By RQS Editorial Team

Het is niet per se moeilijk om succesvol wiet te kweken. Toch is het een leerproces waarbij fouten gemaakt kunnen en zullen worden. Wij helpen je graag vanaf het begin van je kweek, zodat je kunt uitkijken naar een ongelooflijke oogst. Daarom zijn hier de antwoorden op 10 veelgestelde vragen over het kweken van wiet.

HOE BELANGRIJK ZIJN GENEN VOOR HET KWEKEN VAN WIET?

Genen spelen een grote rol bij de opbrengst, smaak, geur en algehele groeikenmerken van een plant. Zaadselectie is daarom zeer belangrijk bij het kweken en van grote invloed op het uiteindelijke resultaat.

Elke kweker heeft zijn eigen voorkeuren met betrekking tot soorten. Sommigen hebben bijvoorbeeld het liefst een sterke, cerebrale sativa die een energiek en gemotiveerd gevoel geeft. Anderen geven de voorkeur aan een rustgevende indica of een soort met veel CBD.

Ook waar je kweekt, is belangrijk bij het kiezen van cannabisgenetica. Als je in een kleine binnenruimte teelt, is wellicht een autoflower optimaal. Of misschien overweeg je wel een buitenkweek en wil je een gigantische wietboom kweken. Andere factoren, zoals het klimaat, spelen ook een rol bij de keuze.

WAT IS HET BESTE GROEIMEDIUM VOOR CANNABIS?

Wiet kweken kan op talloze manieren. Dit loopt uiteen van zaden zaaien in een pot met aarde tot een geavanceerde hydrocultuur. Er bestaan daarbij verschillende substraten (teeltmedia). Denk bijvoorbeeld aan aarde, kokosvezel en hydrokorrels. Voor sommige technieken, zoals hydrocultuur, is helemaal geen substraat nodig. Voor nu houden we het even bij kweken in aarde. Dat is namelijk wat de meeste telers gebruiken.

Wat voor aarde is geschikt voor wiet?

Lichte textuur: De aarde moet een lichte en luchtige textuur hebben. Zo kunnen de wortels moeiteloos groeien. Ook hebben ze zo goede toegang tot zuurstof.

Afwateren: Water moet goed weg kunnen lopen, aangezien wiet niet graag lang “natte voeten” heeft.

Water behouden: Water dat te snel uit de pot wegloopt, is ook niet optimaal. De aarde moet in staat zijn om vocht (en voedingsstoffen) een redelijke tijd vast te houden.

Optimale pH: De pH-waarde van de aarde moet rond de 6 liggen. Iets erboven of eronder (5,8–6,3) is ook prima. Wanneer de pH echter te veel afwijkt, gaat dat ten koste van de oogst.

Voedingsstoffen: Aarde die speciaal ontwikkeld is voor het kweken van wiet bevat vaak al nutriënten. De meeste potgrond uit de winkel behelst genoeg voeding voor 3-4 weken groei.

Ben je een beginnende kweker? In dat geval kun je het beste een kant-en-klaar substraat voor wiet van een gerenommeerd merk aanschaffen. Deze substraten hebben al de juiste structuur en bevatten voldoende voedingsstoffen voor het begin van de kweek.

Professionele tip: Indien je biologisch wilt kweken, kun je je eigen ”super soil” maken. Organisch materiaal, zoals compost of vleermuizenpoep, kan de groei van gunstige bodemmicroben ondersteunen. Deze produceren vervolgens voedingsstoffen voor de planten. Zo hoef je geen extra voeding, maar alleen water te geven. Moeder Natuur neemt de rest voor haar rekening en beloont je met heerlijke toppen met een natuurlijke smaak.

Soil

HEB IK VOEDING NODIG OM WIET TE KWEKEN?

Tenzij je een ervaren kweker bent die volledig biologische kweekt (zie het vorige punt), luidt het antwoord: Ja, je hebt (waarschijnlijk) cannabisvoeding nodig. Maak het echter niet te bont. Als je niet voorzichtig bent, kun je namelijk talloze fatale fouten maken.

Meer voeding betekent niet meer toppen. Je kunt makkelijk overvoeden. Dit is ook een van de meest gemaakte fouten. Zaailingen en zeer jonge planten hebben nog helemaal geen voedingsstoffen nodig. Kweek je autoflowers? Deze hebben ook minder voedingsstoffen nodig dan fotoperiodieke planten.

Aarde die je bij de winkel haalt, is vaak al voorbemest. Deze voedingsstoffen zijn meestal goed voor 3-4 weken. Dit is ook hoelang de vegetatieve fase gemiddeld duurt. Oftewel, met goede aarde hoef je waarschijnlijk geen voeding te geven tot de bloei begint.

Wietplanten vereisen diverse concentraties voedingsstoffen in elk stadium van de groei. Dit zijn de aanbevolen NPK-verhoudingen (stikstof, fosfor, kalium) voor de groei en bloei:

NPK groei: Tijdens de vegetatieve groei vereist wiet een NPK-verhouding van hoog:laag:medium (bijvoorbeeld 3:1:2); veel stikstof dus.

NPK bloei: Omdat de planten gestopt zijn met groeien en hun energie nu richten op de toppen, vereisen ze een NPK-verhouding van laag:hoog:medium (bijvoorbeeld 1:3:2); dus weinig stikstof, maar genoeg fosfor en kalium. Om in de laatste weken van de bloeifase de top-ontwikkeling te bevorderen, adviseren we de verhouding NPK vervolgens bij te stellen naar 0:3:3.

Naast deze fundamentele macronutriënten heeft wiet ook micronutriënten nodig, zoals calcium, ijzer en zink. Voeding voor cannabis bevat gewoonlijk zowel macro- als microvoedingsstoffen.

Professionele tip: Voeding aan je planten geven is slechts één kant van het verhaal. Even belangrijk is dat je water/voedingsoplossing de juiste pH heeft. Met een verkeerde pH-waarde kunnen de planten voedingsstoffen niet opnemen, ook als deze wel aanwezig zijn. De optimale pH voor wiet in aarde is 6-7. Je kunt de zuurtegraad van het water bijstellen met “pH down”- of “pH up”-producten.

Ben je een ervaren tuinder? Dan kun je het jezelf makkelijker maken met biologische teelt. Met biologische meststoffen voeden micro-organismen de planten voor jou. Schommelingen in de pH zijn hier ook minder snel een probleem.

NPK

WAT ZIJN DE BESTE KWEEKLAMPEN VOOR BINNEN?

Licht is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de kweek. En hoe meer, hoe beter! Om te zorgen voor de “beste” verlichting, moet je een goede balans vinden tussen de kosten en opbrengsten. Daarbij moet je het juiste type lamp kiezen uit de vele beschikbare opties.

CFL’s: Compacte fluorescentielampen passen in normale fittingen en zijn bijna overal verkrijgbaar. Deze lampen met lage intensiteit worden uitsluitend gebruikt voor zaailingen en de groeifase. Ze verbruiken daarbij maar weinig elektriciteit.

CFL

HID-lampen: De twee voornaamste typen HID-verlichting (hogedrukontlading) zijn MH (metal halide) en HPS (hogedruk natrium). MH-lampen kun je gebruiken voor de vegetatieve fase en HPS-lampen voor de bloei. Ze zijn betaalbaar, maar verbruiken veel elektriciteit en produceren veel warmte.

HID

Leds: Moderne leds zijn een sterke concurrent van HID-lampen. Daarbij zijn de prijzen ervan aanzienlijk gedaald sinds ze op de markt verschenen. Het grootste voordeel van leds is dat ze minder energie verbruiken dan HID. De initiële kosten voor hoogwaardige led-kweeklampen kunnen echter wel hoger liggen.

LED

Begin je net met kweken? Kijk dan eens naar “full spectrum” led-verlichting van een gerenommeerde producent. Full-spectrum betekent dat deze lampen geschikt zijn voor de groei en bloei. Beknibbel niet op de verlichting. Het loont hier juist om wat meer uit te geven.

Professionele tip: Sommige kweeklampen stralen ook UVB-licht uit. Dit verhoogt, naar verluidt, de trichoomproductie, zodat je krachtigere toppen krijgt.

Professionele tip: Laat de planten niet verbranden! Voorkom lichtverbranding (verbleekte en verschrompelde bladeren) en hang de lampen op een geschikte afstand. Informeer bij de fabrikant wat dit moet zijn. Houd er rekening mee dat vooral zaailingen en jonge planten gevoelig zijn voor lichtstress!

HEB IK EEN VENTILATOR NODIG VOOR MIJN KWEEKTENT?

Een simpele ventilator in de kweektent die een constante luchtstroom rond je planten blaast, biedt een hoop voordelen:

• Voorkomt schimmelvorming door stilstaande, vochtige lucht
• Een zacht briesje zorgt voor stevigere stelen
• Kan plagen, zoals mijten en rouwvliegjes, voorkomen
• Voorkomt toprot

Maak het echter niet te bont. Positioneer de ventilator zo, dat deze zorgt voor een kalme bries, zonder dat de planten overmatige stress ervaren of beschadigd raken. Een ronddraaiende ventilator werkt het beste.

HOE CREËER IK HET PERFECTE KLIMAAT VOOR HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Twee variabelen zijn van belang wanneer je het perfecte klimaat wilt creëren voor binnenteelt: temperatuur en luchtvochtigheid. Beide factoren moeten optimaal zijn voor een gezonde groei. De ideale waarden voor elk hangen echter af van het groeistadium van je planten:

RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEIDT. LAMPEN AANT. LAMPEN UIT
ZAAILINGEN 65–70% 20–25°C 4–5°C lager
VEGETATIEVE PERIODE 40–70% 22–28°C 4–5°C lager
BLOEI 40–50% (Schimmel te voorkomen!!) 20–26°C 5–8°C lager
LATE BLOEI 30–40% 18–24°C 5–10°C lager

HOE VAAK MOET IK MIJN WIETPLANTEN WATER GEVEN?

Foute bewatering (te veel of te weinig water geven) is zonder twijfel de meest gemaakte fout bij het kweken van wiet. Overbewatering leidt tot allerlei problemen, van schimmels en zwammen tot wortelrot en voedingsblokkades. Te weinig water geven droogt een plant echter uit en belemmert een gezonde groei. Toch is dit minder gevaarlijk dan overbewatering.

Hoe je correct water geeft? Bewater niet te vaak, zodat de aarde tussentijds kan opdrogen. Test dit door een vinger in de grond te steken. Indien de bovenste 3-4cm droog aanvoelt, kun je water geven.

Te weinig water geven vormt een minder groot probleem. Gaat een plant tijdelijk hangen vanwege de dorst? Dan herstelt ze gewoonlijk binnen enkele uren weer nadat je water hebt gegeven.

Professionele tip: Een goede manier om te testen of het tijd is om water te geven, is door het gewicht van de pot in droge en doordrenkte toestand te vergelijken. Bepaal of je planten weer vocht nodig hebben door simpelweg de kweekpot op te tillen.

HELPT HET TRAINEN VAN MIJN PLANTEN OM VETTERE TOPPEN TE KRIJGEN?

Trainingstechnieken voor planten, zoals snoeien, toppen en LST (Low Stress Training), zijn zeker gunstig. Bij binnenteelt kun je met deze technieken de ruimte optimaal benutten (bijvoorbeeld door meer planten per vierkante meter te kweken) voor grotere oogsten. Training betekent ook dat meer licht de plekken met toppen kan bereiken. Hierdoor zou je meer en vettere toppen moeten krijgen.

Buiten is het bijvoorbeeld mogelijk LST toe te passen. Hierbij buig je de takken van de plant voorzichtig naar beneden en bind je ze vast. Op die manier groeien ze horizontaler. Zo kun je je kweek discreter houden.

Professionele tip: Ondersteun de planten met draad en stokken om ze te helpen het gewicht van de zware toppen te dragen. Deze materialen komen ook van pas bij LST.

WAT IS DE BESTE TIJD OM WIETTOPPEN TE OOGSTEN?

Oogsten moet op het juiste moment gebeuren. Allereerst niet te vroeg, want je wilt dat je toppen het optimale formaat en de optimale kracht en smaak krijgen. Te laat is echter ook niet goed, omdat de kracht op een gegeven moment weer afneemt.

Je weet dat de oogst nadert wanneer de meeste bladeren geel zijn geworden en de stampers (haarachtige groei op de toppen) van wit in dieporanje of bruin zijn veranderd.

Professionele tip: Enkel naar je planten kijken is geen nauwkeurige methode om de oogsttijd te bepalen. Het is betrouwbaarder om de trichomen te inspecteren. Dit zijn minuscule paddenstoelvormige uitsteeksels op de toppen. De trichomen veranderen van kleur, waaraan je kunt zien of de toppen klaar zijn. Gebruik een loep en bekijk ze nauwkeurig:

Heldere trichomen:De oogst laat nog enkele weken op zich wachten.

TRICHOMES


Melkachtig witte trichomen:Richting de maximale THC-productie, nog 1-2 weken tot de oogst.

TRICHOMES


Een aantal amberkleurige/bruine trichomen, de rest is nog wit:De perfecte tijd om te oogsten!

TRICHOMES

Veel telers oogsten zodra een klein deel (10-20%) van de trichomen amberkleurig is. Op dat punt is een deel van de THC in de toppen al aan het afbreken. Dit levert een rustgevendere high op dan wanneer alle trichomen nog wit zijn. Dat zorgt namelijk voor een bedwelmender, psychoactief effect.

IS DROGEN EN UITHARDEN BELANGRIJK BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Jazeker, dit is zeer belangrijk. Door de toppen te drogen en uit te harden, krijgen ze de kans om hun aroma en kracht volledig te ontwikkelen. Volgens sommige mensen zijn de weken na de oogst net zo belangrijk als de kweek zelf.

Het drogen van de toppen: Na het oogsten en knippen hang je de toppen in een donkere ruimte. Hierbij moet sprake zijn van een goede luchtcirculatie en een relatieve luchtvochtigheid van 45-55%. Voor de beste resultaten moeten de toppen LANGZAAM drogen. Dit duurt 7-12 dagen. Sommige telers knippen echter na het drogen. Weliswaar verlengt dat de droogtijd, maar het kan mogelijk wel een betere smaak opleveren.

Wil je testen of je toppen droog zijn? Pak dan een klein takje en probeer het te buigen. Indien het breekt, zijn de toppen droog en kun je verder met het curingproces. Buigt het nog? Dan moeten ze nog even drogen.

Het uitharden van de toppen: Zodra de toppen gedroogd zijn, doe je ze in weckpotten of jampotten met een deksel. Vul de potten voor ongeveer ¾, zodat er wat ruimte overblijft voor lucht. Zet ze vervolgens op een droge, donkere plek, zoals in een kastje.

Controleer de toppen dagelijks terwijl ze uitharden. Open de potten elke dag en laat de wiet 30 minuten “ademen”. Hierdoor kan overtollig vocht ontsnappen en komt er frisse lucht bij. Schud alles even goed door, zodat alle toppen kunnen ademen. Dit proces kan 4-8 weken of zelfs meer in beslag nemen. Kun je echt niet wachten? Dan kun je na twee weken wat toppen testen. Voor de beste resultaten moet je echter toch wat langer geduld hebben.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.