By RQS Editorial Team

Een recent onderzoek uitgevoerd door de University College London (UCL) wees uit dat 11-jarige scholieren die op school goed presteren een grotere kans hebben om high te worden gedurende hun tiener jaren. Het rapport is gebaseerd op de prestaties die de kinderen haalden bij de Key Stage 2 tests die op deze leeftijd in het Verenigd Koninkrijk worden afgenomen. In deze nationale test wordt de kennis op het gebied van rekenen, natuurkunde en Engels getoetst.

Het BMJ Open Journal[1], het eerste online openbaar medisch tijdschrift dat toegang geeft tot alle onderzoekstypen, publiceerde het onderzoek. Ze keken naar gegevens van 6.059 kinderen op 838 publieke en 52 privé scholen in Engeland, over een periode van zeven jaar. Het onderzoek suggereerde dat hoogvliegers "initieel voorzichtiger zijn met illegale substanties omdat ze zich beter bewust zijn van de onmiddellijke en lange termijn repercussies dan kinderen met lagere test resultaten."

De schoolresultaten werden vergeleken met gedrag rondom de gezondheid van de scholieren. De scholieren werden gevolgd via enquêtes in de vroege en de late puberteid (12/13 tot 16/17 en 18/19 tot 19/20 respectievelijk). Hun gewoontes werden gecategoriseerd naar ‘soms’ of ‘continue’ en ‘vroeg’ of ‘laat’.

Slimme scholieren vanaf 11 jaar bleken later tijdens de adolescentie minder tabak te roken. Maar deze scholieren bleken wel bijna twee keer zo vaak regelmatig cannabis te gebruiken. Ze hadden 50% meer kans om het af en toe te gebruiken, net als alcohol. De patronen die werden gezien bij tieners bleken voort te duren tot in de volwassenheid.

“De mate van cannabis gebruik bleek vergroot door vroeg gebruik en door een toename in frequentie."

survey studie tiener roken cannabis

De onderzoekers denken dat de resultaten verklaard kunnen worden doordat jonge tieners voorzichtiger zijn met tabak vanwege de gezondheidsrisico’s – waarschijnlijk bijgebracht door hun ouders - terwijl aan het gebruik van psychoactieve substanties een grote nieuwsgierigheid ten grondslag ligt die voortduurt tot in volwassenheid. Dit levert bewijs tegen de hypothese dat intelligentie geassocieerd wordt met tijdelijk experimenteren met het gebruik van drugs."

Hoewel het onderzoek veel gegevens heeft opgeleverd doordat de kinderen zeven jaar gevolgd zijn, is er uiteraard geen informatie over de exacte hoeveelheid alcohol, sigaretten of cannabis die gebruikt zijn. Ook ontbrak van 1,7% van de privé scholen de KS2 data. Toch biedt het onderzoek gedegen inzicht in de gewoonten van intelligente jonge tieners en de gewoonten van jonge mensen in het algemeen.
Dit onderzoek toont aan dat voorlichting over de gezondheidsrisico’s van cannabis, alcohol en tabak vooral voor erudiete kinderen een goed idee is. Op deze manier zullen ze beter uitgerust zijn om overwogen beslissingen te kunnen maken bij de keuzes waar ze in hun tiener jaren voor komen te staan.

Uiteraard is de keuze hierbij voor cannabis in plaats van tabak geen slecht idee. Onderzoek toont aan dat het gebruik van cannabis zelfs de schade van het roken van tabak kan helpen verminderen, vooral wanneer het correct gebruikt zoals met een vaporizer of via CBD-olie. Het is zelfs aangetoond dat cannabis, met haar ontstekingsremmende eigenschappen, infecties en de aanmaak van slijm helpt verminderen. Een briljant alternatief voor het roken van tabak.

Laten we hopen dat ouders kinderen blijven voorlichten over de risico’s en gevaren van roken en drinken zodat de verwoesting door alcohol en tabak in de toekomst verminderd kan worden.

 

External Resources:
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.