Hoewel het wereldwijde cannabis verbod de laatste jaren drastisch is veranderd, blijft de consumptie van het kruid nog steeds een taboe in veel verschillende regio's. In sommige landen is enkel het bezitten van een kleine hoeveelheid wiet voldoende om een baan te verliezen of van school getrapt te worden. Maar ook om als drugsverslaafde beschouwd te worden. En dit zijn slechts een paar voorbeelden van het huidige sociale stigma omtrent cannabis.

Door het bezit van cannabis kunnen mensen in een aantal zeer ernstige situaties belanden die hen veel geld of zelfs tijd in de gevangenis kosten. Met zo'n negatief beeld van cannabis, dat nog steeds circuleert, is het geen wonder dat veel consumenten ervoor kiezen hun wietgebruik geheim te houden. Ze hebben misschien wel een hechte groep vrienden om er samen van te genieten. Maar veel mensen kiezen ervoor om het verborgen te houden.

Dit soort geheimzinnig gedrag is logisch. Het risico om een baan of je sociale imago te verliezen door het oordeel van anderen lijkt het openbaar maken van je wietgebruik niet de moeite waard te zijn.

JE GEHEIM VERTELLEN

Het je vrienden vertellen, is misschien niet zo moeilijk; de relatie tussen vrienden is vaak niet-veroordelend en open. Meestal komt dit doordat vrienden in een groep soortgelijk gedrag vertonen. Dit kan ook gezegd worden over de relatie tussen broers en zussen. Echter, een van de engste en vaak meest riskante onthullingen voor zowel volwassenen als tieners is het vertellen aan hun ouders of voogd dat ze wiet roken. En dit kan al jaren een sluimerend geheim zijn.

De gedachte om het aan één of beide ouders te vertellen, kan angstaanjagend zijn; het kan zelfs zo eng zijn dat je een jointje wilt gaan roken om de spanning te verlichten die uit die gedachte voortvloeit. Maar het hoeft helemaal niet zo spannend te zijn.

Het hangt echt af van je aanpak, hoe gezond je rookgewoonten zijn en hoe goed je bent ingelicht over het onderwerp. Begin je dit gesprek zonder kennis, behalve dat je van het roken van wiet high wordt en je je goed voelt? Dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je ouders zich zorgen gaan maken en teleurgesteld zijn over je cannabis gebruik.

Als je echter aan tafel gaat zitten met wetenschappelijke feiten, statistieken en pure eerlijkheid, dan kan dit gesprek je opener maken en je band met je ouders versterken. Dit artikel heeft als doel om wiet rokers te bewapenen met een paar feiten en met advies dat je kunt gebruiken in zo'n situatie. Ook vertellen we je waarom het meestal een goed idee is.

eerlijke gesprek ouders cannabis

LEG UIT WAAROM JE EERLIJK WILT ZIJN

Tijdens dit gesprek is het waarschijnlijk het beste om precies vast te stellen waarom je je ouders wilt vertellen dat je wiet rookt. De belangrijkste reden voor het gesprek is om een last van je schouders af te halen en om een betere en betrouwbare relatie met zeer belangrijke mensen in je leven op te bouwen. Leg aan je ouders uit hoezeer je de relatie met hen waardeert. Gebruik dit niet om empathie te winnen; vertel hen simpelweg de waarheid over hoe jij je voelt.

Veel rokers hebben waarschijnlijk hun gebruik proberen te verbergen of erover gelogen om het geheim te houden voor hun ouders. Dit lijkt misschien veel makkelijker en meer beschermend dan het ze te vertellen waardoor er negatieve emoties aan beide zijden kunnen ontstaan. Maar op de lange termijn duurt eerlijkheid het langst, kan het constante voldoening bieden en is het echt de moeite waard.

In het midden van de nacht de achterdeur uit sluipen of met rode ogen voor het eten aan tafel schuiven en zeer weinig te zeggen hebben, is niet gezond als het gaat om een eerlijke relatie. Het is een feit dat we ons beter voelen als we eerlijk zijn tegenover anderen en, net zo belangrijk, tegenover onszelf. De kans is groot dat je ouders je afstandelijk vinden en het zelfs verdacht vinden dat je dag en nacht steeds verdwijnt.

Ze stellen het vast zeer op prijs dat je eerlijk bent en dat verdienen ze ook. Misschien kan het zelfs vertrouwen en saamhorigheid in de relatie herstellen. Dit is absoluut het meest emotionele deel van het hele gesprek en waarschijnlijk ook het meest productieve.

DRAAG WETENSCHAPPELIJKE FEITEN AAN

Nu de waarheid over je cannabis gebruik naar buiten is gebracht, is het tijd om voet bij stuk te houden. Lever feiten en bewijzen om je positie en acties te verdedigen. Maar voordat we hierop ingaan, wijzen we je op iets belangrijks. Hoewel wiet waarschijnlijk de minst schadelijke recreatieve drug is, kan het zeker ernstige effecten hebben als het misbruik wordt, net als bij elke andere stof. Denk je dat je problemen hebt met cannabis en denken je ouders dit ook? Dan kunnen ze zeer rechtmatige punten naar voren brengen en is het tijd voor jou om te luisteren.

Als je een gezonde relatie met het kruid hebt en normaal functioneert en je doelen bereikt, heb je elk recht om het te roken en kun je deze feiten gebruiken om je handelingen te rechtvaardigen. Een van de meest verwante en krachtige punten die je tijdens dit deel van het gesprek kunt aandragen, is het volgende. Vinden je ouders het oké dat je alcohol drinkt? Of, nog belangrijker, drinken zij alcohol?

Als het antwoord op een van deze vragen 'ja' is, dan is het tijd om je wetenschappelijke munitie erbij te halen. Veel mensen die tegen cannabis gebruik zijn, hebben waarschijnlijk geen idee van de wetenschap achter het kruid. De meeste meningen van mensen komen waarschijnlijk voort uit hun sociale omgeving en decennia-oude propaganda. Vaak werd daarin onterecht vermeld dat cannabis een gevaarlijk middel is, waardoor het in eerste instantie illegaal is geworden. Ondertussen blijven stoffen als industriële tabak en alcohol volledig legaal en gemakkelijk verkrijgbaar.

Wetenschappelijke toxiciteit voor cannabisstudie

EEN KRACHTIGE STUDIE

In een wetenschappelijke studie[1], gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, gebruikten onderzoekers methoden om te meten welke drugs, van een lange lijst van stoffen, het hoogste risico op sterfte vormen. Deze lijst omvatte drugs als alcohol, cannabis, cocaïne, heroïne, nicotine, MDMA, methadon en amfetamine. Van al deze stoffen, classificeerden de onderzoekers vier ervan als een substantie met een groot risico. Namelijk nicotine, cocaïne, heroïne en alcohol. De enige drug van alle bovengenoemde middelen, die als een middel met een laag risico werd beschouwd, was cannabis. Zo bleek dat cannabis ongeveer 114 keer minder dodelijk is dan alcohol.

Het gebruik van dit stukje bewijsmateriaal als een argument tijdens het gesprek laat zeker zijn stempel achter. Vraag je ouders of ze zich beter zouden voelen als je op een feest of rave dronken zou worden door alcohol dan als je met vrienden aan het chillen zou zijn, een paar jointjes zou roken en samen zou eten. Het is niet moeilijk te raden wat ze liever hebben, vooral na het aandragen van dit bewijs. Alcohol staat erom bekend agressief, irrationeel en vaak gevaarlijk gedrag te veroorzaken. Cannabis doet bijna het tegenovergestelde. Deze veiligere keuze toont verantwoordelijkheid aan.

GEBRUIKSGESCHIEDENIS

Op dit punt in het gesprek heb je waarschijnlijk een stevige bodem gelegd en een zeer redelijke en rationele onderbouwing voor je acties gepresenteerd. Er is echter veel meer dat je kunt aandragen om je ouders verder in te lichten. Het is tijd om met een aantal belangrijke feiten te komen, die heel goed kunnen veranderen hoe ze cannabis beschouwen en hoe ze de instellingen zien die hen altijd leugens hebben verteld.

We zijn al in de wetenschappelijke literatuur gedoken om bewijsmateriaal aan te kunnen dragen. Het is nu tijd om een bezoek te brengen aan het verleden. Hoewel cannabis momenteel illegaal is in sommige landen, is dit niet altijd het geval geweest. De cannabisplant is slechts een kleine periode van de menselijke geschiedenis illegaal geweest. Buiten deze relatief korte verbodsperiode, werd het duizenden jaren juist voor talrijke doeleinden gebruikt.

EEN INDRUKWEKKENDE GESCHIEDENIS

Niet al te lang geleden, in 1850, werd cannabis toegevoegd aan de farmacopee van de Verenigde Staten, die het kruid vermeldde als een waardevol en effectief medicijn bij veel aandoeningen. Denk aan hondsdolheid, miltvuur, opiaatverslaving, jicht, convulsieve stoornissen en tonsillitis. Van 1611-1762 werden kolonisten in Noord-Amerika aangemoedigd om cannabis te kweken voor industriële doeleinden. Er werden sancties opgelegd aan degenen die dit weigerden. Cannabis gebruik gaat zelfs terug naar het jaar 2900 voor Christus, toen Chinese keizers over de geneeskrachtige eigenschappen van het kruid schreven.

PROPAGANDA

Wat is er dan onderweg gebeurd waardoor het illegaal werd? De veiligheid van cannabis was zeker niet het echte probleem. Het was in het jaar 1930 dat er een hatelijke en feitelijk onjuiste campagne werd gelanceerd om cannabis te demoniseren en haar reputatie te beschadigen. Harry J. Anslinger, commissaris van het Federal Bureau of Narcotics in de VS, speelde een belangrijke rol hierbij. Hij verklaarde ten onrechte dat de consumptie van cannabis leidt tot krankzinnigheid. Het zou ervoor zorgen dat mensen zich bezighouden met criminele activiteiten.

Een paar jaar later sloot de krantenmagnaat William Randolph Hearst zich aan bij deze lasterlijke uitspraken. Hij gebruikte zijn krant om propaganda en leugens over cannabis te verspreiden die in verband stonden met geweld. Uit verschillende bronnen blijkt dat Hearst's investeringen in de hout- en papierindustrie zijn leugens hebben gemotiveerd, omdat cannabis waarschijnlijk financieel verlies voor hem heeft betekent.

De propaganda film Reefer Madness uit 1936 berokkende ook een enorme schade aan de reputatie van het kruid. Gefinancierd door een kleine kerkgroep, beeldde de film scenario's uit waarin mensen die cannabis rookten krankzinnig werden. Al deze zaken leidden tot een slechte reputatie van cannabis bij het publiek. Later werd het zelfs verwijderd uit de farmacopee van de VS en geclassificeerd als een gecontroleerde stof zonder geaccepteerd medicijngebruik.

Geschiedenis van cannabis propaganda farmacopee

HET BEELD AANPASSEN

Wat betekent dit alles? Welnu, het dient als bewijs dat je tijdens je gesprek met je ouders kunt aandragen. Het laat zien dat veel van wat onze maatschappij gelooft over cannabis, de overblijfselen van leugens zijn. Leugens die zijn veroorzaakt door menselijke hebzucht en egoïsme. Wat ze denken te weten over cannabis, kan gebaseerd zijn op allerlei verzinsels en misleiding.

GEBRUIK GEZONDHEID ALS EEN ARGUMENT

Op dit moment zijn je ouders er mogelijk van overtuigd dat je keuze om cannabis te roken volledig berust op rationaliteit, feiten en verstandige beslissingen. Het kan echter geen kwaad om verder te gaan met je bewijsvoering. Een domein dat iedereen aanspreekt, of men nu high wil worden of niet, is de wisselwerking van het kruid met het menselijk lichaam.

De werking van cannabis is grondig onderzocht; veel chemicaliën in de plant laten veel medisch potentieel zien. Van de cannabinoïden CBD en THC tot allerlei terpenen en andere stoffen; consumenten hoeven het niet eens te roken om van de voordelen van cannabis te genieten, noch hoeven ze THC in te nemen. Er zijn veel psycho-inactieve edibles, capsules en oliën verkrijgbaar om het als gezondheidssupplement te consumeren.

Bovendien heeft de manier waarop cannabis in wisselwerking staat met het lichaam onze kijk op biologische processen veranderd. Het blijkt dat er moleculen door ons lichaam worden geproduceerd die bijna identiek zijn aan cannabinoïden; deze worden "endocannabinoïden"genoemd. Door die overeenkomst reageren cannabinoïden, zoals THC, op dezelfde receptoren als deze endogene moleculen. De receptoren bevinden zich aan het oppervlak van veel cellen in het menselijk lichaam. Ze vormen een systeem dat bekend staat als het "endocannabinoïde systeem". Moleculen van cannabis werken met dit systeem samen om een aantal diepgaande therapeutische effecten teweeg te brengen.

Gegevens tonen nu aan dat moleculen in cannabis het vermogen of de potentie hebben om symptomen van verschillende ziekten en aandoeningen te behandelen en te verlichten. Denk hierbij aan de ziekte van Alzheimer, vormen van kanker, aanvalsstoornissen, chronische pijn, ontstekingen en slapeloosheid.

BEKIJK HET VAN BEIDE KANTEN

Nu je alles hebt aangedragen, is het tijd om te luisteren. Een respectvolle en vrije dialoog is de enige manier om tot een eerlijke en rechtvaardige conclusie te komen. Je ouders hebben je de kans gegeven de waarheid te vertellen en je gedachten over de kwestie uit te drukken. Zelfs als hun mening niet op feiten is gebaseerd en je het niet eens met ze bent, is het goed om naar ze te luisteren. Als alles goed gaat, bereik je een middenweg die aan ieders behoeften voldoet. Niet alleen heb je mogelijk een hechtere relatie gecreëerd met dit gesprek, je hebt misschien ook de manier waarop je ouders cannabis zien volledig veranderd.

External Resources:
  1. Comparative risk assessment of alcohol, tobacco, cannabis and other illicit drugs using the margin of exposure approach https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.