By Luke Sumpter


Binnen cannabis kweken is een genoeglijke ervaring. Kwekers hebben maximale controle over de kweekomgeving, waarbij ze in staat zijn variabelen als het bewateringsschema, de temperatuur, vochtigheid en gasuitwisseling te sturen. Als je binnen kweekt, kom je echter voor unieke uitdagingen te staan. Hoewel planten vaak minder snel ten prooi vallen aan pestbeestjes en aan ziektes bezwijken, zouden kwekers wel met diverse factoren rekening moeten houden.

Ruimte is binnen een grote beperkende factor. Kwekers moeten vaak serieuze maatregelen nemen om hun kweek clandestien te houden. Daarbij is een strategische strain-selectie uiterst belangrijk. Het kiezen van een strain laat zich echter niet uitsluitend beperken tot wat kwekers zouden moeten vermijden. Er zijn honderden soorten beschikbaar en bijna allemaal hebben ze unieke smaken, aroma's en effecten. Kwekers zouden moeten nadenken over welke eigenschappen ze graag in hun planten terugzien voordat ze zaadjes laten kiemen.

Het kiezen van een strain is soms moeizaam. Hieronder nemen we de belangrijkste factoren onder de loep waar kwekers rekening mee zouden moeten houden als ze binnen kweken. Tegen het eind van deze opsomming zul je zien dat je makkelijker kunt beslissen.

Hoogte en ruimte

Binnenkwekers beschikken niet altijd over veel ruimte. Vaak kiezen ze voor een kleine kweektent in de hoek van een kamer. Als je echter geluk hebt, is het mogelijk een complete logeerkamer in te richten voor je kweek. Hoe dan ook, binnenruimtes zijn ongeschikt voor grote wietplanten.

Zoals je weet, omvat het geslacht Cannabis twee subsoorten: Cannabis sativa en Cannabis indica. Cannabis sativa is te herkennen aan haar smalvingerige bladeren, slanke postuur en behoorlijke hoogte. Sommige variëteiten worden makkelijk hoger dan 300cm. Cannabis indica heeft echter breedvingerige bladeren, groeit meer in de breedte en ziet er struikachtig uit.

Als je over weinig ruimte beschikt, begrijp je vast wel welke soort cannabis het meest geschikt is. Het is echter wel zo dat zuivere indica's of sativa's relatief zeldzaam zijn. De meeste cannabisvariëteiten op de markt zijn kruisingen met uiteenlopende verhoudingen van deze twee soorten cannabis. Als je graag een cannabisvariëteit wilt kweken die je makkelijk onder de duim houdt, is het verstandig om voor een indica-dominante variëteit te gaan. Deze kruisingen bevatten meer indica-genen, worden dus niet al te hoog en groeien niet alle kanten uit.

Hoogte en ruimte

Dat wil echter niet zeggen dat kwekers alleen uit indica-variëteiten kunnen kiezen. Ze kunnen ook van een energieke sativa-variëteit genieten. Het is echter onpraktisch om binnenshuis een kolossale sativa te kweken. In plaats daarvan is het mogelijk een groot aantal sativa-dominante autoflowers te telen in een sea of green-opstelling en toch een goede oogst tegemoet te zien.

Autoflowering variëteiten stammen af van een andere ondersoort: Cannabis ruderalis. Dit genetisch materiaal komt oorspronkelijk uit Centraal Azië en Noord-Europa en heeft zich aangepast aan het korte bloeiseizoen. Cannabis ruderalis levert magere opbrengsten op, maar veredelaars zijn in staat de genen te kruisen met populaire indica- en sativa-variëteiten voor het creëren van productieve en sterke autoflowering variëteiten. Autoflowers overerven doorgaans hun kleine gestalte van de ruderalisouder en worden bijna nooit hoger dan 100cm.

De hoogte is tevens doorslaggevend voor heimelijke kwekers. Sommige telers hebben het geluk te wonen in een land of staat waar cannabis kweken legaal is, terwijl anderen noodgedwongen onder de radar moeten blijven. Als je ergens woont waar het streng verboden is om wiet te telen, ligt het voor de hand te kiezen voor een laagblijvende autoflowering variëteit. Deze variëteiten zijn eenvoudig te kweken in aangepaste dozen en emmers. Het enige wat je hoeft te doen, is een koolstoffilter te monteren en je kweek is volledig verborgen.

Als ruimte geen beperkende factor is, overweeg dan Green Crack Punch. Deze sativa-dominante strain induceert een euforische high en piekt bij een hoogte van 160cm. Als je binnenkweek beperkt is tot een kleine kast, is het beter voor Royal Dwarf te kiezen. Dit kleine opdondertje is onder de 40cm hoog te houden.

Snelheid en opbrengst

Snelheid en opbrengst beïnvloeden elkaar vaak negatief. Met andere woorden: als een strain een korte bloeiperiode kent, levert ze minder toppen op. Autoflowers knallen vaak van zaad naar oogst in een week of 8, maar leveren een maximale opbrengst op van 500g/m² onder ideale omstandigheden.

Indica-dominante strains bevinden zich in het midden. Deze variëteiten kennen een bloeiperiode van 7-12 weken, maar leveren vaak wel 600-1000g/m² op.

Sativa-variëteiten zijn de koploopsters op het gebied van productiviteit. Deze strains leveren soms meer dan 1000g/plant op, maar hebben daar wel tijd voor nodig. Sativa's doen vaak wel 11-16 weken over de bloei!

Natuurlijk willen alle kwekers een zo hoog mogelijke opbrengst realiseren. Dat is echter niet altijd praktisch. Mensen die in legale gebieden wonen, hebben alle tijd van de wereld om hun dames groot te brengen. Als je echter in een illegale regio woont, wil je graag een snelle kweek draaien.

Als je noodgedwongen voor een snelle strain moet kiezen of simpelweg een snellere oogst wenst, is het mogelijk de opbrengst te verhogen door meerdere planten dicht opeen te kweken. Autoflowers genereren een mager oogstgewicht, maar blijven ook een stuk kleiner. Kwekers kunnen hiermee met gemak meerdere planten kwijt in de kleinste kweekruimtes.

Quick One is een autoflower en levert razendsnel overheerlijke wiet op. Haar toppen zijn al 8 weken na het kiemproces in model te knippen. Ga je liever voor een fotoperiode-variëteit, dan is Honey Cream misschien wat voor je. Deze smakelijke indica is gezegend met een bloeiperiode van 6-7 weekjes.

Snelheid en opbrengst

Aroma en smaak

Iedereen herkent de geur van cannabis. Terpenen zijn de moleculen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Deze aromatische koolwaterstoffen komen overal in de natuur voor; cannabisplanten bevatten er ongeveer 200. Alle strains hebben verschillende concentraties terpenen. Sommige variëteiten ruiken en smaken fruitig; andere meer naar bloemetjes, gras, dieselbrandstof of aarde.

Het is belangrijk dat je weet hoe een strain gaat ruiken en smaken. Als je geen liefhebber bent van het smaakprofiel van je planten, dan heb je veel tijd verkwist aan het kweken! De beste manier om te bepalen of je gecharmeerd bent van een bepaalde cannabisvariëteit is door deze eerst eens te proberen. Als dat niet mogelijk is, heb je mazzel. De meeste zadenbanken voegen uitgebreide smaak- en geurprofielen toe aan de beschrijving van hun strains. Sommige voorzien je zelfs van een gespecificeerd terpenen-profiel. Controleer dit profiel voordat je een aankoop doet, zodat je zeker weet dat de plant aan je voorkeur voldoet.

Als je van iets fruitigs en tropisch houdt, probeer dan eens Fruit Spirit. Deze met terpenen verrijkte kruising is een nazaat van Blueberry en White Widow en verwent je smaakpapillen met elke hijs. Niet alle kwekers houden echter van fruitigheid. Gelukkig bestaan er veel uiteenlopende smaken. Chocolate Haze trakteert je op een heel ander smaakprofiel. Deze zalige sativa is verantwoordelijk voor een energieke high in combinatie met de smaak van suikerzoete chocolade.

Kun je verschillende soorten mixen in dezelfde kweek?

Wil je meerdere smaken en effecten tegelijk ervaren? Zo ja, dan ben je waarschijnlijk benieuwd naar het mixen van verschillende soorten wiet. Is het mogelijk om meerdere soorten te kweken in je kweekruimte of kas? Absoluut! Uiteraard kleven hier voor- en nadelen aan. De voordelen zijn onder andere het bredere scala aan smaken en diversiteit aan effecten na het oogsten. Dankzij de variatie in de terpenen heb je bijvoorbeeld wiet voor verschillende momenten van de dag.

Het mixen van soorten kan echter lastig zijn. Wanneer je begint, kun je het beste kiezen voor soorten die ongeveer even hoog worden en een vrijwel identieke groei en bloei hebben. Op die manier voorkom je dat een plant heel groot wordt en de rest overschaduwt, of dat je de ene strain moet oogsten en vervolgens nog een maand wachten op de volgende. Uiteindelijk ben je ervaren genoeg om totaal verschillende soorten in dezelfde kweekruimte te kweken.

Kun je verschillende soorten mixen in dezelfde kweek?

Royal Queen Seeds Seedfinder Tool

Voel je je overweldigd door het enorme aanbod? Speciaal daarvoor hebben we onze Seedfinder tool gecreëerd. Op basis van de informatie die verzameld is door onze professionele telers, hebben we een gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld die onze klanten helpt om het kiezen van soorten te vergemakkelijken. Selecteer simpelweg je voorkeuren in elk stadium van het proces en we presenteren je een reeks soorten die perfect op je wensen aansluiten. De Seedfinder houdt rekening met je ervaringsniveau, waar je wilt kweken, het gewenste formaat van de wietplant en nog veel meer. Het zoeken naar de juiste strain is nu gemakkelijker dan ooit.

Alles voor mekaar? Kweken maar!

Dat was het alweer! Nu je dit artikel hebt gelezen, is het een stuk simpeler om de grote stap te wagen. Prent goed in je hoofd dat je kweekruimte doorslaggevend is. Pak je duimstok er dus bij en bepaal of je geselecteerde strain wel in je kweekruimte past. Vervolgens betrek je de snelheid erbij. Als je zo snel mogelijk van je oogst wilt genieten, kies dan voor een autoflowering variëteit. Heb je eenmaal je keuze gemaakt, zet je er dan 100% voor in. Kweek met hart en ziel en je zult uiterst tevreden zijn als je er eentje opsteekt.


1. Het Selecteren Van De Beste Outdoor Marihuana Zaden Voor Je Lokale Klimaat. Wat voor cannabis je kiest en waar je de zaden zaait, zijn bepalend voor de prestaties van je buitengewas.

3. Richtlijnen om jou te helpen bij het kiezen van cannabis zaden.  Tegen het einde van dit artikel ben je een absolute kenner op het gebied van cannabis en kan jij die specifieke cannabis soorten kweken die het beste passen bij jouw behoeften.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.