De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Iedereen weet dat cannabis het beste groeit in gebieden met warme zomers en veel zonneschijn. Maar de wietplant is veelzijdig en taai. Je vraagt je waarschijnlijk af of het ook mogelijk is om wiet te kweken in koude weersomstandigheden. Gelukkig is dit mogelijk! Houd wel rekening met enkele belangrijke tips en trucs.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het kweken van wiet tijdens die koude wintermaanden.


Een Goede Start - Kies de Perfecte Genen

Elke cannabisteelt wordt bepaald door genetica. Ben je van plan te kweken in de winter of in een koud klimaat? Investeer dan in de juiste genen om een respectabele oogst te behalen. Zo maak je meteen een goede start.

Idealiter wil je strains zoeken met genen die gelinkt zijn aan koelere streken op de wereld. Indica-dominante soorten en landrassen uit bergachtige gebieden in Azië zijn bijvoorbeeld veel beter geschikt voor koudere temperaturen dan sativa's.

Autoflowering soorten zijn een andere geweldige optie voor kwekers in koudere regionen. Cannabis ruderalis komt oorspronkelijk uit Centraal- en Oost-Europa of Rusland en staat bekend als bijzonder winterhard. Dit type cannabis is gekruist met indica's en sativa's en voorziet het nageslacht van de autoflowering eigenschap. Bovendien ontwikkelen veel autoflowers zich van zaad tot oogst in slechts acht weken. Dit maakt ze optimaal als je een extra oogst wilt behalen in de vroege lente of late herfst.

Hoe Beïnvloedt Koud Weer Je Wietplanten?

Voor wat betreft het kweken van wiet in koude weersomstandigheden, moet je rekening houden met 2 belangrijke zaken. De eerste is een schok voor het wortelstelsel van de plant.

Gezonde wortels vormen het hart en de ziel van een gezonde wietplant. Koud weer kan een directe invloed hebben op de gezondheid van de wortels van een plant.

Hoe Beïnvloedt Koud Weer Je Wietplanten?

Zodra de bodemtemperatuur onder de 12°C daalt, vertraagt het metabolisme van een cannabisplant aanzienlijk. De plant vindt het dan moeilijk om water, voedingsstoffen en zuurstof uit de bodem op te nemen. Veel van de enzymatische processen die de hoognodige groei aandrijven, komen tot stilstand. Na verloop van tijd krijgt de plant waarschijnlijk te maken met een groeistilstand of ze verwelkt.

Bij sommige soorten leidt koud weer ook tot hermafroditisme. Dit betekent dat de plant zowel stuifmeelzakjes als toppen ontwikkelt. Dit leidt uiteindelijk tot zelfbestuiving en aanzienlijk lagere opbrengsten.

Hoe Beïnvloedt Koud Weer Je Wietplanten?

Schimmel is de tweede grote zorg bij het kweken van wiet in koud weer, vooral als de lucht erg vochtig is.

Vocht van regen, sneeuw of vorst kan zich ophopen en vastkleven aan de bladeren of toppen van een wietplant. Hierdoor ontstaan schimmelproblemen waar je maar moeilijk vanaf komt. Dit kan ervoor zorgen dat de toppen van je planten gaan rotten voordat ze klaar zijn voor de oogst.

Hoe Beïnvloedt Koud Weer Je Wietplanten?

Wat Is de Minimum Temperatuur Voor Wietplanten?

Dit leidt tot een andere vraag: hoe koud kunnen cannabisplanten worden voordat er problemen ontstaan? Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst de perfecte temperatuur voor cannabisplanten overwegen.

Meestal zijn ze het gelukkigst bij temperaturen tussen 20-25°C, afhankelijk van in welke fase van hun levenscyclus ze zich bevinden. Planten in de vegetatieve fase houden bijvoorbeeld van een warmer klimaat. Meestal bevinden ze zich in deze fase tijdens de warmste zomermaanden. Bloeiende planten houden echter van iets koelere temperaturen, omdat ze zich meestal rond het begin van de herfst in deze fase bevinden. De ideale bodemtemperatuur voor een gezonde, stabiele wortelgroei ligt tussen de 15-20°C.

Een paar graden afwijken van deze ideale temperaturen, zal je planten heus niet doden. Cannabis die in het wild groeit, geniet tenslotte ook niet altijd van optimale omstandigheden. Als je echter binnen kweekt, heb je de mogelijkheid om elk aspect van je kweek nauwgezet onder controle te houden. Binnen dit bereik blijven, zorgt voor optimale groei.

Een Extra Late (of Vroege) Oogst Behalen

Het behalen van een extra oogst is een goede reden om wiet te kweken tijdens de koudste maanden van het jaar. Dit kun je zowel voor als na het groeiseizoen plannen. In dat geval raden we aan te kiezen voor autoflowers. Ontkiem je zaden in de herfst of, nog beter, in de late zomer.

Als je zaden ontkiemt aan het eind van de zomer, oogst je halverwege de herfst. Ontkiem je in de herfst, oogst je mogelijk al halverwege de winter. Een en ander hangt natuurlijk af ook af van de bloeitijd van jouw gekozen soort.

Weet wel dat deze techniek alleen werkt in streken met een milde winter of een warme lente. Probeer deze techniek niet als je in een gebied woont met strenge, koude winters en onstabiele lentetemperaturen. In deze gebieden kun je echt niet zonder kas om je planten te beschermen tegen de elementen.

Wat Zijn de Effecten van Koude Temperaturen op Bloeiende Wietplanten?

Veel binnenkwekers kiezen ervoor om de temperaturen in hun kweekruimte te verlagen tijdens de bloeitijd. Dit helpt de natuurlijke temperatuurdaling na te bootsen waaraan planten blootgesteld worden bij een buitenkweek. Dit bevordert ook de ontwikkeling van toppen. De plant bereidt zich voor op de winter en richt zich op de voortplanting. Veel kwekers menen ook dat ze hun planten kunnen stimuleren om toppen met paarse tinten te produceren door de temperatuur in de kweekruimte geleidelijk te verlagen.

Hete Tips voor het Kweken van Wiet in de Kou

Kun Je Buiten Wiet Kweken in de Winter?

Nee. We raden af om buiten wiet te kweken in de winter, tenzij je in een gebied woont met zeer milde winters en weinig regen. Je zult zeer waarschijnlijk met zieke planten en/of slechte oogsten eindigen.

Wil je toch buiten kweken in de winter? Volg dan deze tips voor de best mogelijke resultaten en gezonde planten:

  • Houd de wortels van je planten warm. Gebruik warmtematten om je bodemtemperaturen boven 12°C te houden. Zo verminder je de stress in de wortelzone van je plant en bevorder je een gezonde vegetatieve groei en bloei.
  • Bescherm je planten tegen regen of sneeuw. Onthoud dat vocht op de bladeren of toppen van je plant, ernstige schimmelproblemen kan veroorzaken.
  • Let op het weer. Als je je planten buiten laat groeien, vergeet dan niet om je planten naar binnen te halen voordat de temperaturen buiten te koud worden.

Vermijd Lichtstress of Regeneratie (bij het Naar Binnen Verplaatsen van Planten)

Als je je wietplanten naar binnen verhuist om ze te beschermen tegen de strenge winter, doe dat dan voorzichtig. Let goed op het aantal uren daglicht en de temperatuur. Probeer die omstandigheden binnenshuis na te bootsen.

Als je planten al bloeien, moet je nog voorzichtiger zijn. Als je ze binnen meer licht geeft dan buiten, kunnen ze terugschakelen naar hun vegetatieve cyclus. Dit proces staat bekend als regeneratie en is extreem stressvol voor planten.

Hete Tips voor het Kweken van Wiet in de Kou

De Bloei Afdwingen in de Buitenlucht

Is het niet mogelijk je planten naar binnen te verplaatsen om ze van de winter te redden? Plan dan vooruit. Overweeg om de bloei af te dwingen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door de planten te bedekken met een lichtdichte structuur of stof (zoals een zeil) tijdens hun nieuwe "nachtelijke" uren. Je planten denken dat het seizoen verandert en gaan over naar de bloeitijd.

Verplaats Planten Naar een Kas

Met een kas geniet je van de vrijheid om het hele jaar door wiet te kweken. Je moet natuurlijk wel voldoende controle hebben over de verlichting, temperatuur en vochtigheid in je kas. Als je overweegt om een kas te gebruiken om je eigen wiet te kweken, zijn hier een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • De initiële kosten voor het bouwen en opzetten van een kas kunnen snel oplopen. Meestal ben je meer geld kwijt voor een kas dan het opzetten van een indoor kweekruimte of -tent.
  • Met kassen kun je het hele jaar door de kracht van de zon benutten (mits je veel zonlicht ontvangt in jouw regio).
  • Door in een kas te kweken, blijven je planten uit het zicht van nieuwsgierige buren.

Waarom De Traditionele Binnenkweker Koud Weer Verwelkomt

Ouderwetse HID systemen geven veel warmte af, net als licht. Het houden van cannabisplanten in de vegetatieve fase met een MH lamp met een lichtcyclus van 18+ uur is in feite gemakkelijker bij koud weer en een simpele methode om moederplanten en/of stekken te behouden gedurende de wintermaanden.

De bloeifase met HPS verlichting en de vegetatieve fase met MH lampen vragen meestal om goede luchtkoeling. De traditionele kweker kan profiteren van koude weersomstandigheden en tegelijkertijd geld besparen op de airconditioning. Sommigen voegen zelfs extra verlichting toe om de opbrengsten een boost te geven als het weer kouder wordt.

Waarom De Volgende Generatie Kwekers De Verwarming Hoger Moet Zetten In De Winter

LED verlichtingssystemen komen snel in de plaats van HID lampen als eerste keus plantagelampen voor Millennial wietkwekers, maar de technologie moet nog worden geperfectioneerd. LED lampen zijn koeler, omdat ze bijna 75% van hun energie omzetten in licht. Dit is grotendeels geweldig en zorgt ervoor dat de omgevingscondities in de kweektent gemakkelijk zijn te regelen.

LED's kunnen echter te koud zijn in de winter. De simpele oplossing hiervoor is om de verwarming hoger te zetten. Helaas heft dit de energiebesparing op die je kreeg door de lage wattage van de LED's.

Hoge relatieve luchtvochtigheid kan ook een probleem zijn met LED systemen bij koud weer, een ontvochtiger kan daarom noodzakelijk zijn bij de kweek en zeker gedurende de bloeifase.

CFL's zijn min of meer overbodig tijdens langere perioden van koude weersomstandigheden, zelfs de lampen met de hoogste wattage, met 300W, kunnen niet voldoende warmte geven gedurende een ijzige winter.

Top rot is een serieuze bedreiging voor kwekers die in koud weer kweken met verlichting van de nieuwe generatie zoals LED's en CFL's. Hydroponics en LED's zijn het recept voor een ramp bij koude weersomstandigheden, aangezien zowel wortelrot als schimmel van de toppen ware bedreigingen kunnen zijn als het voedingswater onder kamertemperatuur is en de relatieve luchtvochtigheid tijdens de bloei hoger is dan 60%.

Hete Tips voor het Kweken van Wiet in de Kou

Het regelen van de leefomstandigheden het hele jaar door is de enige langetermijnoplossing; let op de thermometers en pas dingen aan wanneer nodig. Het is veel gemakkelijker om een kweekruimte in de winter te verwarmen, dan om een hete HID kweek in de zomer af te koelen.

Traditionele HID kwekers kunnen het verwarmen in de donkere periode voorkomen als ze hun lichten aanhouden tijdens koude winternachten. Temperaturen overdag liggen meestal iets hoger, dus het is een mogelijkheid.

LED liefhebbers hebben het vooruitzicht om de verwarming bijna non-stop aan te houden. Wellicht is een combinatie van HID en LED het beste compromis in koude omstandigheden voor de moderne binnen-cannabiskweker.

We vergeten bijna te zeggen dat het kweken van cannabis in koud weer het grote pluspunt heeft dat bepaalde soorten soms prachtige lila en donkerpaarse tinten laten zien, waar iedere wietkweker zo naar verlangt.

De Vijf Beste Strains Om Te Kweken Bij Koud Weer

Met behulp van de beste kweeksystemen, behaal je hopelijk superieure resultaten. Omdat je zorgt voor een goede installatie, is het ook belangrijk het magische ingrediënt zorgvuldig uit te kiezen. Al deze zaden zijn momenteel bij ons verkrijgbaar.

CRITICAL

Je vindt maar weinig cannabis planten die zo veerkrachtig zijn als onze Critical strain. Ze groeit zelfs goed in de koudere klimaten van het noorden. De bloeitijd van ongeveer 7 weken garandeert een spoedig resultaat. Omdat ze niet zo groot wordt, is deze plant ook goed hanteerbaar in beperkte tuinen. Een Critical plant binnen wordt slechts 80–140cm hoog. De toppen hebben een zoete, aardachtige smaak en leveren opbrengsten op van rond de 550–600g/m².

Deze hybride dankt haar sativa eigenschappen aan Skunk en haar dominante indica kant aan Afghaanse landrassen. Afghaanse planten danken hun eigenschappen aan zeer sterke en veerkrachtige soorten uit het Hindu Kush gebergte. Je geniet dan ook van pure, tintelende sensaties die je lichaam en geest ontspannen. Dat is deels te danken aan het THC gehalte van rond de 18%. Je weet niet wat je mist totdat je zelf onze Critical zaden probeert.

Critical

Critical
23_genetic background_1 Afghani x Skunk
33_Yield indoors_1 550 - 600 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 7 - 9 Weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 60%
34_yield outdoor_1 600-650 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Stoned, Zwaar

Koop Critical

WHITE WIDOW

White Widow is wereldwijd beroemd, met name onder reizigers naar Amsterdam. De coffeeshops in onze hoofdstad, maar ook in andere Nederlandse steden hebben White Widow standaard in hun assortiment. De strain heeft iets waardoor ze heel goed verkoopt in ons land. Misschien is het de vette geur van den. Of wellicht is het de zinnelijke high die een kunstige balans vormt tussen sativa en indica eigenschappen. Of misschien is het de krachtige psychedelische impact van het THC gehalte van meer dan 19%.

Deze soort is voor veel mensen de eerste cannabis geweest die ze hebben gerookt. Overweeg eens om deze strain zelf te gaan kweken. Hoewel de geur pittige, aardachtige aroma’s biedt die je zou moeten maskeren, zijn de planten binnen heel discreet. Ze worden ongeveer 60–100cm hoog. Bovendien word je heel blij als je ziet dat ze een opbrengst geeft tot wel 450–500g/m².

White Widow

White Widow
23_genetic background_1 White Widow S1
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 190 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Krachtig, Stoned

Koop White Widow

SKUNK XL

Skunk is beroemd in elke stoner hotspot ter wereld. Ze is zelfs door de media gespot als een uitzonderlijke krachtige vorm van cannabis met veel THC. In werkelijkheid varieert het THC gehalte van Skunk strains nogal. Skunk is vooral te prijzen om haar euforische buzz en rijke, kruidige smaak. De variëteit die wij verkopen, heeft een THC gehalte van 17%. Dat is netjes in balans gebracht met een verhoogd CBD gehalte. Daardoor zorgt onze specifieke soort voor kalmerende, gelukzalige sensaties. Ze is ook in genetisch opzicht gebalanceerd en biedt een mooi evenwicht tussen sativa en indica.

Als een dergelijke ervaring je als muziek in de oren klinkt; ze is mogelijk binnen afzienbare tijd van jou! De bloeitijd van onze Skunk XL is over het algemeen 7–8 weken. Als je haar buiten kweekt, wordt de plant maximaal 2 meter hoog. Binnen is ze beter te hanteren met een hoogte van ongeveer 60–100cm. De strain levert buiten tussen de 625–675g/plant op. Binnen ligt de opbrengst rond de 600–650g/m².

Skunk XL

Skunk XL
23_genetic background_1 Skunk 1 x Afghan
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 17%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 625-675 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Skunk XL

ROYAL DWARF

Onze prijswinnende specialiteit heeft veel te bieden voor zo’n kleine plant. Royal Dwarf is een compacte hybride die zorgt voor een roesachtige, lichamelijke high. Dat komt doordat het THC gehalte maar liefst 13% is en ze sterke sativa effecten heeft. De genetica van deze plant heeft ook veel te danken aan ruderalis. Zo is ze krachtig, stabiel en klein van stuk om in het wild te overleven. Dergelijke sterke genetica staat aan de basis van deze kruising tussen Skunk en Easy Bud. Daarmee voegen we het beste van twee werelden samen, met name het zoete en zure citrusaroma.

Het handige formaat van deze plant maakt het makkelijk om haar discreet te kweken. Zelfs buiten wordt ze zelden groter dan 90cm. Binnen wordt de plant slechts 40–60cm. De beschaafde opbrengst ligt tussen de 30–80g/plant buiten en 150–200g/m² binnen. Het kost 8–9 weken vanaf zaad totdat je zelf de bevrediging van deze makkelijk te kweken plant ervaart.

Royal Dwarf

Royal Dwarf
23_genetic background_1 Skunk x Ruderalis
33_Yield indoors_1 150 - 200 gr/m2
31_plant height outdoor_1 40 - 70 cm
25_flowering time_1 6 - 7 Weken
29_THC_1 THC: 13%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
32_plant height outdoors_1 50 - 90 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Creatief, Motiverend

Koop Royal Dwarf

NORTHERN LIGHT AUTO

De klassieke indica Northern Light is ook populair in Nederlandse coffeeshops. En bij dispensaria in Noord-Amerika is er eveneens veel vraag naar deze strain. Haar indica kwaliteiten gaan gepaard met een kenmerkende smaak. De kruidige ondertonen van aarde en den herinneren je aan de Afghaanse herkomst van de plant. De fruitige smaken vullen elkaar aan tot een complex en sensueel profiel. Het enige wat deze strain nog prettiger zou maken, is als ze sneller zou groeien. En daar komt Royal Queen Seeds om de hoek kijken.

Met zo’n aantrekkelijke plant, zou het zonde zijn als niet iedereen ter wereld in staat zou zijn haar te kweken. Daarom hebben we haar gekruist met ruderalis genetica. Zo is onze exclusieve variëteit Northern Light Auto ontstaan. Nu geniet ook jij van deze iconische strain, die klaar is na een bloeitijd van slechts 5–7 weken. Het THC gehalte van 14% zorgt voor een stimulerende, plezierige en hanteerbare high. En de opbrengst is ook zeker respectabel. Als deze plant klaar is voor de oogst, verwacht dan buiten 170–220g/plant en binnen 500–550g/m².

Northern Light

Northern Light Auto
23_genetic background_1 Northern Light x Ruderalis
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 6 - 8 weken
29_THC_1 THC: 14%
28_Type Blend_1 Sativa 0% Indica 80% Ruderalis 20%
34_yield outdoor_1 170-220 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 160 cm
27_harvest period_1 10-12 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Helder, Stimulerend

Koop Northern Light Auto

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews