De mythes en feiten rondom cannabis verslaving

Cannabis legalisatie is een populair onderwerp binnen de maatschappij, maar de legalisatie beweging heeft te maken met constante obstakels die systematisch overwonnen moeten worden. Sinds de legalisatie van cannabis van start is gegaan, wordt het gebruik omhuld door stigmatisering en mythes, waarbij verslaving voorop staat.

Als samenleving worden we vaak omringd door consumptie uit gewoonte. Of we het nu leuk vinden of niet, we hebben ons allemaal wel eens teveel verwend in ons leven. Of het nu social media, koffie, sigaretten, alcohol... legale of illegale stoffen zijn. Alle types van afhankelijkheid aan stoffen en verslaving kunnen worden geclassificeerd onder algemene criteria, gebaseerd op hoe het je lichamelijk en psychologisch beïnvloedt.

Cannabis is niet anders. Velen nemen echter aan dat cannabis zeer verslavend is en dat is gewoon niet waar. Het is niet de stof waar je lichaam steeds meer van vraagt. In plaats daarvan kan cannabis een psychologische afhankelijkheid veroorzaken, op dezelfde manier als je bijvoorbeeld de behoefte voelt om TV te kijken of een bad te nemen om echt te ontspannen. Uitgevoerd onderzoek suggereert dat 9%[1] van de mensen die ooit cannabis proberen, er op een bepaald punt in hun leven afhankelijk van zullen worden, waarbij het vaak gebruikt wordt als omgangsmechanisme of een manier om te ontspannen na een zware dag. Dit afhankelijkheidspercentage van 9% klinkt griezelig, maar vergeleken met andere psychoactieve stoffen als alcohol, cocaïne, heroïne en nicotine, heeft cannabis de kleinste kans je in haar greep te houden. Niet te vergeten dat de stress van het doorbreken van een afhankelijkheid lang niet zo ernstig is als een poging wagen een cafeïne- of nicotineverslaving op te geven.

Een populair argument tegen cannabis is dat cannabis meer verslavend is onder tieners. Dit zit best lastig in elkaar. De ongereguleerde aard van de zwarte markt maakt cannabis veel toegankelijker voor tieners dan de gereguleerde markten voor alcohol en tabak. Dat maakt het moeilijk tot een overtuigende conclusie te komen. Bewijs suggereert echter dat cannabis gebruik door tieners daalt, wanneer een gereguleerde markt wordt opgezet.

marijuana addiction

Onderzoeken suggereren dat een percentage van de mensen die regelmatig cannabis gebruiken, mogelijk moeilijk te identificeren aandoeningen behandelen, zoals ADHD of depressie. Zodra je de medicinale voordelen van cannabis inziet, zal het lastig zijn het verschil te zien tussen voorgeschreven medicatie, behalve dan dat het een legaal is en het ander niet. Cannabis is niet zozeer een verslaving, maar een dagelijks ritueel dat maar moeilijk te doorbreken is. Volgens nieuw onderzoek in het tijdschrift "addiction research and theory[2]", gaf driekwart van de ondervraagde medisch cannabis gebruikers aan dat ze cannabis gebruikten als vervanging voor voorgeschreven medicijnen, alcohol of andere illegale stoffen. Dit is goed nieuws, omdat de vaak dodelijke risico's en ongewenste bijwerkingen worden vervangen door de veiligere en mildere aard van cannabis.

Hoewel de mythe dat cannabis verslavend is, hardnekkig blijft hangen, weet men allang dat dit niet het geval is. In een onderzoek dat in 1999 aan het Amerikaanse Congress[3] werd gepresenteerd, stond dat "afhankelijkheid van cannabis zeldzaam was en als het dan gebeurde, was het minder ernstig dan bij personen die leden aan een verslaving aan alcohol of nicotine."

Zo zit het dus. Het zit allemaal in je hoofd! Het is onwaarschijnlijk dat je verslaafd raakt aan cannabis. Je persoonlijkheid en individuele achtergrond speelt een grote rol, maar ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt, geldt het volgende: Als je recreatief geniet van een willekeurige stof, ga veilig te werk en houd je gebruik in de gaten!

External Resources:
  1. Probability and Predictors of Transition From First Use to Dependence on Nicotine, Alcohol, Cannabis, and Cocaine: Results of the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions (NESARC) - PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabis as a substitute for alcohol and other drugs: A dispensary-based survey of substitution effect in Canadian medical cannabis patients http://www.tandfonline.com
  3. First, Do No Harm: Consequences of Marijuana Use and Abuse - Marijuana and Medicine - NCBI Bookshelf https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.