Inbegrepen GRATIS producten
Sploofs: alles wat je moet weten!
Hebben je buren last van je wietrooksessies? Of klaagt je huisbaas over verdachte geuren in je appartement? Hieronder vind je een goedkope en gemakkelijke manier om de geur van cannabisterpenen uit de lucht te filteren: maak kennis met de sploof!
Inhoud:
Het kenmerkende aroma van wiet heeft zo zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant zijn de aromatische terpenen een essentieel onderdeel van de ervaring en geven ze elke soort unieke smaken en effecten. Aan de andere kant waarschuwen deze moleculen echter iedereen binnen een straal van wel honderd meter dat je aan het roken of vapen bent!
Vrijwel geen enkele andere plant ruikt zo sterk als cannabis. In een poging om hun activiteiten te verbergen, hebben rokers de afgelopen decennia dan ook een doe-het-zelf-apparaatje ontwikkeld dat behoorlijk goed wietgeuren elimineert: de zogenaamde ‘sploof’.
Sploofs zijn simpel, relatief effectief en onopvallend. Ze beteugelen daarbij de terpenen als het ware, en beperken zo de verspreiding van het aroma. Deze apparaatjes zijn bovendien eenvoudig zelf in elkaar zetten. Je hebt slechts een paar goedkope, alledaagse huishoudelijke artikelen nodig. Als je zo min mogelijk geur tijdens je rooksessies wilt genereren, lees dan snel verder. Hieronder ontdek je namelijk alles wat je moet weten over sploofs, inclusief hoe je ze maakt.
Wat is een sploof?
Sploofs zijn een soort filters die terpenen opvangen. Nadat je een trekje van een bong of pijp hebt genomen, moet je hier de rook in uitademen, waarbij de sploof het grootste deel van de moleculen absorbeert. De rook die vervolgens uit het andere uiteinde komt, heeft zo een minder sterke geur. Nu de cannabisindustrie gestaag blijft groeien, spelen ook steeds meer bedrijven in op deze trend, waarbij commerciële sploofs worden aangeboden. Deze producten maken vaak gebruik van vervangbare filtersystemen en milieuvriendelijke cartridges om geuren op te vangen.
Sploofs zijn echter niets nieuws. Het begon allemaal met eenvoudige creaties gemaakt van toiletrollen, elastiekjes en servetjes. Vaak ontworpen door tieners die hun wietgebruik voor hun ouders probeerden te verbergen. In dit artikel zullen we ons concentreren op dit ouderwetse, maar verrassend effectieve ontwerp. Camoufleer hiermee zelf de geur van terpenen, zonder extra kosten!
Hoelang gaat een sploof mee?
Nadat je een sploof in elkaar hebt gezet, houdt het geheel het zo'n twee tot drie rooksessies vol. Hierna is het filter verzadigd, waarbij het begint te ruiken en minder effectief wordt. De andere kerncomponenten gaan echter een stuk langer mee. Het hoofdgedeelte van een sploof is meestal van een kartonnen koker of plastic fles gemaakt. Dit kan wel weken of maanden meegaan, net zoals het elastiek dat wordt gebruikt om het filter aan het hoofdgedeelte te bevestigen.
Gelukkig zijn filters vaak gewoon gemaakt van keukenpapier of droogvellen, waardoor je ze gemakkelijk en goedkoop regelmatig kunt vervangen. Een sploof kun je al met al wel wekenlang gebruiken, mits je het filter regelmatig vervangt.
Hoe maak je een sploof met droogvellen?
Goedkoop, behoorlijk effectief en gemakkelijk te maken: dat zijn de voornaamste voordelen van een sploof. Laten we nu eens kijken hoe je er eentje kunt maken. Maar voordat we je stapsgewijs uit gaan leggen hoe je een sploof met droogvellen maakt, bespreken we eerst een andere, waarschijnlijk nog betere methode!
Sploof met actieve kool
En die methode behelst een sploof met actieve kool. Deze stof is een zeer effectieve toevoeging aan elke zelfgemaakte sploof. Actieve kool komt vaak voor in filtratiesystemen en is bijzonder goed in het opvangen van vluchtige organische stoffen (zoals terpenen) uit de lucht.
Het materiaal is afkomstig van een industrieel proces waarbij hout wordt verbrand. De vluchtige stoffen vervliegen daarbij, waardoor er stukjes koolstof achterblijven. Vervolgens wordt de koolstof met hete lucht en koolstofdioxide verwerkt. Hierdoor ontstaat een matrix van kleine poriën die het oppervlak van het materiaal enorm vergroten. Hierin komen vervolgens terpenen vast te zitten. Door actieve kool aan je sploof toe te voegen verwijder je dan ook veel meer terpenen dan met alleen wat droogvellen.
Wat je nodig hebt om een sploof te maken
Je kunt makkelijk zelf een sploof maken en hebt maar een paar huishoudelijke producten, plus een paar minuten nodig. Verzamel eerst onderstaande items voordat je aan de slag gaat:
- Toiletpapierrol / plastic fles (eentje met een brede opening is het beste)
- Droogvellen
- Elastiekje
- Schaar
- Actieve kool (voor de tweede methode)
Hoe je een sploof met droogvellen maakt: stap voor stap
1. Als je een plastic fles gebruikt, knip dan de onderkant eraf.
2. Vul de fles of rol met ongeveer 5 droogvellen. Druk ze niet te veel aan, want de rook moet ze allemaal kunnen passeren!
3. Plaats een droogvel over het ene uiteinde van de toiletpapierrol of plastic fles. Zorg ervoor dat het strak zit en bevestig het met het elastiekje.
4. Om het netjes af te werken, knip je het overtollige droogvel-materiaal af dat buiten het elastiekje valt.
5. Je sploof is nu gebruiksklaar!
Hoe je een sploof met actieve kool maakt: stap voor stap
Als je actieve kool gebruikt, is het proces iets anders. Ten eerste kun je voor deze methode het beste een plastic fles gebruiken. Ten tweede heb je actieve kool nodig, wat je in de dierenwinkel of online kunt kopen. Droogvellen kun je achterwege laten.
1. Activeer de koolstof door deze in water te laten weken.
2. Prik 5 tot 10 gaten in de bodem van de fles.
3. Vul de fles met de actieve kool. Je kunt het daarbij eventueel in vochtig keukenpapier wikkelen.
Hoe maak je een sploof zonder droogvellen?
Heb je niet alle bovenstaande benodigdheden in huis? Wees gerust. Er zijn nog een paar andere manieren om deze handige apparaatjes te maken. Ontdek hieronder hoe je een sploof zonder droogvellen, een toiletpapierrol of actieve kool maakt.
Wat heb je voor een sploof zonder droogvellen nodig?
- Plastic fles met wijde opening
- Luchtverfrisser
- Keukenpapier
- Elastiekjes
- Schaar
Een sploof maken zonder droogvellen: stap voor stap
1. Prik met een scherpe schaar meerdere gaatjes in de bodem van je plastic fles.
2. Bedek de onderkant van je fles met 2 tot 3 vellen keukenpapier en maak ze met het elastiekje vast.
3. Knip overtollig keukenpapier weg dat buiten het elastiekje hangt.
4. Draai de dop van de fles. Gebruik, indien mogelijk, een fles met een brede opening. Dit voorkomt dat er rook ontsnapt en ongefilterd in de lucht terechtkomt.
5. Gebruik wat luchtverfrisser als extra hulpmiddel ter compensatie van het gebrek aan actieve kool.
Hoe goed werkt een sploof?
Sploofs zijn effectief, maar niet 100% waterdicht. Maar ondanks dat, maken hun eenvoud en lage kosten het meer dan waard om er eens eentje te proberen. Je kunt met behulp van alledaagse huishoudelijke materialen al binnen enkele minuten je eigen sploof maken. De werkzaamheid hangt daarbij ook af van het materiaal dat je gebruikt.
De actieve kool-methode is het meest efficiënt en duurzaamst. Het is echter ook de duurste en minst eenvoudige methode. De andere opties filteren de rook minder goed, maar zijn prima alternatieven.
Kortom: je moet een sploof niet zien als iets wat wietgeuren 100% elimineert (en dat is ook niet verstandig als je wietgebruik ernstige gevolgen kan hebben), maar als je niet te veel wilt opvallen, werkt het prima en is het uiteindelijk beter om er wel eentje te gebruiken dan niet.