Omdat cannabis en de kweek ervan populairder is dan ooit, en het erop lijkt dat deze trend niet snel zal stoppen, zien we steeds meer mensen die hun eigen cannabis willen verbouwen. Vaak hebben beginnende kwekers geen vereiste ervaring of kennis om een volbloeiende in- of outdoorteelt op te zetten, dus kiezen ze voor een simpelere optie - een microkweek. Je neemt een paar zaden en plant ze in een kastje of in een vergelijkbare kleine ruimte, om er vervolgens de best mogelijke resultaten uit te halen - ofwel - microkweek. Het is een natuurlijke manier voor beginnende kwekers om de benodigde ervaring op te doen en om te experimenteren, zonder het risico te lopen om een grote en dure kweek te vernietigen. In dit artikel bespreken we de basisbeginselen van microkweek en de verschillen met een standaard indoorkweek, dus laten we beginnen.

DE BASISBEGINSELEN EN DE VERSCHILLEN

Microkweek is het beste te beschrijven als een proces waarbij een kleine partij cannabis in een beperkte ruimte wordt gekweekt, om de best mogelijke resultaten te krijgen. Dat gezegd hebbende, is microkweek een soort van indoorkweek, maar in verhouding kleiner. Het belangrijkste verschil tussen microkweek en een gebruikelijke indoorkweek is precies datgene, namelijk de grootte van de ruimte. Door het ruimtegebrek wijken de andere basisbeginselen van cannabisteelt - licht, water- en luchtaanvoer, ondergrond, de keuze van de soort - ietwat af van de reguliere indoorkweek. Bijna iedere ruimte die je maar kunt bedenken, kan worden gebruikt voor microkweek; van kasten tot computerkoffers. De hoofdgedachte (en uitdaging) is om de optimale condities te creëren voor je planten, zodat ze goed kunnen groeien in die specifieke kleine ruimte.

Micro-groeiende Kleine Binnenruimte Van Cannabis

HET KIEZEN VAN DE GESCHIKTE SOORT

Als het aankomt op microkweek, is het erg belangrijk om de goede soort te kiezen, door de beperkte ruimte waarin je kweekt. Een van de dingen om op te letten is de hoogte van je cannabisstam. Sativas groeien hoger en zijn slanker dan indicas, die de neiging hebben om kort en struikachtig te worden.

Bovendien worden Sativas zo'n 200-300% hoger tijdens de bloeifase, terwijl indicas slechts zo'n 50-100% groeien. Dit betekent dat indicas geschikter zijn voor microkweek.

Een andere redelijke optie zijn autobloeiende soorten. Ongeacht de condities, blijven autobloeiende stammen klein door hun genetica (veel van deze soorten zijn zelfs kleiner dan indicas). Ook zijn ze daardoor onafhankelijk van lichtregulering, wat betekent dat ze een kortere oogsttijd hebben.

BODEMHOEVEELHEID

De meeste planten bevinden zich voor de helft onder de grond en voor de helft boven de grond. De reden hiervoor is dat het wortelstelsel cruciaal is voor een plant, omdat dit deel voedingsstoffen en water opneemt. De hoeveelheid ruimte die het wortelsysteem krijgt, is van grote invloed op de grootte van de plant. Deze samenhang kan in het voordeel werken bij microkweek. De grootte van de pot die je gebruikt om je plant in te kweken, is indirect verwant aan hoe groot de plant wordt. Om je een indruk te geven:

  • Rond de 12 liter en meer: gemiddelde planthoogte
  • Rond de 5 liter: hoogte van de plant tot 60cm
  • Rond de 2-3 liter: hoogte tot 24cm
  • Rond de ½ liter: hoogte tot 13 cm

Belangrijk om op te merken is dat door de kleine hoeveelheid aarde je planten meer mest en water nodig hebben dan 'gewone' planten.

Micro-groeiende cannabis Indoor Tiny Space

VERLICHTING

Je kunt helemaal geen cannabis kweken zonder licht en je kunt geen goede kwaliteit-cannabis kweken zonder goede verlichting. Het kiezen van optimale verlichting voor je microkweek is een belangrijke beslissing en je hebt verschillende lampen waar je uit kunt kiezen - fluorescerende buizen, CFL (energiebesparende lampen), HPS, HPI, en LED-lampen. Als je verlichting uitkiest, moet je letten op het aantal watt en de hitte die het licht produceert. Wat betreft het aantal watt; een gemiddelde van 400W is nodig voor een vierkante meter.

HPS en HPI-lampen zijn favoriet onder indoorkwekers, omdat ze een hoge lichtuitstraling hebben en gemakkelijk 400W produceren. Het probleem met dit soort verlichting is echter dat de lampen overtollige warmte fabriceren, wat vooral niet zal helpen bij microkweek. Door de beperkte ruimte kunnen dingen heel heet worden, en kunnen je planten in gevaar komen en uitdrogen.

Maar vrees niet, dit is een van de redenen waarom we fluorescerende buizen en CFLs hebben. Deze lampen lijken op elkaar en hebben beide een grote lichtuitstraling. Bovendien verspillen ze weinig warmte en zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren. Je kunt je cannabisplant helpen met verschillende kleuren licht - een plant in de vegetatieve staat heeft meer blauw licht nodig, terwijl een bloeiende plant meer rood licht behoeft.

Ten slotte zijn er LED-lampen; een goede keuze voor microkweek, omdat ze een wijd lichtspectrum hebben en praktisch geen warmte afgeven. Er zit echter een behoorlijk prijskaartje aan deze lampen, waardoor ze mogelijk niet geschikt zijn als je vasthoudt aan een bepaald budget.

LUCHT- EN WATERVOORZIENING

Net als licht, kunnen je planten niet leven zonder water en lucht. Een goede en schone ventilatie en een goed watertoevoersysteem zijn een noodzaak voor iedere kweek, microteelt inbegrepen.

De beweging van lucht is noodzakelijk in een kweekruimte, omdat hiermee CO2-rijke lucht snel verdampt. Dit is een vereiste voor het fotosyntheseproces van je planten, dat ervoor zorgt dat nieuwe plantencellen gaan groeien. De verwarmde lucht, veroorzaakt door de verlichting, moet ook weggehaald worden van de kweek; anders drogen de planten uit. Doorgaans worden tafelventilatoren gebruikt bij indoorkweek, gecombineerd met ventilatiesystemen, maar dat is waarschijnlijk niet praktisch voor microkweek. Een passende oplossing is een computerventilator. Eén ventilator plaats je op een laag punt en zal werken als afzuiger; de andere zet je op een hogere positie neer en zal werken als een uitlaat. Omdat hete lucht stijgt, zal op deze manier de warme lucht vervangen worden door koelere en frissere lucht. Vergeet niet om bepaalde filters te gebruiken die de ventilatoren helpen om ongewenst ongedierte en ongewenste geuren te bestrijden.

Het geven van water aan je microkweek wordt na een tijdje lastig, als de planten struikachtiger worden en in de breedte toenemen. Daarom zul je een klein watersysteem nodig hebben, of de kweek van de zijkant vrij moeten maken om de planten vanaf de bodem water te kunnen geven. Vergeet niet dat planten in microkweek meer water nodig hebben dan planten in reguliere teelt, omdat ze minder ruimte hebben voor hun wortels.

Micro-groeiende Cannabis Met Groeitechnieken

GROEITECHNIEKEN

Zoals eerder vermeld, is de hoeveelheid ruimte het belangrijkste verschil tussen microkweek en een reguliere indoorkweek. Ruimtegebrek leidt meestal tot kleinere en meer struikachtige planten, zoals benoemd bij het kiezen van de juiste soort. Er zijn andere manieren om de groei van een plant te beïnvloeden, zoals met verschillende groeitechnieken: topping, extreem bijsnijden, screen of green (ScrOG) en anti-stress training (LST).

Topping is het proces van het afsnijden van de top van de plant, wat de plant stimuleert om nieuwe takken te laten groeien. Op deze manier groeit de plant in de breedte en niet in de hoogte, en krijgt hij een struikachtige vorm met meer knoppen. Het extreem bijsnijden van de plant (of HST - hoge stress training) betekent daarentegen dat je de steel breekt van de hoofdtak. Deze techniek moet voorzichtig gebeuren. Je moet de steel op zo'n manier breken, dat de plant denkt dat de steel voorgoed weg is, zodat er zijtakken beginnen te groeien. Je moet de steel echter niet helemaal breken, zodat de hoofdtak kan herstellen en tot minder grote hoogte groeit.

Bij de ScrOG-techniek plaats je gaas tussen de bodem en de lichtbron. Als de takken door het gaas groeien, bind je ze eraan vast. Zo worden de takken geforceerd om horizontaal te groeien, zoals de naam van de techniek al zegt. Met ScrOG kun je de hoogte van de plant zelf bepalen, en alle toppen krijgen dezelfde hoeveelheid licht. LST is een enigszins vergelijkbare techniek, waarbij je de hogere plantentakken vastmaakt aan de bodem. Hierdoor wordt de plant geforceerd om zijtakken en dubbele knoppen te laten groeien, met als eindresultaat een hoger rendement in een kleinere ruimte; perfect voor microkweek.

Beginnende kwekers moeten weten dat microkweek geen waardige vervanger is van echte binnen- of buitenteelt. Microkweek is echter perfect als startpunt, om die groene duim te ontwikkelen en om te leren welke dingen belangrijk zijn voor een goede cannabiskweek. Voel je vrij om te oefenen met nieuwe soorten, technieken en instrumenten, zolang je je planten met zorg behandelt. Het hele proces van het laten bloeien van een plant is een beloning op zich, niet te vergeten de oogst die eruit voortkomt. Dus waar wacht je nog op?

SCROG

XX 

1. ROYAL DWARF

Royal Dwarf is een krachtige, kleine cannabisplant die je makkelijk op een hoogte van 40cm houdt als je haar traint, zoals hierboven beschreven. De voornaamste beweegreden voor het veredelen van dit plantje: haar onopvallende postuur. Kwekers zijn in staat zorgeloos thuis een paar plantjes te kweken zonder op te vallen. De planten zijn makkelijk in omgebouwde keukenkastjes, kasten, dozen en computertorens te kweken. In deze mini-milieus komen led-lampen goed van pas, omdat die niet veel warmte genereren. Royal Dwarf is niets meer of minder dan de autoflowering versie van de legendarische Skunk. In feite is ze dus een Skunkvariëteit die gekruist is met een ruderalis. Haar subtiele sativa-high komt voort uit een THC-gehalte van 13%. Ze is derhalve een prettig overdagrokertje, waarbij je geconcentreerd en productief blijft. Haar toppen zijn klein, maar compact en smaken naar zoete citroenen.

Royal Dwarf is al na 8-9 weken na het kiemen van de zaden te oogsten. Binnenplanten leveren opbrengsten tot 200g/m² op en worden niet hoger dan 70cm. Buitenplanten in een perkje of een guerrillakweek produceren 30-80g/plant en bereiken 50-90cm.

Royal Dwarf

Royal Dwarf

Royal Dwarf Royal Queen Seeds

Genetic background Skunk x Ruderalis
Yield indoor 150 - 200 g/m2
Height indoor 40 - 70 cm
Flowering time 6 - 7 weeks
THC strength THC: 13% (aprox.) / CBD: Low
Blend 60% Sativa, 10% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 30 - 80 g/per plant (dried)
Height outdoor 50 - 90 cm
Harvest time 8- 9 weeks after germination
Effect Physically stoned
 

Buy Royal Dwarf

 

2. EASY BUD

Je hoeft geen Engels gestudeerd te hebben om te begrijpen waarom deze strain haar naam heeft gekregen. Easy Bud is voor beginners een goede instapvariëteit. Ook is ze geschikt voor kwekers die zo onopvallend mogelijk te werk willen gaan. Waar je haar ook kweekt, ze valt niet op, omdat ze maar 50cm hoog wordt. Daarmee is ze geschikt voor lage zolderruimtes, lege keukenkastjes of verborgen plekjes in de tuin. Easy Bud is indica-dominant en genereert bijzonder subtiele, zweverige effecten die gebruikers doen ontspannen en naar eten doen verlangen. En dankzij een THC-gehalte van 12% is ze alleen nog maar meer een uitgelezen strain voor beginners. Haar toppen zitten daarbij barstensvol citrus- en kruidensmaken. Prima dus voor minder opdringerige edibles.

Easy Bud is veredeld uit White Indica en een ruderalis en produceert opbrengsten die bij haar kleine gestalte passen. Binnenplanten genereren oogsten tot 325g/m² en worden niet hoger dan 50-60cm. Buitenplanten leveren 30-80g/plant op en bereiken 60-110cm. Easy Bud is al 8-9 weken na het kiemen te proberen.

Easy Bud

Easy Bud

Easy Bud Royal Queen Seeds

Genetic background White Indica x Ruderalis
Yield indoor 275 - 325 g/m2
Height indoor 50 - 60 cm
Flowering time 5 - 7 weeks
THC strength THC: 12% (aprox.) / CBD: Low
Blend 15% Sativa, 55% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 30 - 80 g/per plant (dried)
Height outdoor 60 - 110 cm
Harvest time 8- 9 weeks after germination
Effect Physical
 

Buy Easy Bud

 

3. QUICK ONE

Quick One behoort ook tot de compacte cannabisvariëteiten die zich goed laten verbergen. De meeste autoflowers zijn gezegend met een korte bloeiperiode, maar Quick One is werkelijk de Max Verstappen onder deze variëteiten. Dit liefdeskind van Lowryder 1 en Old School Indica doet er van zaailing tot oogstrijp exemplaar slechts 8 weken over. Als je snel wilt finishen met indica-dominante toppen, ga dan voor deze strain. Haar THC-gehalte van 13% veroorzaakt een ontspannende, fysieke high; fantastisch voor een avondje relaxen zonder knetterhigh te worden. Deze aangename effecten gaan vergezeld van de smaken zoetheid en citrus.

Quick One mag dan een klein opdondertje zijn, maar ze levert een aardig persoonlijk voorraadje op. Binnenplanten voorzien je van 275–325g/m² en worden zo'n 50-60cm hoog. Buitenplanten, die je beschut door ander groen in je tuintje kweekt, leveren 100-150g/plant aan overheerlijke toppen op.

 

Quick One

Quick One

Quick One Royal Queen Seeds

Genetic background Strong Indica x Ruderalis
Yield indoor 275 - 325 g/m2
Height indoor 50 - 60 cm
Flowering time 5 - 6 weeks
THC strength THC: 13% (aprox.) / CBD: Low
Blend 10% Sativa, 60% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 100 - 150 g/per plant (dried)
Height outdoor 60 - 100 cm
Harvest time 8 - 9 weeks after germination
Effect Physical
 

Buy Quick One

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.