By RQS Editorial Team

Waar sommige wietkwekers buiten of in een speciale kweektent enorme planten kunnen kweken, hebben anderen minder geluk. Of je nu met ruimtegebrek kampt of je liefde voor wiet wilt verbergen, soms moet je gewoon creatief zijn en 'out of the box' denken. Zo is het ook mogelijk om een computerkast om te bouwen tot kweekruimte; een prima manier om je kweek verborgen en klein te houden.

Dit type 'microkweek' is absoluut niets nieuws; clandestiene wietkwekers telen van oudsher al in keukenkastjes, kledingkasten, emmers, etc. Computerkasten bieden echter unieke voordelen waarmee ze extra aantrekkelijk zijn voor hobbykwekers. Zonder verder oponthoud gaan we snel kijken waarom en hoe je een pc-behuizing kunt gebruiken om wiet te kweken!


Wat is microkweken?

Natuurlijk is het leuk om te dromen over hectares land vol wietplanten, of een complex hydrosysteem met tientallen strains. De realiteit is echter dat velen zich moeten beperken tot een microkweek. Zoals de naam al suggereert, is dit een manier van telen waarbij je in een kleine ruimte één of twee wietplanten kweekt.

Microkweken geeft je maximale controle over je planten, terwijl ze meestal maar weinig verzorging nodig hebben, aangezien de kweek zo compact is. Voor deze vorm van kweken heb je daarbij maar weinig materiaal nodig, en zoals gezegd, is het discreet en maak je optimaal gebruik van de ruimte. Je kunt op verschillende plekken in huis microkweken, zelfs in ruimtes die in eerste instantie niet in je op zouden komen. Denk bijvoorbeeld aan een minikoelkast, keukenkastje of een computerkast (wat in dit artikel centraal staat).

Je kunt online ook microteelttenten vinden waarin je je planten kunt onderbrengen, maar waarom zou je niet iets wat je al hebt benutten? Hoe dan ook, de keus is natuurlijk aan jou.

Micro-Growing

Daarnaast zijn bepaalde strains geschikter om in de beperkte ruimte van een computerkast of een andere microkweekruimte te kweken dan andere. Over het algemeen zijn autoflowers een goede keuze, omdat deze compact blijven en geen speciale eisen qua verlichting hebben, terwijl ze voor hun afmetingen toch fatsoenlijke oogsten opleveren. Later gaan we wat dieper in op soorten die perfect zijn om te telen in je pc-behuizing, en enkele geschikte trainingstechnieken.

Microkweken om je thuiskweek verborgen te houden

Waarschijnlijk de belangrijkste reden dat mensen microkweken, is om te zorgen dat hun wiet niet opgemerkt wordt. Hoewel het in sommige landen niet nodig is om wietplanten te verstoppen, kun je in andere ernstig in de problemen komen als je kweek ontdekt wordt. Of je je wiet nu wilt verbergen voor de politie of je schoonfamilie; met een microkweek ben je verzekerd van optimale discretie.

Microkweken: de oplossing voor ruimtegebrek

Sommige microkwekers maken zich niet zo druk over het ontdekken van hun planten, maar hebben gewoon niet de ruimte voor een standaard wietkweek. Ook in dat geval kan een computerkast een uitstekende uitkomst bieden. En ook al zijn computerkasten vaak tamelijk klein, toch kunnen ze in de juiste omstandigheden zeer goede resultaten opleveren!

Microkweken in een computerkast voor ultieme discretie

Zonder je nog langer in spanning te houden, is het nu tijd om uit te leggen waarom en hoe je wiet kunt microkweken in een pc-behuizing.

Waarom zou je nu een computerkast kiezen?

Een computerkast is helemaal niet opvallend. In de meeste huishoudens is een computer aanwezig en dat maakt het een van de meest discrete oplossingen voor een microkweek. Waar de kans nog aanwezig is dat bezoekers een 'geheim' kastje in je keuken openen, ligt het niet voor de hand dat iemand zomaar je pc openmaakt. En als je het goed aanpakt, kan een computerbehuizing de ideale omgeving voor één of twee plantjes zijn!

Waar vind je een geschikte computerkast voor je microkweek?

Je hebt een aantal opties als je een computerkast zoekt om wiet in te kweken. Ten eerste kun je een bestaande (oude) computerkast aanpassen. Daarnaast kun je online op zoek gaan naar een goedkope pc-kast, of, als je wilt, een speciaal tot kweekkast omgebouwde computerbehuizing. Vernuftige mensen in de cannabisbranche hebben inderdaad speciale computerkasten voor het kweken van wiet gemaakt. Vaak zijn deze kweekkasten meteen klaar voor gebruik. Zo bespaar je jezelf het werk van het ombouwen!

Hoe bouw je je eigen computerkast om tot microkweekruimte?

Om je eigen kweekkast te maken, zijn er enkele dingen die je moet weten. In de eerste plaats moet je, zoals je je wel kunt voorstellen, de pc-kast leegmaken. Dit betekent dat je de kast daarna niet meer kunt gebruiken als behuizing voor je computer. Wil je dit liever niet? Dan kun je ook tweedehands computerkasten vinden waar de binnenkant al uit verwijderd is.

Maak je microteeltkast zo onopvallend mogelijk

Hoewel je je computerkast niet langer voor computergerelateerde zaken zult gebruiken, doe je er verstandig aan de kast zoveel mogelijk in de omgeving te laten opgaan, zodat je teelt niet zomaar ontdekt wordt. Wek bijvoorbeeld de indruk dat de computerkast is aangesloten op een beeldscherm. En zet er bijvoorbeeld boeken of planten bovenop om het idee te geven dat het apparaat gewoon bij je interieur hoort.

Hoe bouw je een microteeltcomputerkast?

Een microkweek is relatief simpel ten opzichte van een grotere teelt. Toch zijn er enkele dingen waar je voor moet zorgen om het tot een succes te maken. Denk vooral aan goede verlichting, ventilatie en geurbestrijding.

How to set up a cannabis micro grow Computer tower

Verlichting

Hoe klein je kweek ook is, je planten hebben licht nodig! Het is echter belangrijk om ook weer niet te overdrijven.

Voor een kweek in een computerkast raden we meestal LED kweeklampen aan. Deze hebben namelijk het juiste lichtspectrum voor wiet, maar worden niet zo warm als bijvoorbeeld HID lampen, die zeker in kleine ruimtes een hoger risico op brand met zich meebrengen. Gelukkig zijn hoogwaardige leds ook lang niet meer zo duur als ze ooit waren; je kunt al voor een acceptabele prijs een geschikte lamp vinden.

Om de lichtblootstelling te optimaliseren, moet je de kast ook bekleden met reflecterend materiaal, bijvoorbeeld Mylar, zwart-wit folie of, als je krap bij kas zit, aluminiumfolie.

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de PPFD-waarde van de kweekruimte. Dit geeft je een idee van hoeveel licht er aan je plant wordt geleverd en door de plant wordt opgenomen. Met een spectroradiometer kun je precies bepalen of je planten krijgen wat ze nodig hebben. Wietplanten vereisen in verschillende stadia van hun levenscyclus weer een andere PPFD-waarde, dus wees hiervan op de hoogte.

Ventilatie

Net als verlichting is ventilatie zeer belangrijk voor wietplanten, ongeacht de grootte van je thuiskweek. In een ideale wereld is een kweekruimte uitgerust met een uitlaatventilator om te zorgen voor een constante luchtstroom. Dit kan je microkweek echter makkelijk verraden. Een simpele computerventilator kan echter ook al genoeg zijn om te voorkomen dat er stilstaande lucht ontstaat en er ongedierte en andere ziekteverwekkers voet aan de grond krijgen. Je kunt er tevens voor kiezen de kast te openen voor de nodige luchtverversing.

Geurbestrijding

Wat is er nu lekkerder dan het heerlijke aroma van wietplanten die in bloei staan? Hoewel wietgebruikers dol zijn op die typische wietlucht, is dit niet zo handig als je je teelt verborgen wilt houden. Zorg er dus voor dat zo min mogelijk van het aroma uit je kweekkast ontsnapt.

Een speciaal koolstoffilter is waarschijnlijk de effectiefste manier om dit te doen, maar ziet er ook verdacht uit en is meestal wat te veel van het goede. In plaats daarvan kun je overwegen om een luchtfilter te plaatsen in de kamer waar je microkweek staat. Dit in combinatie met een geurneutralisator is een goede manier om de geur onder controle te houden.

Het microkweken van wiet: hoe houd je je planten beheersbaar?

Hoewel het kiezen van de juiste strain in dit opzicht cruciaal is, heb je ook andere opties om je planten beheersbaar te houden.

Training

Het trainen van je planten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Vaak is het al genoeg om scheuten naar beneden te buigen en vast te binden, zoals bij de traditionele technieken LST en ScrOG. In het laatste geval creëer je een uniform 'tapijt' van toppen. Beide methodes helpen de hoogte van de plant te beperken en zorgen dat er meer licht bij de toppen komt, waar deze op hun beurt weer van profiteren.

Potmaat

Ook de potmaat is een makkelijke manier om de afmetingen van je plant te beperken. Je kunt het beste voor kleine potten gaan; 5l of minder, afhankelijk van hoe groot je pc-behuizing en je lamp is. Houd er rekening mee dat je plant dagelijks water behoeft, maar pas op dat je niet te veel geeft!

Low Stress Training - LST
Low Stress Training - LST

Microkweken: kies de juiste strain

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de juiste strain te kiezen. Het is gewoon niet logisch om bijvoorbeeld een sativa te selecteren die de neiging heeft om in grootte te verdubbelen. In plaats daarvan kun je jezelf beter beperken tot autoflowering hybrides. Hoewel het technisch gezien wel mogelijk is om fotoperiode strains in een computerkast te telen, blijven autoflowers meestal kleiner. Bovendien hebben laatstgenoemde geen verandering in de lichtcyclus nodig en zijn ze niet gevoelig voor lichtlekken. Dat laatste is essentieel, omdat de kans hierop groot is bij teelt in een computerkast. Als je fotoperiode planten kweekt, is dit meestal genoeg om de wietkweek te verpesten!

En als je echt waar voor je geld wilt, kun je het beste voor F1-hybrides gaan. Deze baanbrekende planten zijn bijzonder uniform, betrouwbaar, robuust en productief. En dat terwijl ze een bescheiden grootte hebben.

Hieronder bespreken we vijf strains die perfect zijn voor een wietkweek in een computerkast.

Titan F1

Ondanks een maximale hoogte van maar 55–75cm (of zelfs minder als je training toepast), kan Titan F1 een ongelooflijke hoeveelheid wiet produceren. Deze zoete en hartige wietsoort komt voort uit IBL's van Blue Dream, Sugar Magnolia en Amnesia. Van kieming tot oogst duurt het maar 70–75 dagen!

Titan F1

Titan F1
23_genetic background_1 Blue Dream x Sugar Magnolia x Amnesia
25_flowering time_1 40 - 45 dagen
29_THC_1 THC: Ultra veel
22_Effect_1 Focus, Fysiek Ontspannend, Rustgevend, Stimulerend
110_harvest 70 - 75 dagen na ontkieming

Koop Titan F1

Apollo F1

Apollo F1 is een andere F1-superster en heeft maar tachtig dagen nodig om van een zaailing uit te groeien tot een rijpe, toppenrijke plant van ongeveer 65cm hoog. Deze hybride is ontstaan uit IBL's van Lemon, Black Domina en Sugar Magnolia en heeft een bloemig aroma en rustgevend effect.

Apollo F1

Apollo F1
23_genetic background_1 Lemon x Black Domina x Sugar Mangolia
25_flowering time_1 45 - 50 dagen
29_THC_1 THC: Zeer veel
22_Effect_1 Creatief, Fysiek Ontspannend, Motiverend, Rustgevend
110_harvest 75 - 80 dagen na ontkieming

Koop Apollo F1

Epsilon F1

Epsilon F1 is de droom van elke microteler. Vanaf het kiemen duurt het maar zestig dagen voordat je ongelooflijke oogsten kunt binnenhalen. Bovendien behoudt ze een compact formaat. Met genen van Blue Dream, Blueberry, Amnesia Lemon Haze en Black Domina is Epsilon F1 in alle opzichten voortreffelijk. Nadat je de wiet hebt geoogst en gecured, mag je van een sterke, langdurige high gaan genieten!

Epsilon F1

Epsilon F1
23_genetic background_1 Blue Dream x Blueberry x Amnesia Lemon Haze x Black Domina
25_flowering time_1 30 - 40 dagen
29_THC_1 THC: Zeer veel
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Langdurig, Rustgevend
110_harvest 60 dagen na ontkieming

Koop Epsilon F1

Royal Dwarf

Royal Dwarf heeft haar koninklijke titel niet voor niets gekregen, want ondanks een bescheiden hoogte van 40cm produceert ze tot wel 200g/m² aan wiet. Als kers op de taart duurt het vanaf de kieming maar 9–10 weken voor deze strain geoogst kan worden. Deze kleine nakomeling van Skunk bevat een ingetogen 13% THC; goed voor een ontspannende, creativiteitsbevorderende stone.

Royal Dwarf

Royal Dwarf
23_genetic background_1 Skunk x Ruderalis
33_Yield indoors_1 150 - 200 gr/m2
31_plant height outdoor_1 40 - 70 cm
25_flowering time_1 6 - 7 Weken
29_THC_1 THC: 13%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
32_plant height outdoors_1 50 - 90 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Creatief, Motiverend

Koop Royal Dwarf

Quick One

Ook deze strain heeft een toepasselijke naam, want Quick is ze zeker! Deze strain is snel rijp, maar zonder in te boeten aan kwaliteit. In optimale omstandigheden haal je wel 325g/m² van planten die maximaal 50cm worden. Kun je een betere keuze voor een microkweek bedenken? Het milde THC percentage maakt Quick One ideaal voor overdag en sociale gelegenheden. Geniet daarbij van een aardse, citrusachtige smaak.

Quick One

Quick One
23_genetic background_1 Lowryder 1 x Old School Indica
33_Yield indoors_1 275 - 325 gr/m2
31_plant height outdoor_1 50 - 60 cm
25_flowering time_1 5-6 Weken
29_THC_1 THC: 13%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 100-150 gr/plant
32_plant height outdoors_1 60 - 100 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend

Koop Quick One

Beheers de kunst van het microkweken in een computerkast

Met dit artikel over het kweken van wiet in een computerkast hebben we je hopelijk goed geïnformeerd over de voordelen ervan, en je enkele belangrijke tips meegegeven. Zorg boven alles voor een geschikte strain, de juiste verlichting en ventilatie, en kies een potmaat die goed past bij de beperkte ruimte van de computerbehuizing.

Laat je hoe dan ook niet ontmoedigen wanneer je nauwelijks ruimte hebt om wiet te kweken of als je je planten moet verbergen. Kweek in dat geval gewoon in een computerkast! Wie weet wordt het wel je favoriete manier om wiet te telen. Gewapend met bovenstaande kennis, ben je helemaal klaar om compacte wietplanten te kweken en zo je eigen wietvoorraad aan te leggen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.