DE 3 MEEST VOORKOMENDE TYPEN MODERNE KWEEKLAMPEN

Hedendaagse binnenteelt van cannabis bevat gewoonlijk minstens een van de volgende drie kunstmatige lichtbronnen: HID, CFL en LED. Vaak gebruiken kwekers een combinatie van groeilampen. Uiteraard zijn er andere, meer verouderde lichttechnologieën, maar deze zijn vrijwel allemaal net zo oud als de VHS videobanden. Deze blog richt zich op de meest gebruikte lichten door cannabistelers van de 21e eeuw. We gaan uitgebreid in op praktisch kweekruimte advies zonder te vertrouwen op de pseudo-wetenschappelijke gegevens.

HID of high-intensity discharge lampen zijn de favoriete kweeklampen van alle soorten binnenkwekers, van beginners tot pro-kwekers, al sinds de vroege jaren ’90. Door de jaren heen zijn de lampen efficiënter geworden, ballasten digitaal gegaan en reflectoren groter en beter geworden. Kwekers die HID prefereren, zijn sterk van mening dat lumen de enige krachtmaat is die er toe doet wat betreft lichten.

Zeker, CMH of ceramic metal halide is op de markt gekomen en de 315W CMH lamp is indrukwekkend, maar het is een redelijk dure upgrade voor een standaard MH of metal halide lamp. Bovendien is 315W CMH niet zo sterk presterend als een hoogwaardige dual spectrum/agro 600W HPS of hogedruk natriumlamp. CFL lijkt veelbelovend, maar komt altijd op een tweede plaats na de welbekende HID.

LED of Light Emitting Diode is de opkomende technologie die de heerschappij van HID voor cannabisteelt lijkt te doorbreken. De laatste generatie van LED systemen is nu in staat om vergelijkbare en in sommige gevallen zelfs betere wiet te produceren dan de gemiddelde HID opstelling. PAR of fotosynthetisch actieve straling is de maatstaf die LED fanaten het voornaamst achten.

Het is beter om niet te geobsedeerd te raken door de verschillende nieuwe maten van licht en aangepaste lichtspectra. Houd het simpel. Beschouw licht in termen van watt en energierekeningen. De vraag hierbij is: “Hoeveel stroomverbruik?” Gevolgd door: “Hoeveel warmte produceert de lamp en hoeveel licht straalt ze uit?”

Lichten Afstand Indoor Cannabis Growroom

OUDERWETSE HID

In eenvoudige stonertermen heeft HID wat nieuwe toeters en bellen gekregen, maar de kernprincipes van het telen van cannabis met dit soort kunstmatig licht blijven gelijk. MH is voor de vegetatieve groei en HPS voor de bloei. Echter zijn dual spectrum HPS lampen een populair alternatief en waarschijnlijk zelfs beter voor autoflowering soorten.

400W en 600W lampen zijn het meest geschikt voor binnenteelt van cannabis. De lichten dienen op gelijk niveau te hangen. De optimale lichthoogte of OLH ligt tussen de 30-50cm van het bladerdak van de planten. Maak zorgvuldig de reflectoren aan het plafond of dak van de kweektent vast met ophangsystemen, zoals haakjes.

Het best kun je bevestigingsmechanismen gebruiken die gemakkelijk verstelbaar zijn en geherpositioneerd kunnen worden, aangezien de planten groeien en groter worden. Zaailingen en stekjes vinden 600W MH mogelijk te intens. Hierbij is een 60cm+ afstand boven het bladerdak wellicht geschikter.

Rommel niet met lamprailsystemen, tenzij je bouwkundige kennis bezit. Stationaire lichten die niet wiebelen, met horizontale peren op gelijke hoogte in een schone, open reflector zijn standaard voor professionele teelt. Idealiter gebruik je een grote reflector, of zo groot als in de kweekruimte past, met een grote spreiding om de gehele ruimte te voorzien van licht.

Glazen filters en lampen en lucht-koelende lichten zijn prijzig. Koelbuizen zijn daarom eigenlijk alleen geschikt voor kastkweek. Ze bezitten namelijk ongeveer de slechtste reflectie eigenschappen van alle reflectoren op de markt. Het toevoegen van meer lichten en ventilatoren, betekent een hogere energierekening.

LICHT EN KWEEKRUIMTE

Algemeen gesproken, is 400-600W per m² ruim voldoende licht voor thuiskweek. Commerciële kwekers gaan mogelijk tot 1000W+ voor een maximale opbrengst. Zoveel mogelijk lampen in een kweekruimte proppen, is geen snelle route naar royale oogsten. Meer HID lampen betekent meer licht, maar ook veel meer warmte. En deze jongens worden heet. 250W lampen zijn alleen voor micro-kwekers.

Cannabis kweken licht Setup Growroom

Het enige voordeel wat de 250W lamp biedt, is dat de toppen van de plant tot wel 20cm in de buurt van de lamp kunnen komen. De warmte afgifte ligt veel lager dan bij verlichting van 600W, maar het licht dringt niet ver door. Hierdoor krijgen de onderste takken van grotere planten te weinig licht.

De toevoeging van slechts één extra 600W HPS kan de temperatuur in je kweekruimte aanzienlijk verhogen. Het is vaak een goedkopere en effectievere oplossing om te investeren in een upgrade van de ruimte. Bedek de muren met Mylar, stap van een magnetische ballast over naar een dimbare, digitale ballast, of ga volledig over op LED.

HOEVEEL PLANTEN?

Het antwoord is: zo veel of weinig als de kweker prefereert. Je kunt 16 wietplanten in 11l vierkante bakken kwijt in een kweekruimte van 1m² met een SOG. Anderzijds kan een kweker dezelfde ruimte vullen met één grote plant met behulp van de ScrOG methode. Hoe dan ook; de oogst is vergelijkbaar. Nogmaals, het draait allemaal om hoe je het licht en de kweekruimte gebruikt.

AANVULLEN MET CFL

CFL of een compacte fluorescentielamp is zeer effectief in het koele witte spectrum als alternatief op een MH lamp. Een 250W CFL kan vergelijkbare resultaten opleveren als een 400W MH licht. Dat wordt gedaan door een CFL tot 10cm boven het bladerdak van de planten te hangen. CFL is koel en kan heel dicht bij de planten komen zonder het gebladerte te verbranden. Daarnaast verhogen CFL lampen de temperatuur van de kweekruimte slechts marginaal. Dat maakt CFL perfect voor zaailingen, stekken en voor het gebruik tijdens de vegetatieve groei. CFL lichten zijn soms de enige optie voor micro-telers.

Helaas levert CFL zowel geen indrukwekkende lumen als PAR resultaten op. Erger nog is dat CFL lampen niet zo effectief zijn voor bloeiende wiet. Cannabisplanten vereisen veel intensere belichting tijdens de bloei dan CFL kan bieden. Verwacht lichte oogsten en slappe toppen met CFL lichten in de bloeifase.

Led-licht Opstelling Binnenteelt Cannabis

NIEUWE GENERATIE LED

De laatste LED systemen hebben eindelijk evenwaardigheid bereikt ten opzichte van traditionele HID lichtsystemen. Op dit moment is de situatie te vergelijken met het moment waarop flatscreen televisies voor het eerst verkrijgbaar waren rond de eeuwwisseling. De voordelen en verbeteringen waren voor iedereen duidelijk zichtbaar. De beperkende factor was echter de zeer hoge prijs die de leidende fabrikanten eraan hingen.

Hoogwaardige LED kits van 350-400W kunnen een 600W MH verslaan en HPS opstellingen met een volledig spectrum zijn niet goedkoop. Er zijn modellen die het werkelijk allemaal kunnen. De allerbeste systemen zijn koel en ongelofelijk economisch op de lange termijn. De hang-afstanden verschillen sterk, dus wees je als koper hiervan bewust en zorg ervoor dat je de instructies van de producent leest.

Van LED technologie gaat het gerucht dat het is afgeleid van het Roswellincident in 1947, dus niemand begrijpt de techniek 100%. We zouden wel eens wiet kunnen verbouwen met de koplampen van een buitenaards voertuig. Een ding is zeker, zodra de prijzen dalen, vervangen LED lampen alle andere kunstlichten die gebruikt worden voor cannabisteelt. De 21e eeuwse LED lichttechnologie geeft de kweker de mogelijkheid om meer licht met minder warmte en een veel lager wattage te hanteren. En dat maakt veel verschil.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.