Inbegrepen GRATIS producten
Grow Guide Zoekmachine
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Hoe Corrigeer en Voorkom Je Strekkende Cannabiszaailingen?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe Voorkom Je Beschimmelde Wiet Tijdens het Drogen en Uitharden?
- Hoe Behandel Je Droge en Breekbare Wietblaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Gele Cannabis Bladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Hoe En Wanneer Moet Je Wietplanten Verpotten?
- Mijn wietplanten worden te hoog: wat kan ik het beste doen?
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
De Bloeiperiode Van Cannabis, Per Week Beschreven
Inhoud:
Wanneer de lichtcyclus je cannabisplanten langer van duisternis voorziet, gaan ze over op de bloeiperiode. De planten stoppen dan met groeien en steken hun energie in de productie van toppen. Buiten gebeurt dit meestal wanneer de dagen korter worden, dus aan het einde van de zomer. Als je binnen kweekt, begint de bloeiperiode zodra je de lampen overschakelt naar 10-12 uur duisternis.
Bij de meeste cannabis soorten duurt de bloeiperiode ongeveer zeven tot negen weken, hoewel sommige Sativa's langer nodig hebben om hun toppen te laten rijpen.
Wat er gebeurt tijdens de bloei en op welk moment er iets gebeurt, kan ietwat variëren, afhankelijk van de door jou gekweekte soort. Verwacht dus niet dat je planten dit schema precies volgen, maar je kunt deze tijdsindeling wel aanhouden als een algemene richtlijn. Laten we de bloeiperiode van cannabis eens per week bekijken.
DE EERSTE WEKEN VAN DE BLOEI (WEEK 1, 2 EN 3)
Wanneer de bloeiperiode begint, betekent dit geen abrupte verandering in de groei van je planten. Cannabis stopt niet zomaar met groeien en begint vervolgens niet direct met bloeien. In de eerste weken van de bloei, maken veel cannabisplanten een aanzienlijke groeispurt door. Dit is belangrijk om te weten als het gaat om het correct voeden van je planten, maar ook als je ze voldoende ruimte wilt geven om te groeien.
(Week 1) | (Week 2) | (Week 3) |
WEEK 1 (OVERGANGSFASE EN STRETCHEN)
In de eerste weken van de bloei, bevinden je cannabisplanten zich in de overgangsfase. Ze denken dat de winter nadert en dat ze snel een grote lading toppen moeten dragen. Daarom gaan je planten waarschijnlijk snel groeien. Sommige soorten kunnen in deze periode bijna verdubbelen qua hoogte. Vanwege de snelle groei die je planten hierbij doormaken, staat deze vroege bloeiperiode ook wel bekend als de "stretch fase".
Terwijl je planten nu overuren draaien om in gewicht en formaat toe te nemen, ontwikkelen ze een aantal nieuwe bladeren en dan met name bovenaan, bij de hoofdcola's. Je cannabisplanten zijn druk bezig met het ontwikkelen van "groen spul", zoals bladeren en stelen, maar ze worden ook sterker en steviger.
Belangrijke zaken om te weten in deze vroege fase van de bloei:
Hoewel je planten officieel de bloeiperiode hebben betreden, hebben ze nu meer behoefte aan groeivoeding. Je moet je voedingsschema niet abrupt veranderen en van de een op de andere dag bloeivoeding geven. Meestal wordt aangeraden dat je nog een week groeivoeding geeft, tot in ieder geval een week na het begin van de bloeiperiode.
Met het uitstrekken van de cannabis in de vroege bloeiperiode, kun je nadenken over trainingstechnieken, zoals low stress training (LST). Met deze techniek buig je de stelen neerwaarts en uit de buurt van het midden van de plant zodat je een gelijkmatig bladerdak creëert. Dit doe je voor een meer efficiënt gebruik van je kweeklampen. Hiermee kun je later veel betere opbrengsten behalen.
WEEK 2
In week 2 van de bloei, kun je de eerste witte stampers zien opdoemen bij je vrouwelijke cannabisplanten. Deze fijne en piekerige haartjes verschijnen op de locaties waar de grote waaierbladeren samenkomen met de hoofdstengel. De subtiele haartjes groeien later uit tot toppen.
Als je toevallig een mannelijke cannabisplant hebt, verschijnen deze haartjes niet. In plaats daarvan zie je kleine stuifmeelzakjes. Kweek je reguliere, niet-feminized planten waarvan het geslacht nog onduidelijk is? Dan is dit het moment om het geslacht te bepalen zodat je de mannetjes van de vrouwtjes kunt scheiden. De mannetjes ontwikkelen geen toppen en bestuiven ook nog eens de vrouwtjes, waardoor ze zaden ontwikkelen. Dit is iets wat je niet mag laten gebeuren.
Om je planten correct te voeden zodra ze beginnen te bloeien en toppen gaan ontwikkelen, moet je het schema bekijken van de fabrikant van je voedingsstoffen. Het is meestal dit moment, rond week 2, waarop je de bloeivoeding moet verhogen om je planten te helpen de maximale opbrengst te produceren.
WEEK 3
Je cannabisplanten zijn nog niet gestopt met groeien en zijn nu ongeveer 50% groter dan drie weken geleden. Hoewel ze nog steeds een beetje stretchen, neemt dit nu geleidelijk af en stopt het snel helemaal.
Op de locaties van de plant waar je voorheen wat haartjes zag, zie je nu de eerste tekenen van ontwikkelende toppen. Er bevinden zich nog steeds niet veel harsklieren en trichomen op je planten, wat ook betekent dat de geur nog niet zo intens is.
Deze fase van de bloeiperiode, waarin je planten steeds meer energie steken in de ontwikkeling van toppen, is cruciaal. Zorg ervoor dat je gepaste voedingsstoffen geeft en controleer de etiketten voor de aanbevolen dosering.
Omdat je planten meer kieskeurig worden, moet je ook mogelijke tekorten in de gaten houden. Deze kunnen zich op meerdere manieren manifesteren. Denk aan verkleurde en vergeelde bladeren of bladverlies. Tegelijkertijd moet je ook je planten controleren op tekenen van mogelijke overbemesting. Dit wordt ook wel "nutrient burn" genoemd. Deze tekenen kunnen in deze periode de kop op steken. Nutrient burn is meestal te zien aan verkleuring van de bladpunten. Als dit gebeurt, moet je de hoeveelheid voedingsstoffen verminderen.
(Week 4) | (Week 5) |
WEEK 4
In week 4 van de bloeiperiode, zijn je planten hoogstwaarschijnlijk gestopt met groeien. Ze steken nu al hun energie in de ontwikkeling van de toppen. Er zijn nog steeds witte haartjes zichtbaar in de toppen, maar de toppen zelf worden elke dag groter en vetter. Nu er zich meer grotere toppen vormen, produceren je planten meer trichomen, waardoor de geur in deze fase ook sterker wordt.
Omdat je cannabisplanten niet meer groeien, hoef je ook geen aandacht meer te besteden aan het trainen van je planten. Waar je eerder takken gebogen hebt, moet je ze misschien nu ondersteunen.
WEEK 5
In week 5 van de bloeiperiode, zie je dat de toppen aan je planten dikker worden. Mogelijk zie je ook nieuwe toppen op nieuwe plekken, zoals in de buurt van de hoofdcola. Nu de toppen overvloedig aanwezig zijn, worden je cannabisplanten elke dag dikker. Dit is een gegarandeerd teken dat de bloeiperiode in volle gang is. Op dit moment stralen je planten een intense geur uit. Zorg voor een goed ventilatiesysteem als je binnen kweekt of in een regio woont waar niet legaal mag worden gekweekt.
Een aantal van de witte haartjes op je cannabisplanten kunnen bruin of amber kleuren. Bij het controleren van de trichomen op je planten, zie je misschien dat er een aantal mat geworden zijn. Als de trichomen melkwit en donker kleuren, is dit een teken dat je planten hard op weg zijn naar de oogst.
(Week 6) | (Week 7) | (Week 8) |
WEEK 6, 7 EN 8 (LATE BLOEIPERIODE, NET VOOR DE OOGST)
Niet alle cannabisplanten bloeien even lang, maar veel soorten kunnen in deze laatste drie weken worden geoogst. Er zijn echter niet veel varianten die klaar zijn voor week 8.
FHet Flushen Van Je Cannabisplanten
Afhankelijk van de bloeiperiode van de door jou gekweekte soort, begin je normaal gesproken twee weken voor de oogst met flushen. Wanneer je flusht, stop je met het toedienen van voedingsstoffen en geef je de planten in de laatste weken uitsluitend pH-gebalanceerd water. Hiermee worden zouten en mineralen uit de bodem gespoeld ("geflusht"), zodat je kunt genieten van betere en meer zuiver smakende wiet. Je eindproduct kan anders vrij ruw aanvoelen in de keel en een onprettige, chemische smaak hebben.
Het Juiste Oogstmoment Bepalen
Om het juiste oogstmoment te bepalen, kun je een loep of kleine microscoop gebruiken om de trichomen van de plant regelmatig te checken. Je kunt dan zien of de trichomen van helder naar melkwit zijn verkleurd. Als veel trichomen nog helder en transparant zijn, is het nog te vroeg voor de oogst. Is het gros van de trichomen amberkleurig en ondoorschijnend? Dan betekent dit dat het THC-gehalte van de toppen maximaal is en dat de plant kan worden geoogst.
TIPS VAN PRO’S VOOR EEN BETERE OOGST
Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om je wietplanten door de bloei heen te helpen, zeker voor onervaren telers. Volg deze simpele tips, zodat je zeker weet dat je oogst zal slagen:
• HET GESLACHT VAN JE PLANTEN BEPALEN
Veel telers bepalen het geslacht van hun planten in de laatste week van het vegetatieve stadium of in de eerste weken van de bloei. Mannelijke planten ontwikkelen pollenzakjes die eruitzien als kleine balletjes. Deze wietplanten moet je wegdoen of scheiden van je vrouwtjes als je bevruchting wilt voorkomen.
Let tijdens de bloei ook op je vrouwelijke planten, om er eventuele hermafrodieten uit te pikken. Het komt niet vaak voor, maar sommige wietplanten hebben zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Ook zijn er planten die meeldraden (algemeen bekend als “bananen”) krijgen. Dat is een ultieme poging om zaden aan te maken als reactie op hevige stress.
• LOS VOOR DE BLOEI BEGINT PROBLEMEN OP
Als je binnen kweekt, dan heb je het voordeel dat je zelf kunt bepalen wanneer je planten gaan bloeien. Profiteer hiervan en laat je planten pas overgaan tot de bloei als ze 100% gezond zijn. Tijdens de bloeifase wil je niet een tekort aan voedingsstoffen moeten herstellen of een plaag of ziekte moeten bestrijden.
Wanneer je buiten kweekt, heb je minder controle over het moment waarop je planten gaan bloeien. Houd daarom goed de kalender in de gaten en los problemen voor het einde van de zomer op.
• LAAT DE OVERGANG NAAR DE BLOEI ZO SOEPEL MOGELIJK VERLOPEN
Bloeiende planten hebben behoefte aan een andere luchtvochtigheid en temperatuur dan groeiende exemplaren. In plaats van de temperatuur, luchtvochtigheid en lichtcyclus tegelijkertijd aan te passen, adviseren we de temperatuur en vochtigheid geleidelijk te veranderen gedurende twee dagen. Laat je planten vervolgens wennen en ze nog wat extra dagen in de vegetatieve fase staan. Pas daarna pas de lichtcyclus aan, zodat ze in bloei gaan.
• ZORG VOOR GOEDE LAMPEN
Wietplanten houden van rode en oranje golflengtes tijdens de bloei (tussen de 580 en 700nm). Dat stimuleert namelijk het rijpen van de toppen. Voor het beste resultaat gebruik je tijdens de bloei een kweeklamp met dit spectrum.
• VERPLANT NIET VLAK VOOR DE BLOEI
Verplanten geeft wietplanten stress. Verplant dus niet vlak voor of tijdens de bloei. Zo voorkom je dat de oogst minder positief uitpakt.
• KNIP OVERMATIGE BLADEREN WEG
Voor de bloei moet je je wietplanten goed trainen en snoeien, zodat er zoveel mogelijk licht bij de toppen komt. Elke kweker heeft zijn eigen opvattingen hierover, maar wij volgen vaak het advies van Kyle Kushman: “Als de punt van een tak niet minstens tot de helft van de plant komt, moet ie weg”. Het idee daarbij is dat je de planten helpt hun energie te gebruiken voor de delen die het meeste opleveren.
Vergeet ook niet om gele of dode bladeren weg te knippen tijdens de bloei. Hoewel je planten er tot week vier groen en weelderig uit zouden moeten zien, verwelken sommige bladeren, omdat de plant haar energie meer in de productie van toppen steekt. Dat is volkomen normaal en je kunt blaadjes die geel of uitgedroogd zijn gewoon verwijderen.
• HOUD DE LUCHTVOCHTIGHEID ROND DE 45%
Wortelrot is een serieus probleem dat je hele oogst kan verpesten. Om je planten te beschermen en een maximale oogst binnen te halen, moet de luchtvochtigheid rond de 45% liggen.
• HOUD DE TEMPERATUUR GOED IN DE GATEN
Bloeiende wietplanten houden overdag van een temperatuur van 20–23°C en ’s nachts van 15–18°C. Let op dat temperaturen niet plotseling dalen of pieken als je de lichten aan/uit doet. Plotselinge dalingen kunnen je planten stress geven en een abrupte piek kan leiden tot condens op de toppen, waardoor ze kunnen verrotten.
• GEBRUIK EEN LUCHTSTROOMSYSTEEM MET KOOLSTOFFILTER
Door je planten tijdens de bloei extra CO₂ te geven, kun je de groei en oogst verbeteren. Probeer in de bloeifase een CO₂-waarde van 1000–1200ppm te handhaven.
• VOORKOM VERBRANDING VAN VOEDINGSSTOFFEN
Verbranding van voedingsstoffen kun je je tijdens de bloei niet veroorloven. Hanteer een streng voedingsschema en vergeet niet twee weken voor de oogst te stoppen met voeden en je planten te spoelen.
• ONDERSTEUN ZWARE TOPPEN
Het komt regelmatig voor dat bloeiende planten bezwijken onder het gewicht van hun toppen. Gebruik dan ook bamboestokken en touw om zware takken te ondersteunen en toppen zoveel mogelijk licht te bieden.
• VOORKOM VERBRANDING DOOR LAMPEN
Net zoals bij verbranding door voedingsstoffen, kun je het je niet veroorloven als je planten tijdens de bloei verbranden door lampen. Houd je verlichting dus op goede afstand van je bladerdak. Verbranding door licht is schadelijk voor gezonde bladeren. Bovendien kan het een tekort aan calcium veroorzaken in de vroege bloei. Als de toppen verbleken tijdens de bloeifase, moet je de lampen waarschijnlijk hoger hangen!
• GEBRUIK FULVOZUUR TIJDENS DE PRE-BLOEIFASE
Gebruik fulvozuur in de late groei-/vroege bloeifase voor zo groot mogelijke toppen. Geef je planten bovendien meer calcium tijdens de bloei, of je nu in een hydrocultuur of in aarde kweekt.
GENIET VAN JE TOPPEN!
Het kweken van wiet lijkt best ingewikkeld en uitdagend. Wietplanten zijn tenslotte kwetsbaar en als je tijdens de bloei een misser maakt, kan dat je oogst danig beïnvloeden. Wil je elke keer een fantastische opbrengst binnenhalen? Bookmark deze handleiding dan en lees deze goed door voordat je je planten laat bloeien!