By Ryan Najjar


Mensen gebruiken al sinds oudsher marihuana, dus een droge mond na wietgebruik is niet iets nieuws. Maar pas recent, in 2006[1], werd dit bijzondere effect van wiet wetenschappelijk onderzocht en daardoor hebben we nu meer inzicht in dit verschijnsel.

Omdat anandamide en THC veel op elkaar lijken, denkt men dat als THC bindt aan de receptoren in de submandibulaire klieren[2], ze geen informatie meer doorkrijgen van het zenuwstelsel. Met andere woorden: de THC in wiet is waarschijnlijk de oorzaak van de afname van de speekselproductie in de mond.

Gerelateerd Artikel

Wat is THC ?

Waarvan Krijg Je Nog Meer een Droge Mond?

Vaak denken wietgebruikers dat je alleen maar een droge mond krijgt door wiet, maar er zijn ook andere oorzaken. Allereerst krijg je er vaak last van als je niet genoeg (water) drinkt. Als je veel droog voedsel eet, zoals crackers en gedroogd vlees, kun je ook een droge mond krijgen. Hetzelfde geldt als je veel buiten bent als het heet en droog weer is. Mensen die met open mond slapen, kennen het gevoel ook maar al te goed; we produceren voortdurend speeksel, maar met je mond open droogt het snel op.

Is een Droge Mond Slecht voor Je Gezondheid?

Maar is een droge mond ook slecht voor je gezondheid? Je belandt er niet door in het ziekenhuis, maar het kan wel vervelende klachten geven. Allereerst is een droge mond heel vervelend als je er langere tijd last van hebt. Het beïnvloedt dan vaak je stemming nadelig en focussen wordt lastig.

Je kunt ook een droge keel krijgen, waardoor slikken zonder extra water lastig wordt. En als je er lang genoeg niets aan doet, tast het tevens je tanden aan, omdat ze steeds droger en daardoor ook gevoeliger worden.

De Wetenschap Achter Cotton Mouth Door Het Roken Van Wiet

Mensen genieten al van marihuana sinds de oudheid, dus cotton mouth is niet echt iets nieuws. Maar pas in 2006 is dit merkwaardige effect van wiet onderzocht door wetenschappers. Dit helpt ons nu om het beter te begrijpen.

De Wetenschap Achter Cotton Mouth Door Het Roken Van Wiet
  • Het Endocannabinoide Systeem, Speeksel En Cannabinoïden

Cotton mouth lijkt misschien een uitdroging te zijn van de mond na het roken (en sommige mensen denken dat dat echt zo is), maar dit is niet het hele verhaal; er zit meer achter. De echte oorzaak heeft te maken met hoe cannabinoïden, de actieve verbindingen in cannabis, ons endocannabinoïde systeem beïnvloeden.

Het endocannabinoïde systeem bestaat uit cannabinoïde receptoren die zich bevinden door het hele menselijke lichaam, dus ook in de hersenen. Cannabinoïden in marihuana kunnen deze receptoren activeren, waarmee ze allerlei reacties en processen in gang zetten. Dit is hoe de high van marihuana ontstaat, maar de interactie met deze cannabinoïde receptoren kunnen meer lichamelijke processen beïnvloeden. Hieronder valt ook de slijmproductie.

De speekselproductie in onze mond wordt gereguleerd door een deel van ons autonoom zenuwstelsel, bekend als het rust- en verteringssysteem. De hersenen sturen zenuwimpulsen naar de speekselklieren om de slijmproductie te stimuleren en dit gebeurt zonder dat we daar iets voor hoeven te doen. Onze onderbewuste hersenen kunnen dit proces beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld alleen al denkt aan lekker eten kan je brein meer impulsen naar de speekselklieren sturen, waardoor het water je in de mond loopt.

Doordat er zich door ons hele lichaam cannabinoïde receptoren bevinden, is het geen verrassing dat onderzoekers ze ook hebben gevonden in de submandibulaire klieren. Dit zijn de speekselklieren in de mond die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de speekselaanmaak. De onderzoekers kwamen er ook achter dat anandamide, wat qua structuur lijkt op THC, een verminderde slijmproductie veroorzaakt.

Door de gelijkenissen van anandamide en THC wordt er nu van uitgegaan dat als THC zich bindt aan de receptoren in de submandibulaire klieren, het de boodschappen blokkeert van het zenuwstelsel. Oftewel: de THC in cannabis is hoogstwaarschijnlijk de reden voor de afname van de speekselproductie in de mond.

Dit nieuwe inzicht in hoe het roken van cannabis kan resulteren in een droge mond opent deuren voor de behandeling van speekselproductieproblemen. Het is niet alleen zo dat wietliefhebbers op een dag af zouden kunnen komen van die irritante cotton mouth. Het onderzoek kan ook handig zijn om een verscheidenheid aan andere aandoeningen te behandelen waarbij patiënten last hebben van een droge mond door andere redenen.

Wat Kun Je Doen als Je een Droge Mond Hebt?

De meeste mensen hebben tot op zekere hoogte last van een droge mond als ze wiet roken, maar meestal is dat niet problematisch als je een paar trekjes neemt. Als je echter langere rooksessies houdt, kan het wel vervelend worden en water drinken helpt dan niet echt meer. Je moet absoluut water drinken als je een droge mond hebt, maar je kunt ook andere trucs proberen.

  • Kauwen

Kauwen stimuleert de speekselaanmaak, wat betekent dat het helpt tegen een droge mond. Een stukje kauwgom kan alles zijn wat je nodig hebt om je klieren te stimuleren.

Als je niet van kauwgom houdt, kun je ook kijken naar dingen als beef jerky of gedroogd fruit. Eigenlijk elk eten waarop je goed moet kauwen, kan een goed alternatief zijn.

Kauwen
  • Snoep / Lolly's

Op dezelfde manier waarop kauwgom goed kan zijn om de speekselaanmaak op te wekken, kun je aan een lolly likken, een dropje nemen, of ander snoep. Het zuigen op snoep of aan een lolly heeft hetzelfde effect als kauwen; het bevordert de speekselproductie en helpt je van je droge mond af te komen.

Een extra tip: zure smaken doen vooral het water in de mond lopen, dus zure snoepjes zijn beter dan zoete. Als je moedig genoeg bent, kun je zelfs proberen om op een schijfje citroen te sabbelen!

Snoep / Lolly's
  • Hoest medicijnen (demulcentia)

In gevallen waarbij je denkt dat kauwen of zuigen je droge mond niet gaat verlichten, kun je overgaan op hoest medicijnen. Deze hoestsnoepjes zijn bij elke drogisterij te krijgen. Wat ze doen; ze leggen een vochtig laagje over de slijmvliezen, wat cotton mouth kan voorkomen of verhelpen.

Hoest medicijnen (demulcentia)
  • Kruiden thee

Naast het onaangename gevoel van een droge mond krijg je meestal ook een schrale en geïrriteerde keel van het roken. Als je om je heen kijkt in de supermarkt, kun je kruidenthee vinden. Deze thee geeft een hoop verlichting. Tip: voeg een beetje zuur citroensap toe aan je kruidenthee voor een nog beter effect om je droge en schrale mond te verhelpen.

Kruiden thee
  • Beperk Je Gebruik van Suiker en Zout

Als je echt zeker wilt weten dat je geen droge mond krijgt, dan moet je de hoeveelheid suiker en zout die je binnenkrijgt beperken. Ook op momenten dat je niet rookt.

Zoete en zoute levensmiddelen smaken misschien heerlijk, maar drogen je lichaam ook snel uit. Als je dus vaker zout en zoet eet, heb je eerder last van een droge mond als je rookt. Ook als je zoete en zoute producten direct voor of na een rooksessie eet, kun je vervelende klachten krijgen.

Beperk Je Gebruik van Suiker en Zout
  • Luchtbevochtiger

Als je weet dat je 's nachts met je mond open slaapt, koop dan een luchtbevochtiger. Zet die aan tijdens het slapen en je bespaart jezelf op de lange termijn veel ongemak.

Wanneer je in slaap valt, produceer je gewoonlijk speeksel dat door je gesloten mond wordt beschermd, waardoor je geen droge mond krijgt. Met je mond open, droogt al dat speeksel echter meteen op, wat kan leiden tot een voortdurend droog gevoel. En dat wordt nog erger als je rookt. Als je tijdens het slapen een luchtbevochtiger aanzet, heb je daar dankzij voldoende vocht in de lucht geen last van.

Luchtbevochtiger
  • Poets Je Tanden en Gebruik Mondwater

Voorkomen is beter dan genezen, maar soms heb je meteen een oplossing nodig. Gelukkig kun je dan gewoon naar de badkamer gaan en je tanden poetsen! De mint in de tandpasta stimuleert je speekselklieren en als je daarna mondwater en pepermuntjes gebruikt, krijg je niet zomaar meer een droge mond. Je moet je tanden sowieso goed schoonhouden, maar nu weet je dat je daarmee ook nare ongemakken voorkomt!

Poets Je Tanden en Gebruik Mondwater

Dingen Die Je Moeten Vermijden Als Je Een Droge Mond Hebt

Niet alle dranken zijn geschikt als je van cotton mouth af wilt komen. Zwarte en groene thee kan zelfs je droge mond erger maken (eigenlijk alles waar cafeïne in zit), dus die moet je vermijden. Houd het bij kruidenthee of gewoon water. Als je de munchies krijgt na het roken, vermijd dan zout eten en zoute snacks omdat die het erger maken. Dus blijf met je vingers van de pretzels af! Dit geldt ook voor tabak en alcohol.

External Resources:
  1. Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabinoid receptors in submandibular acinar cells: Functional coupling between saliva fluid and electrolytes secretion and Ca2+ signalling | Journal of Cell Science https://jcs.biologists.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.