By Miguel Ordoñez


Het gebruik van wiet wordt tegenwoordig steeds meer geaccepteerd. Hierdoor stijgt de nieuwsgierigheid en zijn er steeds meer vragen over de effecten.

We weten allemaal dat de psychotrope eigenschappen van wiet het vaakst worden benoemd. Het bedwelmde gevoel dat gebruikers ervaren, spreekt tot de verbeelding. De termen 'high' en 'stoned' worden vaak door elkaar gebruikt om de gevolgen van THC-rijke wiet te beschrijven. Maar betekenen de twee woorden hetzelfde?

Raak je zelf ook wel eens in de war? Wees gerust, je bent niet de enige. Dit artikel legt de verschillen bloot tussen 'buzzed', 'high', 'couchlock', 'baked' en 'stoned'. Zelfs als je je eigen definities hebt, maar toch nieuwsgierig bent, steek je zeker wat op van dit artikel!

Wat betekent de term 'buzzed'?

Zoals je in dit artikel zult ontdekken, zijn er verschillende niveaus van verruimd bewustzijn na het gebruik van wiet. Met een buzz bedoelen we dat gevoel dat je ervaart na die eerste trek uit een bong of vaporizer.

De naam zelf spreekt boekdelen. De 'buzz' verwijst naar die eerste 'schok' wanneer de bedwelmende drug je bloedbaan betreedt. Je voelt de veranderingen geleidelijk je systeem binnensluipen, terwijl je bewustzijn wordt aangepast.

Je bent op dit moment nog niet ver heen. Het zijn de eerste, milde signalen dat de stof begint te werken, zoals giechelen en euforie.

Wat betekent de term 'high'?

Je bent aangekomen op niveau twee: de high. Dit is de typische opleving in energie en stemming. Je kent het wel: dat gevoel dat je krijgt als je een joint deelt met vrienden. De high hangt af van een aantal factoren: consumptiemethode, sterkte van de wietsoort en hoe ervaren je bent.

Met wiet van goede kwaliteit kan de high ongeveer 3-4 uur duren. Maar hoe voelt het eigenlijk om high te zijn? Zodra de eerste buzz naar een hoger niveau is getild, kun je verschillende sensaties ervaren.

Terwijl sommigen zich sociaal voelen en elkaar aansteken met gegiechel, ervaren anderen op dit niveau lichte paranoia en angst.

En natuurlijk kunnen we niet om de rode ogen, lage oogleden en de beruchte droge mond heen. Dit zijn typische symptomen die bij dit stadium horen.

Een high kunnen we weer onderverdelen in twee soorten: de cerebrale high en de fysieke high.

De cerebrale high wordt bepaald door mentale stimulatie. Je voelt je alert, gefocust, creatief en over het algemeen zit je beter in je vel. De fysieke high is meer gericht op fysieke sensaties. Mogelijk voel je je niet productief en heb je helemaal nergens zin in, maar dat is niet per definitie een slechte zaak! Als je een bijzonder zware, lichamelijke high ervaart, kun je zelfs een 'couchlock' krijgen. De naam zegt het al: een verlangen om niets anders te doen dan over de bank te dweilen.

Wat betekent de term 'high'?
  • Hoe ontstaat een high?

Hier wordt het een beetje wetenschappelijk. Kort gezegd, vinden we het antwoord in het endocannabinoïdesysteem (ECS). Het ECS is een allesomvattend systeem dat verschillende lichaamsfuncties regelt en deze stabiel en in balans houdt.

Gezien de functie van het ECS produceert ons lichaam van nature signaalmoleculen die bekend staan als endocannabinoïden. Een daarvan is anandamide. Nadat anandamide zich aan de CB1-receptoren van het ECS bindt, wekt het warme en positieve emoties op. Daarom wordt anandamide ook wel het 'geluksmolecuul' genoemd.

THC werkt in het lichaam op soortgelijke manier. Het bootst anandamide na en bindt zich aan CB1-receptoren in de hersenen. De effecten van THC zijn echter sterker dan de endocannabinoïde, wat leidt tot de klassieke high.

Je favoriete consumptiemethode speelt hier ook een rol, maar laten we voor het gemak even uitgaan van roken. Kort na je eerste trekje begint de high op te komen. Je lichaam begint lichter aan te voelen en tegelijkertijd neemt de activiteit in je geest toe. Het lijkt wel alsof je hersenen echt tot leven komen. Na ongeveer 15 tot 30 minuten bereik je het hoogtepunt van je high. Op dit punt voel je een sterk gevoel van motivatie en creativiteit.

Wat betekent de term 'stoned'?

De oorsprong van de term 'stoned' is terug te leiden naar de oudheid. Criminelen werden bekogeld met stenen als een vorm van straf. Rond de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw gebruikte men de term om mensen te beschrijven die te veel hadden gedronken. Ze liepen erbij alsof ze een spervuur van stenen hadden doorstaan.

Een high wordt geassocieerd met een meer opgewekt gevoel. Maar stoned zijn, wordt gekenmerkt door zware, duffe, bijna slaperige sensaties. Als je high bent, is alles scherper en meer opwindend. Bij een flinke stone lijkt de wereld in slow motion voorbij te gaan.

De meeste mensen menen dat een high na enkele uren overgaat in een stoned gevoel. Het psychotrope effect van wiet is nog altijd merkbaar. Als je stoned bent, kun je je extreem lusteloos en hongerig voelen, terwijl je diep ontspannen bent.

De consumptiemethode heeft ook invloed op de high of stone. Als je bijvoorbeeld THC-concentraten van 80% of hoger dabt, leidt dit meestal tot een intense, cerebrale high. Met edibles komt het effect veel trager op. Maar wanneer dit uiteindelijk gebeurt, is een heftige, langdurige stone het gevolg.

Maar wat is precies de oorzaak van een couchlock? Nou, dit lijkt verband te houden met enkele chemische verbindingen in de wietplant.

Naast de bekende en geliefde cannabinoïden bevat de magische wietplant ook terpenen. Deze aromatische moleculen bepalen niet alleen de geur en smaak van wiet; ze beïnvloeden ook het effect. We weten bijvoorbeeld dat de terpeen myrceen het lichaam ontspant en een goede nachtrust bevordert. Limoneen is een terpeen dat een energiek en opbeurend gevoel geeft. En dat nog niet alles, want andere, minder rijkelijk aanwezige cannabinoïden (zoals CBN) hebben ook invloed op de opgewekte ervaring.

Wat betekent de term 'stoned'?

Wat betekent de term 'baked'?

Je hebt misschien wel eens gehoord van de term 'baked' als het gaat om wietgebruik. Baked zijn, is het tegenovergestelde van buzzed zijn.

Als je zover komt dat je 'baked' bent, ben je ver voorbij high of stoned. Je hersenen zijn op dit punt zo gaar dat je nauwelijks fatsoenlijk kunt functioneren.

Sommige gebruikers willen het liever niet zover laten komen. Ze willen na de piek van de high weer snel met beide benen op de grond staan. Maar andere gebruikers proberen zo baked mogelijk te worden.

Iemand die baked is, kun je heel gemakkelijk herkennen. Je ziet het in hun bloeddoorlopen ogen en de onafgebroken grijns op hun gezicht. Bovendien ligt de kans op een stevige lach- en vreetkick om de hoek.

De rol van indica en sativa: lichaam versus geest

De rol van terpenen is hierboven al kort aangestipt. Laten we dit eens koppelen aan de twee belangrijkste soorten wiet: indica en sativa. Van indica’s wordt vaak gezegd dat ze je 'op de bank' houden. Sativa’s hebben de reputatie een wat actiever en socialer effect te hebben. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Nee. Deze classificatie gaat alleen over de kweekeigenschappen.

Maar we grijpen even terug op de terpeen myrceen, die slaperig maakt. De slaapverwekkende effecten waar indica's bekend om staan, worden door experts in verband gebracht met een hoge concentratie myrceen.

Onderzoek[1] heeft daarentegen aangetoond dat sativa's linalool als een van hun primaire terpenen lijken te hebben. Linalool heeft een ontspannend en stemmingsverhogend effect, wat gedeeltelijk de euforie zou kunnen verklaren waar sativa's om bekend staan.

De rol van indica en sativa: lichaam versus geest

Wil je stoned of high worden?

Als je het tot hier hebt volgehouden, kun je de verschillen tussen stoned en high wat beter onderscheiden. Wil je tijdens je volgende rooksessie anticiperen op een couchlock of energieke high? Verdiep je dan in het chemovar-profiel van je favoriete soort.

Onthoud dat er een tijd en plaats is voor de diverse ervaringen. Op sommige momenten is een lichte buzz voldoende. Maar er zijn ook van die avonden waarop het heerlijk voelt om volledig baked te worden. Maak je niet druk: je ontdekt zelf beetje bij beetje alle verschillende staten van bewustzijn. Van buzzed tot baked; geniet van je eigen wietreis!

External Resources:
  1. Cannabis sativa terpenes are cannabimimetic and selectively enhance cannabinoid activity | Scientific Reports https://www.nature.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.