Het niet zo fijne gevoel van een droge mond en een schrale keel nadat je cannabis gerookt hebt, bestaat al zo lang als mensen genieten van het kruid en dat is al een hele lange tijd. De meesten van ons hebben een droge mond, ook wel "cotton mouth" genoemd, geaccepteerd als een klein ongemak. Veel rokers hebben er waarschijnlijk niet verder over nagedacht. Onlangs keek een groep wetenschappers uitgebreider naar het fenomeen "droge mond", veroorzaakt door het roken van wiet.

DE WETENSCHAP ACHTER COTTON MOUTH DOOR HET ROKEN VAN WIET

Mensen genieten al van marihuana sinds de oudheid, dus cotton mouth is niet echt iets nieuws. Maar pas in 2006 is dit merkwaardige effect van wiet onderzocht door wetenschappers. Dit helpt ons nu om het beter te begrijpen.

HET ENDOCANNABINOIDE SYSTEEM, SPEEKSEL EN CANNABINOÏDEN

Cotton mouth lijkt misschien een uitdroging te zijn van de mond na het roken (en sommige mensen denken dat dat echt zo is), maar dit is niet het hele verhaal; er zit meer achter. De echte oorzaak heeft te maken met hoe cannabinoïden, de actieve verbindingen in cannabis, ons endocannabinoïde systeem beïnvloeden.

Het endocannabinoïde systeem bestaat uit cannabinoïde receptoren die zich bevinden door het hele menselijke lichaam, dus ook in de hersenen. Cannabinoïden in marihuana kunnen deze receptoren activeren, waarmee ze allerlei reacties en processen in gang zetten. Dit is hoe de high van marihuana ontstaat, maar de interactie met deze cannabinoïde receptoren kunnen meer lichamelijke processen beïnvloeden. Hieronder valt ook de slijmproductie.

Cannabinoids chemische boodschappers katoen mond

De speekselproductie in onze mond wordt gereguleerd door een deel van ons autonoom zenuwstelsel, bekend als het rust- en verteringssysteem. De hersenen sturen zenuwimpulsen naar de speekselklieren om de slijmproductie te stimuleren en dit gebeurt zonder dat we daar iets voor hoeven te doen. Onze onderbewuste hersenen kunnen dit proces beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld alleen al denkt aan lekker eten kan je brein meer impulsen naar de speekselklieren sturen, waardoor het water je in de mond loopt.

Doordat er zich door ons hele lichaam cannabinoïde receptoren bevinden, is het geen verrassing dat onderzoekers ze ook hebben gevonden in de submandibulaire klieren. Dit zijn de speekselklieren in de mond die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de speekselaanmaak. De onderzoekers kwamen er ook achter dat anandamide, wat qua structuur lijkt op THC, een verminderde slijmproductie veroorzaakt.

Door de gelijkenissen van anandamide en THC wordt er nu vanuit gegaan dat als THC zich bindt aan de receptoren in de submandibulaire klieren, het de boodschappen blokkeert van het zenuwstelsel. Oftewel: THC in cannabis is hoogstwaarschijnlijk de reden voor de afname van de speekselproductie in de mond.

Dit nieuwe inzicht in hoe het roken van cannabis kan resulteren in een droge mond opent deuren voor de behandeling van speekselproductieproblemen. Het is niet alleen zo dat wietliefhebbers op een dag af zouden kunnen komen van die irritante cotton mouth. Het onderzoek kan ook handig zijn om een verscheidenheid aan andere aandoeningen te behandelen waarbij patiënten last hebben van een droge mond door andere redenen.

WAT KUN JE DOEN ALS JE LAST HEBT VAN COTTON MOUTH?

De meeste cannabis liefhebbers ervaren een mate van een droge mond als ze roken. Voor de meeste mensen is het geen groot issue als ze maar een paar trekjes hebben genomen. Maar een droge mond kan erg onplezierig worden tijdens de wat heftigere sessies. Helaas helpt het drinken van water niet zoveel om het tegen te gaan of het te verlichten - hoewel je zeker water moet drinken om genoeg vocht binnen te krijgen.

Kauwen

Kauwen stimuleert de speekselaanmaak, wat betekent dat het helpt tegen een droge mond. Een stukje kauwgom kan alles zijn wat je nodig hebt om je klieren te stimuleren.

Als je niet van kauwgom houdt, kun je ook kijken naar dingen als beef jerky of gedroogd fruit. Eigenlijk elk eten waarop je goed moet kauwen, kan een goed alternatief zijn.

Snoep / Lolly's

Op dezelfde manier waarop kauwgom goed kan zijn om de speekselaanmaak op te wekken, kun je aan een lolly likken, een dropje nemen, of ander snoep. Het zuigen op snoep of aan een lolly heeft hetzelfde effect als kauwen; het bevordert de speekselproductie en helpt je van je droge mond af te komen.

Een extra tip: zure smaken doen vooral het water in de mond lopen, dus zure snoepjes zijn beter dan zoete. Als je moedig genoeg bent, kun je zelfs proberen om op een schijfje citroen te sabbelen!

Lollipop Kauwgom Kruiden Geneesmiddelen

Hoest medicijnen (demulcentia)

In gevallen waarbij je denkt dat kauwen of zuigen je droge mond niet gaat verlichten, kun je overgaan op hoest medicijnen. Deze hoestsnoepjes zijn bij elke drogisterij te krijgen. Wat ze doen; ze leggen een vochtig laagje over de slijmvliezen, wat cotton mouth kan voorkomen of verhelpen.

Kruiden thee

Naast het onaangename gevoel van een droge mond krijg je meestal ook een schrale en geïrriteerde keel van het roken. Als je om je heen kijkt in de supermarkt, kun je kruidenthee vinden. Deze thee geeft een hoop verlichting. Tip: voeg een beetje zuur citroensap toe aan je kruidenthee voor een nog beter effect om je droge en schrale mond te verhelpen.

DINGEN DIE JE MOETEN VERMIJDEN ALS JE EEN DROGE MOND HEBT

Niet alle dranken zijn geschikt als je van cotton mouth af wilt komen. Zwarte en groene thee kan zelfs je droge mond erger maken (eigenlijk alles waar cafeïne in zit), dus die moet je vermijden. Houd het bij kruidenthee of gewoon water. Als je de munchies krijgt na het roken, vermijd dan zout eten en zoute snacks omdat die het erger maken. Dus blijf met je vingers van de pretzels af! Dit geldt ook voor tabak en alcohol.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.