Er zijn zoveel methoden en mechanismen voor de consumptie van cannabis om te verzekeren dat gewenste hoeveelheden cannabinoïden de bloedbaan betreden. De twee belangrijkste manieren om dit te bereiken, zijn het roken van het kruid met behulp van een pijp, bong, spliff, joint of blunt, of door het eten van voedsel dat voorzien is van cannabis. Dankzij enorme vooruitgang in deze industrie, kan dit laatste bestaan uit willekeurige voedingsmiddelen, zoals brownies, cakes, pasta, broodjes, snoep, ijs, koffie, wijn, curry; de lijst is eindeloos. Met zoveel opties is de keuze bijna overweldigend. Beide methoden bezitten zo hun voor- en nadelen en kunnen het beste worden onderscheiden door de manier waarop ze de ervaren high beïnvloeden. Laten we eens kijken naar de verschillen zijn en ook welke methode beter geschikt is voor bepaalde personen.

ABSORPTIE

Iedereen die ervaring heeft met zowel het roken van cannabis als het eten van edibles, zal zich bewust zijn van het verschil in kracht. Het duurt langer voor edibles effect hebben, maar dit effect zal uiteindelijk wel veel sterker lijken. Je hebt je misschien al afgevraagd waarom je van een handjevol medicinale snoep veel meer stoned wordt dan een serie bong hits of een hele lading joints. Dit heeft alles te maken met hoe de cannabinoïden door het lichaam worden geabsorbeerd. Bij het roken of vapen, volgt THC een meer direct pad naar de hersenen. Bij het eten, wordt de in cannabis aanwezige THC eerst door de lever verwerkt, waar het wordt omgezet in 11-hydroxy-THC. Deze metaboliet is zeer efficiënt in het doorbreken van de bloed-hersenbarrière en kan daarom leiden tot een veel meer intense, sterkere high.

absorptie eetwaren lever gemetaboliseerd THC

BEGIN, DUUR EN KRACHT

Na het roken of vapen van je wiet, kunnen de effecten bijna onmiddellijk worden gevoeld. Afhankelijk van de soort en de gerookte hoeveelheid, kan dit effect bestaan uit directe ontspanning, euforie, creatieve gedachten of zelfs energie. Deze effecten zullen na ongeveer een uur langzaam afnemen. Omdat de effecten zo snel opkomen, kan je bijna precies aangeven hoeveel THC je consumeert, wanneer je teveel hebt gebruikt en wanneer je even een pauze moet inlassen. Hierdoor is het dus veel gemakkelijker de hoeveelheid geconsumeerde THC te beheersen.

Met edibles gaat deze vlieger niet op. Omdat het lichaam langer nodig heeft om edibles te verwerken, kan het 30 minuten tot 2 uur duren voor de psychoactieve effecten opkomen en ervaren worden. Hierna kunnen de effecten urenlang blijven hangen. Vanwege het feit dat na het eten van een medicinaal hapje lang kan duren voor de effecten worden gevoeld, is het ontzettend gemakkelijk om teveel te gebruiken. Als er na ongeveer een uur nog niets wordt gevoeld, kan de gebruiker aannemen dat hij nog 2 of 3 medicinale lekkernijen moet eten. Een paar uur later, wordt in plaats van een lichte en ontspannende high, die in eerste instantie werd verwacht, een uitdagende en borderline psychedelische ervaring opgewekt, waar de gebruiker mentaal niet op was voorbereid.

Dit komt met name vaak voor bij diegenen die weinig ervaring hebben met cannabis etenswaar. Bij het gebruik van edibles, wordt aangeraden te beginnen met een kleine dosis en dan geduldig te wachten; ga niet te ver. Gebruik de dosis waarvan je denkt dat je die aankan en wacht tot je de volledige effecten voelt voordat je besluit meer te consumeren.

VERSCHILLEN IN DOSERING

Als het gaat om het doseren van edibles, wordt 10 milligram beschouwd als de standaard portie THC, zoals in Colorado het geval is. Het kan nuttig zijn de portie verdeling van edibles goed te bestuderen om te voorkomen dat je per ongeluk teveel gebruikt. Een medicinale chocoladereep kan bijvoorbeeld 100 milligram THC bevatten, verdeeld in 10 blokken. Nu weet je gemakkelijk hoeveel je inneemt, ervan uitgaande dat de edible afkomstig is van een accurate en betrouwbare bron. Dit gezegd hebbende, moet niet worden aangenomen dat edibles met 10 milligram doseringen tegelijk moeten worden ingenomen; er zijn nog steeds meerdere factoren die de kracht kunnen beïnvloeden. Het eten van medicinaal voedsel op een lege maag kan bijvoorbeeld de high versterken. Lichaamsgewicht is ook een factor die de high kan beïnvloeden.

Het is gemeld dat zelfs professionele dispensaria moeite hebben om nauwkeurigheid te verkrijgen in hun edible producten en sommige consumenten ontdekken dat hetzelfde product een volgende keer veel sterker is. Er is regelgeving voorgesteld in een poging meer accurate en consistente producten te produceren, maar vooralsnog is dit een reden voorzichtig te werk te gaan bij het gebruik van edibles. Begin dus met een lagere dosering en wacht geduldig op de aanvang van de effecten.

roken joint botte ontspannen verbranding kankerverwekkende

EDIBLES VS. ROKEN: WAT IS GEZONDER?

Het roken van een vette joint of blunt is soms extreem ontspannend en bijna een ritueel. Het proces van het draaien van je product is behoorlijk meditatief, net als rondhangen met je vrienden terwijl je spliff langzaam opbrandt en aanleiding geeft tot geweldige gesprekken. Er bestaan echter toenemende zorgen over het inhaleren van de bijproducten van verbranding, die giftig en kankerverwekkend kunnen zijn. Dit is nog niet uitgebreid bestudeerd, dus het is op dit moment niet mogelijk definitieve conclusies te trekken. Er bestaat echter ook een theorie dat de anti-kanker eigenschappen van de cannabisplant deze nadelen wellicht bestrijdt. Desondanks kiezen veel rokers ervoor hun kruid te vaporizen, omdat de verbranding dan wordt vermeden, evenals mogelijk schadelijke bijproducten.

Uiteraard is verbranding niet van toepassing bij edibles. Maar het soort voedsel dat van cannabis wordt voorzien, heeft uiteraard grote invloed op hoe gezond het product zal zijn voor het lichaam van de consument. Constant brownies, cakes en koekjes eten, is natuurlijk ontzettend lekker, maar dit zijn natuurlijk geen voedzame producten. Aan de andere kant bestaat er natuurlijk altijd de optie om gezonde maaltijden en snacks te doseren met cannabinoïden, zoals guacamole, of het toevoegen van cannaboter aan gezonde saladedressings of zoete aardappelfriet. De mogelijkheden zijn eindeloos.

DE ZAKEN OVERDRIJVEN

Als je veel te veel gerookt hebt, is de kans groot dat je je gewoon overgeeft, die half opgerookte joint in de asbak gooit en een lekker, diep, ontspannen tukje doet op de bank. Als je teveel gegeten hebt, kan dit een heel ander verhaal zijn. Misschien was je niet voorbereid op de hoge golven van de high, die over je heen slaan en in kracht toenemen. Mocht je hiermee te maken krijgen, is het heel belangrijk niet in paniek te raken. Ga zitten, ontspan en concentreer je op een diepe en gecontroleerde ademhaling. Onthoud dat je na een paar uur weer nuchter bent en dat alles goedkomt.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.