Cannabis binnen kweken heeft veel voordelen. Een ervan is de privacy en de veiligheid van het verbouwen van gewassen in je eigen huis. Binnenkweek betekent ook dat je meer controle hebt over je kweek omgeving omdat je je planten de optimale verlichting en temperatuur kunt leveren die ze nodig hebben. Het betekent ook een kleinere kans op ongedierte.

Onze gids voor binnenkweek helpt je op weg. Zodra je de basisprincipes kent om succesvol te kweken, staat een overvloedige oogst zo voor de deur!

Er zijn negen hoofdelementen voor het kweken van je planten. Deze elementen zijn: je kweekruimte, kweeklampen, het kweekmedium dat je gebruikt, de plantenbakken, voedingsstoffen, het water, de juiste pH-waarden, lucht en het controleren/monitoren van je kweek. We bespreken deze zo een voor een. Voordat we dat doen, gaan we het hebben over een ander essentieel aspect van het kweken van cannabis. Namelijk hoe je je zaden succesvol kunt ontkiemen.

Zaad Kieming Cannabis

HET ONTKIEMEN VAN JE CANNABIS ZADEN

Elke kweek begint met het ontkiemen van zaden. Je kunt veel informatie vinden over de "beste manieren" om te ontkiemen, maar laten we het simpel houden! De minst risicovolle, makkelijkste manier is door je gevoelige zaailingen in aarde te ontkiemen.

Om je zaden te ontkiemen, plant je ze ongeveer een centimeter diep in een stevige en vochtige grond. Een matige temperatuur van 20-25°C is optimaal. (Andere ontkiemingsmethoden, zoals de “keukenrol methode" of zaden ontkiemen in een glas water, dragen allemaal bepaalde risico's voor je zaailingen met zich mee. Daarom raden we je die niet aan in deze gids.)

Zodra je je zaden hebt geplant, houd je de grond vochtig en laat je het niet opdrogen. Zorg er echter voor dat je niet te veel water geeft.

De kwaliteit van je zaden kan ook een rol spelen bij optimale ontkieming. Hoogwaardige cannabis zaden, zoals die van Royal Queen Seeds, hebben de beste scores wat betreft ontkieming. Ze spruiten meestal binnen twee dagen na het planten.

Een aantal aanbevolen soorten als je net begint met binnenkweek:

Royal Creamatic is een Indica dominante kruising (60% Indica) met een zoete esdoornachtige geur en een geweldige snoepsmaak.

Royal Dwarf is een compacte en snelgroeiende Sativa dominante kruising (60% Sativa) die een krachtige, Skunky high oplevert.

Beide soorten zijn autoflowering varianten en geschikt voor beginners!

DE HOOFDELEMENTEN VOOR HET BINNEN KWEKEN VAN CANNABIS

KWEEKRUIMTE

De “kweekruimte” kan een speciale kamer in je huis zijn, maar het kan ook een andere ruimte zijn die geschikt is. Denk aan een kast, een hoekje in je kelder of een kweektent. Kwekers hebben vandaag de dag veel keuze, met growshops die tenten in alle maten aanbieden. Bedenk voordat je een kweekruimte of tent gaat kopen hoeveel planten je wilt kweken. Minder planten zijn makkelijker te onderhouden. Loop je ooit tegen een probleem aan met ongedierte of iets anders? Dan is het verlies voor je portemonnee minder dan als je heel veel planten zou verliezen.

Een kleinere kweekruimte betreft ook minder (en goedkopere!) eisen voor je kweeklampen, ventilatoren en andere apparatuur. Houd er rekening mee dat de ruimte het gewenste aantal planten voorziet van voldoende speling zodat ze kunnen groeien.

KWEEKLAMPEN

Het soort en de kwaliteit van je lampen zijn misschien wel de belangrijkste overwegingen voor een succesvolle kweek. De verlichting is niet iets waar je op wilt bezuinigen of waarbij je half werk wilt leveren. Kwekers hebben tegenwoordig een overvloed aan lichtopties om uit te kiezen. Dit helpt niet echt bij het vinden van de juiste. Hier zijn de meest voorkomende kweeklampen.

HID Kweeklampen

HID (High Intensity Discharge) kweeklampen worden nog steeds veel gebruikt omdat ze zeer efficiënt zijn en veel waarde voor je geld bieden. De meest voorkomende HID-lichten zijn MH (Metaal Halogenide) lichten, die worden gebruikt voor de vegetatieve groeifase. HPS (High Pressure Sodium) lichten geven een meer roodachtig licht, dat optimaal is voor de bloei.

LED Kweeklampen

Een van de soorten kweeklampen die steeds populairder worden, zijn LED kweeklampen. LED's hebben meerdere voordelen ten opzichte van andere soorten lampen. Ze zijn namelijk zeer efficiënt en gebruiken veel minder elektriciteit dan HID lichten. Het nadeel is dat ze veel meer kunnen kosten. Weet dat de markt op dit moment overspoeld wordt door LED's van lage kwaliteit. Het vereist dus wat onderzoek of advies van ervaren telers om de juiste in handen te krijgen.

Kweeklampen

KWEEKMEDIUM

Er zijn diverse unieke teeltmethoden die verschillende soorten kweekmediums gebruiken, zoals hydroponics, aeroponics of kweken in kokosvezel. In deze gids houden we het echter bij de traditionele en makkelijke manier van kweken, namelijk het telen van wiet in aarde. Kweken in aarde heeft zo zijn voordelen voor minder ervaren telers, omdat het meer vergevingsgezind is bij veelgemaakte fouten.

Aan de andere kant zijn er grote verschillen in de kwaliteit en samenstelling van potgrondmengsels die je zou moeten kennen. De meeste mengsels van goede kwaliteit zijn geschikt voor cannabis, maar je kunt de mengsels die zogenaamde "meststoffen met langzame afgifte” bevatten, zoals Miracle Grow, beter vermijden.

Bijna alle over het algemeen verkrijgbare potgrondmengsels zijn vooraf bemest, maar deze voedingsstoffen zijn gewoonlijk niet voor de gehele duur van een kweek. Als vuistregel kun je aannemen dat nutriënten in een commercieel potgrondmengsel ongeveer drie tot vier weken meegaan. (Meestal de vegetatieve fase van je planten.) Dit betekent dat je extra voedingsstoffen moet geven zodra de bloei begint.

Sommige meer ervaren kwekers maken hun eigen organische potgrondmengsels, zogenaamde "super-aarde". Hier voegen ze allerlei nuttige ingrediënten aan toe, zoals wormenmest, vleermuizenmest en andere dingen voor een optimale groei.

WELKE PLANTENBAKKEN TE GEBRUIKEN

Je kunt veel soorten plantenbakken vinden om in te kweken; van de meest eenvoudige plastic bakken, stoffen “kweekzakken” en "slimme potten", tot "zelf-watergevende" containers. Maar als het gaat om het kiezen van standaard potten, is er niets moeilijks aan, behalve dat je de juiste grootte voor je planten moet bepalen. Het kan een goed idee zijn om met 20l potten te beginnen. Wat belangrijk is, is dat de containers voldoende drainage bieden. Daarom hebben potten normaal gesproken gaten aan de onderkant. Bij sommige moet je deze gaten eerst zelf maken voordat je ze gebruikt. Tip: rechthoekige bloempotten zijn bijzonder geschikt voor binnenkweek in krappe ruimtes!

Cannabis Voedingsstoffen

VOEDINGSSTOFFEN

Tenzij je een voor-bevrucht, biologisch potgrondmengsel gebruikt dat de gehele duur van een kweek dekt, moet je je planten op een gegeven moment met voedingsstoffen voeden. Cannabis nutriënten zijn verkrijgbaar als vloeistof of in poedervorm. Je voegt deze voedingsstoffen toe volgens specifieke instructies wanneer je je planten water geeft.

Wat belangrijk is om te weten, is dat er cannabis voedingsstoffen speciaal voor de vegetatieve groeifase en vervolgens voor de bloeifase zijn. Cannabis heeft in ieder groeistadium namelijk verschillende voedingsbehoeften. Het merendeel van de tijd heb je twee flessen nodig en mogelijk meer, afhankelijk van het micronutriënten-dieet van je gewas.

"Nutriënt burn" en andere kweekproblemen door het geven van te veel voedingsstoffen, komen vaak voor bij minder ervaren kwekers. Om overvoeding te vermijden, moet je beginnen met de helft van de aanbevolen dosering. Je kunt je aan de handleiding van het merk voedingsstoffen houden, maar begrijp wel dat de makers van deze producten meestal te veel aanbevelen - ze verdienen immers geld aan het verkopen van hun waren!

Zaailingen hoef je twee tot drie weken niet te voeden. Geef alleen lichte doses voedingsstoffen zodra ze hun derde stel echte bladeren hebben. Zaailingen te veel voeding geven, is een zeer veelvoorkomende fout bij beginnende kwekers!

WATER GEVEN

Je cannabisplanten water geven, lijkt misschien het makkelijkste om te doen, maar veel nieuwe kwekers doen dit verkeerd!

In plaats van je planten een beetje, maar vaak water te geven, is het beter om ze minder vaak water te geven, maar wel een goede hoeveelheid. Wanneer je water geeft, doe dit dan uitvoerig, zodat de hele grond vochtig wordt, totdat het water uit de bodem van de pot loopt. Wacht met water geven totdat de grond weer droog is. (Een goede manier om dit te controleren, is door het gewicht te checken als je de potten optilt.) Het is veel beter voor je planten als ze een beetje verwelken dan om ze te veel water te geven! Een teveel aan water is een van de meest voorkomende oorzaken van allerlei kweekproblemen!

DE CORRECTE PH-WAARDE

Het water geven van je planten (en het voeden) is niet alles. Bijna even belangrijk is de juiste pH-waarde van je water of voedingsoplossing. Dit komt doordat cannabis alleen voedingsstoffen kan opnemen wanneer de pH-waarde juist is. Voor het kweken in aarde moet de pH van het water tussen de 6,0 en 7,0 liggen. Gebruik pH-meetdruppels of een pH-meter om de waarde van het water te controleren. Verhoog of verlaag de pH-waarde dienovereenkomstig met "pH down" of "pH up" producten. Je kunt ook citroensap gebruiken.

LUCHT

Cannabis heeft lucht nodig voor een optimale groei. Sommige ervaren kwekers hebben uitgebreide systemen om hun planten te voorzien van CO₂ en om van geuren af te komen. Maar dat hoeven we nu nog niet te behandelen. Een eenvoudige ventilator kan alles zijn wat je nodig hebt om te beginnen. Een zacht briesje kan de temperatuur onder controle houden, schimmels vermijden en insecten op afstand houden. Bovendien kan een constante, maar lichte luchtstroom langs je planten zorgen voor sterkere stammen en takken.

Kamerventilatie Cannabiscultuur

HET CONTROLEREN EN MONITOREN VAN JE KWEEK

We zijn er bijna voor een optimale omgeving voor je cannabisplanten! We hebben een mooie kweekruimte of -tent, we hebben lampen en een ventilator aangesloten. We hebben alle voedingsstoffen en natuurlijk kwaliteitszaden die staan te popelen om te groeien!

Wat er nog overblijft, is het controleren en monitoren van je kweek voor de beste resultaten.

Wat je zeker goed wilt hebben, is de verhouding van de belichting die je planten ontvangen. Dit houdt het handmatig instellen van de licht/donker cycli van je kweeklampen in. Als nieuwe kweker kies je waarschijnlijk voor autoflowering cannabis soorten waarvoor de lichtcycli niet zo belangrijk zijn. Stel een timer in voor je kweeklampen zodat je autoflowering planten 18 uur licht per periode van 24 uur krijgen.

Voor geavanceerde kweek, bijvoorbeeld wanneer je niet-autoflowering soorten kweekt die afhankelijk zijn van de lichtcycli voor hun vegetatieve periode en de bloei, gebruik je ook een timer. In dit geval begin je met de bloeiperiode als je je lampen omzet naar een cyclus van 12 uur duisternis per 24 uur.

Zodra je deze fundamentele elementen van binnenkweek begrijpt, kun je op de korte termijn uitkijken naar een overvloedige oogst. Als laatste tip; laat een paar tegenslagen je nooit ontmoedigen om het opnieuw te proberen. Dit is immers de manier waarop je leert om een meester cannabis kweker te worden! Weet dat niemand als een professional is geboren en dat we allemaal ooit nieuw waren met het kweken. Veel succes en plezier met je binnenkweek!

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt en graag meer wilt weten, bezoek dan onze blog voor andere nuttige artikelen over cannabis kweektechnieken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.