MARIHUANA – EEUWENOUD ANTIBIOTICUM

Marihuana wordt al millennia lang gebruikt als medicijn. De ontsmettende, antibiotische, kalmerende en pijnstillende effecten zijn welbekend in Europese, Oude Egyptische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse volksculturen – om er een paar te noemen.

Zowel interne als externe toepassingen van cannabis waren onmisbaar en het was de eerste en voornaamste behandeling van de meeste chronische ziektes. Historisch gezien is het succesvol gebruikt bij de behandeling van gonorroe, tuberculose, bloedvergiftiging en dysenterie. Tot zo recent als 1843 werden gevallen waarin bacteriën tetanus en cholera veroorzaakten, die in die tijd vele levens kostten, succesvol behandeld met ruwe hennephars.

In hun verbluffend uitgebreide boek Marijuana as a Medicament, onderzochten professoren Dr. J. Kabalik en Dr. F. Santavy van de Palacky Universiteit in Tsjechië over de hele wereld het traditionele gebruik van cannabis als medicijn. Folkloristische beschrijvingen benadrukken meestal de vele therapeutische kwaliteiten van cannabis en laten de narcotische effecten onbenoemd.

Cannabis, in het westen een veel gebruikt medicijn tot het in 1942 werd verwijderd van de VS farmacopee, werd tot voor kort gedemoniseerd en niet gewaardeerd. Van achter een door propaganda aangewakkerd rookgordijn van onbegrip en angst is deze krachtige klant weer aan het opkrabbelen om opnieuw gewaardeerd te worden als belangrijk medicijn.

ANTIBIOTICARESISTENTIE – WAT GING ER MIS?

Het is een geval geweest van te veel van het goede. Antibiotica, vooral de penicillinefamilie, zijn middelen die gebruikt worden om bacteriën te doden die in mensen schadelijke infecties veroorzaken. Antibiotica helpen het immuunsysteem bij het verslaan van de infectie.

Dit is waar het evolutionaire principe van het recht van de sterkste een verkapt probleem blijkt te zijn. De paar organismes die na antibioticabehandeling over zijn, hebben de grootste resistentie van allemaal en blijven leven en floreren. Vervolgens planten ze zich voort tot resistentere, sterkere organismes die vervolgens een intensievere antibioticabehandeling nodig hebben. Dit gebeurt keer op keer, en bij elke stap wordt er resistentie opgebouwd. Met het verstrijken van de tijd worden antibiotica minder effectief - een vicieuze cirkel.

De situatie wordt verslechterd door het overmatig gebruik van antibiotica in ons dagelijks leven. Antibiotica worden in overvloed aangetroffen in de veeteelt, in de cosmetica en in huishoudproducten zoals antibacteriële sprays.

MRSA cannabis resistentie tegen antibiotica bacteriële infectieDe paradox is dat wanneer we al die bacteriën proberen te doden, de natuur ze in tijden van tegenspoed juist sterker maakt. Te voorzichtige mensen creëren de omstandigheden waarin “superbugs” kunnen floreren. MRSA is bijvoorbeeld een gemuteerde vorm van de veel voorkomende Staph aureus.

In de zeventig jaar sinds de eerste massaproductie van penicilline hebben resistente organisme zich aangepast en zijn ze gemuteerd. Problemen ontstondent toen in Vietnam in ongeveer ’62 een vorm van gonorroe opkwam die resistent was tegen penicilline. Maak een sprong naar onze huidige tijd, en er bestaan nu zelfs organismes die resistent zijn tegen Vancomycine, de sterkst beschikbare antibiotica op de markt.

MRSA-NOODGEVAL OP PLANEET AARDE

MRSA is een familie antibioticaresistente bacteriën die infecties veroorzaken die extreem moeilijk te genezen en zeer besmettelijk zijn. Meticilline-resistente Staphylococcus epidermidis veroorzaakt alleen al in de VS 10.000 doden per jaar en wordt naarmate de jaren verstrijken steeds resistenter.

Overlevenden van die infectie kunnen geconfronteerd worden met radicale amputatie of met jaren revalidatie. In de nasleep van het eerste globale rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over antibioticaresistentie blijkt het probleem zó groot te zijn dat Dr. Keiju Fukuda, Assistent Directeur-Generaal voor de afdeling “Health Security” van de Wereldgezondheidsorganisatie, vorig jaar sprak: “Zonder urgente, gecoördineerde actie van veel stakeholders stevent de wereld af op een post-antibiotica tijdperk.” En “Veel voorkomende infecties en klein letsel dat we decennialang hebben kunnen behandelen, kunnen plotseling dodelijk zijn.”

MRSA infecteert open wonden en verhoogt het overlijdensrisico tot 60%. Het teistert ziekenhuizen en andere gezondheidsfaciliteiten waar mensen veel met elkaar in contact komen. Volgens het laatste CDC-rapport waren er in 2011 80.500 MRSA-infecties in Amerikaanse ziekenhuizen. Het is een van de voornaamste gezondheidszorgen ter wereld.

De dreiging is zo ernstig dat president Obama in 2014 een bestuursmaatregel nam en 1,2 miljard dollar van het jaarlijkse budget toekende aan het samenstellen van een “task force” wiens opdracht het was om een actieplan te ontwikkelen en de verspreiding van de besmettelijke MRSA te stoppen.

CANNABIS – HET HERONTDEKTE TEGENMIDDEL

Aangezien cannabis zich in de natuur zo heeft geëvolueerd dat het uitzonderlijke antischimmel, antimicrobiële en anti-uitdrogende capaciteiten bevat, spreekt het voor zich dat mensen deze kwaliteiten van cannabis kunnen gebruiken voor therapeutisch gebruik.

De door cannabis geproduceerde harsen die doordrenkt zijn met cannabinoïden en terpenen gedragen zich als het immuunsysteem van de plant. Deze stofjes staan erom bekend dat ze kanker bestrijden, ontstekingen verhelpen, zich gedragen als krachtige antioxidanten en op verschillende manieren gunstige psychologische effecten hebben.

cannabis tegengif antimicrobiële therapeutische bugs behandeling cannabinoïdenIn een baanbrekende studie uit 2008 herontdekten Britse en Italiaanse wetenschappers de folkloristische antibacteriële krachten van cannabis. De auteurs van het onderzoek, Giovanni Appendino en Simon Gibbons, ontdekten iets uitzonderlijks. Cannabinoïden vernietigen schadelijke bacteriën op een andere manier dan door de mens gemaakte antibiotica.

Cannabinoïden zijn ook bestendigd tegen de trucjes die zogenaamde superbugs gebruiken om traditionele behandelingen te ontwijken. Professor Gibbons legt uit dat “De cannabinoïden zelfs uitzonderlijke activiteiten toonden tegenover de MRSA-soort die extra hoeveelheden eiwitten aanmaakt waardoor de bacteriën resistent zijn tegen veel antibiotica. Alles wijst erop dat deze stofjes zijn ontwikkeld als antimicrobiële verdedigingsmechanismes van de plant die specifiek bacteriëncellen aanvallen.”

Vijf van de meest voorkomende cannabinoïden in marihuana werden getest tegen zes klinisch relevante MRSA-soorten, inclusief EMRSA, de plaag van de ziekenhuizen. De cannabinoïden, specifiek Cannabidiol (CBD), Cannabichromene (CBC), Cannabigerol (CBG), Cannabinol (CBN) en Delta nine-tetrahydrocannabinol (THC) bleken effectiever dan Vancomycine, het sterkste antibioticum dat als laatste redmiddel beschikbaar is.

Alhoewel men de werking nog niet helemaal begrijpt, kunnen de unieke aanvallende eigenschappen van cannabinoïden een bufferzone vormen voordat antibioticagebruik nodig is. Professor Appendino meent: “De meeste praktische toepassing van cannabinoïden zou de vorm hebben van lokale behandeling tegen zweren en wonden binnen een ziekenhuisomgeving, waardoor de druk op antibiotica minder wordt.”

Niet lang geleden kon een simpele schaafwond of kleine infectie dodelijk zijn. Toen gebeurde er in 1928 een wetenschappelijk wonder: Alexander Flemming ontdekte Penicilline. Vanaf 1942 werd het voorgeschreven om infecties te behandelen. In 1944 werd het door het oorlogsbestuur van de VS op massale schaal geproduceerd.

Naoorlogse technocratie geeft de voorkeur aan door de mens gefabriceerde wonderdugs en lijkt natuurlijke remedies waar men al jarenlang op heeft vertrouwd, te negeren.

In 2016 betekent het decennialange misbruik van penicilline dat we wellicht weer met dat soort tijden worden geconfronteerd. De almaar toenemende antibioticaresistente bacteriën en micro-organismes zijn een gigantische bedreiging voor de menselijke soort.

Hedendaags onderzoek blijft ongehinderd door wettelijke verboden een steeds langer wordende lijst therapeutische toepassingen van cannabis herontdekken, wat eeuwenoude folkloristische anekdotes nu wetenschappelijk bewijst: dat de bescheiden marihuanaplant misschien wel een van de krachtigste antibiotica is die de Aarde ons biedt.

 

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.