe hiertoe wat heet water en een lepeltje VapoRub in de wasbak en adem met je hoofd hierboven rustig in. Bedek je hoofd met een handdoek, zodat je zoveel mogelijk stoom inademt.

Inhaler

5. Rook cannabisstrains met weinig THC

Zoals we hierboven al aangaven, is THC een van de oorzaken van droge luchtwegen en een droge mond. Dat wil echter niet zeggen dat je wiet links moet laten liggen. Kies gewoon voor cannabisstrains met weinig THC.

Bekijk hier de top 5 strains met een laag THC-gehalte van Royal Queen Seeds. Zo kun je genieten van zachtere en plezierigere rook.

6. Gebruik minder cannabis

Als je ergens teveel van gebruikt, is dat altijd slecht. Al heb je bij cannabis alleen maar last van een zere keel, het kan erger worden als je meer gaat roken. Voorkom negatieve ervaringen en rook wat minder vaak, zodat je keel tijd krijgt om te herstellen. Daardoor kun je ook langer vooruit met je voorraad. Bovendien blijft de high zijn kracht behouden.

Sore Throat

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.