By Steven Voser

Na het lezen van dit artikel, beschik je over alle kennis om je eigen vaporizer voor concentraten te kiezen!


Vaporizers en concentraten hebben de manier van cannabis consumeren radicaal veranderd. We zijn nu in staat smaken en krachten te ervaren die simpelweg onbereikbaar zijn met het roken of vapen van droge kruiden. Helaas is het gebruik van een rig soms nogal lastig, zeker als je niet bekend bent met dabben. Gelukkig laten we je in dit artikel zien hoe je moderne vaporizers, zoals de Storm, Mighty en Volcano, gebruikt om gemakkelijk je favoriete concentraten te vapen.

DABBEN MET EEN VAPORIZER: DE BASIS

Vaporizers (met name portable modellen) waren lange tijd uitsluitend geschikt voor cannabistoppen. Inmiddels hebben concentraten de markt echter in rap tempo veroverd. Sindsdien zijn de meeste moderne vaporizers dan ook uitgerust met speciale concentraat-capsules of compartimenten waarmee je in staat bent te dabben. Voordat we in detail treden, zijn hier de basiselementen om rekening mee te houden bij het dabben met een vaporizer.

HOEVEEL CONCENTRAAT DIEN JE TE GEBRUIKEN?

Vergeet niet dat dabs bijzonder krachtig zijn. Om op verantwoorde wijze van je concentraten te genieten, raden we aan te beginnen met kleine hoeveelheden van grofweg het formaat van een rijstkorrel. Indien nodig, is het vervolgens mogelijk de dosis te verhogen.

WELKE TOOLS HEB JE NODIG?

Voor het vapen van concentraten heb je nodig:

• Een concentraat
• Een vaporizer
• Een dabber (dab-tool)

Dab-tools zijn er in allerlei soorten en maten, waarvan sommige beter werken met een bepaald soort concentraat. Een puntvormige dabber werkt vaak goed voor wax en crumble. De spatelvormige schraper is echter beter voor vloeibaardere extracten, zoals olie. Voor shatter kun je het best een pincet hanteren.

WELKE TEMPERATUUR IS OPTIMAAL VOOR HET VAPEN VAN CONCENTRATEN?

De juiste temperatuur voor het vapen hangt af van het type concentraat en de consistentie ervan. Als algemene vuistregel geldt dat dabs beginnen te verdampen rond de 150°C en dien je niet boven temperaturen van 230°C uit te komen. Zo voorkom je verbranding. Voor de beste resultaten en grote, dikke dampwolken, raden we aan om de temperatuur tussen de 180 en 220°C te houden. Bij deze temperaturen krijg je geweldige hijsjes, die de smaken en aroma’s van je dab behouden.

De juiste temperatuur voor het vapen

ONTHOUD: “LAAG EN TRAAG”

Bij het gebruik van een vaporizer is het verstandig om rustige, consistente hijsjes te nemen. Zo verzeker je gelijkmatige verdamping van je concentraat. Lurk niet aan je vaporizer zoals aan een joint of blunt. Dit resulteert waarschijnlijk alleen in flauwe hijsjes die nauwelijks kracht en smaak bevatten.

HOE DAB JE MET EEN VAPE-PEN?

Vape-pens zijn, zonder twijfel, de eenvoudigste vaporizers in gebruik. Alle modellen zijn daarbij net wat verschillend. De meeste vape-pens zijn echter ontworpen met slechts een paar knopjes ter bediening. Wellicht missen ze bepaalde functies die portable of desktop-vaporizers wel bieden, maar ze leveren een mate van simpliciteit en draagbaarheid die ongeëvenaard is.

Vape-pens werden eerst ontworpen voor het gebruik van alleen droge kruiden of concentraten. Bij Royal Queen Seeds hebben we echter 2 exemplaren waarmee je in staat bent zowel droge kruiden als concentraten te vapen. Zo kun je onderweg gemakkelijk en discreet van je dabs genieten. Hieronder lees je hoe je de Storm of Pax 3 gebruikt om je favoriete dabs te vapen:

Pax 3 Dab

DABBEN MET DE STORM-VAPORIZER

1. Haal de pen uit de doos, lees de gebruiksaanwijzing en vergeet niet om de kleine plastic anodekap te verwijderen, die de binnenkant van het batterijcompartiment beschermt.

2. Laad je pen op met de USB-kabel. De Storm heeft 5 lampjes aan de zijkant die na elkaar oplichten als het toestel oplaadt. Het witte licht geeft aan dat de pen volledig opgeladen en klaar voor gebruik is.

3. Doe je dab in het stalen inzetstuk voor wax. De pen wordt geleverd met een aantal dabbers voor kleverige dabs, zoals wax of budder. Na het vullen van het inzetstuk, schroef je de pen los en verwijder je het kruidencompartiment. Vervang dit door het wax-inzetstuk en schroef het apparaat weer in elkaar.

4. Kies je mondstuk. De Storm wordt niet alleen geleverd met een rubberen mondstuk, maar ook met een glazen. Volgens veel gebruikers levert deze laatste optie een betere smaak en grotere, dikkere damp.

5. Zet je Storm-vaporizer aan door driemaal snel achter elkaar op de hoofdknop te drukken.

6. Houd de hoofdknop ingedrukt en selecteer de temperatuur met behulp van de lampjes aan de zijkant van het apparaat. De Storm-vaporizer heeft 5 temperatuurstanden, variërend van 180 tot 220°C. De lampjes blijven knipperen totdat de temperatuur bereikt is (aangegeven door een onafgebroken licht).

7. Zet de pen aan je mond en neem lange, trage en consistente hijsjes van het mondstuk. Zo verzeker je dat je de beste smaak en zachtste damp krijgt.

8. Zodra je klaar bent, schakel je de pen uit. Vergeet niet om het compartiment schoon te maken na elke sessie, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Daarmee zorg je dat het toestel langer in goede conditie blijft.

AirVape X
56_1 Heat Conductie & Convectie
57_2 Size 4.7 × 1.2 × 10.4 cm
58_3 Weight 90 gr
59_4 Temperature 93 - 220ºC / 199 - 420ºF
60_5 Heat Up Time 20 sec
61_6 Chamber Size 0,25 gr
62_7 Control type Handmatig
63_8 Used With Dry herbs, Wax & Oils

Koop AirVape X

DABBEN MET DE PAX 3-VAPORIZER

1. Haal de pen uit de doos en laad hem op zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing. De Pax 3 wordt geleverd met twee mondstukken, waarvan eentje iets verhoogd is. Kies welke je het fijnst vindt.

2. Zodra hij opgeladen is, druk je zachtjes op de bovenkant van de Pax. Het toestel trilt als hij inschakelt.

3. Vul het concentraatcompartiment met het concentraat. De Pax 3 is voorzien van een multitool, maar deze is niet ideaal voor dabs. Overweeg om in plaats daarvan een fatsoenlijke dabber te gebruiken.

4. Plaats het compartiment onderin de pen en sluit het apparaat vervolgens.

5. Selecteer de temperatuur door te drukken op de aan/uit-knop, waarbij je door de temperatuurinstellingen kunt bladeren, die daarnaast aan te passen zijn met de Pax 3-app. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om de gewenste temperatuur te selecteren.

6. Zodra je de temperatuur hebt geselecteerd, knippert het licht op de Pax paars om aan te geven dat hij opwarmt. Het licht kleurt groen als het apparaat klaar voor gebruik is.

7. Neem lange, trage en consistente hijsjes van de pen voor een optimale smaak en damp.

Pax 3 Special Edition - Complete Kit
56_1 Heat Conductie
57_2 Size 30 x 21 x 98 mm
58_3 Weight 93 gr
59_4 Temperature 182 - 215ºC / 360 - 420ºF
60_5 Heat Up Time 15 - 20 sec
61_6 Chamber Size 0, 35 + 0,20 gr
62_7 Control type App
63_8 Used With Droge kruiden & concentraten

Koop Pax 3 Special Edition - Complete Kit

HOE DAB JE MET EEN PORTABLE VAPORIZER?

Stevigere draagbare vaporizers, zoals de Mighty, Crafty of Boundless CF, bieden vaak wat meer aanpassing dan vape-pens, zonder aan draagbaarheid in te leveren. Lees hier hoe je deze modellen gebruikt om gemakkelijk je favoriete dab te vapen:

DABBEN MET DE MIGHTY OF CRAFTY

De Mighty en Crafty zijn beide geproduceerd door Storz & Bickel. Wereldwijd is dit een van de marktleidende producenten van vaporizers en tevens de maker van de beroemde Volcano. De Crafty is in feite een kleinere versie van de Mighty. De onderstaande instructies gelden dus voor beide modellen.

1. Haal de vaporizer uit de doos en laad hem volledig op zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

2. Na het opladen gebruik je een dabber om je dab aan te brengen op de liquid-pad die bij de Mighty of Crafty zit.

3. Plaats de gevulde liquid-pad in het hoofdcompartiment van de vaporizer.

4. Zet de vaporizer aan door de hoofdknop in te drukken. Gebruik je de Mighty? Dan geeft het LED-display van het toestel de gewenste en huidige temperatuur weer. Bij de Crafty kleurt het licht voorop rood terwijl het apparaat opwarmt en vervolgens groen zodra hij klaar is voor gebruik. Onthoud dat het mogelijk is de temperatuur in te stellen met behulp van de gratis app van Storz & Bickel of op het toestel zelf met de temperatuurinstellingen (geldt alleen voor de Mighty).

5. Zodra het apparaat klaar is, neem je rustige, consistente trekjes van het mondstuk.

MIGHTY+
56_1 Heat Conductie & Convectie
57_2 Size 14 x 8 x 3 cm
58_3 Weight 230 gr
59_4 Temperature 40ºC - 210ºC / 104ºF - 410ºF
60_5 Heat Up Time 60 sec
61_6 Chamber Size 0,3 gr
62_7 Control type Digitaal
63_8 Used With Droge kruiden & concentraten

Koop MIGHTY+

DABBEN MET DE BOUNDLESS CF

1. Zoals altijd haal je de vaporizer uit de doos en laad je hem op zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

2. Net als de Mighty en de Crafty wordt de Boundless CF geleverd met een speciale concentraatcapsule voor het vapen van concentraten. Gebruik het bijgeleverde vulinstrument om de capsule te vullen met je concentraat.

3. Draai het mondstuk van de Boundless CF 90 graden om het apparaat te openen en plaats de gevulde concentraatcapsule in het hoofdcompartiment.

4. Sluit het toestel en zet hem aan door 5 keer op de aan/uit-knop te drukken.

5. Selecteer de temperatuur door tweemaal op de aan/uit-knop te drukken.

6. De Boundless CF is in staat om in slechts 20 seconden de maximale temperatuur te bereiken. Daarna kun je van je dab genieten door langzame en trage trekjes te nemen van het unieke, ergonomische mondstuk.

Boundless CFC 2.0
56_1 Heat Conductie
57_2 Size 130 × 33 × 30 mm
58_3 Weight 22.6 gr
59_4 Temperature 60 - 230ºC /140 - 446ºF
60_5 Heat Up Time 25 sec
61_6 Chamber Size 0,5 gr
62_7 Control type Digitaal
63_8 Used With Droge Kruiden

Koop Boundless CFC 2.0

HOE DAB JE MET EEN DESKTOP-VAPORIZER?

Desktop-vaporizers bieden over het algemeen de meeste functionaliteit en geven de gebruiker de meeste controle over de vape-ervaring. Momenteel heeft RQS de Volcano Hybrid van Storz & Bickel op voorraad. Dit is een van de meest geavanceerde desktop-vaporizers op de markt.

DABBEN MET DE VOLCANO HYBRID

1. Steek de stekker van je vaporizer in het stopcontact en druk op de rode “heat”-knop om het apparaat aan te zetten. Gebruik de knoppen naast het LED-scherm om de gewenste temperatuur te selecteren.

2. Gebruik een dabber om je dab aan te brengen op de liquid-pad die met de Volcano wordt geleverd.

3. Zodra je vaporizer de temperatuur heeft bereikt, stop je de liquid-pad in het vulcompartiment.

4. Sluit een ballon aan op het vulcompartiment en bevestig beide vervolgens aan de bovenkant van de Volcano.

5. Druk op de groene “air”-knop om de ballon te vullen met damp.

6. Zodra hij vol is, druk je nogmaals op de groene “air”-knop en verwijder je de ballon. Neem een hijsje en geniet van je dab!

Volcano Hybrid
56_1 Heat Convectie
57_2 Size 26 x 26 x 26 cm
58_3 Weight 1.600 gr
59_4 Temperature 40ºC - 230ºC / 104ºF - 219ºF
60_5 Heat Up Time 3 - 5 min
61_6 Chamber Size 6,5 CM³
62_7 Control type Digitaal
63_8 Used With Droge kruiden & concentraten

Koop Volcano Hybrid

START VANDAAG NOG MET DABBEN!

Wil je graag gaan dabben? Dan zijn de vaporizers van hierboven een geweldige manier om ermee kennis te maken, zonder het gedoe dat gepaard gaat met een glazen rig. Weet dat alle apparaten die we hebben genoemd verkrijgbaar zijn in onze webshop en geleverd worden met een metalen grinder van RQS en 3 handmatig geselecteerde cannabiszaden — geheel gratis (de Volcano Hybrid wordt geleverd met een grinder, 5 zaden en een rolling tray van RQS). Bekijk onze vaporizers hier voor meer informatie en geniet vandaag nog van je dabs.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.