Het maakt niet uit of we het hebben over legale en voorgeschreven middelen of substanties die recreatief worden gebruikt, ze bevatten allemaal verbindingen die in wisselwerking staan met andere verbindingen. Laten we cafeïne eens bekijken, een stof die de meeste mensen dagelijks consumeren. Het is bekend dat cafeïne met 82 andere middelen in wisselwerking staat. Hoewel weinig combinaties daarvan ernstig zijn, geeft het je een idee van hoe veel wisselwerking er bestaat tussen verschillende chemicaliën.

De manier waarop chemicaliën op elkaar inwerken, kan in twee categorieën worden onderverdeeld; additieve en synergetische effecten. Additief, zoals de naam al suggereert, houdt in dat twee of meer chemische effecten bij elkaar worden opgeteld. Er bestaat echter een ingewikkeldere manier waarop deze chemicaliën in wisselwerking staan, wat een synergetisch effect wordt genoemd. Dit houdt in dat de twee chemicaliën met elkaar samengaan en de uitkomst groter is dan de som der delen. Dit betekent dat wanneer de twee synergetische chemicaliën worden gecombineerd, er een sterker effect optreedt dan wanneer ze op zichzelf staan, of als ze simpelweg aan elkaar worden toegevoegd. Wat betreft cannabis speelt er nog iets anders mee: het specifieke terpenen en cannabinoïde-profiel varieert nogal, afhankelijk van de soort. Een White Widow kent andere wisselwerkingen dan een Amnesia Haze, aangezien ze een verschillende genetische achtergrond hebben en verschillende chemische verbindingen bevatten.

De wisselwerking tussen cannabis en andere middelen is altijd onzeker. Aangezien het geen geïsoleerde verbinding is, maar een organisme met veel verschillende eigenschappen, is het lastig te voorspellen wat de uitkomst van de interactie zal zijn. Cannabis kan de effecten of potentie van het middel waarmee het gecombineerd is, versterken, wat de effecten krachtiger maakt. Hierbij is het altijd belangrijk om medisch begeleid te worden of in ieder geval je dokter te raadplegen over de middelen die je wilt combineren.

Houd er rekening mee dat de informatie hieronder je een algemeen idee geeft van interactie. Wisselwerkingen kunnen zeer complex zijn, en we raden je niet aan om cannabis met een ander middel te combineren.

Alcohol- en cannabiscombinatie

RECREATIEVE MIDDELEN

ALCOHOL

Hoewel alcohol veel wordt gebruikt, is het een van de gevaarlijkste drugs om te combineren met welke substantie dan ook. Sommige combinaties, zoals alcohol met slaapmedicatie, kunnen zelfs fataal zijn. Het verenigen van alcohol met cannabis is erg populair, maar kan voor sommige mensen te veel van het goede zijn. Het veroorzaakt een dubbele buzz, en kan ook zorgen voor duizeligheid en misselijkheid. Er zijn verschillende studies gedaan naar de combinatie, maar een vaststaande conclusie is er nog niet.

Een studie toont aan dat alcohol het THC gehalte in je bloed verhoogt, wat inhoudt dat je higher wordt als je drinkt. Een ander onderzoek suggereert dat mensen die cannabis gebruiken niet zoveel drinken als mensen die geen cannabis consumeren.

De combinatie wordt gevaarlijk als je gaat rijden of als je je niet lekker voelt. Je motorische vaardigheden worden nog meer aangetast, en als je doorgaat met drinken totdat je moet overgeven, zorgt cannabis ervoor dat je dit onderdrukt. Hierdoor heb je de volgende dag een zwaardere kater of kun je zelfs een alcoholvergiftiging oplopen. Daarnaast kan alcohol een onderdrukkende werking hebben op het centrale zenuwstelsel, dat ook onze vitale functies reguleert, zoals onze adem en hartslag. De combinatie van alcohol en cannabis kan dit onderdrukkende effect versterken tot het punt waarop het schadelijk kan zijn of totdat het je zelfs mogelijk fataal wordt. Als je alcohol en cannabis probeert te combineren, doe dit dan met mate.

AMFETAMINEN

De familie van amfetaminen is groot, maar een van de bekendste is speed. De combinatie met cannabis zou de scherpe kantjes van de buzz die wordt veroorzaakt door speed af halen.

Een andere zeer bekende en veelgebruikte amfetamine is Adderall, gebruikt door ravers om ecstasy of MDMA te vervangen, en door studenten zodat ze langer en intensiever kunnen studeren. Gecombineerd met cannabis zouden gebruikers zich in eerste instantie erg sociaal en betrokken voelen bij conversaties, maar raken ze snel verward en gedesoriënteerd. De high zou niet lang duren, ongeveer drie tot vijf uur, en de kater de volgende dag is licht tot matig.

COCAÏNE

Dit is een gecompliceerdere combinatie, aangezien cocaïne een stimulerend middel is en cannabis eerder een ontspannend middel. Bovendien is cocaïne een gevaarlijk drug, dus iedere combinatie kan gevaarlijk zijn.

CODEÏNE

Codeïne en cannabis lijken voor elkaar te zijn gemaakt. Als ze worden gecombineerd, zouden gebruikers erg ontspannende, kalmerende, rustgevende en zelfs euforische effecten voelen. Het enige nadeel is een ernstige kater, waarbij je je erg duizelig voelt.

DMT

DMT is een hallucinogeen middel dat kan worden gerookt of gecombineerd kan worden met MAOI's om ayahuasca te vormen. Het middel is de laatste tijd erg populair geworden en de combinatie van DMT en THC lijkt een tegenwerkend effect te hebben. Gebruikers zeggen minder intense trips te ervaren als ze cannabis hebben gerookt.

Cocaïne cannabis synergieën

KETAMINE

Bepaalde effecten van ketamine zijn sterker in combinatie met cannabis, zoals hallucinaties met gesloten ogen, tunnelgedachten, verwarring, duizeligheid en slaperigheid, maar je kunt je er ook moeilijker door concentreren.

LSD

Lyserginezuurdiethylamide of LSD is een intens psychedelisch middel. Als het wordt gebruikt in combinatie met cannabis, maakt THC de ervaring minder vurig als de trip begint, maar wordt de piek ervan groter. Het helpt je ook kalmeren als de effecten minder worden.

PADDENSTOELEN

Cannabis en paddenstoelen hebben een synergetisch effect als ze worden gecombineerd. De THC kan de vreemde beelden in je trip versterken en helpt je ook kalmeren als de effecten van de paddenstoelen verminderen.

SALVIA DIVINORUM

Terwijl cannabis een kalmerend en ontspannend effect heeft, heeft salvia een erg psychedelisch effect. In combinatie lijken de twee elkaar te versterken. Gebruikers zouden intensere trips ervaren, maar ook langere en hevigere katers hebben, eerder flauwvallen en meer negatieve of enge trips meemaken - dit is dan ook een combinatie waar je voorzichtig mee om moet gaan en waarbij je in ieder geval iemand in de buurt moet hebben die op je let.

MEDISCHE OF VOORGESCHREVEN MIDDELEN

BLOEDSUIKERSPIEGEL

De precieze wisselwerking tussen THC en de bloedsuikerspiegel moet nog volledig onderzocht worden. Een uitkomst zou kunnen zijn dat cannabis de glucosespiegels verlaagt, aangezien sommige studies suggereren dat cannabis gebruikers minder kans hebben op diabetes of obesitas. Patiënten die worden behandeld met Metformine, moeten dit niet combineren met cannabis, aangezien het blijkt dat THC de werking van dit middel vermindert.

BLOEDDRUK

Als cannabis wordt ingenomen, activeert het niet alleen de CB1 receptoren in het lichaam, maar ook de CB2 receptoren. Deze gelijktijdige activering kan leiden tot verminderde bloedstroom naar de kransslagaders en een verhoogd cardiaal zuurstofverbruik. Kortom, de combinatie van cannabis en bloeddrukverlagende medicatie verslechtert de werking van het medicijn.

BLOEDVERDUNNERS

Hoewel je door cannabis trek krijgt, vertraagt het in feite je stofwisseling, waardoor het effect van bloedverdunnende medicijnen, zoals Warfarine of Heparine, versterkt kan worden.

Medische pillen cannabis dokter

OPIOÏDEN

De combinatie van opioïden en cannabis is additief, wat inhoudt dat het geen extra bijwerkingen veroorzaakt, maar wel de pijnverlichting versterkt. De dosering opioïden kan worden verminderd bij inname met cannabis. De vermindering van opioïden bij de behandeling van patiënten kan erg positief zijn, aangezien opioïden steeds vaker verslavend blijken te zijn.

SEDATIVA

De werking van cannabis kan sterk variëren in combinatie met sedativa. Hoewel het is niet zo gevaarlijk is als een samenvoeging van sedativa met alcohol, zijn de effecten erg onbekend. Het is een additieve combinatie, wat inhoudt dat er geen bijwerkingen optreden, maar de effecten van de sedativa en cannabis bij elkaar worden opgeteld. Gebruikers zouden er daarnaast slaperiger en kalmer van worden. Dit is een combinatie waar je zeer voorzichtig mee moet zijn, en misschien wel helemaal moet vermijden.

Zoals je ziet, zijn er nogal wat manieren waarop cannabis in wisselwerking staat met andere middelen. Het kan erg complex zijn, en wat we hierboven hebben beschreven, is nog maar het topje van de ijsberg. We raden het gebruik van hard drugs niet aan, noch de combinatie van cannabis met andere substanties. Kennis is macht, dus zoek altijd uit hoe het zit.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.