By Luke Sumpter


Het roken van wiet is redelijk eenvoudig. Je draait een joint, steekt hem aan, neemt twee hijsen en geeft hem aan de volgende persoon. Redelijk simpel, toch?

Desondanks maken veel mensen hierbij nog fouten die tot ongewenste situaties en soms zelfs tot een verkeerde kijk op wiet kunnen leiden.

Maar dat is niet nodig! Hieronder leggen we uit hoe je op een correcte manier wiet rookt. We frissen je geheugen op met alle do's en don'ts omtrent recreatieve wiet, zodat jij en je vrienden altijd een positieve ervaring kunnen hebben. Daarnaast geven we je wat handige tips om een zware hoestbui te voorkomen.

How to Smoke Weed

Wietetiquette kan een wietervaring maken of breken

Het volgen van een bepaalde wietetiquette kan je rookervaring en die van de mensen om je heen drastisch verbeteren. We zeggen niet dat je een buiging moet maken wanneer je de kamer binnen komt lopen, of dat je nooit je ellebogen op tafel moet zetten als je toegeeft aan de munchies. Nee, met wietetiquette bedoelen we een aantal ongeschreven regels waarmee je als stoner de ervaring nog leuker maakt. Lees snel verder!

 • Neem je eigen wiet mee

Ben je uitgenodigd voor een cannabisfeestje? Zorg dan dat je een bijdrage levert. Neem op zijn minst een van de volgende dingen mee: je eigen voorraad wiet (het liefst van een andere soort) of wat snacks.

 • Zorg voor degene die te veel van het goede heeft genomen

Weet je wat greening out betekent? Dan weet je vast hoe naar deze ervaring kan zijn. Hoewel een echte wiet overdosis in principe niet voorkomt, kan het gebruik van te veel THC onaangename bijwerkingen veroorzaken. Hierbij moet je denken aan misselijkheid, trillen en duizeligheid. Wanneer dit voorkomt, is het zaak goed voor jezelf te zorgen, en voor anderen. Stel mensen die zich niet lekker voelen gerust en zorg goed voor ze, of het nu een vreemde op een festival is of een goede vriend thuis op de bank.

 • Draag altijd een steentje bij

Joints draaien zich niet zelf! Steek tijdens een rooksessie je handen uit je mouwen. Wanneer iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, werkt de groep uiteindelijk als een goed geoliede machine die perfecte joints produceert. Bied aan om de joint dicht te draaien, de wiet fijn te malen of de koude handen van je vriend te beschermen tegen de wind.

 • Vermijd te serieuze gespreksonderwerpen

Probeer het gesprek luchtig te houden als je wiet rookt. Sommige mensen vinden het fijn om tijdens cannabisgebruik de filosofische diepgang op te zoeken. Anderen vinden gedachte-experimenten die buiten de gebaande paden gaan echter ongemakkelijk, zelfs als ze nuchter zijn. Laat staan als ze high zijn! Tenzij je iedereen in de groep goed kent en weet waar ze het liefst over praten als ze stoned zijn, raden we je aan om het tamelijk oppervlakkig te houden. Je kunt op andere manieren van elkaars gezelschap genieten. Vermijd ook emotioneel beladen onderwerpen en slecht nieuws, want dat kan er snel voor zorgen dat iemand in een negatieve spiraal terechtkomt en zich zeer ongemakkelijk voelt.

 • Respecteer ieders individuele tolerantie

Haantjesgedrag is niet vreemd in de cannabiscultuur. Sommige wietgebruikers willen stoer doen en pochen door de grootste hijs te nemen, een trek het langst vast te houden of het meeste te roken. Maar wees geen dwaas. Iedereen heeft een andere genetische samenstelling en verschillende niveaus van blootstelling aan THC. Beide factoren bepalen het individuele tolerantieniveau. Laat mensen in hun waarde en geef anderen de kans om zelf te bepalen hoeveel ze willen roken, zodat ze van de ervaring kunnen genieten.

 • Bemoei je niet met andermans munchies

Blowen mondt vaak uit in een bekende ervaring: na het nemen van een aantal trekken, worden mensen stoned en krijgen ze snel een enorme eetlust, waarna ze doorgaan met roken of in slaap vallen. Deze ‘munchies’ komen vaak voor onder wietgebruikers. Sommigen hebben genoeg aan een kleine snack, terwijl anderen pas stoppen met eten nadat ze alle voorraadkasten hebben geplunderd. Eten kan voor sommige mensen een gevoelig onderwerp zijn. Leun dus gewoon achterover en kijk hoe het fenomeen zich ontvouwt, en maak geen bijdehante opmerkingen.

 • Steel de aansteker niet

Diefstal van aanstekers blijft een hardnekkig probleem in rokerskringen over de hele wereld. En het einde lijkt nog niet in zicht. Slimme blowers hebben verschillende oplossingen bedacht, van gemeenschappelijke aanstekers tot gigantische exemplaren die moeilijk te verliezen zijn, maar het mocht niet baten. Tenzij je besluit je aansteker met een ketting aan de tafel vast te binden, kun je ervan uitgaan dat je deze op een gegeven moment kwijtraakt. Toegegeven, dit gaat meestal niet bewust. Om te voorkomen dat je per ongeluk de aansteker van iemand anders in je zak steekt, moet je bij de les blijven. Steek je joint aan en leg de aansteker terug op tafel voordat je stoned een monoloog begint af te steken.

 • Blaas geen rook in het gezicht van een huisdier

Lijkt het je grappig om je huisdier high te maken? Dat getuigt van een gigantische domheid. Ten eerste kunnen huisdieren er niet mee instemmen om high te worden. Bovendien kan blootstelling aan THC verschillende huisdieren erg ziek maken. Ben je in het gezelschap van een idioot die denkt dat dit grappig is? Wijs hem dan terecht en laat merken dat het echt niet door de beugel kan. Zorg er ook voor dat je nooit edibles laat rondslingeren, want je wilt een stoned bezoek aan de dierenarts koste wat het kost voorkomen.

 • Doe geen domme dingen op plekken waar recreatieve wiet legaal is

Zelfs in landen en staten die recreatieve wiet hebben gelegaliseerd, bestaan er nog steeds wetten die cannabisgebruik in het openbaar en/of in de directe omgeving van scholen verbieden. Als je met een joint op pad gaat, zorg er dan voor dat je de lokale wetgeving kent en je bewust bent van de mogelijke gevolgen.

 • Houd kinderen veilig

Het spreekt voor zich dat je geen wiet in de buurt van kinderen moet gebruiken. Zijn er kinderen aanwezig? Zoek dan een afgelegen omgeving op en zorg voor een vertrouwde babysitter terwijl je weg bent. Net als bij huisdieren moet je er ook voor zorgen dat je edibles op de juiste manier bewaart. Deze producten zien er voor kinderen van nature aantrekkelijk uit en als kinderen edibles te pakken krijgen, resulteert dit vaak in een bezoek aan de eerste hulp.

 • Respecteer je huisgenoten

Niet iedereen wil dat zijn appartement of huis voortdurend naar terpenen en vluchtige zwavelverbindingen ruikt (dit zijn de twee factoren in wiet die zorgen voor de bekende wietgeur). Heb je huisgenoten die er niet happig op zijn? Dan rest niets anders dan een compromis te sluiten. Je kunt (met hun goedkeuring) geurbestrijdende methoden uitproberen, zoals sploofs of luchtfilters. Als deze niet werken of je huisgenoten het niks vinden, blijven er twee opties over: buiten roken of verhuizen.

Misschien heb je de mazzel dat je een huisgenoot hebt die net zo gek op wiet is als jij! Maak in dit geval duidelijke afspraken en streef naar een gezonde en respectvolle relatie. Deel je wiet als de ander niks meer heeft en jat nooit iets uit andermans voorraad!

 • Vraag toestemming voordat je een joint oprookt

Kom je iemand tegen die zo aardig is om zijn of haar joint met je te delen? Laat zien dat je dankbaar bent! Houd de joint niet de hele tijd vast, neem geen overdreven grote trekken, en vraag altijd eerst toestemming voordat je de laatste hijs van de joint neemt.

How to Smoke Weed

Zo rook je op de juiste manier wiet

Laten we meteen ter zake komen. Dit deel gaat over een correcte blow-etiquette. Houd deze tips in je achterhoofd wanneer je met je vrienden gaat blowen.

 • Als je zelf kweekt, deel het dan met anderen

Kweek je je eigen voorraad wiet? Dan is het wel zo respectvol om het met anderen te delen. Zo kun je zowel je groene vingers als je knip/curing skills laten testen!

 • Draai als je de kunst beheerst

Beheers je de kunst van het joint draaien? Bied dan aan om dit voor je rekening te nemen. Hoewel we allemaal ergens moeten beginnen, is het zonde om tijd, wiet en vloeitjes te verspillen. Als je er echter niet goed in bent, laat het dan over aan degenen die het wel kunnen.

 • Eis goede vloeitjes

Voor de beste ervaring, heb je de beste hulpmiddelen nodig. Van hoogwaardige vloeitjes tot een goedwerkende aansteker, het is allemaal onmisbaar. Doe jezelf niet tekort met gebrekkige materialen, zeker niet als het om vloei gaat.

 • Ken je rechten als draaier

Als je moeite hebt gedaan om een perfecte joint te draaien, is het aan jou om hem aan te steken. Sinds mensenheugenis is dit een algemene regel. Het zou zonde zijn om die te breken!

 • Puff, puff, pass

Dit zegt eigenlijk al genoeg. 'Puff, puff, pass' is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Je neemt maximaal twee trekken voordat je de joint aan de volgende persoon doorgeeft. Houd de joint niet helemaal voor jezelf.

 • Houd je speeksel daar waar het hoort

Een joint delen betekent ook dat je wat speeksel met een paar mensen uitwisselt. Heb dan ten minste het fatsoen om het vochtgehalte te beperken. Teveel speeksel gaat niet alleen ten koste van de filter, maar is ook ronduit vies.

 • Begin alvast een nieuwe te draaien voordat de joint opgerookt is

Als je de hele avond door wilt gaan, moet je alert blijven. Zie je de joint kleiner en kleiner worden? Bereid je dan voor op het draaien van een nieuwe.

 • Voorkom dat je as knoeit

Om het schoonmaken zoveel mogelijk te beperken, moet je oppassen met het knoeien van as. Zorg dat je een asbak, of in elk geval een prullenbak, in de buurt hebt staan om de as in te deponeren.

 • Geef de joint op de juiste manier door

Wanneer je een joint doorgeeft, is het belangrijk dat je hem aanbiedt met de filter naar de volgende persoon gericht. Zo kan diegene hem makkelijker aannemen. Voorkom dat je hem met de brandende kant naar voren overhandigt!

Wietetiquette voor edibles

Edibles zijn een heel ander verhaal dan blowen. Leer hieronder de belangrijkste regels als het gaat om etiquette voor edibles!

How to Smoke Weed
 • Geef niemand een edible zonder het te vertellen

Het lijkt misschien een onschuldige grap, maar kan genoeg reden zijn om een vriendschap te verpesten. Zorg ervoor dat je de volledige toestemming van iemand hebt, voordat je hem of haar een edible geeft. Met wiet verrijkte koekjes en brownies zijn krachtige producten en kunnen zeer onaangename ervaringen opleveren voor nietsvermoedende mensen.

 • Nooit gissen met edibles

Als je thuis een partij edibles gaat maken, moet je ervoor zorgen dat je de zaken goed aanpakt. Voorkom dat je per ongeluk te veel THC binnenkrijgt. Gebruik onze dosiscalculator om de juiste hoeveelheden te berekenen en voorkom dat je jezelf of iemand anders een slechte tijd bezorgt.

 • Ken je tolerantie

Voordat je een tandje hoger gaat, moet je eerst wennen aan de manier waarop je lichaam op edibles reageert. Zelfs als je ervaren bent met het roken, is het belangrijk om te beseffen dat edibles een heel ander effect op lichaam en geest hebben. Begin voorzichtig en bouw langzaam op.

 • Delen

Edibles zijn een unieke manier om wiet te gebruiken, zeker als je ze zelf maakt. Na een lange tijd in de keuken te hebben gewerkt aan een nieuw recept of het maken van een batch capsules, geniet je extra als je je eigen creaties deelt! Wie weet breng je je vrienden wel op ideeën en duiken zij ook de keuken in.

 • Label je spulletjes

Of je nu naar een festival, feest of barbecue gaat, zorg ervoor dat je je edibles duidelijk labelt. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar voorkomt ook dat anderen denken dat ze hun tanden in niet-psychoactieve snacks zetten.

Waarom ga je van wiet hoesten?

Als rook in welke vorm dan ook in de longen komt, is hoesten een natuurlijke reactie. Het is de respons van je lichaam op mogelijk irriterende stoffen. Experts zeggen ook wel dat hoesten een beschermingsmechanisme is om schadelijke stoffen te verdrijven en lucht binnen te laten.

Het is belangrijk om te weten dat tijdelijk licht hoesten bij het roken van wiet gebruikelijk is. Je keel kan droog en geïrriteerd aanvoelen, vandaar de reactie.

Als je last hebt van een aanhoudende of zware hoest bij het roken, kun je misschien beter je huisarts raadplegen.

Je kunt eigenlijk niet vermijden dat je af en toe moet kuchen. Maar als je manieren zoekt om het hoesten tijdens je sessies te voorkomen, moet je het volgende in je achterhoofd houden:

 • Blijf gehydrateerd

Moet je veel hoesten tijdens een rooksessie? Dan heb je waarschijnlijk last van een droge keel. Doe jezelf een plezier en blijf gehydrateerd. Een sapje of sportdrankje is prima, maar er gaat niets boven water.

 • Haal hoogwaardige wiet in huis

Als jij en je vrienden van een bepaalde soort zwaar gaan hoesten, is het mogelijk dat de wiet slecht gekweekt of gecured is. Of de toppen nu behandeld zijn met chemicaliën of blootgesteld aan teveel vocht, je kunt maar beter voorzichtig zijn en ze door hoogwaardige wiettoppen vervangen.

 • Vermijd stelen en zaadjes

Ook dit kan wijzen op ondermaatse wiet waarvan je gaat hoesten. Als er veel wietzaadjes en stelen in zitten, beïnvloedt dat niet alleen de rookervaring, maar betaal je ook te veel voor cannabis die je niet eens high maakt. Neem dus geen genoegen met wiet die veel zaadjes en steeltjes bevat!

 • Gebruik hoogwaardige vloei

Tegenwoordig kun je vloei van hennep en andere ongebleekte, ruwe vezels vinden. Vermijd vloeitjes die bedoeld zijn voor sigaretten of iets anders wat niet speciaal is gemaakt om een joint mee te draaien. Je longen zullen je dankbaar zijn!

 • Vermaal de wiet goed

Dit heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Wiet die goed vermalen is, geeft je een zachtere, minder rokerige ervaring. Dit betekent ook dat je minder hoeft te hoesten, waar het hier in feite om draait.

 • Draai als een professional

Een slecht gedraaide joint kan er ook voor zorgen dat je moet hoesten, zelfs als het spul erin van hoge kwaliteit is. Het jointje moet goed aangestopt zijn, maar niet te veel, om een gelijkmatige verbranding te krijgen. Je kunt ook het overtollige stuk van het vloeitje wegbranden, zodat je er minder van inhaleert.

 • Mix de wiet niet met tabak

Wil je je sessies relatief gezond houden? Laat de tabak dan achterwege. Het is een middel dat je longen aantast en je uiteindelijk laat hoesten.

 • Inhaleer niet tijdens het opsteken

Het opsteken van een joint kan een rokerige aangelegenheid zijn en zodra je begint met inhaleren, gaat de rook rechtstreeks naar je longen. Niemand wil minutenlang moeten hoesten na die eerste trek.

 • Neem kleinere trekken

Neem kleinere trekken, vooral wanneer je met een grote groep mensen bent. Het is niet alleen attenter, maar zo voorkom je ook dat je te veel inhaleert en je longen uit je lijf hoest!

 • Houd de rook niet te lang in je longen

Je wordt niet higher als je de rook langer in je longen houdt. Het duizelige gevoel dat je misschien voelt, is een teken van je lichaam dat je zuurstof tekortkomt. Stop met deze nutteloze gewoonte.

 • Overweeg om een tijdje te vapen of edibles te eten

Een van de belangrijkste oorzaken van veel hoesten, is de manier waarop je wiet gebruikt. Vermijd het roken een tijdje en stap op vapen of edibles over.

How to Smoke Weed

Wietetiquette voor bongs en vaporizers

Oké dan, we hebben de wietetiquettes voor joints en edibles behandeld, maar hoe zit het met bongs en vaporizers? Blijf lezen om erachter te komen.

 • Deel geen muffe rook

Laat geen vieze, muffe rook in je bong achter voordat je hem doorgeeft aan iemand anders. Inhaleer de hijs volledig of blaas de overtollige rook uit de carb hole. Niemand vind het leuk om een bong met muffe rook in handen geduwd te krijgen.

 • Ga respectvol om met andermans spullen

Wanneer je een grote of extravagante rig rookt, ga er dan voorzichtig mee om. Zo'n apparaat is niet alleen duur, maar sommige exemplaren zijn zelfs handgemaakt en uniek in hun soort. Niets verpest de sfeer tijdens een rooksessie meer dan wanneer je de favoriete bong van je vriend in stukken laat vallen.

 • Rook voorzichtig

Voorkom verspilling! Terwijl sommige bong bowls ondiep zijn, zijn andere zowel breed als diep. Je krijgt geen gelijkmatige verbranding door de vlam naar het midden van de bowl te richten. Beweeg je aansteker over het hele oppervlak van de bowl en haal het meeste uit iedere hijs.

Wietetiquette op feestjes

Nu we de etiquette rond verschillende gebruiksmethoden hebben besproken, gaan we eens kijken naar de ongeschreven regels in sociale situaties.

 • Vraag om toestemming

Iemand heeft de moeite genomen om een feestje te organiseren en jij bent uitgenodigd! Het laatste dat je wilt doen is een gegeven paard in de bek kijken. Verpest de goede vibes niet door zonder toestemming een joint op te steken. Wees beleefd en vraag het eerst, dit geldt voor zowel binnen als buiten roken.

 • Respecteer niet-rokers

Veel mensen roken geen wiet, en sommigen kunnen de geur zelfs niet verdragen. Als je op een grote sociale bijeenkomst bent, is het niet echt handig om schaamteloos rond te lopen en ervan uit te gaan dat niemand er aanstoot aan neemt. Beter zonder je je even af en voeg je je later weer tussen de andere gasten.

 • Wees zowel inclusief als discreet

Ga er ook niet van uit dat iedereen op het feest iets tegen wiet heeft. Sterker nog, dit kan een uitgelezen kans zijn om gelijkgestemden te vinden. Geef een subtiele uitnodiging aan mensen waarvan je intuïtief denkt dat ze wel geïnteresseerd zijn. Zoek samen een discrete plek op om ongewenste aandacht en mogelijke problemen te voorkomen.

How to Smoke Weed

Wietetiquette bij concerten

Je gaat op pad om een van je favoriete bands te zien, maar kun je dan zomaar een zak vol wiet meenemen? Ontdek hieronder de etiquette rondom wietgebruik bij concerten en op festivals.

 • Wees bewust

Bevind je je in een poppodium of op een enorme festivalweide? Het staat buiten kijf dat je op de ene plaats makkelijker kunt roken dan op de andere. Wanneer je in een kleine binnenomgeving bent, kun je het beste even naar buiten gaan om te roken. Houd ook rekening met het publiek. Tijdens een reggaeconcert is het niet ongebruikelijk dat er een wolk van wietrook hangt, maar bij een optreden van Ariana Grande is dat veel minder waarschijnlijk.

 • Wees voorzichtig

Je hebt het naar je zin en geniet van de show; de wiet en de muziek slaan goed aan. Opeens ben je in een bijzonder gulle bui. Maar voordat je die enorme joint doorgeeft, is het belangrijk om eerst je omgeving te beoordelen. Is de sfeer relaxed en gezellig of baldadig en hectisch? Is de kans groot dat je je joint terugkrijgt, of verdwijnt hij in de massa?

 • Pas op voor de beveiliging

Festivalbeveiligers zijn zeer bekend met de geur van wiet en de stereotypen die eraan verbonden zijn. Wees niet eigenwijs. Respecteer deze werknemers en zorg dat je op zijn minst uit hun gezichtsveld staat, voordat je iets doet waar zij geacht worden tegen op te treden.

Houd rekening met deze tips voor het roken van wiet

Als ervaren stoner ben je misschien al bekend met deze tips. Maar als je nog een beginner bent, is veel van deze informatie waarschijnlijk nieuw. In elk geval zijn deze do's en don'ts altijd het overwegen waard en kan het nooit kwaad om je geheugen even op te frissen!

DisclaimerHet is geen geheim dat we als mens een enorme impact op de aarde hebben. Hoewel blowen ons vaak wat dichter bij de natuur brengt, kan het er ook voor zorgen dat we per ongeluk (of opzettelijk) bijdragen aan een slechter milieu.

Bij Royal Queen Seeds moedigen we je aan om geen sporen achter te laten. Of je nu in het bos kampeert, op het strand ligt of in het park gaat barbecueën: ruim altijd je afval op.

Houd ook rekening met brandgevaar. Gooi nooit brandende as in het droge gras.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.