By Max Sargent

Wat de reden ook mag zijn, soms heb je te veel edibles of cannabisextract om in één keer te gebruiken. De vraag is dan wat je er het beste mee kunt doen. Dit soort producten korte tijd bewaren, is niet zo'n probleem. Maar als je wilt dat ze langdurig vers blijven en hun sterkte behouden, dan moet je een aantal dingen weten!

In dit artikel gaan we dieper in op het bewaren van edibles en extracten.

Afbraak: een probleem met het bewaren van edibles en extracten

Alle wietproducten zullen na verloop van tijd vergaan. Dit betekent een geleidelijke afbraak van het aroma, de smaak, sterkte en algehele kwaliteit. Hoewel dit bij alle vormen van wiet gebeurt, is het vooral een probleem bij edibles en extracten. En dat is waarom goed bewaren zo belangrijk is.

Als je edibles niet zorgvuldig bewaart, zullen ze in het beste geval oud worden en wat van hun sterkte verliezen. Maar in het slechtste geval beginnen ze te rotten en zijn ze niet meer geschikt om te eten. Aan de andere kant verliezen extracten hun textuur en kracht.

Maar door je edibles en extracten op de juiste manier te bewaren, kun je hun houdbaarheid verlengen en hun sterkte en kwaliteit behouden, soms wel voor onbeperkte tijd.

Tipos de plantas de marihuana hermafroditas

Edibles en extracten bewaren: waar moet je rekening mee houden?

Voordat we uitleggen hoe je edibles en extracten het beste kunt bewaren, zetten we enkele belangrijke dingen op een rij om rekening mee te houden.

Net zoals met eigenlijk alle bederfelijke producten, bewaar je wietproducten het beste luchtdicht op een droge, donkere en koele plaats. Je zult dan merken dat ze behoorlijk lang goed blijven en de kwaliteit maar langzaam achteruitgaat. Maar er komt meer kijken bij het correct bewaren van deze producten (daarover zo meer).

Extracten bederven minder snel. Omdat het geen voedingsmiddelen zijn, worden ze niet aangevreten door schimmels of bacteriën en zijn ze houdbaarder dan de meeste etenswaren. Wat dat betreft, zijn edibles doorgaans maar beperkt houdbaar; als je ze niet goed bewaart, bederven ze snel. Sommige blijven buiten de vriezer relatief lang goed, maar andere moeten ingevroren worden om ze voor langere tijd te bewaren.

Cannabis gummies vormen hierop een uitzondering. Dankzij hun hoge suikergehalte, blijven ze lang goed zonder enorm aan kwaliteit in te boeten, zolang je ze maar op een koele, donkere plaats bewaart!

Hoe beïnvloedt de manier van bewaren de sterkte van edibles en extracten?

Als je cannabisproducten maar kort hoeft te bewaren, kun je ze in principe gewoon in een Tupperware bakje in een kast opbergen. Maar om ze langer goed te houden, is het - afhankelijk van het type product - belangrijk dat je wat extra maatregelen treft.

Cannabisproducten bewaren: wat zorgt voor afbraak?

Bij het bewaren van bederfelijke producten komt het gevaar van vier kanten. Namelijk: warmte, licht, lucht en vocht. Zonder deze elementen sterven de meeste levensvormen af; iets wat je wilt als je je producten goed wilt houden. Bovendien zijn deze elementen verantwoordelijk voor het afbreken van cannabinoïden en andere stoffen uit de plant. Daarom kun je ze maar beter vermijden!

  • Warmte: een serieuze bedreiging voor cannabinoïden. Bij genoeg hitte beginnen deze moleculen te decarboxyleren en af te breken, waardoor ze van vorm veranderen. Zo wordt THC omgezet in CBN, een stof die minder sterk is en vaak een meer versuffend effect heeft. Bij genoeg warmte zullen alle cannabinoïden en aromatische verbindingen na verloop van tijd bijna volledig afbreken. Bovendien vormen hoge temperaturen de perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels; de reden waarom er koelkasten en vriezers bestaan!
  • Licht: fotonen versnellen in combinatie met warmte de afbraak van cannabinoïden. Uiteindelijk worden edibles en cannabisextracten daardoor minder sterk en smaakvol. Licht kan ook talloze andere stoffen afbreken, leiden tot bederf en de groei van bacteriën en schimmels bevorderen. Daarnaast heeft het een negatieve impact op de kwaliteit en textuur van extracten.
  • Lucht: heb je wel eens gemerkt dat een koekje keihard is geworden? Waarschijnlijk is het dan te lang blootgesteld geweest aan de lucht. Het wordt zo hard omdat het vocht eruit verdampt, waardoor het zijn versheid verliest. Dit gebeurt niet alleen bij eten, maar ook bij extracten, en resulteert in een verminderde kwaliteit, soms al heel snel!
  • Vocht: teveel vocht is ook een probleem voor de meeste bederfelijke producten. Bij eten dat heel droog is, bijvoorbeeld biscuits, kan er osmose optreden door een te hoog vochtgehalte in de lucht. Het gevolg hiervan is dat ze zacht en onsmakelijk worden. Daarnaast is een vochtige omgeving de ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels. Veel producten bederven dan ook snel als ze in vochtige omstandigheden worden bewaard.
Tipos de plantas de marihuana hermafroditas

Edibles bewaren: houd je snacks langer vers!

Nu je weet met welke gevaren je rekening moet houden, is het tijd om je uit te leggen hoe je ze op afstand houdt. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de basis, maar er zijn enkele dingen die je misschien nog niet weet. Lees hieronder waarom je wietproducten niet precies hetzelfde behandelt als normale etenswaren.

Hoe correct bewaren de houdbaarheid verlengt

Door edibles op de juiste manier te bewaren, bescherm je zowel de bederfelijke ingrediënten (zoals bij elk ander eten) als de cannabinoïden en terpenen, wat hun afbraak vertraagt. Correct bewaren is dus niet alleen belangrijk om te voorkomen dat het product bederft, maar draagt ook bij aan het behoud van de fytonutriënten. Dit laatste is niet onbelangrijk als je er later nog stoned van wilt worden!

Luchtdichte bakjes

Allereerst is een luchtdicht bakje of een luchtdichte pot echt een musthave. Of je nu een Tupperware-bakje, een pot van Pyrex glas of gewoon een weckpot gebruikt, het belangrijkste is dat het luchtuitwisseling tegenhoudt. Dergelijke producten behouden het vochtgehalte van het cannabisproduct door verse lucht buiten te houden. Tegelijkertijd voorkomen ze dat er teveel vocht bij kan komen, wat tot bederf kan leiden. Bovendien houden ze allerlei soorten organismen tegen, van microscopisch kleine bacteriën tot schimmels en zelfs huisdieren. Daarbij kan het gebrek aan luchtuitwisseling eventuele bacteriën of schimmels doden die al op je edibles zaten.

Koelkast

Het is waarschijnlijk geen nieuws voor je dat een koelkast helpt om eten langer te bewaren. Maar als je het nog niet wist; je leert nog eens wat bij Royal Queen Seeds! Onze tip: bewaar je eten in de koelkast!

Het behoeft geen uitleg dat het koelen van eten de groei van bacteriën en schimmels vertraagt, wat helpt om het langer vers te houden. Maar bij edibles gaat het ook de afbraak van cannabinoïden en terpenen tegen, waardoor de producten hun sterkte en smaak beter behouden.

Vriezer

Afhankelijk van het type edible en hoelang je het wilt bewaren, kun je het soms beter invriezen. Waar een koelkast de groei van levensvormen remt die je edibles aantasten, brengt een vriezer dit proces helemaal tot stilstand. Zo blijven je edibles in principe onbeperkt houdbaar. Aangeraden wordt om eten binnen zes maanden na invriezen te gebruiken, maar niemand weerhoudt je ervan om producten langer in de vriezer te bewaren!

Om edibles in te vriezen, kun je ze het beste in een luchtdicht bakje doen. Vriezers hebben namelijk wel een hoog vochtgehalte, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van de producten die je erin bewaart. Een plastic bakje is daarbij het beste; iets van glas kan barsten en breken.

Koele en donkere plaats

Een koele en donkere omgeving (zoals een koel keukenkastje) is ook een goede plaats om te voorkomen dat eten snel vergaat, en helpt bij het behoud van fytonutriënten. Maar voor het meeste voedsel dat je langdurig wilt bewaren, moet je een koelkast of vriezer gebruiken.

Tipos de plantas de marihuana hermafroditas

Hoe bewaar je cannabis gummies?

De enige edibles die je niet in de vriezer of koelkast hoeft te bewaren, zijn gummies en droge koekjes. Deze blijven in een keukenkastje ook gewoon goed. Maar het is nog wel belangrijk dat je ze op een koele plaats bewaart (<21ºC) als je niet wilt dat ze bederven. Daarnaast moeten ze tegen licht, lucht en vocht beschermd zijn!

Hoe bewaar je wietextract?

Een cannabisextract is over het algemeen veel minder kwetsbaar dan edibles. Het zal daarbij minder snel bederven als de bewaaromstandigheden niet optimaal zijn. Toch zullen ook extracten na verloop van tijd afbreken en hun sterkte en smaak verliezen. Daarnaast drogen bepaalde concentraten bij blootstelling aan lucht supersnel uit, waardoor de kwaliteit en/of textuur minder wordt. Vaak zijn ze dan niet fijn meer om te gebruiken.

Hoe bewaar je dabs, wax, RSO en destillaat?

De bovengenoemde extracten kun je allemaal op dezelfde manier bewaren, want ze hebben allemaal dezelfde eigenschappen. Bewaar ze in luchtdichte, ondoorzichtige bakjes of potten op een koele, donkere en droge plaats. Heb je die niet in huis, zorg dan in elk geval dat de omstandigheden optimaal zijn.

De kwaliteit van je producten blijft maximaal behouden bij een temperatuur van tussen de 15 en 21ºC. Binnen dit temperatuurbereik zullen de cannabinoïden en terpenen het langst intact blijven.

Siliconen pot

Er zijn veel speciale siliconen producten op de markt om extracten in te bewaren. Siliconen zijn ideaal, want goedkoop, praktisch onbreekbaar en makkelijk schoon te maken. Voor de korte termijn, tenminste.

Om extracten langer te bewaren, kun je beter een ander materiaal gebruiken. Bij concentraten die met een oplosmiddel zijn gemaakt, kunnen de resten van het oplosmiddel op den duur namelijk reageren met de siliconen. Wanneer je dan na verloop van tijd je potje opent, zie je dat het wietextract en het potje één zijn geworden, waardoor ze allebei niet meer bruikbaar zijn!

Glazen pot

Een glazen pot is perfect om extracten in te bewaren, ook voor langere tijd. Hoewel glas makkelijk kan breken (als je niet oppast), reageert het niet met de oplosmiddelen van extracten. Bovendien zijn glazen potten luchtdicht, wat tevens ideaal is als je je concentraten lang wilt bewaren. Dat geldt niet altijd voor siliconen bakjes.

Bakpapier

Heb je haast en kun je geen betere oplossing vinden, dan kun je extracten ook voor korte tijd in bakpapier bewaren. Bakpapier onttrekt geen vocht en biedt je wietextract enige mate van bescherming. Het is echter niet luchtdicht en daarom niet geschikt voor langere periodes.

Maar zolang je niks anders hebt om je extract een aantal dagen in op te bergen, terwijl je een beter alternatief probeert te vinden (of je extract opgebruikt), dan is een stuk bakpapier prima. Wikkel het goed in en bewaar het op een koele, donkere en droge plaats!

Vriezer

Een vriezer is in de meeste gevallen tamelijk overdreven, maar op zich kun je er ook extracten in bewaren. Het kan de moeite waard zijn als je een wietextract voor onbepaalde tijd wilt opbergen, maar anders is invriezen onnodig.

Besluit je toch om wietextract in de vriezer te bewaren? Stop het dan in een luchtdicht bakje, want anders kan het vocht uit de vriezer in je extract trekken en het bederven. Zodra je klaar bent om je concentraat te gebruiken, is het belangrijk dat je het eerst helemaal laat ontdooien.

Zorg dat edibles en extracten hun sterkte, smaak en versheid behouden!

Koel, donker, droog en luchtdicht: dit zijn de kernwoorden als het om het bewaren van extracten en edibles gaat. Elk type product heeft weer zijn eigen specifieke eisen voor een optimale houdbaarheid, en 'koel' kan variëren van -5ºC tot 21ºC, maar de basis blijft hetzelfde.

Onthoud gewoon dat edibles doorgaans sneller bederven dan extracten en daarom met meer zorg moeten worden bewaard. Hoe dan ook, als je het goed doet, kun je de houdbaarheid van de meeste wietproducten aanzienlijk verlengen!

DisclaimerExtracts, concentrates, and oils used for dabbing are among the strongest cannabis produWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.