By Max Sargent


Als je aan cannabisteelt denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een met folie afgeplakte kamer met grote, krachtige lampen aan het plafond - iets wat misschien niet helemaal overeenkomt met de manier die je zelf voor ogen hebt.

Misschien wil je bijvoorbeeld gewoon een wietplant op de vensterbank zetten zonder er een hele kamer aan te wijden, of kun je je geen goede verlichting veroorloven.

Het goede nieuws is dat dit kan. Maar je planten hebben nog steeds licht nodig. Licht is namelijk, samen met koolstofdioxide en water, cruciaal voor de fotosynthese, het proces waarbij ze koolhydraten aanmaken. Je kunt dus geen wiet kweken zonder licht, maar het kan best zonder kunstlicht!

Kun je binnen wiet kweken zonder licht?

Ondanks de hype rondom het creëren van de perfecte kweekruimte, is het ook mogelijk om binnen wietplanten zonder kweeklampen te telen. Het is zelfs mogelijk om een paar planten op een vensterbank op te kweken.

Dat gezegd hebbende, hightech kweekruimtes zijn niet zomaar een rage. Het bieden van de optimale omgeving aan wietplanten heeft enorme voordelen, en als je daar niet voor zorgt, dan zal dat ook de grootte en kwaliteit van je opbrengst verminderen. Toch kan een low tech binnenkweek respectabele resultaten opleveren, vooral als je niet zoveel wiet nodig hebt of een beperkt budget hebt.

Maar als je je afvraagt of een wietplant in leven kan blijven zonder licht, dan is het antwoord nee. Als je kweekt zonder kunstlicht, heb je dus altijd natuurlijk licht nodig om dit te compenseren.

De voordelen

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van het binnen kweken van wiet zonder lampen. Vooral als je nog niet eerder cannabis hebt gekweekt, zouden deze voordelen best weleens genoeg kunnen zijn om deze optie te kiezen.

Goedkoop

Zonder lampen kweken is vooral aantrekkelijk omdat het goedkoop is.

Hoogwaardige lampen, of je nu kiest voor leds of HID lampen, zijn duur, net als hun stroomverbruik, het ophangsysteem, enzovoort. En de zon die door je raam schijnt, is gewoon gratis!

Vaak kweken degenen die zonder lampen telen ook geen tent, wat het nog goedkoper maakt. Tenten, uitlaatsystemen, enzovoort, zijn allemaal minstens een paar honderd euro - en vaak nog veel meer.

Het gebruik van natuurlijk zonlicht beperkt de uitgaven tot het volgende:

  • Zaden
  • Potten
  • Grond
  • Voeding
  • Water
Hoe je binnen wiet zonder lampen kweekt
Vrijheid

Het kan heel bevrijdend zijn om geen lampen of tent te gebruiken. Oké, misschien haal je daarmee wel het meeste uit je kweek, maar het valt niet te ontkennen dat het veel ruimte in beslag neemt, lawaai maakt en licht uitstraalt. Dit maakt het telen tot een behoorlijke onderneming.

Wat wietplanten in de vensterbank vormen daarentegen veel minder een inbreuk op je leven. Afgezien van het aroma (en het soms behoorlijke formaat), verschillen ze in feite niet van andere kamerplanten.

Als je eenvoudiger kweekt, ben je gewoon veel minder tijd kwijt aan het verzorgen van je planten, het aanpassen van de verlichting, enzovoort.

Eenvoud

Het bovenstaande zegt het eigenlijk al: het is eenvoudiger.

Cannabis kweken zonder lampen is veel eenvoudiger dan met kunstlicht kweken. Minder apparatuur, minder stroomverbruik en minder werk maken binnen telen met natuurlijk licht veel simpeler!

Nadelen

Zoals met alles, heeft elk voordeel ook zo zijn nadeel. En hoewel het kweken van wiet zonder kunstlicht eenvoudig is, heeft het ook enkele nadelen.

Stretching

Tenzij je een raam hebt dat in de perfecte richting georiënteerd is (zuid, zuidwest of zuidoost), groot is en ononderbroken licht krijgt, zullen je planten zich waarschijnlijk gaan uitrekken.

Cannabisplanten strekken zich uit als ze niet tevreden zijn met de hoeveelheid licht die ze krijgen. In de natuur is dit een poging om boven gebladerte uit te komen en zo direct zonlicht te ontvangen. Binnen worden ze door deze neiging lang, dun en drukken ze zichzelf tegen het glas aan. En als planten te veel uitrekken, kunnen ze omvallen. Ook als ze maar een klein beetje stretching vertonen, kunnen ze behoorlijk lang worden, wat weer betekent dat ze meer ruimte vereisen.

Je hebt ramen nodig

Realistisch gezien, heb je voor een bevredigende oogst ramen op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten nodig. Ook moeten ze vrij groot zijn en niet belemmerd worden door bijvoorbeeld een struik die buiten staat. Voor sommigen zal dit geen probleem zijn, maar voor anderen kan het 'game over' betekenen.

Straks gaan we in op wat je nodig hebt op het gebied van ramen om binnen cannabis te kweken zonder kunstlicht. Maar voor nu is het goed om alvast te weten dat een klein raam op het noorden niet genoeg is!

Kleinere oogsten

De aantallen waarmee zadenbanken adverteren, kunnen zelfs onder optimale omstandigheden moeilijk te behalen zijn. Als je als beginner wiet in de vensterbank kweekt, verwacht dan niet dat je planten 750g/m² opleveren, of iets wat daar in de buurt komt!

Afhankelijk van de soort en opstelling, kun je tussen de 28g en een paar honderd gram per plant verwachten bij binnenkweek met natuurlijk licht.

Geur

Een kweektent en uitlaatsysteem zijn een manier om geuren op te vangen en te verwijderen. Maar als je op een vensterbank kweekt, kun je weinig doen om te voorkomen dat je huis naar wiet gaat ruiken, behalve het raam openzetten.

Als je hier bang voor bent, zijn er soorten die minder geuren. Maar je moet ook weten dat planten die op een vensterbank worden gekweekt minder wiet opleveren en dus niet dezelfde extreme geur afgeven als wietplanten die onder lampen staan.

Problemen met zichtbaarheid

Afhankelijk van waar je ramen op uit kijken, kunnen je buren misschien zien wat er groeit.

Als dit het geval is, ga dan na hoe ze zullen reageren als ze je wietplanten zien. Het is namelijk geen bezoek van de politie waard!

Toewijding

Als je binnen kweekt, moet je je planten in een aantal situaties verplaatsen.

  • Omdat het licht uit één hoek komt, zullen je planten hiernaartoe bewegen. Dit betekent dat je ze vrij regelmatig moet draaien om ze rechtop te houden.
  • Fotoperiode cannabisplanten hebben periodes van absolute duisternis nodig. Tenzij je de gordijnen dicht kunt doen en het volledig donker kunt maken, zullen fotoperiode planten elke dag naar een donkere ruimte (zoals een kast) verplaatst moeten worden.
  • YJe kunt er ook voor kiezen om het licht te volgen. Als je zowel ramen op het zuidoosten als op het zuidwesten hebt, kun je je planten aan het begin van de dag op de ene vensterbank en ze na het middaguur naar de andere verplaatsen. Hierdoor krijgen ze elke dag zoveel mogelijk licht.

Hoe kweek je wietplanten binnenshuis met natuurlijk licht?

Nu we de voor- en nadelen uit de weg hebben geruimd, gaan we eens kijken hoe we wietplanten binnen kunnen kweken met natuurlijk licht.

  • Kweek in de zomer

Je kunt alle hulp die je kunt krijgen goed gebruiken! Tijdens de donkere dagen van de winter zul je het met natuurlijk licht niet redden. De dagen tussen het lente- en herfstpunt bieden je wel het benodigde licht.

Planten hebben minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig, en nog meer indirect. Dus een sombere dag met in totaal zes uur licht zal niet genoeg zijn voor ze, als ze het al overleven.

  • Kies een geschikte soort

Afhankelijk van de omgeving zullen bepaalde soorten succesvoller zijn dan andere.

Over het algemeen houden sativa strains van hitte. Dus als je vensterbank in de zomermaanden lekker heet wordt, zullen deze soorten hier prima gedijen. Maar als het vaak koel is, of als je airconditioning gebruikt, overweeg dan indica's, die de voorkeur aan koelere omgevingen geven. Kortom, het kiezen van de juiste cultivar is superbelangrijk!

  • Kijk of je een groot raam hebt

Hoe groter het venster, hoe beter, omdat je de blootstelling aan licht wilt maximaliseren.

Sommige mensen hebben wat dit betreft niet veel keuze, maar wat je opties ook zijn, weet dat groter altijd beter is!

  • Direct zonlicht is perfect

In dezelfde geest, hoe meer direct licht, hoe beter. Als bijvoorbeeld een gebouw het zonlicht blokkeert, probeer dan een raam te kiezen dat meer direct licht krijgt. Direct zonlicht is waar wietplanten het best op gedijen; ze zullen je dankbaar zijn!

  • Ramen op het zuiden zijn het beste

Idealiter heb je ramen op het zuiden, maar je hebt wat dit betreft wel wat speling. Een raam op het zuidwesten of zuidoosten is in de zomermaanden (bijna) net zo ideaal.

Heb je die niet, dan zouden ramen op het oosten en westen ook moeten volstaan. Ze krijgen niet zoveel licht als op het zuiden, maar het zou nog steeds moeten kunnen.

Over het algemeen zijn ramen op het noorden niet geschikt, omdat ze heel weinig direct licht krijgen.

Hoe je binnen wiet zonder lampen kweekt
  • Hoger is beter

Ramen hoger in huis krijgen meer licht en hebben waarschijnlijk minder last van obstakels.

Als je kunt kiezen, en als ze voldoen aan de criteria, ga dan voor ramen hoger in huis.

  • Open de ramen af en toe

Zo nu en dan de ramen openen kan helpen bij de toevoer van frisse lucht en stagnatie voorkomen. Een hoge luchtvochtigheid en muffe lucht zijn dodelijk voor cannabis, dus zorg voor genoeg luchtcirculatie. Ook kun je zo sterke geuren voorkomen.

  • Verplaats je planten van raam naar raam

Zoals gezegd, kunnen bepaalde vensters op bepaalde tijden van de dag geschikter zijn. Als je ramen hebt aan verschillende kanten van het huis, verplaats dan je planten om optimaal van het licht te profiteren, ook al is het niet elke dag.

  • Draai de planten

Om je planten rechtop te laten groeien, moet je ze minstens één keer per dag draaien. Dit voorkomt dat ze naar één kant gaan leunen in een poging meer licht te krijgen.

  • Geef minimaal water

Vergeleken met kweken onder kunstlicht, zal de verdamping bij het telen in een vensterbank minimaal zijn. Hierdoor is het niet nodig om je planten vaak water te geven.

Geef je planten net genoeg om de groei te ondersteunen, maar niet meer, zodat je geen schimmels en ziekteverwekkers aantrekt. Om te bepalen wanneer je water moet geven, kun je je potten optillen en zo inschatten hoe verzadigd het medium is.

  • Vul het licht met spaarlampen aan

Spaarlampen zijn nog aan de goedkope kant. Vooral als je niet de perfecte opstelling hebt, zijn ze handig. Met spaarlampen kun je namelijk blauw licht aan je planten geven. Vooral jonge plantjes profiteren hiervan door een sterk wortelstelsel te ontwikkelen.

Hoe je binnen wiet zonder lampen kweekt

Is het mogelijk om binnen wiet zonder tent te kweken?

Ja. Sterker nog, in dit artikel gaan we ervan uit dat als je binnen kweekt zonder kunstlicht, je waarschijnlijk ook geen tent gebruikt. Kweken met een kweektent, maar zonder licht, is zelfs behoorlijk uitdagend, aangezien kweektenten vaak ondoorzichtig zijn.

Wanneer je kweekt zonder tent, dan heb je twee opties:

Wat je kunt verwachten als je binnen wiet zonder lampen kweekt

Als je binnen marihuana kweekt zonder kweeklampen, missen je planten de krachtige, directe lichtbron die ze voor optimale prestaties vereisen. Het gevolg: ze groeien mogelijk niet zo levendig of leveren uiteindelijk minder op.

In de vensterbank krijgen je planten licht van één kant en varieert de lichtsterkte van dag tot dag. Als zodanig moet je accepteren dat de groei niet uniform zal zijn. Maar als je lange, ietwat wankele planten niet zo erg vindt en de voordelen zwaarder voor je wegen, ga dan gerust je gang!

Moet ik fotoperiodieke of autoflowering wiet zonder lampen kweken?

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het kweken van fotoperiode cannabis, maar misschien kun je beter voor autoflowers gaan. Dit omdat deze wiet geen specifieke lichtcyclus nodig heeft om te bloeien.

Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over een beetje licht 's nachts, en dat je ze niet zo vaak hoeft te verplaatsen.

Bovendien hebben autoflowering planten vaak een veel kortere levenscyclus dan fotoperiode wietplanten. Dit betekent dat je ze kunt kweken van mei tot augustus (autoflowers doen er vaak maar 2-3 maanden over), wanneer het licht het sterkst is en de dagen het langst!

Overweeg alternatieven

Als je wiet wilt kweken zonder kunstlicht zijn er ook andere alternatieven. Afhankelijk van je situatie kun je bijvoorbeeld ook een van de volgende opties kiezen:

In een tuinkas kweken

Wiet gedijt goed in kassen. In een tuinkas profiteer je niet alleen van natuurlijk licht, maar kun je ook een stabiele omgeving behouden. De luchtvochtigheid en temperatuur zijn daarbij veel constanter dan buiten of op een vensterbank.

Dus als je een kas hebt die veel zonlicht krijgt, is dat een uitstekende optie!

Hoe je binnen wiet zonder lampen kweekt

In de tuin kweken

Wiet kweken in je tuin betekent niet dat je grote perken nodig hebt. Met een patio, veranda of terras kom je er ook wel!

Je hebt alleen een plek nodig die veel zonlicht krijgt en een beetje discretie biedt. Om je operatie geheim te houden, kun je overwegen om combinatieplanten te planten.

Hoe je binnen wiet zonder lampen kweekt

Op je balkon kweken

Ook het kweken van wiet op een balkon is een goede optie. Zorg wel dat iedereen die je balkon kan zien, er niets op tegen heeft. Net als bij het kweken op een vensterbank, is het verstandig om een balkon op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten te kiezen.

Hoe je binnen wiet zonder lampen kweekt

Op een binnenplaats kweken

Je zou ook op een binnenplaats kunnen kweken, als je buren dat goed vinden.

Het belangrijkste probleem is dat het er behoorlijk donker kan zijn. Kweek hier dus alleen als er genoeg licht is!

Hoe je binnen wiet zonder lampen kweekt

Wiet kweken zonder kunstlicht: het kan zeker!

Binnen wiet kweken zonder licht is zeker mogelijk. Je oogst misschien niet de gigantische opbrengsten die je met lampen zou genereren, maar je kunt er nog steeds een bevredigende hoeveelheid wiet mee verkrijgen.

Zeker voor beginnende kwekers en mensen die niet veel tijd aan het kweken willen besteden, is binnen telen op de vensterbank een goede optie, en je hoeft niet veel geld uit te geven om prima resultaten te behalen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.