Vaak wordt 't het 'geluksmolecule' genoemd, anandamide is een endocannabinoïde. Voordat we gaan uitleggen wat anandamide is, en wat zijn relatie is tot cannabis, is het belangrijk om te weten wat endocannabinoïde is.

WAT IS EEN ENDOCANNABINOÏDE?

De 'Endo' van endocannabinoïde staat voor endogeen, wat betekent dat het een natuurlijk voorkomende stof is in het lichaam. Cannabinoïde maakt deel uit van een groepje stoffen die je vindt in cannabis die reageren op de CB1 en CB2 receptoren in ons lichaam. Dus, een endocannabinoïde is een cannabinoïde die op een natuurlijke manier geproduceerd wordt in het menselijk lichaam wat vervolgens reageert op deze receptoren.

Anandamide En Cannabis

Interacties met CB1 en CB2 receptoren kunnen invloed hebben op het geheugen, eetlust en motivatie. Het is mogelijk voor ons om dit natuurlijk voorkomende proces te versterken door cannabis te gebruiken. Het feit dat we dat euforische gevoel, meer gelukzaligheid en de munchies kunnen ervaren (om maar een paar effecten te noemen) als we wiet roken heeft allemaal te maken met de toevloed van cannabinoïden die cannabis in zich heeft. In grote getale overspoelen ze onze CB receptoren en veroorzaken ze een bepaalde reactie in ons lichaam.

Dus hoe kan het dat een molecule die vernoemd is naar een Sanskriet-woord wat "plezier of gelukzaligheid betekent, effect heeft op ons en wat is zijn rol in het endocannabinoïde systeem? Nu we het basis concept begrijpen van het endocannabinoïde systeem, anandamide is een van de weinige cannabinoïden die ontdekt zijn als natuurlijk voorkomende stof in ons lichaam.

WAT IS ANANDAMIDE

Anandamide werd ontdekt in 1992 en kan zich binden aan zowel de CB1 als de CB2 receptoren. Het is belangrijk om te vertellen dat deze receptoren zich bevinden door het hele lichaam, wat verklaart waarom het gebruiken van cannabis zulke verschillende uitwerkingen kan hebben. Maar anders dan het effect wat het roken van cannabis heeft - deze receptoren worden overspoeld met cannabinoïden waardoor er een heftige of langdurige reactie ontstaat - worden de endocannabinoïden gezien als hele kwetsbare moleculen.

Het lichaam zal ze alleen produceren als er naar gevraagd wordt. Zodra ze vrijgelaten worden, worden ze snel afgebroken door enzymen waaronder de FAAH (fattt acid amide hydrolase) en MAGL (monoacylgycerol lipase). De lipofiele natuur van deze cannabinoïde heeft als gevolg dat het kan worden opgenomen in vet maar niet kan oplossen in water, dat is waarom het lichaam die vetzuren ontwikkelt om het af te breken.

Cannabis En CBD

WELKE ROL SPEELT ANANDAMIDE?

Ondanks het feit dat anandamide een van de eerste endocannabinoïden is die er ooit is gevonden, is zijn rol in het menselijke lichaam en hoe die beïnvloed kan worden een groot mysterie.

Er zijn verschillende speculaties over de effecten ervan maar het beschrijven van een overkoepelend effect is nog steeds lastig. Zoals we weten zijn het menselijk brein en het lichaam complexe organismen en daarom is de manier waarop onze lichamen reageren op cannabinoïden verschillend bij elk mens.

Sommige wetenschappers gaan zelfs zover dat ze concluderen dat het gebruik van anandamide positieve effecten kan hebben op het verslaan en het afremmen van de groei van kankercellen. De anandamide die zich bindt aan de CB1 receptoren fungeert als een blokkade in de celprofilering die zich afspeelt in het lichaam als de kanker aanwezig is. In het onderzoek[1] wat nog steeds vooruitstrevend is, worden de mogelijke manieren ontdekt waarin anandamide gebruikt kan worden als een mechanisme wat zelfhelend kan werken. Maar van zichzelf en ongemanipulered is de productie van anandamide in het lichaam niet hoog genoeg om waarneembare effecten te doen afdwingen.

Gerelateerd Artikel
Wat is THC ?

Vanwege de kwetsbare natuur van anandamide, is het makkelijk om te zien waarom wat voor gevoel van blijheid dan ook dat er mee geassocieerd wordt maar van korte duur is. Zijn rol is onder andere het reguleren van pijn en eetlust waaronder ook die van geluk en beloning. Deze geluk en beloning reactie is vergelijkbaar met wat hardlopers ervaren of het gevoel van euforie dat opspeelt als je inspanning verricht. Er wordt over gespeculeerd dat deze activiteiten een reactie van anandamide productie stimuleren, die zich binden aan de CB receptoren in ons zenuwstelsel die gelinkt zijn aan de bovengenoemde gebieden in het brein. Als je nagaat dat THC, een andere cannabinoïde, zich ook bindt aan dezelfde receptoren die zoals we weten een euforische reactie geeft, lijkt deze gedachtegang verklaarbaar. Het grote verschil is dat THC langer blijft hangen, en het je systeem in hogere getallen beïnvloed, wat ons de high geeft, terwijl anandamide snel wordt afgebroken zodat het zich bijna niet kan opbouwen tot dezelfde soort hoogtes.

Het specifieke gebruik van anandamide en hoe zijn productie gemanipuleerd kan worden is nog steeds in ontwikkeling. Wat we wel weten, is dat anandamide kan helpen bij het behandelen van een aantal mentale en fysieke klachten zodra meer onderzoek afgerond is.

 

External Resources:
  1. The endocannabinoid system, anandamide and the regulation of mammalian cell apoptosis http://www.nature.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.