De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Een handleiding over het binnen kweken van wiet.


“Ik zou echt mijn eigen wiet moeten kweken!”

Als je van cannabis houdt, is de kans groot dat je dit weleens hebt gezegd of gedacht. Ben je er op dit moment eindelijk aan toe om je handen vies te maken en deze rijke wereld te verkennen? Dan heb je geluk. Hieronder vind je namelijk een volledig overzicht van alle basisconcepten die je moet kennen als je binnen wiet wilt kweken.

Video id: 810859329

WAAROM BINNEN WIET KWEKEN?

Het binnen kweken van wiet heeft vele voordelen:

 • Het hele jaar oogsten
 • Consistente kweek
 • Controle over de kweekomgeving
 • Controle over de bloei (bij fotoperiode soorten)
 • Privacy
 • Minder ongedierte

WAT HEB JE NODIG OM BINNEN WIET TE KWEKEN?

Om binnen wiet te kweken, heb je het volgende nodig:

Speciale kweekruimte

Denk aan een logeerkamer, een zelfgemaakte kweektent, een bezemkast, een opgeknapt meubel of een oude vrieskist.

DESIGNATED GROW SPACE
Thermometer/hygrometer

Je hebt deze nodig om de temperatuur en luchtvochtigheid in je kweekruimte in de gaten te houden.

THERMOMETER/HYGROMETER
(Snoei)schaar

Snoeien, trainen en het aansturen van wietsoorten kan ze helpen om echt te floreren. Ook kun je daardoor grotere, dikkere en krachtigere toppen krijgen.

THERMOMETER/HYGROMETER
pH- en PPM-meter

Deze tools helpen je om de pH en het elektrisch geleidingsvermogen van je medium te meten. Zo weet je zeker dat je planten alle voedingsstoffen kunnen opnemen die je ze geeft.

THERMOMETER/HYGROMETER
Luxmeter

Wietplanten houden van licht en met een luxmeter kun je het licht in je kweekruimte meten en optimaliseren.

THERMOMETER/HYGROMETER
Timers

Voor het automatiseren van de lichtcyclus.

THERMOMETER/HYGROMETER
Draad

Voor het naar onderen buigen van je planten voor training. Gebruik wel goed tuindraad of iets wat erop lijkt, om te voorkomen dat je de wietplanten beschadigt.

THERMOMETER/HYGROMETER
Emmers/maatbeker

Voor het afmeten van voeding.

THERMOMETER/HYGROMETER
Vergrootglas

Om tijdens de bloei te controleren of de trichomen van je planten rijp zijn en om de bladeren te inspecteren op ongedierte en andere problemen.

THERMOMETER/HYGROMETER
Tuinstokken

Ter ondersteuning van zware takken tijdens de bloei.

THERMOMETER/HYGROMETER
Voedingsstoffen

Er zijn verschillende soorten, maar je planten hebben in ieder geval genoeg nodig om een goede oogst te genereren.

THERMOMETER/HYGROMETER
Potten

Veel telers gebruiken witte plastic potten van 11 liter. Je kunt echter ook textiele exemplaren en andere ‘smart pots’ gebruiken. Per m² kun je ongeveer negen potten van 11 liter kwijt.

THERMOMETER/HYGROMETER
Startersset voor zaailingen

Onze Starterssets bevatten feminized of autoflowering zaden en een propagator. Daarmee creëer je op een simpele manier de perfecte omgeving voor zaailingen.

THERMOMETER/HYGROMETER

De beste locatie kiezen voor het binnen kweken van wiet

Kwekers hebben genoeg opties als het gaat om het opzetten van hun eigen kweekruimte. Bekijk hieronder de beste locaties om je kweek op te starten en de voordelen van elk.

 • Kelder

Een kelder is ondergronds, waarmee je een verborgen, veilige haven hebt om wiet te kweken. Meestal heeft een kelder geen ramen, zodat je ook geen lichtlekken hebt. Dit is ideaal voor kwekers van fotoperiodieke planten. Een kelder is over het algemeen ook relatief groot en biedt genoeg ruimte om een flinke oogst te behalen. Je zult tevens ontdekken dat de temperatuur er het hele jaar door redelijk hetzelfde is. Je kunt de temperatuur dus gemakkelijk reguleren met dezelfde geautomatiseerde instellingen, ongeacht het seizoen.

De meeste kelders zijn uitgerust met ventilatieschachten om stilstaande lucht af te voeren. Onderzoek waar deze lucht wordt uitgeblazen. Je wilt immers geen dampen met terpenen uitblazen bij de ramen van je buren. Een koolstoffilter van goede kwaliteit elimineert verdachte geurtjes als je hiermee te maken hebt.

 • Garage

Tenzij je daadwerkelijk je auto in je garage parkeert, is de kans groot dat deze ruimte vol staat met willekeurige items en tuingereedschap. Een garage is meestal koel in de zomer en relatief warm in de winter. Dit vereenvoudigt het reguleren van de temperatuur. Ook kun je vrij onopvallend een kweektent in de garage zetten. In je slaapkamer of woonkamer valt zo'n tent meestal meer op.

Een garage is meestal niet zo goed geïsoleerd als de rest van het huis. Bedek dus openingen en houd rekening met tocht. Hierdoor kan de geur van je planten zich namelijk door de hele staat verspreiden! Als je geen kweektent gebruikt, blindeer dan de ramen. Heldere roze en blauwe led-lampen trekken absoluut de aandacht.

De beste locatie kiezen voor het binnen kweken van wiet
 • Zolder

De zolder is een van de veiligste plekken om wiet te kweken. Gasten hebben geen enkele reden om deze ruimte te betreden en de meeste zolders zijn alleen toegankelijk met een vlizotrap. Bovendien is het vaak volledig donker op zolder. Hiermee loop je geen risico op lichtlekken (waardoor je planten mogelijk terugkeren naar de vegetatieve fase).

De kans bestaat wel dat je zolder geen stopcontacten heeft. Een verlengsnoer is verdacht, dus overweeg stopcontacten te installeren. Dit is uiteindelijk een stuk makkelijker en discreter. Tenzij je led-lampen gebruikt, is het ook handig om ventilatoren te plaatsen om de ruimte te koelen.

 • Kweektent

Als je een kweektent bouwt, kun je letterlijk overal in huis wiet kweken. Je hebt alleen wat simpele materialen nodig. Denk aan een PVC-buis, duct tape, een handzaag, een goede lamp en een ventilator. Daarmee heb je alles wat je nodig hebt om zelf een kweektent te bouwen. Je kunt ook het formaat ervan aanpassen, zodat de tent met gemak in een hoekje in je huis past.

De beste locatie kiezen voor het binnen kweken van wiet
 • Kast of kleine ruimte

Heb je geen zolder, garage of kelder tot je beschikking? Geen zorgen! Je kunt nog steeds een fatsoenlijke oogst behalen in een verrassend kleine ruimte. Gebruik het principe van microkweek om compacte planten te kweken in omgebouwde kastjes, dozen of emmers.

 • Bouw een kweekruimte

Heb je de ruimte, tijd en de financiële middelen om zelf een kweekruimte te maken? Zo ja, dan kunnen we dat van harte aanbevelen. In tegenstelling tot het kweken in een tent of kleine doos, kun je ook een speciale kweekruimte maken voor je wiet. Denk aan een stevige, afgesloten ruimte, gemaakt van hout, PVC en dergelijke. Voorzie deze daarbij van lampen, ventilatie, etc. en kweek zelf uitmuntende wiet!

Optimaliseer je teeltomgeving

Wat betreft de kweekruimte heb je binnen verschillende opties. De makkelijkste manier is een kant-en-klare kweektent online of bij een kweekshop kopen. Tenten zijn er in allerlei maten en prijsklassen. De belangrijkste factoren die de prijs bepalen, zijn de omvang en kwaliteit. Het behoeft geen betoog dat je het beste kunt investeren in een tent van hoogwaardig, duurzaam materiaal.

Wil je geen kweektent kopen? Dan kun je er eentje bouwen of, als je daar de ruimte voor hebt, een bezemkast of kleine kamer ombouwen tot kweekruimte (houd er wel rekening mee dat grotere ruimtes duurder zijn qua verlichting, verwarming, airco, etc.). Wil je echt creatief aan de slag? Er zijn ook mensen die een oude vrieskist of oud meubel ombouwen tot kweekruimte.

Waar je planten ook gaan groeien, zorg ervoor dat je het volgende voor elkaar hebt bij het voorbereiden van je kweekruimte:

Geur: Bloeiende wietplanten ruiken behoorlijk! Ben je bang dat mensen erachter komen dat je wiet kweekt? Investeer dan in een luchtstroomsysteem met koolstoffilter.

Optimaliseer je teeltomgeving

Geluid: Voorschakelapparaten, ventilatoren en afzuiginstallaties maken geluid als ze aan staan. Als je de kweekruimte geheim wilt houden, investeer dan in hoogwaardige ventilatoren en afzuiginstallaties. Sluit de ruimte daarnaast goed af.

Optimaliseer je teeltomgeving

Ventilatie: Stilstaande lucht is binnen een groot probleem voor wietkwekers. Het kan namelijk de temperatuur en luchtvochtigheid in de kweekruimte behoorlijk opvoeren. En dat kan leiden tot ongedierte, schimmels en andere problemen.

Optimaliseer je teeltomgeving

CO₂: Extra CO₂ in je kweekruimte vrijlaten tijdens de bloei kan een gunstige uitwerking hebben op de omvang en kwaliteit van je oogst. Heb je aardig wat geld te besteden? Overweeg dan te investeren in een CO₂-generator, zodat je planten het best mogelijke product afleveren.

Optimaliseer je teeltomgeving

Lampen: Er zijn talloze kweeklampen op de markt en voor beginners is het best lastig te achterhalen welk merk/model je geld waard is. HPS-lampen zijn waarschijnlijk de meest voorkomende soort lampen. Led-verlichting is echter ook in opkomst. Zorg er tevens voor dat er genoeg ruimte is tussen het bladerdak en je lampen. Daarmee voorkom je dat je planten verbranden. In een superkleine ruimte kun je overwegen om je wietplanten vanaf de zijkant te belichten.

Optimaliseer je teeltomgeving

Kies een groeimedium

Er zijn over het algemeen twee verschillende manieren/media om binnen wiet te kweken:

Aarde

Kweken in aarde is waarschijnlijk de makkelijkste manier voor het telen van wiet, zeker voor beginners. Investeer in een hoogwaardige, kant-en-klare grondmix of maak zelf supergrond.

Hydroponics

Bij hydrocultuur gebruik je als belangrijkste groeimedium water of een aardeloos substraat. Denk aan turf, kokosvezel of een andere mix van inerte substanties. Planten krijgen hierbij in water oplosbare voedingsstoffen direct via de wortels binnen. Hierbij heb je meer controle over de opname van nutriënten, omdat er geen aarde is die deze opslaat. Bij ervaren telers kan dit zorgen voor grotere, betere oogsten. De planten kunnen namelijk meer en sneller voedingsstoffen opnemen.

De basis van het binnen kweken van wiet

Nu we de basis van het inrichten van de kweekruimte hebben besproken en je weet wat je nodig hebt, is het tijd om de basis van het kweken van wiet zelf eens te bekijken.

Hieronder vind je een algemeen overzicht van wat je kunt verwachten van het kweken van wiet binnen. Dit omvat onder andere de genenkeuze, het reguleren van de temperatuur en luchtvochtigheid, het ontkiemen van de zaden, de vegetatieve fase, de bloei en de oogst.

1. Kies de juiste soort

Er zijn verschillende soorten wiet op de markt en breeders investeren veel denkwerk, tijd en middelen in het voortdurend verfijnen en creëren van nieuwe versies van deze eeuwenoude plant. Maar hoe weet je als beginner of je een Blueberry of Super Silver Haze moet kweken?

Vaak adviseren we indica-dominante soorten als je een beginner bent. Deze bloeien sneller, zijn compacter en behalen toch spectaculaire resultaten. We houden wel degelijk van sativa’s, maar door hun hoogte en bloeitijd zijn ze wat lastiger te kweken. Met name als je nog niet zoveel ervaring of niet veel middelen hebt.

Als je geen keuze kunt maken, dan is het prima om meerdere soorten tegelijkertijd te kweken. Houd er wel rekening mee dat je te maken hebt met planten van verschillende hoogtes en oogsttijden. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn als je geen ervaring hebt.

2. Ontkiem je zaden

Er zijn verschillende manieren om je wietzaadjes te ontkiemen. De meeste telers wikkelen hun zaadjes in vochtig keukenpapier, wat ze 2-3 dagen in een donkere kast laten liggen, totdat de zaden opengaan.

Voor het beste resultaat gebruik je een van onze Starterssets. Compleet met propagator, Easy Start-zaailingpotjes en drie zaden (feminized of autoflower) maken deze sets het ontkiemen en het kweken van gezonde zaailingen supermakkelijk. Zaailingen houden van een hoge luchtvochtigheid (65–70%) en een temperatuur van 20–25°C.

Video id: 484382081

3. Zorg voor een optimale temperatuur en luchtvochtigheid

Net zoals elke andere plant, groeit wiet het beste onder specifieke omgevingsomstandigheden. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn waarschijnlijk de belangrijkste externe factoren die de gezondheid en groei van je planten beïnvloeden.

Tijdens de groei moet je overdag (als de lampen aan staan) zorgen voor een temperatuur van 22–28°C. De relatieve luchtvochtigheid moet daarbij tussen de 40 en 70% liggen. Sativasoorten tolereren een iets warmere, vochtigere omgeving dan indica’s. Als de lampen uit zijn, moet de temperatuur tijdens de groei tussen de 18 en 23°C liggen.

Tijdens de bloei moet de kamertemperatuur tussen de 20 en 26°C liggen. De luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 50%, om toprot en andere schimmelproblemen te voorkomen in deze kritieke periode. In de laatste twee weken van de bloei (bij het spoelen van je planten), kun je de temperatuur nog verder laten zakken naar 18–24°C. Daarbij houd je een vochtigheidsgehalte aan van 30–40%.

4. Het vegetatieve stadium

Wietplanten gaan ongeveer twee weken na het ontkiemen over tot de vegetatieve fase. Hoelang je (fotoperiode) planten laat groeien, is aan jou. De meeste telers zetten hun wietplanten echter na vier weken in bloei om te voorkomen dat ze te groot worden.

Tijdens het vegetatieve stadium hebben je planten behoefte aan veel stikstof en kalium om gezonde bladeren en sterke wortels te ontwikkelen. Een veel voorkomend NPK-schema voor groeiende wietplanten is:

Tijdens week 1 van de groei

4:2:3

Tijdens week 2 en 3

10:5:7

Tijdens week 4

7:7:7

De vegetatieve fase is ook de tijd waarin je trainingsmethodes kunt toepassen, zoals LST, ScrOG of ontbladeren. Daarmee houd je de vorm van je planten onder controle en zorg je dat ze meer licht krijgen. Ben je eenmaal blij met hoe je wietplanten eruitzien? Dan kun je de lichtcyclus aanpassen en ze in bloei zetten.

5. De bloei

De bloei is een spannende tijd voor telers. De eerste paar weken van deze fase maken je planten een periode door van versnelde groei. Tegen de tweede week van de bloei laten je wietplanten hun geslacht zien (let goed op mannelijke pollenzakjes om bestuiving te voorkomen) en beginnen ze met het ontwikkelen van hun toppen. Hoelang een plant nodig heeft voor het bereiken van de volwassenheid is afhankelijk van de soort. Sommige indica’s kun je na 7–8 weken oogsten, terwijl er ook sativa’s zijn die meer dan twaalf weken nodig hebben.

Tijdens de bloei hebben je planten meer fosfor nodig voor de groei en stevigheid van de toppen. Elke kweker heeft zijn eigen manier van voeden, maar een gebruikelijk NPK-schema ziet er zo uit:

Tijdens de vroege bloei (week 1 en 2)

5:10:7

Halverwege de bloei (week 3 en 4)

6:15:10

Tijdens de late bloei (week 5 en 6)

4:10:7

Tijdens deze fase kun je niet verplanten of je planten trainen. Lichte ontbladering is prima, maar als ze veel stress ervaren, kunnen ze niet goed toppen produceren.

6. Spoelen en oogsten

Spoelen is superbelangrijk ter voorbereiding op de oogst. Je stopt hierbij de laatste 1-2 weken met voeden en geeft de planten alleen pH-gecontroleerd water. Daardoor dwing je de wietplanten alle voedingsstoffen op te maken. Dit resulteert in een schoner, beter smakend eindproduct.

Als je de planten elke dag spoelt, let dan met je vergrootglas goed op hun trichomen. Is ongeveer 70% van de trichomen wolkig wit en de rest licht amberkleurig? Dan zijn de planten klaar voor de oogst.

Voor een constante aanvoer van toppen, kun je de doorgaande oogstmethode gebruiken. Daarbij heb je twee kweekruimtes nodig: één voor de groei en eentje voor de bloei. Je zet hierbij na het oogsten van bloeiende planten weer nieuwe wietplanten in bloei. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar het is de perfecte manier om nooit zonder toppen te zitten.

Belangrijk: houd alles goed schoon!

Gefeliciteerd! Je hebt net je eerste lading zelfgekweekte wiet binnengehaald. Nu is het belangrijk om de kweekruimte goed schoon te maken. Zo ben je klaar voor de volgende ronde. In de kweekruimte staat reinheid ongeveer gelijk aan goddelijkheid. Schoon werken zorgt ervoor dat je product altijd van de best mogelijke kwaliteit is!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37803 reviews