By Luke Sumpter


Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je op je balkon (of terras) een paar fijne cannabisplanten zou willen kweken. De belangrijkste is dat de zon je geen torenhoge jaarafrekening voor energie stuurt. En als het regent, krijgen je planten ook nog eens gratis water van goede kwaliteit. Bovendien hoef je niet in dure ventilatiesystemen te investeren. Een briesje zorgt altijd voor voldoende CO₂.

Kweken op je terras is een fantastische manier voor de beginnende kweker om een voorproefje te krijgen van de bevredigende kweekhobby. Je kunt zelfs het balkon erbij betrekken en de vierkante meters van je kweekoperatie vergroten. Een terras/balkon kun je bijvoorbeeld, afhankelijk van het seizoen, gebruiken als ruimte voor planten in de groeiperiode. Vervolgens gaan ze naar een kweekruimte binnenshuis voor de bloeiperiode. Vergevorderde kwekers kunnen bovendien profiteren van de langere levenscyclus van een cannabisplant op een terras.

Hoe dan ook, hier volgen een paar gulden regels waar je rekening mee moet houden bij het opstarten van een balkonkweek. Sommige zijn vanzelfsprekend voor de kundige kweker, terwijl andere zelfs de meest ervaren groenvingerige guerrillastrijder verbaast.

Balkonkweek - grondbeginselen

Komt er genoeg direct zonlicht op je balkon? Een terras is doorgaans wel zo groot dat er overdag meer dan voldoende zon komt. Balkons bevinden zich echter soms aan de verkeerde kant van een gebouw. Daar komt alleen het ochtendzonnetje.

Hier hebben we een perfecte oplossing voor. Namelijk autoflowers. Als je in deze omstandigheden fotoperiode variëteiten wilt kweken, zit je uiteindelijk opgescheept met piepkleine plantjes die geen noemenswaardige rookbare toppen opleveren.

Autoflowers doen het onder deze omstandigheden aanzienlijk beter. Dat komt omdat de bloeiperiode niet afhankelijk is van een veranderde fotoperiode. Ook beginnende kwekers raden we aan voor autoflowers te gaan. Deze planten zijn aanzienlijk eenvoudiger te kweken, maar kunnen dezelfde oogst produceren als sommige fotoperiode cultivars.

Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?

Veiligheid voor alles deel 1: verstop je planten

Ongeacht of je je bevindt op cannabisvriendelijk terrein of op vijandig gebied, je moet je planten altijd behandelen als een kostbare schat. Je wilt toch niet dat nieuwsgierige blikken je plantage begluren?

Probeer je planten aan het zicht te onttrekken. In plaats van ze te laten uitdijen, kan het verstandiger zijn trainingstechnieken te hanteren. Hiervoor zijn nogal wat mogelijkheden. Ze hebben echter allemaal, mits goed toegepast, hetzelfde eindresultaat. De groei wordt ingedamd, er verschijnen meer zijtakken en als je het vakkundig doet, kan het mogelijk je oogst aanzienlijk vergroten. Dus waarom zou je het niet doen?

Een aantal bekende trainingstechnieken:

 • FIM - de afkorting voor "Fuck, I Missed". Het is gebaseerd op het afknijpen van de dominante bovenste scheuten. Nadien ontspruiten er meerdere nieuwe hoofdcola's.
 • Supercroppen - hierbij knijp je de steel dicht en buig je hem in een hoek van 90º om. Dat veroorzaakt een laesie. Als je dit ruim voor de bloeiperiode doet, wordt dit een grote sterke knoest. Die zorgt vervolgens voor extra ondersteuning.
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • ScrOG (Screen of Green) - hierbij breng je een horizontaal net aan om de zijtakken te buigen en deze erdoorheen te leiden. Hierdoor gaan ze geforceerd zijwaarts groeien. Het licht dringt daarbij beter door en het zorgt voor een gelijkmatig bladerdak.
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • SOG (Sea of Green) - echt een techniek voor gevorderden. Voor de balkon- of terraskweek is het minder geschikt. Met deze techniek kweek je een grote hoeveelheid kleinere cannabisplanten dicht opeengepakt.
 • Main-lining - lijkt op ScrOG, maar dan zonder het net. Je kunt dit alleen doen als je uit zaad kweekt. Met klonen werkt het niet, omdat die asymmetrisch groeien. Knijp de bovenste dominante top om de hoofdcola in tweeën te delen. Vervolgens knijp je die twee delen af zodat er vier hoofdtoppen ontstaan. Zo ga je door tot je tevreden bent. Op die manier ontstaat een veelvoud van zijtakken die je aan de zijkant van de pot kunt vastbinden. Zo zorg je voor een gelijkmatig bladerdak.
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • Toppen - net zoiets als fimmen, maar in plaats van het dichtknijpen van de plek waar de top groeit, verwijder je deze volledig. Op die manier stimuleer je de ontwikkeling van twee nieuwe dominante cola's.
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • LST (Low Stress Training) - hierbij buig je de zijtakken behoedzaam om en bind je ze vast zodat ze zijdelings gaan groeien en er meer licht op kan vallen.
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?

Veiligheid voor alles deel 2: de cannabisgeur verdoezelen

Iedereen weet dat je cannabis al van mijlenver kunt ruiken. Hier heb je vooral mee te maken als de planten bloeien. Op een terras of balkon kun je geen koolstoffilters en ozon generatoren inzetten om de geur te maskeren. Je kunt echter wel precies het tegenovergestelde doen. Zorg dat er heerlijke geuren uit je tuintje opstijgen.

Snap je het nog?

Gooi je hele balkon vol met kruiden, planten en bloemen die een sterke geur verspreiden. We bedoelen hier de zogenaamde "gezelschapsplanten". Gardenia's, lelies, jasmijn, kamperfoelie, fresiaatjes, rozen; er zijn opties genoeg met een opvallende geur. Zelfs tomatenplanten verspreiden sterke geurtjes. Daar kun je bovendien de vruchten van plukken als ze rijp zijn. Zo eet je als kweker ook nog eens gezond en lekker.

Kies de juiste genetica

Onervaren kwekers hebben hier het meest aan. Er bestaan genen (sativa-dominant) die als een speer naar de hemel groeien. Andere (indica-dominant) dijen echter uit tot gedrongen, mollige struiken. En dan heb je nog alles wat daartussen zit.

Kies nooit en te nimmer voor een sativa landras. Die zijn als beginner moeilijk onder de duim te houden. Royal MobyMother Gorilla en andere superproductieve strains zijn te veel van het goede. Ook sommige Haze variëteiten kunnen woudreuzen worden. Bovendien duurt het veel langer voor je ze kunt oogsten.

Kies indica-dominante variëteiten, vooral als ze Kush genetica in zich hebben. Bubble KushPineapple KushOG Kush en BubbleGum XL zijn bijvoorbeeld goed om mee te beginnen.

De Voordelen van Kleine Wietplanten

Als je wiet kweekt op het balkon, betekent dat vaak dat je maar een of twee kleine wietplanten kwijt kunt. Dit is absoluut geen probleem en het biedt juist veel voordelen.

 • Veel Gemakkelijker te Verzorgen

Kleinere planten betekenen kleinere problemen. Als je een kleine wietplant kweekt, is het veel gemakkelijker om voedingstekorten, insectenplagen en andere problemen te corrigeren. Je hoeft geen enorm bladerdak te verzorgen en kunt je concentreren op een klein oppervlak. Dit vergroot de kans op succes.

 • Kleine Wietplanten zijn Minder Zichtbaar voor Buren

Het helpt altijd om je tuinbouwhobby zo privé mogelijk te houden. Het maakt hierbij niet uit of je ergens kweekt waar wiet is gedecriminaliseerd of niet. Kleine wietplanten helpen voorkomen dat buren of mogelijke dieven je planten spotten.

 • Kleine Toppen Zijn Gemakkelijker te Drogen

Drogen is een van de meest belangrijke fases na het groeiproces. Doe het correct en je bereidt je toppen voor op het uitharden. Daarnaast minimaliseer je de kans op schimmel, die mogelijk je oogst verwoest. Kleine wietplanten produceren kleine toppen. Ze houden veel minder water vast, zijn minder vatbaar voor schimmel en laten zich over het algemeen makkelijk drogen.

Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • Het Kost Minder om een Kleine Wietplant te Kweken

Kleine wietplanten vereisen minder bronnen. Je hoeft dus niet veel uit te geven aan voedingsstoffen, potten, supplementen of voorraadpotten. Ze zullen ook zorgen voor een lagere waterrekening tijdens een droge periode op het balkon.

 • Je Kunt Experimenteren met Verschillende Soorten

Door slechts een paar kleine wietplanten te kweken, kun je verschillende soorten kweken als je de ruimte daarvoor hebt. Kweek een selectie kleine wietsoorten om te zien welke jij het lekkerst vindt. Observeer hun eigenschappen terwijl ze groeien en ervaar de effecten. Zo is het gemakkelijk beslissen welke genen volgend seizoen in de herhaling gaan.

Kies voor autoflowering wiet

Autoflowering wiet is vooral geschikt voor het kweken op een balkon, terras of andere kleine plek. We leggen je uit waarom:

 • Autoflowers worden over het algemeen lang niet zo groot als fotoperiode wiet. Sommige planten worden slechts 40–60cm hoog.
 • Doordat autoflowers kleiner zijn, kun je discreter kweken en loop je minder risico om te worden ontdekt.
 • Autoflowers zijn niet afhankelijk van veranderingen in de lichtcyclus om te gaan en blijven bloeien. Je kunt ze op elk moment van het jaar planten en oogsten.
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?

Hieronder vind je een kleine selectie van autoflowering wietsoorten die heel geschikt zijn om op een balkon te kweken:

Royal Dwarf

Royal Dwarf is een supercompacte wietsoort die gewoonlijk niet groter wordt dan 40–60cm. Deze kleine 'bonsai wiet', zoals de plant liefkozend genoemd wordt, is niet alleen geschikt als je weinig ruimte hebt, maar ook supersimpel te kweken. Daarom kunnen zelfs beginners rekenen op een goed eindresultaat.

Royal Dwarf

Royal Dwarf
23_genetic background_1 Skunk x Ruderalis
33_Yield indoors_1 150 - 200 gr/m2
31_plant height outdoor_1 40 - 70 cm
25_flowering time_1 6 - 7 Weken
29_THC_1 THC: 13%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
32_plant height outdoors_1 50 - 90 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Creatief, Motiverend

Koop Royal Dwarf

Royal Bluematic

Royal Bluematic is de autoflowering versie van de beroemde Blueberry. De toppen van deze wiet ruiken aangenaam naar zoete bosbessen en de rook is mild en geeft een prettige, ontspannende stone. Met een hoogte van 60–75cm is deze soort heel geschikt voor balkons en terrassen.

Royal Bluematic

Royal Bluematic
23_genetic background_1 Blueberry x Ruderalis
33_Yield indoors_1 425 - 475 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 75 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 14%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 70-120 gr/plant
32_plant height outdoors_1 70 - 100 cm
27_harvest period_1 11 - 12 weeks after sprouting
22_Effect_1 Krachtig, Stoned

Koop Royal Bluematic

Purplematic CBD

Purplematic CBD is een balkonfavoriet onder mensen die wiet met veel CBD en bijna geen THC willen kweken. Met een CBD-gehalte van maar liefst 17% en minder dan 0,5% THC kunnen gebruikers op elk moment profiteren van cannabidiol zonder bang te hoeven zijn voor een high. Ze is niet de kleinste autoflower (max. 140cm), maar past prima op de meeste balkons.

Purplematic CBD

Purplematic CBD
23_genetic background_1 Kush Rose Auto CBD x Afghan Rose Auto CBD
33_Yield indoors_1 375 - 450 gr/m2
31_plant height outdoor_1 70-120
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 0,5%
28_Type Blend_1 5% Sativa 90% Indica 5 Ruderalis
34_yield outdoor_1 110-150 gr/plant
32_plant height outdoors_1 100 - 140 cm
27_harvest period_1 8-9 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Helder, Rustgevend

Koop Purplematic CBD

Gebruik de juiste potmaat

De potmaat die je kiest voor je wietplanten, speelt een belangrijke rol bij hoe je planten zich ontwikkelen. Gebruik je een kleine pot, dan blijft je plant klein. Als je dus wilt voorkomen dat de planten op je balkon te hoog worden, kies dan een kleinere potmaat.

Dat je kleinere planten kweekt, betekent echter niet per definitie dat je offers moet brengen qua opbrengst. Zo kun je in plaats van een paar grotere wietplanten ook meerdere kleine exemplaren kweken.

Er is nog wel iets wat je niet moet vergeten; in sommige landen kunnen er wettelijke beperkingen zijn wat betreft de hoeveelheid planten die je mag kweken. Het gaat dan dus niet om hoeveel toppen je kweekt. Dit is wat onlogisch, maar raadpleeg wel de wetgeving. Speel op veilig!

Welke potten zijn het best?

Er zijn diverse soorten potten die verschillen qua maat en qua materialen.

Je wiet vindt het misschien niet erg om in kleine, plastic potten te staan, maar voor het beste resultaat adviseren we textiele potten. Deze zijn gemaakt van geotextiel waardoor de wortels kunnen ademen. Dat geeft een optimaal resultaat.

Als je een bepaalde plantengrootte in gedachten hebt, wat waarschijnlijk zo is met weinig ruimte, is het belangrijk de juiste potmaat te kiezen. Kies een kleine pot als je ervoor wilt zorgen dat je wiet niet groter wordt dan beoogd. Als je de ruimte hebt, kun je echter ook voor grote potmaten kiezen, zodat je grotere planten krijgt.

Hieronder vind je een globale indicatie die je helpt bij het vinden van de juiste potmaat voor je wietplanten:

 • ½ liter: zaailingen en planten tot ~15cm in de vegetatieve fase
 • 2–3 liter: planten tot ~25cm
 • 5 liter: planten tot 60cm
 • 11 liter en meer: planten van gemiddelde hoogte

Bescherm je planten

Als er een storm nadert, pas dan op voor rukwinden en windstoten. Vooral als je op een hogere verdieping woont. Rukwinden breken met gemak de steel van je planten. Of je hele pot vliegt van het balkon af. Langdurige regenval kan daarbij de groei van een plant remmen. Dit komt doordat de aarde te nat wordt. Bovendien kan een langdurige periode met een hoge luchtvochtigheidsgraad toprot veroorzaken en je toppen verwoesten.

Hetzelfde gaat op voor de zogenaamde hondsdagen tijdens de zomer. Planten kunnen snel water opnemen en cannabis houdt wel van een flinke slok. Als je er een weekendje tussenuit gaat, geef dan eerst je wiet water. Het kan anders zomaar gebeuren dat je plant kurkdroog komt te staan. Ze kan wel tegen een stootje, maar je moet het noodlot niet tarten.

Kijk altijd uit voor ongedierte. Als je buiten kweekt, moet je de planten op gezette tijden inspecteren. Voorkomen is beter dan genezen. Bovendien zijn er heel veel inzetbare gezelschapsplanten die insecten weren. Als je die rondom je cannabisplanten plaatst, beschermen ze je kostbare planten en houden ze plagen op afstand.

 • Basilicum - verdrijft trips, kevers, bladluis en andere vliegende insecten
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • Knoflook - verdrijft ongedierte, maar is ook een krachtig schimmelbestrijdingsmiddel
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • Goudsbloemen - insecten vinden de goudsbloem smakelijker dan cannabis; plaats de bloemen dus rondom je planten om beestjes af te leiden
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?
 • Petunia's - fantastisch tegen randwantsen, kevers en bladluis
Hoe Kweek Je Wiet op een Balkon of Terras?

Gebruik nooit chemische pesticiden. Die zijn schadelijk voor het milieu, maar ook voor je gezondheid als je ze rookt. Gebruik regelmatig (om de week of elke maand) neem olie en een insecticide op basis van pyrethrum, vermengd met propolis. Dat werkt fantastisch bij het bestrijden van spintmijten, witte vliegen, bladluis en zelfs schimmels.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.