De meeste potheads, cannabis liefhebber en patiënten zijn waarschijnlijk reeds geconfronteerd met het argument dat cannabis het IQ kan verlagen, vaak gevolgd door de conclusie dat het beter zou zijn om het roken van cannabis te vermijden om hersenbeschadiging en de afname van de intellectuele vermogens te voorkomen. Dit is waarschijnlijk een van de hardnekkigste mythes over cannabis en het werd tegen veel kinderen verteld, die opgroeiden in de jaren '80 en '90.

Dit soort beweringen zijn krachtig en overtuigend, omdat in feite geen enkel mens wil worden geassocieerd met een gebrek aan mentale vermogens, maar de wetenschap heeft het moeilijk hier bewijs voor te vinden. Het kan zomaar zijn dat ouders, leerkrachten, politici en al die andere zelfbenoemde "cannabis-experts" dit argument gebruiken zonder de feiten te controleren. We mogen dankbaar zijn voor twee toegewijde teams met wetenschappers uit Groot-Britannië en de VS, voor de opheldering over het punt van afgenomen IQ's door cannabis consumptie.

De laatste grote wetenschappelijke ondersteuning voor deze diepgewortelde gedachte in de maatschappij was een verslag van Duke University, die in 2012 werd gepubliceerd in de "Proceeding of the National Academy of Sciences". Hier werd geconcludeerd dat regelmatig en zwaar marihuana gebruik hoogstwaarschijnlijk in verband stond met een afname in IQ. Hetzelfde tijdschrift publiceerde later een vervolgonderzoek, waarin stond dat er geen rekening was gehouden met de vele andere factoren, die ook kunnen worden gelinkt aan een daling van het IQ, zoals het gebruik van sigaretten en alcohol, lage sociaal-economische status en psychische aandoeningen.

Dit maakt het onderzoek van Duke University niet direct fundamenteel gebrekkig, maar Ole Rogeber, hoofdauteur van het vervolgonderzoek, hint wel naar de problemen: "Hoewel de bewering dat de resultaten niet kredietwaardig zijn wat te sterk is, kan de methodologie gebrekkig worden genoemd en zijn de causale conclusies uit de resultaten wat voorbarig getrokken."

tiener cannabis IQ

Er zijn twee nieuwe wetenschappelijke verslagen die het verband tussen cannabis gebruik en intelligentie uit een iets andere hoek onderzoeken: De een kijkt naar de ontwikkeling van 2.235 tieners in de leeftijd van 8 tot 16 uit het Verenigd Koninkrijk en de ander onderzoekt de verschillen tussen 789 identieke tweelingen in de VS, waarbij de ene tweeling cannabis rookt en de ander niet.

Het vergelijken van identieke tweelingen kan een goed hulpmiddel zijn om de impact van cannabis op de intelligentie te onderzoeken, omdat de genetische opbouw van de tweelingen zo goed als identiek is, terwijl ook hun vroege sociale omgeving consistent is.

Beide onderzoeken kwamen tot dezelfde conclusie: Er is geen bewijs dat suggereert dat cannabis gebruik onder tieners leidt tot een afname in intelligentie.

Onderzoekers van het Britse rapport publiceerden hun resultaten in het Journal of Psychopharmacology: “Cannabis gebruik tot een leeftijd van 15 jaar, voorspelde geen lagere IQ scores of slechtere leerprestaties. Deze bevindingen suggereren daarom dat het gematigd gebruik van cannabis door deze groep tieners op zichzelf niet causaal in verband staat met cognitieve stoornissen."

De auteurs van dit onderzoek beweren dat hun gegevens en analyses niet direct de bevindingen van het wetenschappelijk onderzoek van Duke University ontkrachten. In het Britse verslag werd slechts gematigd gebruik onderzocht, terwijl de wetenschappers van Duke University de nadruk legden op zwaar gebruik, gedurende een langere periode. De auteurs schrijven: "Terwijl een langdurige afhankelijkheid van cannabis kan worden gekoppeld aan een dalend IQ tijdens het leven van een persoon, lijkt het gebruik tijdens de tienerjaren geen slechtere IQ resultaten te voorspellen."

De resultaten van het langste longitudinale tweelingen onderzoek ooit, door Amerikaanse wetenschappers uit Californië en Minnesota, zijn meer in contrast met de conclusies van Duke University. De gegevens van de tweelingen ondersteunen niet de getrokken conclusie van het Duke onderzoek, waarin cannabis gebruik in de adolescentie neurocognitieve achteruitgang veroorzaakt. IQ-scores van de tweelingen die wiet gebruikten, daalden mettertijd niet meer dan die van hun niet gebruikende broers en zussen. Zowel de rokers als de niet-rokers verloren ongeveer 4 IQ punten. De wetenschappers ontdekten wel iets anders: "Kinderen die vatbaar zijn voor intellectuele stagnatie op de middelbare school bevinden zich op een traject om ook in de toekomst marihuana te gebruiken."

In andere woorden: Het is waarschijnlijker dat kinderen, die het zwaar hebben op school, om wat voor reden dan ook, op een bepaald punt in hun leven wiet zullen proberen. Als het gebruik van cannabis een cognitieve daling veroorzaakt, zou je verwachten dat zware gebruikers een grotere afname zien in intelligentie dan gematigd of zeldzame gebruikers. Analyse van de tweelingen-data kon hiervoor ook geen bewijs vinden. Onderzoekers ontdekten dat zwaarder cannabis gebruik niet geassocieerd was met een grotere daling van het IQ. Er moest dus een andere oorzaak zijn voor de daling van 4 IQ punten in beide groepen. Statisticus en hoofdauteur Nicholas Jackson concludeert: "Onze bevindingen leiden ertoe dat we geloven dat deze "andere oorzaak" gerelateerd is aan iets uit de gedeelde omgeving van de tweelingen, zoals thuis, school en leeftijdsgenoten."

De cannabis wetenschap boekt vooruitgang maar is nog steeds niet waar het wezen moet. Dit onderzoek met tweelingen uit de VS, of het onderzoek door de Britse onderzoekers, zijn vanuit een wetenschappelijk oogpunt misschien wel meer exact, maar hebben nog steeds hun beperkingen. Het punt is: Reflecteren IQ-scores daadwerkelijk de intelligentie van een persoon? Er zijn veel wetenschappers die helemaal niet geloven in dit concept en deze veelvoorkomende veronderstelling "de IQ-mythe" noemen. Het andere punt is dat bevindingen uit deze onderzoeken geen bewijs leveren dat zwaar en voortdurend cannabis gebruik door tieners veilig is.

Er zijn meerdere risico's, die met cannabis kunnen worden geassocieerd, maar voor nu kunnen we diep ademhalen en blij zijn met het feit dat onze domheid hoogstwaarschijnlijk een andere oorzaak heeft en niets te maken heeft met de planten die we zo graag kweken en roken. "We hebben dringend behoefte aan meer onderzoek naar de effecten van marihuana op de hersenen," zegt Jackson, hoofdauteur van het tweelingen onderzoek.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.