By Luke Sumpter

Sinds “Reefer Madness” worden wietrokers in een stereotiep hokje geplaatst. In de jaren 30, toen de film in première ging, begon de Amerikaanse overheid met het verspreiden van valse propaganda rondom cannabis. Wat startte als een manier om tegemoet te komen aan de economische belangen van de print- en houtindustrie, veranderde al gauw in een wereldwijde verspreiding van onjuiste informatie.

De samenleving werd gebombardeerd met posters met teksten als “Marihuana: wat zal je moeder zeggen wanneer ze je dode lichaam aantreft?” en “De officiële waarheid: wie rookt, doodt mensen.” Dit leidde door de generaties heen tot een sneeuwbaleffect. Verkeerd geïnformeerde individuen werden ouders die hun kinderen opvoedden met dat wat zij als de waarheid beschouwden. Al gauw hadden kinderen het er op school over hoe één hijsje van een joint al dodelijk kan zijn. Twintig jaar later werden deze kinderen op hun beurt ouders en zette het sneeuwbaleffect zich voort. Het resultaat is dat bepaalde stereotypes inmiddels sterk geassocieerd worden met cannabisgebruikers. Je hoeft maar naar een stoner film te kijken om een goed beeld te krijgen van de manier waarop rokers en wiet worden neergezet.

Cannabis Roker Negatieve Stereotypen

STONERS HEBBEN GEEN MOTIVATIE

Stoners worden meestal als lui omschreven. De klassieke roker wordt beschreven als een bankhanger die alleen tv kijkt en de hele dag chips eet. Hoewel dit voor velen van ons inderdaad als een ideale zaterdagmiddag klinkt, is dat niet bepaald het enige wat we doen. En de cannabisindustrie is daar een goed voorbeeld van: stoners die hard aan hun bedrijf werken en de industrie in een positief daglicht stellen. En zelfs bij beroepen die niet gerelateerd zijn aan cannabis zitten er altijd een paar tussen die het gebruiken. Dit, om hun werkervaring te verbeteren.

STONERS ZIJN ALTIJD PARANOÏDE

Cannabisgebruikers worden niet alleen omschreven als lui, maar ook als paranoïde. Ja, een pizzabezorger die aanbelt, kan inderdaad als een politieagent klinken. Toch roepen we zelden: “Niemand thuis!” Niet elke strain leidt bovendien tot paranoia. THC kan het opwekken - CBD kan het echter verminderen. Een evenwichtig cannabinoïde profiel draagt dan ook zeer bij aan zowel psychoactieve stimulatie als fysiologische verlichting. Een van de redenen dat zoveel stoners als “paranoïde” worden beschouwd, is bovendien dat velen van hen door de wetshandhaving hardhandig zijn gearresteerd en vastgezet.

STONERS ZIJN DOM

Voordat we het vergeten: stoners schijnen ook een slecht geheugen te hebben! Geloof je het zelf? Hoewel het op de korte termijn misschien klopt, geldt dat niet voor de lange termijn. We zijn allemaal weleens naar de koelkast gelopen en onderweg vergeten wat we eigenlijk wilden pakken. Maar wanneer we nuchter zijn, vergeten we zelden een belangrijke taak of gebeurtenis in ons leven. Klinisch onderzoek naar dit onderwerp gebeurt nog minimaal en is nog niet eenduidig. Wel weten we dat nuchtere mensen zich waarschijnlijk zonder problemen iets kunnen herinneren dat ze hebben geleerd toen ze nuchter waren. Andersom werkt het anders.

STONERS WERKEN NIET

En wat we tot slot waarschijnlijk allemaal wel van onze ouders hebben gehoord, is dat stoners werkloos zijn. We verwijzen je echter graag naar het eerste punt; een objectieve weerlegging van dit vooroordeel. Er zijn altijd luie mensen die rondhangen en de hele dag wiet roken. Maar correlatie is geen causaliteit. Een groot deel van de samenleving lijkt die fout te maken. Je kunt een plant niet de schuld geven van je eigen onverantwoordelijkheid. Als je het gevoel hebt dat het roken van cannabis je minder productief en gemotiveerd maakt, dan is het aan jou om je gebruik te verminderen. Houd een verantwoorde cannabisroutine aan en je hebt geen probleem.

Student Werkt Hard Voordat Hij High Wordt

WAT KUN JE DOEN?

Nu de legalisering van wiet toeneemt, worden mensen steeds opener over hun cannabisgebruik. Hiermee gaat gepaard dat inmiddels ook succesvolle en inspirerende mensen vertellen hoe en wanneer ze een jointje roken. Dit normaliseert cannabisgebruik in de ogen van de menigte. Maar als de doorsnee stoner nog steeds een goed voorbeeld is van het stereotype, verandert er niets.

MOTIVATIE EN ARBEIDSETHOS

Verzet je tegen elke negatieve eigenschap die geassocieerd is met stoners. Als je je geliefden ervan wilt overtuigen dat wiet je niet lui maakt, moet je extra hard werken. Niet alleen moet je bewijzen dat je niet lui bent, maar ook hoe gemotiveerd je bent. Hoewel je luie neef Jan misschien iemand is waar niemand zich over opwindt - want “zo is Jan nu eenmaal” - kom jij er als wietgebruiker niet zo makkelijk vanaf. Gebruik cannabis als motivatie; niet als excuus.

GEZONDHEID EN CONDITIE

Houd een gezonde routine aan. Een bezoekje aan de burgertent op de hoek om vier uur ’s nachts kan zo nu en dan misschien hemels zijn, maar zorg ervoor dat het niet vaak gebeurt. Houd niet alleen dagelijks een evenwichtig dieet aan, maar zorg er ook voor dat je drie tot vier keer per week sport. Men merkt op hoe gezond je eruitziet. Je huid en ogen stralen zo dat zelfs je moeder het ziet. Bovendien voel je je geweldig, wat natuurlijk altijd een voordeel is.

Motivatie, Werkethiek En Cannabisgebruik

VERSLA HET STIGMA

Hoewel het stigma rondom stoners aan het vervagen is, is het nog niet volledig weg. Het is nog steeds aan ons om veranderingen te creëren op de manier die we zelf willen. Probeer een ideaal lid van de maatschappij te zijn. Als je het gevoel hebt dat je dat bent, dan kan niemand je cannabisgebruik de schuld geven van negatieve dingen in je leven. Uiteindelijk kun je als cannabisgebruiker niet iedereen pleasen. Maar zo lang je leeft op een manier die zinnig voelt en je de mensen om je heen niet schaadt: blijf lekker roken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.