By Luke Sumpter

Maak kennis met een van de meest besproken thema's onder psychonauten: is cannabis hallucinogeen?


Als we het hebben over psychedelische ervaringen, gaat het vaak over LSD, paddo’s, DMT en mescaline. In vergelijking met deze klassieke psychedelica komt het effect van cannabis via een hele andere biochemische route tot stand. Bovendien zijn de effecten van cannabis over het algemeen ook veel milder. Er zijn duidelijke verschillen tussen het gebruik van een paar gram paddo’s en het dabben van cannabis. Desondanks is cannabis historisch gecategoriseerd als een hallucinogene drug binnen de wetenschappelijke literatuur.

Vanwege toenemende kennis over psychedelica is er een grote kloof ontstaan tussen de psychoactieve effecten van cannabis en "echte" psychedelica. Onderzoek suggereert echter ook dat cannabis onder bepaalde omstandigheden inderdaad hallucinaties kan veroorzaken. Maar gaat het hier om echte psychedelische visioenen? Of zijn deze hallucinaties een veelzeggend teken van onderliggende geestelijke aandoeningen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Hallucinaties: Een Veranderde Toestand

Het woord 'hallucinatie' is afgeleid van het Latijnse 'alucinari, wat 'dwalen in gedachten' betekent. Vanuit een klinisch perspectief definieert men een hallucinatie als zintuiglijke fenomenen die uitsluitend in de geest van een persoon optreden, zonder een externe prikkel. Vaak zijn ze geassocieerd met visuele vervormingen, zoals fractale en geometrische patronen. Toch kunnen hallucinaties ontstaan via verschillende zintuiglijke locaties in de hersenen. Deze ervaringen kunnen we onderverdelen in de volgende categorieën:

 • Visueel
 • Auditief
 • Olfactorisch (geur)
 • Tactiel (aanraking)
 • Gustatoire (smaak)

Het ervaren van visioenen, kleuren horen, geluiden zien en het beleven van zintuiglijke vervormingen, zijn allemaal veelvoorkomende gebeurtenissen die worden veroorzaakt door hallucinogene stoffen. Daarnaast rapporteren gebruikers ook diepgaande ervaringen. Denk aan het betreden van andere dimensies en het communiceren met bewuste entiteiten.

Sommige inheemse overtuigingen, maar ook moderne onderzoekers en geleerden, beschouwen deze ervaringen op hun eigen manier als 'echt'. Ze suggereren dat deze veranderde bewustzijnstoestand ons in staat stelt om andere aspecten van ons universum waar te nemen. Andere moderne psychonauten en wetenschappers geloven daarentegen dat dergelijke fenomenen uitsluitend het gevolg zijn van veranderingen in de hersenchemie.

X

Sommige mensen ervaren hallucinaties als ze helemaal nuchter zijn. De volgende factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen:

 • Geestelijke gesteldheid
 • Neurologische aandoeningen
 • Koorts
 • Medicatie
 • Slaapomstandigheden

Deze ervaringen beschouwt men nog steeds als hallucinaties. Toch verschillen ze van een typische psychedelische ervaring. Bovendien is er over het algemeen geen sprake van het gebruik van geestverruimende chemische stoffen.

Het Actiemechanisme van Klassieke Hallucinogenen

De klassieke psychedelica zijn LSD, mescaline en psilocybine. Talloze culturen over de hele wereld gebruiken deze stoffen al duizenden jaren met als doel mystieke ervaringen op te wekken en te communiceren met het goddelijke. Moderne westerse gebruikers genieten met name recreatief van deze stoffen, hoewel veel gebruikers de ervaring nog steeds koppelen aan spiritualiteit.

De klassieke hallucinogenen produceren verschillende ervaringen. Toch is er een overeenkomst: ze binden zich allemaal aan de serotonine 2A-receptor om deze te blokkeren.

Het serotonerge systeem speelt een fundamentele rol in het zenuwstelsel en bij de signalering van neuronen. Serotonine is het signaalmolecuul binnen dit netwerk en reguleert de stemming, de emotie, het geheugen, de beloning en de cognitie. De verstoring van dit systeem ligt ten grondslag aan de hallucinogene ervaringen die deze stoffen veroorzaken.

Gerelateerd Artikel
CBD, serotonine en angst

Een Vergelijking met Cannabis

De meeste recreatieve wietsoorten bevatten het psychotrope molecuul THC. Als je deze cannabinoïde inhaleert, komt het in je bloedbaan terecht. THC bindt zich aan CB1-receptoren die voornamelijk aanwezig zijn in het centrale zenuwstelsel. Deze receptoren behoren tot het endocannabinoïde systeem. Dit netwerk komt in het hele lichaam voor en reguleert verschillende processen die belangrijk zijn voor de menselijke fysiologie.

Interessant is dat THC de intern geproduceerde cannabinoïde (of "endocannabinoïde") anandamide (AEA) nabootst. Anadamide staat ook wel bekend als het "geluksmolecuul". Onderzoekers denken dat anandamide bijdraagt aan de zogeheten 'runner's high', aangezien dit molecuul ondersteunt bij de regulatie van motivatie, plezier en beloning.

Na verbinding aan de CB1-receptoren veroorzaakt THC een stijging in dopamine. Dit signaalmolecuul zorgt voor sensaties van euforie, lachbuien en andere typische kenmerken van een cannabishigh. Maar cannabis kan ook negatieve bijwerkingen opwekken, zoals paranoia, verwarring en paniek.

Tegenwoordig beschouwt men cannabis niet meer als hallucinogeen. Desalniettemin associëren mensen de plant al eeuwenlang met mystieke ervaringen. Zo drinken de Hindoes in India en de Boeddhisten in Nepal Bhang met cannabis om in een transcendentale toestand te bereiken. De Rastafari roken cannabis om dichter bij Jah te komen. Zelfs standaard wietgebruikers zijn bekend met nieuwe en filosofische inzichten.

Een Vergelijking met Cannabis

Cannabis stuurt je echter niet op een intense reis naar andere dimensies. Het veroorzaakt ook geen buitenlichamelijke ervaringen. Tenminste, niet in dezelfde mate als echte psychedelica. Dit is logisch als je de farmacologische werking van cannabis vergelijkt met die van psychedelica.

Desondanks geven sommige gebruikers aan dat ze wel degelijk hallucinaties ervaren na de consumptie van wiet. In sommige gevallen ontstaan deze ervaringen door enige onderliggende mentale aandoeningen. Zo kan THC een psychose verergeren. Maar ook gezonde mensen kunnen hallucinaties ervaren wanneer ze THC gebruiken.

In het tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research vinden we een paper. Hierin bespreekt[1] men het voorkomen van zelfgerapporteerde hallucinaties na een acute dosis cannabis. Na het vapen van 25mg THC meldt de proefpersoon een hallucinogene ervaring. Deze ervaring verschilt van de hallucinogene ervaring die klassieke psychedelica opwekt. Ondanks de kleine groepsgrootte suggereren de onderzoekers dat cannabis mogelijk leidt tot hallucinogene ervaringen. Hieraan ligt echter wel een ander mechanisme aan ten grondslag dan bij andere psychedelische stoffen.

Extracten en Edibles: De Ultieme Grens?

De high van blunts en bowls verbetert je stemming, versterkt de smaak van je eten en leidt tot filosofische en existentiële gesprekken met je vrienden. Toch is de kans klein dat je gaat trippen door het roken van wiet. Sommige wietgebruikers zoeken echter voortdurend naar een meer intense high. Daarom zijn ze creatief aan de slag gegaan.

Mensen eten al duizenden jaren cannabispreparaten. Na het doorslikken van de cannabinoïden reizen de moleculen eerst door de spijsvertering en de lever voordat ze in de bloedsomloop terechtkomen. De lever zet THC om in 11-hydroxy-THC. Dit is een metaboliet waarvan bekend is dat deze intensere psychotrope effecten produceert. De effecten van edibles komen langzaam op. Maar als ze optreden, merk je dat ook meteen. In anekdotische verslagen meldt men variërende psychotrope ervaringen. Deze verschillen van simpele ontspanning tot een volwaardige hallucinogene toestand. Wanneer je een dosis[2] van 1mg THC vergelijkt met 11-hydroxy-THC, produceert deze laatste veel intensere effecten.

Cannabisconcentraten zijn een efficiënte manier om het endocannabinoïde systeem te verzadigen met cannabinoïden. Full-spectrum extracten leveren een grote dosis van een hele reeks cannabisfytochemicaliën die synergetisch met elkaar samenwerken. Deze samenwerking is bekend als het entourage-effect. Terpenen en andere cannabinoïden werken samen met THC en produceren op deze wijze een intens maar goed afgerond effect. Dankzij de aanwezigheid van CBD en ontspannende terpenen, zoals myrceen en linalool, is de kans op een hallucinogeen effect door full-spectrum extracten echter een stuk kleiner.

Isolaten daarentegen hebben een sterkte van ongeveer 99% THC. Het gebruik van zulke grote hoeveelheden van de cannabinoïde kan je geest dichter bij een hallucinogene toestand brengen.

Is Cannabis Daadwerkelijk Hallucinogeen?

Nou, dat hangt af van wie je het vraagt. Sommige gebruikers melden een trip na het simpelweg roken van wiet. Anderen beweren dat ze meer dan 100mg THC nodig hebben om echt op te stijgen. We weten wel dat THC zich niet gedraagt als een klassiek psychedelisch middel. Recent onderzoek suggereert echter wel dat THC een eigen type hallucinaties kan opwekken via verschillende mechanismen. We weten ook dat het effect van cannabis per persoon verschilt. Alleen jij weet wat wiet met je doet. Dus, geniet ervan, experimenteer ermee en je ziet vanzelf waar je uitkomt!

External Resources:
 1. “Hallucinations” Following Acute Cannabis Dosing: A Case Report and Comparison to Other Hallucinogenic Drugs https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Comparative pharmacology of Delta9-tetrahydrocannabinol and its metabolite, 11-OH-Delta9-tetrahydrocannabinol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.