Als je voor de allereerste keer cannabis rookt, kan die belevenis een hoop teweegbrengen. Veel gebruikers hebben levendige herinneringen aan de eerste keer dat ze de effecten van wiet voelden. Het wordt vaak herinnerd als een diepzinnig moment - de ontdekking van hun liefde voor cannabis. Het kan echter ook een milde belevenis zijn waarbij niet zoveel gevoeld wordt. Sommige mensen zijn meteen verkocht, terwijl anderen vinden dat ze er ongemakkelijk van worden. Je kunt er diep van onder de indruk, maar ook teleurgesteld over zijn.

Je reactie op cannabis hangt af van je eigen smaak en je lichaamsbouw. Beginners doen er altijd verstandig aan voorzichtig te zijn, zodat ze weten hoeveel ze kunnen hebben. Er zijn wat algemene zaken waar je rekening mee moet houden als je zo nieuwsgierig bent geworden dat je eindelijk eens cannabis gaat proberen. Deze dragen ertoe bij dat je eerste keer in ieder geval een veilige en verantwoorde ervaring wordt.

WAT IS CANNABIS?

Je weet natuurlijk al wel dat mensen cannabis roken om high te worden. Maar hoe voelt dat precies? En waar komt cannabis eigenlijk vandaan?

Wat cannabis betreft, het is een plant waarvan gedacht wordt dat ze voor het eerst voorkwam in de vrije natuur in Centraal-Azië. Vanuit dat gebied hebben zich verschillende landrassen over de hele wereld verspreid. Mensen prijzen de plant vanwege de medicinale en culinaire toepassingen. De moderne wetenschap heeft aangetoond dat cannabis honderden verbindingen bevat die cannabinoïden genoemd worden. Sommige daarvan veroorzaken psychoactieve effecten, omdat ze de cannabinoïdereceptoren van de hersenen en het zenuwstelsel stimuleren. De uitwerking wordt ervaren als een verandering van je stemming en waarnemingsvermogen. Deze ervaring heet de high.

Deze verhoogde staat van zintuiglijk bewustzijn wordt al tijden ingezet om mensen met angsten, maar ook met serieuzere gezondheidsproblemen te behandelen. Het kan de geest op zo'n manier beïnvloeden dat redeneren efficiënter en je hoofd rustiger wordt. Het kan tevens mensen kracht geven en opbeuren die neerslachtig en niet scherp zijn. Bovendien kunnen ze er, afhankelijk van de kracht, slaperig van worden.

Sativa Vs. Indica-effecten

CANNABISSOORTEN

Er spelen echter nog meer factoren mee dan de kracht als we het over de effecten van cannabis hebben. Zo zijn er verschillende cannabissoorten die we ook wel strains noemen. Deze hebben elk hun eigen effecten, aroma's, smaken en uiterlijkheden. Je zou het kunnen vergelijken met verschillende soorten koffiebonen - sommige zijn van betere kwaliteit dan andere. Ook wordt de vergelijking met wijn steeds vaker gemaakt. Net zoals rode en witte wijn de twee grootste wijncategorieën zijn, wordt cannabis eveneens in twee dominante plantensoorten ingedeeld.

Van een indica raken zowel je geest als je fysieke gestel ontspannen. Deze variëteiten worden vaak ingezet voor het verlichten van angst, spierspanningen, chronische pijn, misselijkheid en rusteloosheid. Ben je meer op zoek naar inspirerende effecten, dan moet je naar de sativa's uitwijken. Sativa staat erom bekend energieke, duizelige en giechelige gevoelens op te wekken.

Een handig ezelsbruggetje om het verschil te onthouden, is dat je van indica's "in" je huis blijft en dat sativa's meer geschikt zijn voor activiteiten. Er zijn ook hybrides op de markt die beide eigenschappen in balans brengen. Bovendien zijn er CBD-rijke strains waar je geen high van ervaart. Deze bevatten nagenoeg geen THC en dat is nu net het psychoactieve bestanddeel waar je high van wordt. De angstreducerende effecten van CBD variëteiten veroorzaken een zalvende rust, die veel milder is dan een psychoactieve high.

HOE JE CANNABIS KUNT TOEDIENEN

Als je een strain hebt gevonden die bij je past, ga je op zoek naar een veilige en discrete locatie om ervan te genieten. Je moet ergens op je gemak kunnen zitten en bedenken op welke manier je het wilt gebruiken. Er zijn namelijk nogal veel manieren om cannabis te consumeren. Zo is er wiet, waarmee we doorgaans de groene toppen van de cannabisplant bedoelen. Om er een joint van te draaien, moet je het verkruimelen. Vervolgens rol je het in vloei. Je kunt van hasj, of hasjiesj, ook een joint bouwen. Hasj brandt moeilijk, maar de concentratie psychoactieve THC is wel aanzienlijk hoger. Hasj is in feite niets anders dan een vaste vorm van de krachtige trichomen van de toppen van de cannabisplant.

De meningen zijn verdeeld over de vraag of het roken van cannabis minder schadelijk is voor je longen dan het roken van tabak. Het is gebleken dat er zeker gezondheidsrisico's aan kleven, omdat er middels een verbrandingsproces rook in de longen wordt geïnhaleerd. Dat is ook de reden dat vaporizers zo in opkomst zijn. Als je daarmee damp inhaleert, is dat overduidelijk een stuk veiliger. Bovendien komen de cannabinoïden zuiverder en krachtiger in je systeem. Om diezelfde reden zijn bongs ook zo geliefd. Giet water in je bong, houd een vlammetje bij je toppen, inhaleer en de rook borrelt door het water. Daar word je behoorlijk high van en die voelt wat duizelig en meer lethargisch aan, anders dan na een joint.

Verstuiver

BETER VOOR DE LONGEN

Na het inhaleren van cannabis, is de high binnen 1-15 minuten merkbaar, die doorgaans 2-3 uur aanhoudt. Als je bang bent voor infecties of andere gezondheidsrisico's kun je ook je longen helemaal ontzien. Je kunt namelijk geconcentreerde cannabis olie onder je tong druppelen. Als de basis daarvoor een krachtige strain is, kan de high wel 3-6 uur aanhouden. Er zijn bovendien met cannabis verrijkte lotions, zalfjes en crèmes die op de te behandelen locaties tot 6 uur verlichting bieden. High word je er echter niet van.

Je zou als introductie ook voor edibles kunnen kiezen. Daarbij adviseren we je om zoveel mogelijk over de bereidingswijze te weten te komen. Edibles kunnen vol zitten met THC. Daar moet je als stoner in opleiding mee oppassen. De high sluipt er gedurende een paar uur helemaal in. Vervolgens houden de effecten een uur of 4-6 aan. Edibles zijn een goede manier om eens een high te ervaren. Zorg er echter wel voor dat je geen andere verplichtingen hebt. Weet ook dat als je op een bepaald moment wat ongemakkelijk of een beetje paranoïde wordt de high vanzelf wegebt en alles goed komt.

DIT DIEN JE TE ONTHOUDEN

Voor beginnende cannabisgebruikers volgen hier de belangrijkste punten:

VERGEET NIET de plaatselijke wetten en regels van je land en werkgever inzake cannabisgebruik te controleren. Weet wat de gevolgen kunnen zijn.

VERGEET NIET dat je geen werk- of zorgplichten meer kunt verrichten als je voor het eerst cannabis consumeert.

VERGEET NIET dat je geen zware machines of voertuigen meer kunt bedienen als je onder invloed van cannabis bent. Als je bijvoorbeeld net een joint hebt gerookt, moet je ten minste twee uur wachten voordat je gaat rijden. Realiseer je dat je staande gehouden en getest kunt worden.

VERGEET NIET dat je nooit in je auto moet blowen. De geur blijft hangen en je kunt er problemen mee krijgen. Bovendien hebben we je al duidelijk gemaakt dat je niet moet rijden onder invloed van cannabis.

VERGEET NIET dat je anderen geen overlast moet bezorgen als je cannabis gebruikt vanwege de geur, luidruchtigheid of wat dan ook. Sociaal gezien? Beter een goede buur dan een verre vriend. Maatschappelijk gezien? Buren kunnen de autoriteiten waarschuwen.

Tot slot: VERGEET NIET dat je de eerste keer een beetje kunt gaan hallucineren. Als je nog nooit eerder cannabis hebt gebruikt, kunnen geluiden vreemd klinken of kun je dingen zien die er eigenlijk niet zijn. Dat gebeurt omdat je hersenen zich voor het eerst aan het gebruik aanpassen. De high komt echter ook weer ten einde. Blijf dus kalm en realiseer je dat je het nooit meer hoeft te gebruiken als je dat niet wilt. Als je geregeld cannabis rookt, veroorzaakt dat doorgaans geen hallucinaties. Het stimuleert aspecten van je zintuiglijke waarneming en emotionele processen, soms met een ontregelende uitwerking op andere terreinen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je tijdelijk erg onhandig bent als je de thee moet serveren.

Als je er na de eerste keer van ontspant en het je bevalt, gaat er een heel universum voor je open.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.