By Adam Parsons


De formidabele indica Hindu Kush is afkomstig uit en vernoemd naar het met sneeuw bedekte Hindu Kush-gebergte dat zich uitstrekt van Midden- en Oost-Afghanistan tot Noordwest-Pakistan en Zuidoost-Tadzjikistan. Ze wordt geroemd om haar stabiele genetica, ontspannende effecten en onmiskenbare, klassieke aroma, waarmee ze een van de beste wietsoorten aller tijden is.

Dankzij jarenlange inteelt is Hindu Kush robuust en kan ze in de meest uiteenlopende omgevingen worden gekweekt, met goede opbrengsten als resultaat. Lees verder om alles over de achtergrond en nalatenschap van deze soort te ontdekken!

Interessante feiten over Hindu Kush

Hindu Kush is een favoriet onder hasj-liefhebbers vanwege de glinsterende, dikke laag hars op haar toppen. Deze eigenschap heeft ze ontwikkeld als reactie op haar inheemse omgeving en beschermt haar tegen lage temperaturen en andere barre weersomstandigheden.

Ook zijn veel kwekers gek op deze soort vanwege de robuuste genetica en ongecompliceerde groei. Bovendien is het THC-gehalte over het algemeen hoog, oplopend tot wel 20%, wat resulteert in ontspannende effecten die door je hele lichaam merkbaar zijn. Daarnaast houden veel gebruikers van het kenmerkende aroma van deze soort, met muskusachtige, aardse noten en kruidige, sandelhoutachtige ondertonen. Geen wonder dat deze soort op de High Times-lijst met de 25 beste variëteiten aller tijden staat!

Hindoe Kush-bergketen in Afghanistan
Hindoe Kush-bergketen in Afghanistan

Het genetische profiel van Hindu Kush: indica of sativa?

Er zijn net zoveel fans van indica's als van sativa's, en er bestaat ook een grote schare fans van hybrides die het beste van beide werelden bieden. Waartoe behoort Hindu Kush als het om deze categorieën gaat? Nou, het is een indicalandras, iets wat ze met trots laat zien.

Wat uiterlijk betreft, zijn de planten kleiner en bossiger dan de meeste sativa's. Hindu Kush is ook een typische indica als het om de effecten gaat. Zo biedt ze ontspanning van top tot teen en is ze het meest geschikt voor ontspannende activiteiten, zoals meditatie, films kijken of gewoon lekker onderuit op de bank liggen.

De geschiedenis van Hindu Kush cannabis

Na mogelijk honderden jaren in het wild te hebben geleefd, kwam Hindu Kush in de jaren zestig en zeventig via reizigers in de VS terecht. De variëteit werd meteen een succes en veredelaars gebruikten de genen al snel voor inteelt om uniforme planten te krijgen. Bovendien is Hindu Kush in de loop der jaren met veel andere soorten gekruist, en vormt ze de basis van allerlei moderne cannabissoorten.

Omdat het klimaat in de Hindu Kush-bergen vrij streng is, kunnen de planten ook gedijen in minder dan perfecte omgevingen en zijn ze minder vatbaar voor temperatuurveranderingen. Bovendien hebben ze niet veel tijd nodig om hun toppen te laten rijpen. De planten zijn klein, compact en sterk, met brede groene bladeren en een bossige structuur.

Lokale Afghaanse boeren kweken al generaties lang cannabis, waarna ze het tot hasj verwerken. Maar hoewel men denkt dat Afghanistan een van de oudste cannabisculturen ter wereld heeft, veranderde de productie en verkoop van hasj enorm in de jaren zeventig, toen onder internationale druk veel cannabiskwekerijen werden verwoest en boeren werden gearresteerd.

Hindu Kush Cannabis Strain
Hindu Kush Strain

Hoe is Hindu Kush precies in het Westen terechtgekomen?

Westerse reizigers zijn grotendeels verantwoordelijk voor de verspreiding van Hindu Kush-genen over de wereld. Zij bereisden de zogeheten 'Hippie Trail'. Deze landroute startte in Europa en leidde via landen als Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Sri Lanka en Bangladesh naar Thailand.

Zoals de naam al doet vermoeden, was de route vooral populair bij hippies, en het doel was om zo lang mogelijk met een klein budget te reizen. De trail was van midden jaren vijftig tot eind jaren zeventig zeer populair, en naast mensen die een lift aanboden, waren er langs de route allerlei bussen en tal van cafés en goedkope accommodaties te vinden. Omdat marihuana ook toen erg populair was, waren veel reizigers tijdens hun reis tevens naar nieuwe wietsoorten op zoek.

Nederlandse zadenbanken beweren sinds de jaren tachtig in het bezit te zijn van Hindu Kush-genen, maar bronnen noemen geen specifieke kweker als de eerste persoon die de soort naar het Westen bracht.

Wat is landras-cannabis?

Landras-cannabissoorten zijn in het wild groeiende planten die zich aan een bepaald deel van de wereld hebben aangepast. Ze zijn zo geëvolueerd dat ze niet alleen kunnen overleven, maar ook kunnen gedijen in het betreffende gebied, wat vaak betekent dat ze sterke genen hebben.

Hindu Kush is zo'n plant en haar genen hebben hun weg naar veel moderne variëteiten gevonden. Andere landrassen uit het gebied zijn Afghani, Mazar-i-Sharif en Lashkar.

Effecten en THC-gehalte van Hindu Kush

Hindu Kush is een pure indica, en stelt zeker niet teleur als het om de rookervaring gaat. Het THC-gehalte ligt ongeveer rond de 17-20%, wat een behoorlijk sterk effect inhoudt.

Een paar hijsjes en je ervaart al een rustgevende, krachtige lichamelijke stone die zowel je geest als lichaam diep laat ontspannen. Alle zorgen worden verdreven en je kunt lekker onderuit gaan liggen, ontdaan van elke vorm van spanning!

Hindu Kush is een geweldige keuze voor 's avonds, nadat je alles op je to-do lijst hebt afgevinkt. Ga lekker op de bank liggen, bijvoorbeeld met een film, en met voldoende snacks binnen handbereik. De wiet is ook perfect voor in het weekend, wanneer je het rustig aan wilt doen en wilt genieten van complete rust.

Hindu Kush Effects
Hindu Kush Effects

Smaak en aroma van Hindu Kush

Hindu Kush heeft een heel herkenbare geur. Er zitten zoveel terpenen in haar toppen, dat de geur onmiskenbaar is.

Het citrusachtige limoneen is de meest prominente terpeen in het aroma van Hindu Kush. Caryofylleen en pineen zijn ook vrij overvloedig aanwezig en geven aroma's af van respectievelijk peper en dennen.

Het aroma van Hindu Kush is echter niet alleen citrusachtig, kruidig en dennenachtig, maar kenmerkt zich ook door vleugjes sandelhout en andere geurnuances - precies zoals goede wiet zou moeten ruiken. Qua smaak kun je zoete tonen verwachten, vermengd met kruiden en citrus, wat voor een goed afgeronde ervaring zorgt.

Hindu Kush en het entourage-effect

De wietplant zit vol met fytochemicaliën waarvan wordt verondersteld dat ze op een gunstige manier samenwerken wanneer ze worden geconsumeerd. Deze synergetische relatie staat bekend als het 'entourage-effect'. Tot deze chemicaliën behoren THC en CBD, net als aromatische terpenen. Laten we eens kijken hoe dit zit als het om Hindu Kush gaat:

  • Van terpenen als limoneen en pineen wordt gezegd dat ze het effect van THC op CB1-receptoren versterken[1].
  • Van pineen wordt beweerd dat het het geheugen ondersteunt[2], waardoor mogelijk de invloed van THC op dat vlak wordt beperkt.
  • Van limoneen wordt gezegd dat het de niveaus van serotonine en dopamine[3] verhoogt.
  • Caryofylleen is uniek in de zin dat het samenwerkt met CB2-receptoren[4], die in verband zijn gebracht met pijn en ontstekingen.
Hindu Kush Taste
Hindu Kush Taste

Hoe kweek je Hindu Kush cannabis?

Als je voor het eerst wiet wilt gaan kweken (of specifiek een fotoperiodieke soort), is er geen enkele reden om niet voor een Hindu Kush-plant te kiezen. Het is namelijk een beginnersvriendelijke strain die in elke denkbare opstelling eenvoudig te telen is, ook in een hydrocultuur, zeker in de handen van een ervaren cannabiskweker. Je kunt deze variëteit daarbij zowel binnen als buiten met evenveel succes telen, ook in omstandigheden die te wensen overlaten. Hindu Kush is robuust, bereikt een hoogte van ongeveer 150cm en produceert tot zo'n 400g/plant. De harsrijke wietsoort vormt daarbij meestal een grote centrale cola, en is perfect voor een SOG.

Hindu Kush groeit het best bij 16-18 uur zonlicht tijdens de vegetatieve fase, met een relatieve luchtvochtigheid van 60-70%. Hoewel ze over het algemeen na drie weken groei al klaar is om te bloeien, kun je haar voor het beste resultaat wat beter langer laten groeien. De bloei gaat vrij snel, en duurt 7-8 weken. Tijdens de vroege bloeifase moet de luchtvochtigheid worden verlaagd naar 40-50% en gedurende de laatste paar weken naar 30-40%. Buiten zijn de planten eind september klaar voor de schaar.

De nalatenschap van Hindu Kush

Hindu Kush is niet alleen op zichzelf een gewaardeerde soort, maar wordt ook veel gebruikt bij het kweken van nieuwe soorten cannabis. Er zijn tal van moderne variëteiten die haar genetica dragen.

Laten we eens naar enkele prominente nakomelingen kijken!

OG Kush

OG Kush

OG Kush bevat invloeden van verschillende geweldige wietsoorten, waaronder Hindu Kush, Chemdawg en Lemon Thai. De strain heeft een citrusachtig, fruitig aroma met een flinke dosis dennen en brandstof, waarmee ze aan het zonnige Californië doet denken. Ze is een 75% indica en 25% sativa, bevat 19% THC en heeft opbeurende effecten.

Met een hoogte van 150cm (tot wel 220cm buiten) en prachtige kleuren, is deze soort een lust voor het oog. Ook wanneer het tijd is om te oogsten stelt ze niet teleur. Onder optimale omstandigheden kan ze binnen tot wel 475g/m² produceren en in de zon ongeveer 550g/plant. OG Kush heeft binnenshuis 7-9 weken nodig om te rijpen, terwijl ze buiten in oktober klaar is.

OG Kush
23_genetic background_1 Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
33_Yield indoors_1 425 - 475 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 7 - 9 Weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 25% Indica 75%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Rustgevend, Stimulerend

Koop OG Kush

Candy Kush Fast Flowering

Candy Kush

Deze heerlijk klinkende strain komt voort uit Sweet Special en OG Kush. Het is een snelbloeiende plant, wat betekent dat je al na zeven weken bloei kunt oogsten! Daarnaast heeft Candy Kush een redelijk uitgebalanceerd genetisch profiel van 40% sativa en 60% indica, en opbeurende en ontspannende effecten. Verrukkelijke terpenen met aroma's van snoep en fruit vergezellen de high en maken de ervaring af.

Candy Kush is een fluitje van een cent om te kweken, dus zowel beginners als ervaren kwekers kunnen goede resultaten verwachten. De planten blijven binnen compact en bereiken een maximale hoogte van 100cm, terwijl ze buiten tot 170cm kunnen reiken. Uiteindelijk leveren ze binnenshuis tot 525g/m² op en buitenshuis maximaal 500g/plant, waar je in september kunt oogsten.

Candy Kush Express (Fast Flowering)
23_genetic background_1 Sweet Special x O.G. Kush
33_Yield indoors_1 475 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 7 - 9 Weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 60%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 100 - 170 cm
27_harvest period_1 Begin September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Stoned

Koop Candy Kush Express (Fast Flowering)

Purple Queen

Purple Queen

Dit koninklijke lid van de Purple-familie is ontstaan door Hindu Kush met Purple Afghani te kruisen. Purple Queen is een pure indica, en heeft een intens aroma dat dennen en brandstof combineert. De krachtige lichamelijke effecten (met dank aan 22% THC) passen perfect bij de sterke geur. Het resultaat: een ware couch lock en een gegarandeerde behoefte aan snacks!

Binnen blijft deze variëteit onder de 100cm, wat betekent dat ze met gemak in vrijwel elke ruimte past. Er is niet veel expertise voor nodig om haar te kweken, en als je haar genoeg aandacht geeft, word je na acht bloeiweken (of half september buiten) beloond met goede opbrengsten. De oogst kan binnen uit wel 500g/m² aan toppen bestaan; buitenshuis is maar liefst 700g/plant mogelijk.

Purple Queen
23_genetic background_1 Hindu Kush x Purple Afghani
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 25% Indica 75%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 175 - 210 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Euforisch, Rustgevend

Koop Purple Queen

Royal Kush Automatic

Royal Kush Auto

Ook als je autoflowering variëteiten prefereert, heb je genoeg keuze wat hoogwaardige Hindu Kush-nakomelingen betreft. Neem bijvoorbeeld Royal Kush Automatic. Deze mooie autoflower stamt af van OG Kush en een ruderalissoort en biedt een geweldige mix van effecten, waarmee ze zowel lichaam als geest beïnvloedt. Ze bevat 13% THC en pronkt met een rijk aroma van citrus, fruit, dennen, aarde en peper.

Royal Kush Automatic is een ware favoriet onder kwekers, want ze is niet alleen snel, maar ook compact. De planten behouden binnenshuis een zeer beheersbare hoogte van 60-90cm en produceren tot zo'n 350g/m², terwijl ze in de tuin ongeveer 150cm hoog worden en 170g/plant kunnen opleveren. De oogsttijd valt 8-9 weken na het ontkiemen van de zaden.

Royal Kush Auto
23_genetic background_1 OG Kush x Ruderalis
33_Yield indoors_1 300 - 350 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 90 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 13%
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 50% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 120-170 grams per plant dried
32_plant height outdoors_1 120 - 150 cm
27_harvest period_1 11 - 12 weeks after sprouting
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Royal Kush Auto

HulkBerry

HulkBerry

Last but not least is er de geweldige HulkBerry, een mix van OG Kush en Strawberry Diesel. De toppen van deze strain zijn superlekker, met tonen van citrus, peper, kruiden en brandstof. Het THC-gehalte van 27% maakt daarbij dat je even helemaal los van de aarde komt. De high is dan ook voornamelijk cerebraal.

Als je deze fantastische strain gaat kweken, staat je bovendien een verrassing te wachten, want HulkBerry kan verschillende fenotypes voortbrengen. De ene neigt meer naar OG Kush, de andere is meer een mix van beide oudersoorten en de derde neigt sterk naar Strawberry Diesel. Deze variëteit bloeit binnen ongeveer 9-10 weken, terwijl ze buiten begin oktober klaar is met bloeien. In beide gevallen levert ze lonende oogsten op, met 450g/m² binnenshuis en 700g/plant in de buitenlucht.

HulkBerry
23_genetic background_1 OG Kush x Strawberry Diesel
33_Yield indoors_1 400 - 450 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 9 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 27%
28_Type Blend_1 Sativa 65% Indica 35%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Helder, Stimulerend

Koop HulkBerry

Hindu Kush: een klassieker van een cannabissoort

We kunnen gerust zeggen dat Hindu Kush een belangrijke rol heeft gespeeld in de cannabiscultuur, met daarbij talloze nakomelingen. En die rijke en lange geschiedenis draagt alleen maar bij aan haar legendarische status. Iedereen heeft wel eens van deze wietsoort gehoord, en dat is geen toeval. Als je de kans krijgt om deze invloedrijke strain eens te proberen, moet je die zeker pakken. Klassiekers zijn nu eenmaal moeilijk te evenaren!

External Resources:
  1. Cannabis terpenes synergize with THC to produce increased CB1 receptor activation https://www.sciencedirect.com
  2. The Cannabis Terpenes https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. An Optimized Terpene Profile for a New Medical Cannabis Oil https://www.mdpi.com
  4. Caryophyllene https://www.sciencedirect.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.