Er zijn van die momenten waarop het handig is te weten hoelang de effecten van cannabis aanhouden. Misschien heb je nog werk te doen of moet je nog ergens heen rijden. Of wellicht ben je van plan om uit te gaan en wil je weten wanneer je moet roken zodat je er dan nog van geniet. Een antwoord zou gemakkelijk zijn als iedereen dezelfde effecten van wiet ervaart. Dat is echter niet het geval. De effecten variëren niet enorm per persoon, maar er zijn wel diverse factoren die meespelen bij de duur van je high. Laten we ons er eens in verdiepen.

PERCENTAGE CANNABINOÏDEN IN JE WIET

We gaan straks kijken welke individuele kenmerken ervoor zorgen dat een high langer of korter duurt. Wees je echter eerst bewust van wat je rookt. Als een strain een milde soort is met 14% THC en een gemiddelde hoeveelheid CBD, zoals Royal Bluematic, dan is de high niet zo sterk en langdurig. Wanneer je echter een plant als Amnesia Haze (22% THC) gebruikt, reken dan op een effect dat langer aanhoudt.

CONSUMPTIEMETHODE

Daarnaast speelt de manier waarop je de wiet consumeert mee. Als je rook inhaleert, dan duurt de high bij de meeste mensen één tot drie uur. Gebruik je echter edibles, dan houdt het effect waarschijnlijk langer aan. De high kan dan wel vier tot zes uur duren.

Inhalatie
Edibles

HOEVEELHEID

Naast de consumptiemethode speelt ook de hoeveelheid wiet die je gebruikt een rol bij de duur van je high. Neem je een paar edibles meer dan normaal? Dan duurt je high zo’n vijf tot zes uur. Het kan in enkele gevallen zelfs nog langer duren. Datzelfde geldt voor roken – een trekje is genoeg voor een lichte high. Een hele joint geeft echter een roes die zo’n 3 uur aanhoudt.

HOEVEELHEID VERSUS TIJD

Mensen die drinken weten één ding zeker. Als je binnen een uur zes shotjes neemt, ben je langer dronken dan als je dezelfde hoeveelheid verdeelt over zes uur. Datzelfde geldt voor wiet. Als je een joint in beetjes oprookt, dan duurt je high elke sessie ongeveer een uur. Rook je het hele ding in een kwartier op, dan houdt het effect wel drie uur aan.

TOLERANTIE

Nu gaan we het hebben over het individu. Zelfs na het roken van een hele joint is iemand die twee joints per dag rookt slechts een uur high. Geef je echter een edible met 10mg cannabis aan iemand die nog nooit wiet heeft gehad, dan kan hij wel acht uur onder de pannen zijn.

LEEFTIJD

Dankzij de indrukwekkende staat van het brein van jongeren, zijn 18-jarigen langer high dan oudere rokers. De reden daarvoor is dezelfde als waarom cannabis schadelijk is voor jongere gebruikers. Omdat het vaak langer aanwezig blijft in de hersenen, is elk mogelijke effect sterker.

METABOLISME

Zoals je misschien al verwacht, speelt ook je metabolisme een sleutelrol bij de duur van je high. Als je lichaam meer tijd nodig heeft om chemische stoffen te verwerken, dan duurt de roes langer dan die van je maten. Is je metabolisme echter sneller, dan ben je een van de eersten die weer nuchter is.

How Long Does a Cannabis High Last?

LENGTE EN GEWICHT

Hoewel ze geen belangrijke factor zijn, zijn ook lengte en gewicht van invloed op de high. Zwaardere en langere mensen blijven langer een effect ervaren. Deze effecten bij zwaardere personen worden soms ook beïnvloed door een traag metabolisme; iets wat bij dergelijke mensen vaak voorkomt.

BEWUSTZIJN

Tot slot, als je je bewust bent van het feit dat je high bent, blijft de sensatie langer aanwezig dan als je er niet op let. Cannabinoïden blijven even lang in je lichaam; of je je er nu wel of niet bewust van bent. De duur van de gevoelens ligt echter deels in jouw handen.

Het is lastig om precies te bepalen hoelang je high gaat duren. We hopen echter dat dit korte overzicht je nieuwe inzichten heeft gegeven. Gebruik je voor het eerst cannabis? Dan is het altijd slim om met weinig en langzaam te beginnen. Zo kun je observeren hoe je erop reageert en afwegen welke hoeveelheid voor jou werkt.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.