By Luke Sumpter

Veel landen voeren een steeds liberaler beleid als het gaat om cannabis. Wijdverspreide legalisatie in de Verenigde Staten, Canada en delen van Europa heeft tot meer acceptatie van de plant geleid. Toch behoort het oude stereotypevan de luie stoner nog niet helemaal tot het verleden. Alhoewel, cannabisliefhebbers met een passie voor hardlopen helpen dit te veranderen. Maar helpt het gebruik van cannabis hardlopers ook echt bij hun inspanningen of brengt het hun doelen juist in gevaar? Ontdek hieronder alles wat je moet weten over wiet en hardlopen!


Legale cannabis: hebben hardlopers gemakkelijker toegang tot wiet?

Mensen van over de hele wereld gebruiken wiet voordat ze gaan hardlopen of als onderdeel van hun levensstijl. Hardlopers in bepaalde landen hebben echter veel gemakkelijker toegang tot het kruid dan anderen. Mensen die in de VS of Canada wonen, hebben bijvoorbeeld de luxe om dispensaria binnen te lopen voor hoogwaardige producten.

Als we ons even richten op de Verenigde Staten, dan doen bijna 50 miljoen[1] mensen in het land aan hardlopen. Iets minder dan 50 miljoen mensen hebben daarbij in 2019 minstens één keer[2] wiet gebruikt. Het kan daarbij best zijn dat er wat overlap is tussen deze twee groepen! Steeds meer lopers beginnen cannabis te omarmen, van topsprinters tot marathonlopers. Maar helpt het roken of eten van het kruid hen ook echt om hun volledige potentieel te bereiken? Of brengt het misschien juist de longfunctie in gevaar?

banner-acces-to-weed

'Runner's high': wanneer wiet en cardio dezelfde effecten hebben

Veel hardlopers voelen zich aangetrokken tot wiet omdat het hen een vergelijkbare beloning biedt als hardlopen. En dat is ook echt zo! Of het gebruik van het kruid nu hun fysieke prestaties verbetert of hen helpt te herstellen, het resulteert in een vergelijkbare neurochemische toestand.

Als je wel eens hebt hardgelopen, ook al was het misschien maar voor een korte periode, dan heb je waarschijnlijk ook wel eens een 'runner's high' gevoeld. Ondanks het fysieke ongemak tijdens het hardlopen, breken veel hardlopers uiteindelijk door dit ongemak heen, waarna ze een aangenaam gevoel van gelukzaligheid en euforie ervaren. Voorheen werd gedacht dat alleen endorfine (een opiaat-achtige molecule) verantwoordelijk was voor deze effecten. Tegenwoordig weten onderzoekers echter dat ook endocannabinoïden[3] een grote rol spelen.

Endocannabinoïden bereiken dit door zich te binden aan receptoren die deel uitmaken van het endocannabinoïdesysteem — een netwerk in het lichaam dat van alles regelt, van de stemming tot pijn. Eén endocannabinoïde in het bijzonder, 'anandamide' genaamd (wat ook bekendstaat als het 'gelukzaligheidsmolecuul'), zorgt voor de aangename effecten van die runner's high. En het coole is dat THC, het voornaamste actieve stofje in cannabis, een vergelijkbare structuur als anandamide lijkt te hebben. Elke keer dat je rookt, ervaar je dan ook een high die niet eens zoveel verschilt van die van een hardloper. Het zijn verschillende ervaringen, maar het mechanisme erachter is gelijk. Geen wonder dat veel hardlopers van cannabis genieten en dat sommige stoners ook verslaafd raken aan hardlopen!

De wetenschap achter cannabis en hardlopen

Elk jaar worden er onvoorstelbare bedragen uitgegeven aan onderzoek naar manieren om atletische prestaties te verbeteren. Reputaties, geldprijzen en zelfs het prestige van een land hangen ervan af! Onderzoek naar het gebruik van cannabis in de atletiek is echter nog schaars. Op dit moment is het dan ook nog onduidelijk[4] of wiet als ergogeen hulpmiddel kan dienen. Vroeg onderzoek[5] suggereert dat THC een negatieve invloed kan hebben op de homeostase van het hart, terwijl CBD een positieve invloed op de slaapkwaliteit en fysiek ongemak zou kunnen hebben.

Gebruiken professionele hardlopers wiet?

Als je het over de voordelen van wiet roken en atletiek hebt, helpt het om naar de absolute top te kijken. Neem zwemmer en winnaar van 28 medailles, Michael Phelps. Zou deze man zijn blijven blowen als het afbreuk aan zijn ongelooflijke zwemsucces zou doen? Of wat dacht je van Sha'Carri Richardson? Hoewel ze niet mee mocht doen aan de Olympische Spelen in Tokio vanwege een positieve THC test, is ze nog steeds een geweldige topatleet. Ook veel marathonlopers treden naar voren met het statement dat **wiet een belangrijk onderdeel[6] van hun trainingsschema is.

banner-phelps-weed

De mogelijke voordelen van hardlopen onder invloed van wiet

De wetenschap heeft nog maar het topje van de ijsberg ontdekt als het om het gebruik van cannabis en sportprestaties gaat. Veel amateursporters en professionele hardlopers gebruiken het middel echter regelmatig. Laten we eens kijken naar een aantal vermeende voordelen, en daarna naar enkele mogelijke nadelen.

 • Verhoogde focus

Marihuana kan bij het hardlopen mogelijk helpen om de concentratie te verhogen. Dit is voordelig tijdens zowel wedstrijden als trainingen. Bij een wedstrijd kan het iemand helpen om mogelijke afleidingen te vermijden. En tijdens het trainen helpt het sommige mensen om zich aan hun schema te houden.

 • Flow

Veel langeafstandslopers komen in een 'flow' terwijl ze hardlopen. Dit uit zich in een staat waarin iemand ongelooflijk gefocust blijft. Alles buiten het moment smelt als het ware, en de geest focust zich alleen nog op de beweging en ademhaling. Sommige hardlopers beweren dat het gebruik van cannabis hen helpt om gemakkelijker in deze staat te komen.

 • Stress

Stress kan de sportprestaties[7] beïnvloeden door de bloedtoevoer naar de spieren te beperken en vermoeidheid te versterken. Het treedt vaak op voor een lange trainingsloop of een wedstrijd, maar sommige hardlopers slagen erin om dit met wiet tegen te gaan.

De nadelen van hardlopen onder invloed van wiet

Hardlopen terwijl je high bent kan voordelig uitpakken, maar het kan ook een aantal nadelen hebben, zeker voor een wedstrijd.

 • Verstoorde motoriek

Onderzoek toont aan dat hoge doses cannabis de motoriek kunnen verstoren[8]. Verschillende vormen van hardlopen zijn afhankelijk van een goed werkend zenuwstelsel. Zo draait sprinten om goed getimede explosieve samentrekkingen, en vereist het afleggen van een technisch parcours serieuze coördinatie.

 • Droge mond en honger

Het gebruik van cannabis veroorzaakt niet per se uitdroging, maar het kan wel voor een droge mond zorgen. Dit kan vervolgens leiden tot ongemak tijdens het hardlopen en er zelfs voor zorgen dat een hardloper meer vocht binnenkrijgt dan eigenlijk nodig is. Sterke honger tijdens een lange trailwedstrijd leidt ook af en kan het voedingsregime in de war schoppen.

 • Longgezondheid

Er zijn verschillende manieren om cannabis te gebruiken, waaronder oraal en onder de tong. Roken is echter het populairst. Onderzoek toont aan dat, ondanks wat cannabisliefhebbers vaak denken en beweren, het roken van het kruid in verband wordt gebracht met luchtwegontstekingen[9], een hogere luchtwegweerstand en hyperinflatie van de longen. Waar het op neerkomt: je wilt zeker geen bong of blunt roken vlak voor een wedstrijd of intensieve trainingsloop!

Wiet gebruiken bij het hardlopen: hoe moet je het aanpakken?

Als je cannabis wilt gebruiken om het hardlopen te verbeteren, denk dan aan de belangrijke punten hieronder.

last-banner

Voor

Houd voor een wedstrijd of trainingsloop rekening met het volgende als je cannabis gebruikt:

 1. Begin langzaam: doe het rustig aan! Begin met een kleine dosis olie of een paar trekjes van je vaporizer. Het is beter om je wat minder high te voelen dan om superstoned te worden, waardoor je wellicht moet stoppen met je training. Bouw je gebruik langzaam op voor de beste resultaten.
 2. Bereid je goed voor: het is geen geheim dat wiet mensen vergeetachtig kan maken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt voordat je cannabis gaat gebruiken. Pak je tas in, zorg dat je water en eten bij je hebt en dat je telefoon en koptelefoon opgeladen en veilig opgeborgen zijn.
 3. Kies de juiste soort: vermijd overdreven sterke soorten als je cannabis en hardlopen gaat combineren. Begin met een matig-krachtige soort; je kunt altijd nog iets sterkers nemen. Probeer daarnaast ook eens soorten met andere cannabinoïden en terpenen dan je normaal doet, of met andere verhoudingen van deze stoffen, om te zien welke effecten je het fijnst vindt.

Na

Het gebruik van wiet hoeft niet te eindigen bij het hardlopen zelf. Ontdek hieronder hoe je na je hardloopsessie nog steeds van marihuana kunt profiteren.

 1. Blow om te ontspannen: je voelt je zowel mentaal als fysiek uitgeput na een lange duurloop. Cannabis staat erom bekend dat het mensen helpt om te ontspannen. Probeer het maar eens! Je geest en spieren zullen je dankbaar zijn.
 2. Stimuleer je eetlust: cannabis is zeer effectief in het opwekken van de eetlust. Na het hardlopen heb je vooral veel eiwit nodig. Deze macrovoedingsstof is echter erg verzadigend en daarom soms moeilijk om binnen te krijgen. Maar wiet kan je hierbij helpen!
 3. Hydrateer en douche: we raden je niet aan om meteen te beginnen met blowen. Ga eerst douchen en drink wat water. Zweetvrij en fris ontspannen is veel prettiger!

Is het veilig om wiet te gebruiken voor een hardloopwedstrijd?

Niet voor iedereen. Onderzoek toont aan dat THC bij sommige mensen de hartslag en bloeddruk kan verhogen. Als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, is het dus belangrijk om het combineren van cannabis en hardlopen, hoe omstreden ook, van tevoren met je huisarts te bespreken.

Cannabis en hardlopen: een effectief duo?

Omdat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, is er geen concreet bewijs dat cannabis de hardloopprestaties verbetert. Veel topatleten gebruiken het kruid echter regelmatig. Daarnaast traint niet elke hardloper om records te breken. Zo kan het ook als uitlaatklep dienen, waarbij cannabis het plezier nog meer kan vergroten. Dus, hoe denk jij erover? Ga jij ook cannabis gebruiken voor of na het hardlopen?

External Resources:
 1. Running & Jogging - statistics & Facts | Statista https://www.statista.com
 2. Data and Statistics https://www.cdc.gov
 3. A runner’s high depends on cannabinoid receptors in mice - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Cannabis and Exercise Performance: Current Evidence https://www.gssiweb.org
 5. Cannabis and Athletic Performance - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Runner’s high: the athletes who use marijuana to improve their training https://www.theguardian.com
 7. The Effects of Stress on Your Athletic Performance https://www.performanceorthosports.com
 8. High-Potency Marijuana Impairs Executive Function | Neuropsychopharmacology https://www.nature.com
 9. What are marijuana's effects on lung health? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://nida.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.