Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je op je balkon (of terras) een paar fijne cannabisplanten zou willen kweken. De belangrijkste is dat de zon je geen torenhoge jaarafrekening voor energie stuurt. En als het regent, krijgen je planten ook nog eens gratis water van goede kwaliteit. Bovendien hoef je niet in dure ventilatiesystemen te investeren. Een briesje zorgt altijd voor voldoende CO₂.

Kweken op je terras is een fantastische manier voor de beginnende kweker om een voorproefje te krijgen van de bevredigende kweekhobby. Je kunt zelfs het balkon erbij betrekken en de vierkante meters van je kweekoperatie vergroten. Een terras/balkon kun je bijvoorbeeld, afhankelijk van het seizoen, gebruiken als ruimte voor planten in de groeiperiode. Vervolgens gaan ze naar een kweekruimte binnenshuis voor de bloeiperiode. Vergevorderde kwekers kunnen bovendien profiteren van de langere levenscyclus van een cannabisplant op een terras.

Hoe dan ook, hier volgen een paar gulden regels waar je rekening mee moet houden bij het opstarten van een balkonkweek. Sommige zijn vanzelfsprekend voor de kundige kweker, terwijl andere zelfs de meest ervaren groenvingerige guerrillastrijder verbaast.

BALKONKWEEK - GRONDBEGINSELEN

Komt er genoeg direct zonlicht op je balkon? Een terras is doorgaans wel zo groot dat er overdag meer dan voldoende zon komt. Balkons bevinden zich echter soms aan de verkeerde kant van een gebouw. Daar komt alleen het ochtendzonnetje.

Hier hebben we een perfecte oplossing voor. Namelijk autoflowers. Als je in deze omstandigheden fotoperiode variëteiten wilt kweken, zit je uiteindelijk opgescheept met piepkleine plantjes die geen noemenswaardige rookbare toppen opleveren.

Autoflowers doen het onder deze omstandigheden aanzienlijk beter. Dat komt omdat de bloeiperiode niet afhankelijk is van een veranderde fotoperiode. Ook beginnende kwekers raden we aan voor autoflowers te gaan. Deze planten zijn aanzienlijk eenvoudiger te kweken, maar kunnen dezelfde oogst produceren als sommige fotoperiode cultivars.

Kweek Je Wiet Op Een Balkon Of Terras?

VEILIGHEID VOOR ALLES DEEL 1: VERSTOP JE PLANTEN

Ongeacht of je je bevindt op cannabisvriendelijk terrein of op vijandig gebied, je moet je planten altijd behandelen als een kostbare schat. Je wilt toch niet dat nieuwsgierige blikken je plantage begluren?

Probeer je planten aan het zicht te onttrekken. In plaats van ze te laten uitdijen, kan het verstandiger zijn trainingstechnieken te hanteren. Hiervoor zijn nogal wat mogelijkheden. Ze hebben echter allemaal, mits goed toegepast, hetzelfde eindresultaat. De groei wordt ingedamd, er verschijnen meer zijtakken en als je het vakkundig doet, kan het mogelijk je oogst aanzienlijk vergroten. Dus waarom zou je het niet doen?

Een aantal bekende trainingstechnieken:

 • FIM - de afkorting voor "Fuck, I Missed". Het is gebaseerd op het afknijpen van de dominante bovenste scheuten. Nadien ontspruiten er meerdere nieuwe hoofdcola's.
 • Supercroppen - hierbij knijp je de steel dicht en buig je hem in een hoek van 90º om. Dat veroorzaakt een laesie. Als je dit ruim voor de bloeiperiode doet, wordt dit een grote sterke knoest. Die zorgt vervolgens voor extra ondersteuning.
 • ScrOG (Screen of Green) - hierbij breng je een horizontaal net aan om de zijtakken te buigen en deze erdoorheen te leiden. Hierdoor gaan ze geforceerd zijwaarts groeien. Het licht dringt daarbij beter door en het zorgt voor een gelijkmatig bladerdak.
 • SOG (Sea of Green) - echt een techniek voor gevorderden. Voor de balkon- of terraskweek is het minder geschikt. Met deze techniek kweek je een grote hoeveelheid kleinere cannabisplanten dicht opeengepakt.
 • Main-lining - lijkt op ScrOG, maar dan zonder het net. Je kunt dit alleen doen als je uit zaad kweekt. Met klonen werkt het niet, omdat die asymmetrisch groeien. Knijp de bovenste dominante top om de hoofdcola in tweeën te delen. Vervolgens knijp je die twee delen af zodat er vier hoofdtoppen ontstaan. Zo ga je door tot je tevreden bent. Op die manier ontstaat een veelvoud van zijtakken die je aan de zijkant van de pot kunt vastbinden. Zo zorg je voor een gelijkmatig bladerdak.
 • Toppen - net zoiets als fimmen, maar in plaats van het dichtknijpen van de plek waar de top groeit, verwijder je deze volledig. Op die manier stimuleer je de ontwikkeling van twee nieuwe dominante cola's.
 • LST (Low Stress Training) - hierbij buig je de zijtakken behoedzaam om en bind je ze vast zodat ze zijdelings gaan groeien en er meer licht op kan vallen.

Main Lining Techniek

VEILIGHEID VOOR ALLES DEEL 2: DE CANNABISGEUR VERDOEZELEN

Iedereen weet dat je cannabis al van mijlenver kunt ruiken. Hier heb je vooral mee te maken als de planten bloeien. Op een terras of balkon kun je geen koolstoffilters en ozon generatoren inzetten om de geur te maskeren. Je kunt echter wel precies het tegenovergestelde doen. Zorg dat er heerlijke geuren uit je tuintje opstijgen.

Snap je het nog?

Gooi je hele balkon vol met kruiden, planten en bloemen die een sterke geur verspreiden. We bedoelen hier de zogenaamde "gezelschapsplanten". Gardenia's, lelies, jasmijn, kamperfoelie, fresiaatjes, rozen; er zijn opties genoeg met een opvallende geur. Zelfs tomatenplanten verspreiden sterke geurtjes. Daar kun je bovendien de vruchten van plukken als ze rijp zijn. Zo eet je als kweker ook nog eens gezond en lekker.

KIES DE JUISTE GENETICA

Onervaren kwekers hebben hier het meest aan. Er bestaan genen (sativa-dominant) die als een speer naar de hemel groeien. Andere (indica-dominant) dijen echter uit tot gedrongen, mollige struiken. En dan heb je nog alles wat daartussen zit.

Kies nooit en te nimmer voor een sativa landras. Die zijn als beginner moeilijk onder de duim te houden. Royal Moby, Mother Gorilla en andere superproductieve strains zijn te veel van het goede. Ook sommige Haze variëteiten kunnen woudreuzen worden. Bovendien duurt het veel langer voor je ze kunt oogsten.

Kies indica-dominante variëteiten, vooral als ze Kush genetica in zich hebben. Bubble Kush, Pineapple Kush, OG Kush en BubbleGum XL zijn bijvoorbeeld goed om mee te beginnen.

Cannabis In Potmaat Bij Een Balkon

KIES HET JUISTE FORMAAT POT

Er bestaat een direct verband tussen de grootte van de pot en hoe groot een plant wordt. Een handig trucje: gebruik een kleinere pot om verticale groei te ontmoedigen. Hierbij kun je gaan voor meerdere kleinere planten in plaats van een paar grote exemplaren.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat ze in sommige regio's niet kijken naar de hoeveelheid cannabis die je kweekt, maar naar het aantal planten dat je teelt. Misschien wat vreemd, maar kijk wel uit en wees op de hoogte van de plaatselijke wetten.

BESCHERM JE PLANTEN

Als er een storm nadert, pas dan op voor rukwinden en windstoten. Vooral als je op een hogere verdieping woont. Rukwinden breken met gemak de steel van je planten. Of je hele pot vliegt van het balkon af. Langdurige regenval kan daarbij de groei van een plant remmen. Dit komt doordat de aarde te nat wordt. Bovendien kan een langdurige periode met een hoge luchtvochtigheidsgraad toprot veroorzaken en je toppen verwoesten.

Hetzelfde gaat op voor de zogenaamde hondsdagen tijdens de zomer. Planten kunnen snel water opnemen en cannabis houdt wel van een flinke slok. Als je er een weekendje tussenuit gaat, geef dan eerst je wiet water. Het kan anders zomaar gebeuren dat je plant kurkdroog komt te staan. Ze kan wel tegen een stootje, maar je moet het noodlot niet tarten.

Kijk altijd uit voor ongedierte. Als je buiten kweekt, moet je de planten op gezette tijden inspecteren. Voorkomen is beter dan genezen. Bovendien zijn er heel veel inzetbare gezelschapsplanten die insecten weren. Als je die rondom je cannabisplanten plaatst, beschermen ze je kostbare planten en houden ze plagen op afstand.

 • Basilicum - verdrijft trips, kevers, bladluis en andere vliegende insecten
 • Knoflook - verdrijft ongedierte, maar is ook een krachtig schimmelbestrijdingsmiddel
 • Goudsbloemen - insecten vinden de goudsbloem smakelijker dan cannabis; plaats de bloemen dus rondom je planten om beestjes af te leiden
 • Petunia's - fantastisch tegen randwantsen, kevers en bladluis

Combinatieteelt Voor Cannabis

Gebruik nooit chemische pesticiden. Die zijn schadelijk voor het milieu, maar ook voor je gezondheid als je ze rookt. Gebruik regelmatig (om de week of elke maand) neem olie en een insecticide op basis van pyrethrum, vermengd met propolis. Dat werkt fantastisch bij het bestrijden van spintmijten, witte vliegen, bladluis en zelfs schimmels.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.