.
Top 13 Alternatieven voor Tabak
Waarom alleen maar tabak in je spliffs doen? Oké, tabak zorgt dat een spliff langzamer opbrandt, maar meer voordelen zijn er niet. Deze 13 kruiden zorgen ook voor goede verbranding en hebben ook nog eens unieke effecten en smaken. Verrijk je spliffs met kruiden die de geest tot rust brengen, het lichaam ontspannen en soms zelfs psychoactief zijn!
Inhoud:
Weet jij het verschil tussen een spliff en een joint? Nou, als je een joint rolt, gebruik je officieel alleen maar wiet, maar in een spliff zit ook tabak. Daardoor kan je rookwaar gelijkmatiger verbranden, kun je de cone beter opvullen en krijg je ook nicotine binnen.
Veel rokers doen tabak bij hun wiet, maar we weten allemaal dat deze plant schadelijk is voor de gezondheid. Gelukkig biedt Moeder Natuur ook andere rookbare kruiden, met elk unieke effecten.
Natuurlijk komen er bij verbranding altijd teer en andere schadelijke stofjes vrij. Maar veel kruiden bevatten ook nuttige terpenen. En als je biologische kruiden koopt, zitten er bovendien geen pesticiden en andere schadelijke chemische stofjes in.
Ontdek hieronder de beste rookbare kruiden die je als alternatief voor tabak in je spliff kunt doen. Aan het eind vertellen we je ook hoe je zelf een kruidenmix maakt.
1. DAMIANA
Damiana is een interessant kruid met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk werd het door de Azteken gebruikt als remedie tegen impotentie. Het schijnt daarbij afrodisische en libido stimulerende effecten te hebben. Van oudsher wordt Damiana ook gebruikt ter behandeling van hoofdpijn, depressie, bedplassen en constipatie.
Daarnaast wordt het kruid geassocieerd met een mild psychoactief effect. De aanwezigheid van substanties die het zenuwstelsel en het brein beïnvloeden, zou bij gebruikers zorgen voor een opbeurend effect. Strooi dus de volgende keer dat jij en je partner in de stemming zijn eens wat gedroogde Damiana, in plaats van tabak, in je joint.
2. KRATOM
Kratom, met de wetenschappelijke naam Mitragyna speciosa, is familie van de koffieplant en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De plant heeft heel wat aandacht op zich weten te vestigen dankzij haar bijzondere kracht. Ze kan gebruikers van opiaten namelijk steun bieden wanneer ze last hebben van afkickverschijnselen. Kratom staat bekend als een effectief substituut voor opiaten. Dit betekent dat het ook effectief kan zijn bij het behandelen van chronische pijn.
Kratom wordt al honderden jaren gebruikt en heeft van oudsher een rol gespeeld als medicijn. Nog steeds kauwt men op kratombladeren voor energie of ter verlichting van pijn.
De effecten van kratom zijn afhankelijk van de dosering. Lagere doseringen, tussen de 1-5g, veroorzaken stimulerende effecten. Deze kunnen binnen 10 minuten te voelen zijn en tot 90 minuten aanhouden. De effecten kunnen leiden tot meer energie en een betere alertheid.
Gemiddelde doseringen van de plant, tussen de 5-15g, hebben opiaatachtige effecten. Het effect van een dergelijke dosis kan meerdere uren aanhouden. Daarbij heeft het een pijnverlichtende werking, kan het afkickverschijnselen van opiaten verzachten en een kalme, mentale toestand opwekken.
Kratom kan in de gewenste dosis in een spliff gestrooid worden om de beoogde effecten te verkrijgen. Doe als gebruiker echter eerst grondig onderzoek naar de plant. Zo weet je zeker of het veilig is in combinatie met eventuele gezondheidsaandoeningen of medicatiegebruik. Soms treden namelijk bijwerkingen en complicaties op.
3. KANNA
Kanna wordt ook wel kauwgoed of Sceletium tortuosum genoemd. Dit kruid staat bekend om het verbeteren van de gemoedstoestand. Ook zou het stress, spanning en angst verlichten. Doseringen aan de lagere kant van het spectrum blijken een stimulerende werking te hebben. Een dosis aan de hogere kant wordt echter geassocieerd met meer verdovende effecten. Deze dosisafhankelijke werking maakt kanna een flexibele toevoeging aan een wiet-sessie. Gebruikers kunnen de gewenste effecten namelijk afstemmen op de gelegenheid en de algehele sfeer.
Sommige gebruikers beschrijven dat ze dankzij kanna meer zelfvertrouwen hebben in sociale situaties. Mogelijk helpt het dus bij het voeren van gesprekken en bij sociale fobieën. Daarom zou het ook eventuele angst bij cannabisgebruik kunnen wegnemen. Kanna schijnt echter sommige effecten van cannabis te versterken.
Ook hiervoor geldt: verdiep je in de plant voordat je haar toevoegt aan je spliffs. Zo ben je er zeker van dat het voor jou veilig is om te gebruiken. Het kruid kan de bloeddruk bijvoorbeeld tijdelijk verhogen.
4. LAVENDEL
Het is niet moeilijk om aan dit bekende en therapeutische kruid te komen: je komt het tegen in tuinen over de hele wereld. De heerlijke geuren van de soort worden deels veroorzaakt door de terpeen linalool. Deze terpeen, die ook in veel cannabissoorten zit, kan spliffs een heerlijk extra smaakje geven.
Lavendel voegt echter niet alleen een lekkere smaak toe aan een spliff. Door het zogenaamde “entourage-effect” vindt er synergie plaats tussen terpenen en cannabinoïden, zoals THC en CBD. Dit versterkt het effect en maakt de high anders.
Van het roken van lavendel is beschreven dat het mogelijk helpt bij zenuwachtigheid en slapeloosheid. Ook kan het zorgen voor een mildere rookervaring.
5. ROZEMARIJN
Rozemarijn, ook al zo’n kruid dat in veel tuinen te vinden is, proef je in vele heerlijke culinaire gerechten. Het smaakt echter niet alleen lekker. Zo wordt ze vanwege haar actieve bestanddelen ook geassocieerd met een verbeterde cognitie en betere geheugenfuncties. Bovendien kan het kruid het immuunsysteem ondersteunen en helpen bij ontstekingen.
6. HOP
Dit kruid wordt gebruikt voor talloze biersoorten, maar kan ook een rol spelen in spliffs. Hop is lid van dezelfde plantenfamilie als cannabis. Het bevat de terpeen myrceen. Deze is ook in verschillende cannabissoorten te vinden. De terpeen wordt geassocieerd met verdovende effecten en heeft een gunstige werking bij depressies. Hierdoor is het een aangename toevoeging aan een cannabis high.
Het schijnt gevaarlijk te zijn om hop op hogere temperaturen te roken, dus dit kruid kun je beter toevoegen aan mengsels voor vaporizers.
7. KATTENKRUID
Er zijn talloze online video’s waarin katten kattenkruid, of Nepeta cataria, innemen en snel daarna sterke psychoactieve effecten vertonen. Ook bij mensen heeft het een interessante werking, maar dan wat minder hevig. De toevoeging van kattenkruid aan een spliff kan bijdragen aan een verdovend effect. Dit leidt tot ontspannende gevoelens en een verlichting van stress.
8. GREENGO
Greengo is een veel gezonder alternatief voor tabak en helpt om je spliff evenwichtig te laten branden. De mix is een combinatie van papaja, munt, hazelaarblaadjes en eucalyptus. Greengo is nicotinevrij en in geen enkel opzicht verslavend. Ook produceert het veel minder teer dan tabak.
9. GLIDKRUID
Glidkruid is een sublieme vervanger voor tabak als je op zoek bent naar een milde, ontspannende high. Het kruid wordt van oudsher gebruikt om angst, spanning en stress te verminderen. Hierdoor is het een geweldige toevoeging aan indica cannabis. Er bestaan talloze soorten glidkruid met verschillende effecten. Zorg er dus voor dat je de soort uitkiest die goed bij je past.
10. SALIE
Salie is een ander kruid dat in veel tuinen en keukenkastjes te vinden is. Wist je dat je het ook aan spliffs kunt toevoegen voor extra ontspanning en kalmte? Vooral witte salie staat erom bekend deze effecten teweeg te brengen. Het gedroogde kruid kan ook helpen om spliffs dikker te maken en het brandproces te verbeteren.
11. HEEMST
Heemst komt van oorsprong voor in Europa, West-Azië en Noord-Afrika. In oude culturen gebruikte men het voor diverse doeleinden en uit recent onderzoek blijkt dat de plant allerlei interessante fytochemische stofjes bevat.
Als je heemst rookt, dan heeft het een ontspannend effect op lichaam en geest. Het is veel milder dan wiet, maar de plant brengt je net zo goed tot rust en vermindert spanning. Vul je spliffs met heemst aan voor een ontspannende rooksessie in de avond.
We adviseren wel om eerst je huisarts te raadplegen voordat je deze plant gaat gebruiken, om te voorkomen dat het een negatief effect op eventuele medicatie en gezondheidsklachten heeft.
12. KONINGSKAARS
Koningskaars is een veel gebruikt kruid in rookwaren. De plant produceert dikke, milde rook die een mild en verkoelend effect heeft. Dat maakt het inhaleren van wiet wat prettiger.
Net zoals wiet is koningskaars een rijke bron van interessante fytochemische stofjes, waaronder flavonoïden, alkaloïden, saponinen en terpenen. Niet alleen zorgt het voor een betere en gelijkmatigere verbranding van je spliffs, maar de plant heeft ook unieke eigenschappen.
Een spliff met koningskaars produceert een diep ontspannend effect dat het lichaam tot rust brengt en de geest helder maakt. Met deze krachtige plant worden de effecten van je wiet versterkt en leef je meer in het moment.
13. LEONOTIS LEONURUS
Leonotis leonurus, ook wel bekend als wild dagga, heeft diverse overeenkomsten met wiet en is daarom perfect voor in een spliff. De plant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en maakt deel uit van de Lamiaceae-familie. Wild dagga heeft daarbij ook psychoactieve eigenschappen. Het naamsdeel ‘dagga’ is verwant aan het woord ‘dacha’ uit de taal van de Khoikhoi, wat de inheemse term voor cannabis is.
De plant wordt ongeveer 2m groot, produceert aromatische, donkergroene bladeren en krijgt prachtige helderoranje, staartachtige bloemen. Traditioneel gebruikte de inheemse bevolking de blaadjes, wortels, bast, bloemen en stengels voor botanische brouwsels.
Als je de bladeren en bloemen rookt, ervaar je een ontspannend effect dat door sommigen als een milde versie van cannabis wordt omschreven.
HOE MAAK JE EEN KRUIDENMENGSEL OM TE ROKEN?
We raden je aan om afzonderlijk met de hierboven genoemde kruiden te experimenteren om te zien of het effect je aanstaat. Maar als je eenmaal hebt ontdekt welke plant je favoriet is, kun je natuurlijk ook een mengsel maken. Gebruik de simpele richtlijnen hieronder en maak je eigen kruidenmengsel voor geweldige synergetische spliffs!
DE FORMULE VOOR KRUIDENMENGSELS OM TE ROKEN
De volgende formule kun je gebruiken om zelf een kruidenmengsel met de perfecte balans te maken. Een goede mix bestaat uit vier componenten:
- Basiskruiden: deze soorten zorgen ervoor dat alles bij elkaar past. Je hebt hier redelijk veel van nodig om de mix wat structuur te geven en te zorgen dat je spliffs gelijkmatig en langzaam verbranden.
- Smaakvolle/actieve kruiden: een goede mix bestaat meestal uit 1–3 actieve kruiden. Hier zitten fytochemische stofjes in die de effecten van het mengsel onderstrepen en de unieke smaak ervan versterken.
- Samentrekkende kruiden: deze kruiden geven balans aan de mix en ronden de smaak en de mildheid van de rook af.
- Direct werkende kruiden: deze krachtige kruiden geven de mix wat pit. De sterke fytochemische stofjes zorgen voor een prettig extraatje als je een kleine, maar effectieve hoeveelheid toevoegt.
VERHOUDING
Nu je dit weet, gaan we het hebben over de ideale verhouding. Als je elk kruid in de gewenste hoeveelheid toevoegt, dan krijg je een smaakvolle mix met het ideale effect. Hieronder vind je de ideale verhoudingen:
- Basiskruiden: 40%
- Smaakvolle/actieve kruiden: 40%
- Samentrekkende kruiden: 15%
- Direct werkende kruiden: 5%
VOORBEELDRECEPT KRUIDENMIX
Om deze informatie te laten bezinken, hebben we een voorbeeldrecept voor je gemaakt. Je kunt deze mix in je spliffs stoppen, of het recept als basis voor je eigen creatieve mengsel gebruiken. Met dit recept krijg je een kruidenmix van 500g, genoeg voor een aantal rooksessies.
Basiskruiden (200g):
- 100g koningskaars
- 100g heemst
Actieve kruiden (200g):
- 100g damiana
- 100g hop
Samentrekkende kruiden (75g):
- 75g lavendel
Direct werkende kruiden (25g):
- 12,5g kattenkruid
- 12,5g glidkruid
STAPPEN
1. Pak de potjes met de kruiden die je wilt gebruiken.
2. Verwijder de grote stengels van elke plant en maal planten tot een grof poeder.
3. Weeg elk kruid met een precisieweegschaal af.
4. Doe de afgewogen hoeveelheid in een groot Tupperware-bakje of plastic zakje en schud 30 seconden goed.
5. Open het bakje of zakje en meng de mix nog eens 30 seconden met je handen.
6. Doe alle kruiden in een grote weckpot en bewaar de mix op een koele en donkere plek totdat je het gaat gebruiken.