By Luke Sumpter


Wiet roken zorgt meestal voor gegiechel, veel lol, honger en euforie. Denk maar eens terug aan de rooksessie van gisteravond (als je je die nog kunt herinneren). De kans is groot dat je een heerlijke joint gerookt hebt, wat snacks hebt gegeten, diepe gesprekken hebt gevoerd en vervolgens naar bed bent gegaan. Kortom, een geweldige tijd!

Hoewel wiet je meestal momenten van vreugde en plezier bezorgt, gaan de dingen soms een beetje anders dan gepland. Iedere wietfan zal op een gegeven moment de minder leuke kant van de wietplant ervaren.

Soms laat wiet ons, om wat voor reden dan ook, angstig, paranoïde en ongemakkelijk voelen. Deze gevoelens kunnen zelfs escaleren en tot paniekaanvallen leiden.

Maar waarom gebeurt dit? En waar komen deze gevoelens vandaan? Blijf lezen en ontdek wat een bad trip door wiet veroorzaakt, hoe je deze nare ervaring kunt stoppen en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Wat Is een Bad Trip door Wiet?

Wiet heeft de neiging om je diep in gedachten te laten wegzinken. Wanneer je nuchter bent, schieten ideeën en ingevingen vaak in razendsnel tempo door je hoofd. Een gedachte wordt bijna onmiddellijk vervangen door een andere zodra je afgeleid of ongeïnteresseerd raakt.

Deze normale manier van functioneren verandert wanneer je high bent. Wiet zorgt ervoor dat je elke gedachte tot in detail gaat analyseren. Hoewel dit van pas komt bij het schrijven van een boek, een schilderij maken of tijdens een filosofisch gesprek, kan het problemen opleveren als er negatieve gedachten bij je opkomen.

Wanneer je je in een risicovolle of negatieve gemoedstoestand bevindt, versterkt wiet je gedachten en gevoelens en kun je er slecht op gaan reageren. Je kunt daarbij gemakkelijk vast komen te zitten in een negatieve gedachtespiraal. Je ademhaling wordt oppervlakkiger, je ogen worden groter en de angst groeit.

In werkelijkheid hoef je je echter nergens zorgen over te maken. Net zoals wiet zorgt dat gewone voeding goddelijk smaakt en muziek hemels klinkt, heeft het dezelfde versterkende effecten op onze gedachten, of ze nu positief of negatief zijn.

Wat Is een Bad Trip door Wiet?
  • Is Wiet een Psychedelicum?

Veel mensen denken dat wiet psychedelisch werkt, wat leidt tot de vraag: kun je op wiet trippen? Alhoewel het er soms inderdaad heftig aan toe kan gaan met cannabis, werkt het op een andere manier dan klassieke psychedelica als DMT, LSD, psilocybine en mescaline.

Deze krachtige drugs kunnen intense en langdurige visuals, emotionele veranderingen en vervormde percepties opwekken. Dit komt gedeeltelijk doordat ze tijdelijk de serotoninesignalering in je hersenen verstoren.

Wiet daarentegen produceert een high door op het endocannabinoïdesysteem, ofwel het ECS, in te werken. THC, het actieve stofje, bindt zich aan CB1-receptoren in je hersenen. Hierdoor veroorzaakt het psychoactieve effecten. Dan zijn er nog terpenen, de chemicaliën die wiet lekker laten ruiken. Ook zij voegen stimulerende of ontspannende effecten toe.

De intensiteit en pseudo-psychedelische aard van wiet verandert echter wanneer je het eet. Bij deze innamemethode wordt THC omgezet in 11-hydroxy-THC, een krachtigere chemische stof die ook langer effect heeft.

Hoewel veel mensen het eten van edibles omschrijven als een trip, zijn hallucinaties maar zeldzaam. Bovendien werken edibles niet op dezelfde manier als de meeste 'echte' psychedelica.

Wat Kan een Bad Trip door Wiet Veroorzaken?

Aan een bad trip of een slechte reactie op wiet kunnen veel factoren bijdragen, van je gemoedstoestand tot te veel roken. Daarnaast kan het zowel ervaren gebruikers als overdreven enthousiaste beginners treffen. Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom je een bad trip door wiet kunt ervaren.

  • Krachtige Soorten

Het consumeren van te veel THC is nog altijd de voornaamste reden waarom je een bad trip door wiet kunt ervaren. Het teveel roken of eten van deze psychoactieve stof komt steeds vaker voor, simpelweg omdat wietsoorten elk jaar krachtiger worden.

In de jaren zestig en zeventig moesten wietliefhebbers het doen met matig gekweekte wiet met een laag THC-gehalte. Als je geluk had, kon je geïmporteerde hoogwaardige hasj scoren. Vandaag de dag hebben we echter de luxe van cannabisclubs en coffeeshops die allemaal hoogwaardige wiet verkopen.

De gemiddelde THC-gehaltes in wietsoorten zijn door de jaren heen hard gestegen. Gehaltes van 30% zijn niet meer ongebruikelijk. Beginnende stoners kunnen dus gemakkelijk worden verrast door deze krachtige cultivars, wat in een bad trip kan resulteren.

  • Edibles

Edibles brengen je naar een heel andere dimensie. Ook als je al jaren wiet rookt, kunnen edibles je nog steeds gemakkelijk overweldigen. De kracht, de duur en het ietwat psychedelische aspect van de trip lijken helemaal niet op de effecten van cannabis wanneer je het rookt.

Als je veel meer eet dan je aankunt of zonder voorbereiding begint, heb je een grote kans dat je een bad trip ervaart.

What Can Trigger a Bad Trip on Cannabis?
  • Dabbing

Bij dabbing krijgen lichaam en geest enorme hoeveelheden THC te verwerken. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, zullen de krachtige concentraten je ECS echt verrassen. Zelfs doorgewinterde stoners kunnen het tijdens hun eerste dabsessie lastig hebben.

Je moet het zo zien; een flinke trek van een dab rig levert dezelfde hoeveelheid THC op als een grote joint. Het verschil is echter dat je al die cannabinoïden in één keer inhaleert.

  • Gemoedstoestand

Niet alleen de manier waarop je wiet gebruikt, maar ook je gemoedstoestand heeft invloed op de high. Cannabis kan eventuele problemen groter laten lijken. Als je veel stress hebt, financiële zorgen of onderdrukte emoties hebt, zal cannabisgebruik dit waarschijnlijk nog meer naar boven halen.

Timothy Leary, een Amerikaanse psycholoog en voorstander van psychedelica, promootte het belang van 'set and setting' bij het gebruik van deze drugs. 'Set' verwijst naar trippen met een heldere en goede mindset, en 'setting' naar een geschikte, rustgevende externe omgeving.

Hetzelfde is van toepassing op cannabisgebruik. Voordat je rookt, moet je proberen je problemen op te lossen, of in ieder geval een plan maken om dit te doen. Zo kun je een onaangename ervaring voorkomen. Soms kan een bad trip echter ook precies zijn wat je nodig hebt om de juiste richting te vinden.

Symptomen van een Bad Trip

Een bad trip door wiet kan zich op verschillende manieren manifesteren, van ongewenste visuals tot ongemakkelijke gevoelens van paranoia. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen.

  • Hallucinaties

Hallucinaties zijn zeldzaam na het roken of eten van wiet, maar kunnen wel degelijk voorkomen. Als je weleens meerdere spacecakes achter elkaar hebt gegeten, heb je vast ook wel een goede anekdote over buitenaardse wezens en geometrische landschappen.

Het is onwaarschijnlijk dat je hallucinaties na het roken van te veel wiet ervaart, maar edibles zijn een ander verhaal. Zelfs de meest ervaren stoner kan bij een dosering van 10mg angstig worden, en hogere doses kunnen tot hallucinaties, wanen en hartkloppingen leiden.

Al deze factoren kunnen resulteren in een bad trip als je nog maar weinig ervaring met deze gemoedstoestand hebt.

Symptomen van een Bad Trip
  • Intense Paranoia

Herinner je je nog dat we schreven hoe wiet je aan het denken kan zetten? Nou, die eigenschap kan je soms erg ongemakkelijk laten voelen wanneer je slecht op cannabis reageert. Zit die persoon me aan te staren? Heb ik mijn portemonnee laten vallen? Misschien moet ik voor de zekerheid nog een keer kijken? Weet die willekeurige persoon dat ik high ben?

Dit zijn veelvoorkomende vragen die mensen zichzelf stellen als ze te stoned zijn. Wiet zou een leuke en aangename ervaring moeten opleveren, geen negatieve. Deze gevoelens zijn een teken dat je je persoonlijke dosering hebt overschreden en dat je het de volgende keer rustiger aan moet doen.

  • Angst

Het eten van edibles of het roken van een dab rig kan leiden tot een diep gevoel van angst als je niet goed voorbereid bent. Je kunt je onnodig zorgen gaan maken over verantwoordelijkheden of over waarom we bestaan. En deze angst kan vanuit het niets uit de lucht komen vallen.

  • Fysieke Gevoelens

Een bad trip kan zich ook manifesteren in lichamelijke symptomen. Waaronder:

- Zweten
- Verhoogde hartslag
- Maagklachten
- Verdoofd gevoel
- Trillen

Hoe Voorkom Je dat Je een Bad Trip door Wiet Krijgt?

Uiteindelijk ontstaat een bad trip door je gemoedstoestand of door het consumeren van veel te veel wiet. Hieronder lees je hoe je een bad trip kunt voorkomen:

Maak je hoofd leeg
Als je ergens mee zit, rook dan niet een vette joint. Ga een stukje wandelen en stop je emoties niet weg, maar mediteer en let op je ademhaling. Rook die spliff pas als je een staat van innerlijke rust hebt bereikt.
Kies een goede omgeving uit
Je hebt meer kans op een bad trip in een drukke stad of op een andere plek waar je beter niet high kunt zijn. Rook thuis, buiten in de natuur of op het strand om goede vibes vast te houden.
Begin voorzichtig
Houd jezelf onder controle. Neem een paar hijsjes, wacht tot je lichaam reageert en neem dan nog een paar trekken. Als je een dab rig of edibles gebruikt, doe dit dan op je eigen tempo. Neem ook altijd een lage dosering. Indien nodig, kun je later altijd nog iets meer nemen.

Hoe Kun Je een Bad Trip Stoppen?

Tijdens een bad trip door wiet kun je je overweldigd en hulpeloos voelen. Maar maak je niet te veel zorgen. Weet dat het binnenkort weer voorbij is. Tot het zover is, is er een aantal dingen dat je kunt doen om jezelf tot rust te brengen en de intensiteit van de trip te verminderen:

Ademhaling
Wanneer we in de vecht- of vluchtmodus zitten, wordt onze ademhaling oppervlakkig. Focus op een diepe buikademhaling om je zenuwstelsel te laten weten dat je veilig bent en kunt ontspannen.
Maak een wandeling
Zorg voor wat lichaamsbeweging en laat je bloed stromen. Frisse lucht maakt je hoofd leeg en beweging versnelt de omzetting van THC in je lichaam.
Neem CBD
Deze niet-psychoactieve cannabinoïde zal je ontspannen en de high verzachten.
Drink kruidenthee
Rozemarijn en citroenmelisse bevatten de ontspannende terpeen en cannabinoïde bèta-caryofylleen. Dit zal je geruststellen. Bewaar deze kruiden in je keukenkastje voor het geval dat.
Praat met jezelf
Weet dat je snel weer nuchter zult zijn. Beschouw dit als een les. Er zijn duistere dingen naar boven gekomen. De wietplant heeft je zojuist laten zien wat je moet doen om je leven te verbeteren en de best mogelijke versie van jezelf te worden.

Hoelang Duurt een Bad Trip door Wiet?

Een bad trip door wiet duurt ongeveer één à twee uur. Door de manier waarop je lichaam reageert, zal dit waarschijnlijk echter korter zijn. Als je bang begint te worden, zullen een hoog adrenalineniveau en andere hormonen je sneller weer nuchter maken.

Bad trips van edibles duren daarentegen veel langer, tussen de zes en acht uur, afhankelijk van de dosering.

Kun Je een Overdosis Wiet Nemen?

Nee, in ieder geval geen fatale dosering. Het teveel roken of eten van wiet kan nadelige effecten hebben, maar niet leiden tot een overdosis zoals we die van harddrugs kennen. Drugs als opiaten vormen in dit opzicht wel een reëel gevaar. Deze werken namelijk in op receptoren in hersengebieden die de ademhaling reguleren. In deze gebieden bevinden zich echter geen cannabisreceptoren.

Wat Is het Verschil tussen een Bad Trip en Greening Out?

Bij een bad trip ervaar je vaak angst, stress en paniek. Hoewel je ook lichamelijk ongemak kunt ondervinden, zijn een bad trip en greening out twee verschillende dingen.

Greening out betekent dat je te veel wiet gebruikt hebt en vervolgens fysieke bijwerkingen voelt, zoals misselijkheid en een onweerstaanbare drang om te gaan slapen. Je kunt dit echter ook ervaren zonder een bad trip te hebben.

Als je een van deze twee ervaart, weet dan dat het snel weer voorbij zal zijn. Drink wat water, schenk jezelf warme thee in, adem diep in en onthoud dat alles goed komt.

Wanneer je eenmaal een bad trip hebt meegemaakt, weet je hoe vervelend dit kan zijn. Als je een vriend in een vergelijkbare situatie aantreft, help hem of haar dan. Gebruik de tips uit dit artikel om je vriend bij te staan.

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.