Wanneer de lichtcyclus je cannabisplanten langer van duisternis voorziet, gaan ze over op de bloeiperiode. De planten stoppen dan met groeien en steken hun energie in de productie van toppen. Buiten gebeurt dit meestal wanneer de dagen korter worden, dus aan het einde van de zomer. Als je binnen kweekt, begint de bloeiperiode zodra je de lampen overschakelt naar 10-12 uur duisternis.

Bij de meeste cannabis soorten duurt de bloeiperiode ongeveer zeven tot negen weken, hoewel sommige Sativa's langer nodig hebben om hun toppen te laten rijpen.

Wat er gebeurt tijdens de bloei en op welk moment er iets gebeurt, kan ietwat variëren, afhankelijk van de door jou gekweekte soort. Verwacht dus niet dat je planten dit schema precies volgen, maar je kunt deze tijdsindeling wel aanhouden als een algemene richtlijn. Laten we de bloeiperiode van cannabis eens per week bekijken.

DE EERSTE WEKEN VAN DE BLOEI (WEEK 1, 2 EN 3)

Wanneer de bloeiperiode begint, betekent dit geen abrupte verandering in de groei van je planten. Cannabis stopt niet zomaar met groeien en begint vervolgens niet direct met bloeien. In de eerste weken van de bloei, maken veel cannabisplanten een aanzienlijke groeispurt door. Dit is belangrijk om te weten als het gaat om het correct voeden van je planten, maar ook als je ze voldoende ruimte wilt geven om te groeien.

WEEK 1 (OVERGANGSFASE EN STRETCHEN)

In de eerste weken van de bloei, bevinden je cannabisplanten zich in de overgangsfase. Ze denken dat de winter nadert en dat ze snel een grote lading toppen moeten dragen. Daarom gaan je planten waarschijnlijk snel groeien. Sommige soorten kunnen in deze periode bijna verdubbelen qua hoogte. Vanwege de snelle groei die je planten hierbij doormaken, staat deze vroege bloeiperiode ook wel bekend als de "stretch fase".

Terwijl je planten nu overuren draaien om in gewicht en formaat toe te nemen, ontwikkelen ze een aantal nieuwe bladeren en dan met name bovenaan, bij de hoofdcola's. Je cannabisplanten zijn druk bezig met het ontwikkelen van "groen spul", zoals bladeren en stelen, maar ze worden ook sterker en steviger.

Week 1 bloeiende cannabisplant

Belangrijke zaken om te weten in deze vroege fase van de bloei:

Hoewel je planten officieel de bloeiperiode hebben betreden, hebben ze nu meer behoefte aan groeivoeding. Je moet je voedingsschema niet abrupt veranderen en van de een op de andere dag bloeivoeding geven. Meestal wordt aangeraden dat je nog een week groeivoeding geeft, tot in ieder geval een week na het begin van de bloeiperiode.

Met het uitstrekken van de cannabis in de vroege bloeiperiode, kun je nadenken over trainingstechnieken, zoals low stress training (LST). Met deze techniek buig je de stelen neerwaarts en uit de buurt van het midden van de plant zodat je een gelijkmatig bladerdak creëert. Dit doe je voor een meer efficiënt gebruik van je kweeklampen. Hiermee kun je later veel betere opbrengsten behalen.

WEEK 2

In week 2 van de bloei, kun je de eerste witte stampers zien opdoemen bij je vrouwelijke cannabisplanten. Deze fijne en piekerige haartjes verschijnen op de locaties waar de grote waaierbladeren samenkomen met de hoofdstengel. De subtiele haartjes groeien later uit tot toppen.

Als je toevallig een mannelijke cannabisplant hebt, verschijnen deze haartjes niet. In plaats daarvan zie je kleine stuifmeelzakjes. Kweek je reguliere, niet-feminized planten waarvan het geslacht nog onduidelijk is? Dan is dit het moment om het geslacht te bepalen zodat je de mannetjes van de vrouwtjes kunt scheiden. De mannetjes ontwikkelen geen toppen en bestuiven ook nog eens de vrouwtjes, waardoor ze zaden ontwikkelen. Dit is iets wat je niet mag laten gebeuren.

Om je planten correct te voeden zodra ze beginnen te bloeien en toppen gaan ontwikkelen, moet je het schema bekijken van de fabrikant van je voedingsstoffen. Het is meestal dit moment, rond week 2, waarop je de bloeivoeding moet verhogen om je planten te helpen de maximale opbrengst te produceren.

Witte pistillen cannabis bloeiende knop

WEEK 3

Je cannabisplanten zijn nog niet gestopt met groeien en zijn nu ongeveer 50% groter dan drie weken geleden. Hoewel ze nog steeds een beetje stretchen, neemt dit nu geleidelijk af en stopt het snel helemaal.

Op de locaties van de plant waar je voorheen wat haartjes zag, zie je nu de eerste tekenen van ontwikkelende toppen. Er bevinden zich nog steeds niet veel harsklieren en trichomen op je planten, wat ook betekent dat de geur nog niet zo intens is.

Deze fase van de bloeiperiode, waarin je planten steeds meer energie steken in de ontwikkeling van toppen, is cruciaal. Zorg ervoor dat je gepaste voedingsstoffen geeft en controleer de etiketten voor de aanbevolen dosering.

Omdat je planten meer kieskeurig worden, moet je ook mogelijke tekorten in de gaten houden. Deze kunnen zich op meerdere manieren manifesteren. Denk aan verkleurde en vergeelde bladeren of bladverlies. Tegelijkertijd moet je ook je planten controleren op tekenen van mogelijke overbemesting. Dit wordt ook wel "nutrient burn" genoemd. Deze tekenen kunnen in deze periode de kop op steken. Nutrient burn is meestal te zien aan verkleuring van de bladpunten. Als dit gebeurt, moet je de hoeveelheid voedingsstoffen verminderen.

Bloeiende fase week 3 cannabisplant

WEEK 4

In week 4 van de bloeiperiode, zijn je planten hoogstwaarschijnlijk gestopt met groeien. Ze steken nu al hun energie in de ontwikkeling van de toppen. Er zijn nog steeds witte haartjes zichtbaar in de toppen, maar de toppen zelf worden elke dag groter en vetter. Nu er zich meer grotere toppen vormen, produceren je planten meer trichomen, waardoor de geur in deze fase ook sterker wordt.

Omdat je cannabisplanten niet meer groeien, hoef je ook geen aandacht meer te besteden aan het trainen van je planten. Waar je eerder takken gebogen hebt, moet je ze misschien nu ondersteunen.

Week 4 bladerstadia cannabisplant

WEEK 5

In week 5 van de bloeiperiode, zie je dat de toppen aan je planten dikker worden. Mogelijk zie je ook nieuwe toppen op nieuwe plekken, zoals in de buurt van de hoofdcola. Nu de toppen overvloedig aanwezig zijn, worden je cannabisplanten elke dag dikker. Dit is een gegarandeerd teken dat de bloeiperiode in volle gang is. Op dit moment stralen je planten een intense geur uit. Zorg voor een goed ventilatiesysteem als je binnen kweekt of in een regio woont waar niet legaal mag worden gekweekt.

Een aantal van de witte haartjes op je cannabisplanten kunnen bruin of amber kleuren. Bij het controleren van de trichomen op je planten, zie je misschien dat er een aantal mat geworden zijn. Als de trichomen melkwit en donker kleuren, is dit een teken dat je planten hard op weg zijn naar de oogst.

Week 5 bijna klaar cannabis plant bloei stadium

WEEK 6, 7 EN 8 (LATE BLOEIPERIODE, NET VOOR DE OOGST)

Niet alle cannabisplanten bloeien even lang, maar veel soorten kunnen in deze laatste drie weken worden geoogst. Er zijn echter niet veel varianten die klaar zijn voor week 8.

Het Flushen Van Je Cannabisplanten

Afhankelijk van de bloeiperiode van de door jou gekweekte soort, begin je normaal gesproken twee weken voor de oogst met flushen. Wanneer je flusht, stop je met het toedienen van voedingsstoffen en geef je de planten in de laatste weken uitsluitend pH-gebalanceerd water. Hiermee worden zouten en mineralen uit de bodem gespoeld ("geflusht"), zodat je kunt genieten van betere en meer zuiver smakende wiet. Je eindproduct kan anders vrij ruw aanvoelen in de keel en een onprettige, chemische smaak hebben.

Het Juiste Oogstmoment Bepalen

Om het juiste oogstmoment te bepalen, kun je een loep of kleine microscoop gebruiken om de trichomen van de plant regelmatig te checken. Je kunt dan zien of de trichomen van helder naar melkwit zijn verkleurd. Als veel trichomen nog helder en transparant zijn, is het nog te vroeg voor de oogst. Is het gros van de trichomen amberkleurig en ondoorschijnend? Dan betekent dit dat het THC-gehalte van de toppen maximaal is en dat de plant kan worden geoogst.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.