By Luke Sumpter


Wiet kweken is zeer bevredigend. Maar als je maar één soort kweekt, dan kan het op den duur wel wat saai worden om de hele tijd dezelfde cannabis te roken. Misschien vraag je je daarom af of het mogelijk is om verschillende soorten in dezelfde kweekruimte te kweken. Hoewel dat zeker kan, moet je wel rekening houden met de wensen van diverse strains.

In dit artikel bekijken we hoe je dit precies moet doen. Zo kun je met succes verschillende cannabis strains in één ruimte kweken, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Het maximale uit je kweekruimte halen

Wanneer je een specifieke ruimte gaat gebruiken om wiet te kweken, wil je die natuurlijk zo efficiënt mogelijk gebruiken. Je hebt daarbij een hoop licht nodig en moet veel lucht afvoeren. Omdat dit energie en geld kost, is het wel zo fijn dat je uiteindelijk zoveel mogelijk wiet oogst, toch?

Voor- en nadelen van meerdere soorten wiet tegelijk kweken

Het is zeker aantrekkelijk om verschillende soorten in dezelfde ruimte te kweken. Houd echter ook rekening met de nadelen. We belichten hieronder beide kanten:

Voordelen van verschillende soorten tegelijk kweken

• Een mix van verschillende soorten

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is zonder twijfel het grootste voordeel. Wanneer je verschillende soorten tegelijk kweekt, heb je een ruime keuze wanneer het tijd is om je wiet te roken, vapen of anderszins te gebruiken. Of je nu zin hebt in een stimulerende sativa of juist een bedwelmende indica: je kunt alle kanten op. Misschien wil je wel beginnen met iets fruitigs en later genieten van een aardse smaak. Verschillende soorten tegelijk kweken, betekent, kortom, dat je meer diversiteit hebt.

• Vergroot de kans op een succesvolle oogst

Als je maar één soort kweekt, dan is het alles of niets. Misschien zijn de planten niet erg productief, vatbaar voor schimmel of houd je gewoon niet van het effect of de smaak ervan. Door op hetzelfde moment meerdere soorten te kweken, voorkom je de kans op teleurstelling die je loopt bij het telen van maar één soort.

• Verbeteren van je kweekvaardigheden

Elke strain heeft specifieke behoeften. Als je maar één soort kweekt, word je misschien heel goed in het kweken van die specifieke plant, maar mis je waardevolle kennis over andere soorten. Door strains met verschillende genetische achtergronden te kweken, ontwikkel je je kennis en vaardigheden. En daarmee verhoog je weer de kans op succesvolle oogsten in de toekomst.

Voor- en nadelen van meerdere soorten wiet tegelijk kweken

Nadelen van verschillende soorten wiet tegelijk kweken

• Omgaan met de uiteenlopende groei

Elk genotype van cannabis heeft unieke kwaliteiten. Sommige soorten groeien snel, andere weer traag. En sommige cannabis strains worden groot, terwijl andere klein blijven. Wanneer je maar één genotype kweekt, zullen de planten (fenotypen) vrij uniform, ongeveer even snel en tot dezelfde hoogte groeien. Bij het kweken van meerdere soorten is dat niet het geval. En wanneer het bladerdak niet gelijkmatig is, krijgt de ene plant meer licht dan de andere, wat weer ten koste van de kwaliteit en opbrengst gaat.

• Licht

Sommige soorten zijn dol op sterke lampen, maar andere niet. Het kan dan gebeuren dat bepaalde planten achterblijven bij de rest, of dat nu is omdat je lamp te sterk is voor een bepaalde strain of juist te zwak.

• Voedingseisen

Dat elke plant een andere verhouding voedingsstoffen nodig heeft, lijkt misschien geen groot probleem. Maar wanneer je een aantal keren per week of per maand verschillende voedingsoplossingen moet mengen, wordt het al gauw vervelend. Dit kun je echter voorkomen door soorten met vergelijkbare voedingseisen te kiezen.

Voor- en nadelen van meerdere soorten wiet tegelijk kweken

Een kweek met meerdere soorten plannen

Zoals gezegd, is het zeker mogelijk om met succes meerdere soorten in dezelfde tent of ruimte te kweken. Het is gewoon een kwestie van goed plannen. Wanneer je willekeurig een aantal wietzaadjes kiest, krijg je meestal niet de beste resultaten. Maar als je weet wat elke strain nodig heeft en je daaraan tegemoet komt tijdens de groei, heb je zeker kans van slagen!

Hieronder staan enkele dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van zaden voor je kweek van meerdere soorten.

Indica en sativa

Als je een mix van indica en sativa strains wilt kweken, kun je tegen een aantal problemen aanlopen. Deze hangen voornamelijk samen met de groeisnelheid en de algehele grootte van de planten. Indica strains bloeien vaak ongeveer 7–10 weken, terwijl sativa's hier wel 10–14 weken over kunnen doen. Bovendien blijven indica's over het algemeen klein en bossig en worden ze meestal niet hoger dan 150cm. Sativa strains kunnen daarentegen wel meer dan 2m hoog worden.

Deze verschillen maken het vooral lastig om een gelijkmatig bladerdak te behouden. De sativa soorten worden namelijk een stuk hoger. Zodoende raken de indica's overschaduwd en krijgen ze te weinig licht. Dit kan weer leiden tot vertraagde groei.

En omdat sativa strains langer bloeien dan indica's, krijgen laatstgenoemde misschien wel helemaal geen kans om te profiteren van het licht.

Fotoperiode en autoflower

Sommige kwekers combineren graag autoflowers en fotoperiode strains. Dit is ook zeker mogelijk. Maar je moet wel heel goed plannen als je wilt dat het allemaal goed verloopt!

Autoflowers groeien zeer snel en hebben hun hele levenscyclus ongeveer afgerond in de tijd die fotoperiode planten nodig hebben om te bloeien. Bovendien kunnen autoflowering soorten bij zowat elk lichtschema gedijen. Vaak geldt: hoe meer licht, hoe beter! Fotoperiode planten hebben daarentegen een schema van 18/6 nodig voor de groei en 12/12 voor de bloei. Wanneer je autoflowers blootstelt aan een 12/12-lichtschema, resulteert dat meestal in een kleinere oogst, hoewel ze nog steeds wiet kunnen opleveren.

Kun je verschillende typen wiet in één tent kweken?

Ja, maar je moet wel voorzichtig zijn. Het is niet zo dat je zomaar een paar willekeurige soorten in een tent kunt zetten. Wil je meerdere strains tegelijk kweken? Onderzoek dan eerst goed welke soorten vergelijkbare groeikenmerken hebben.

Tips voor het telen van verschillende soorten in dezelfde ruimte

Om alles uit je wietkweek van meerdere soorten te halen, moet je met een aantal belangrijke dingen rekening houden. Met een beetje vooruitziendheid en voorzichtigheid ligt succes echter binnen handbereik!

Kies soorten met vergelijkbare kenmerken

We hebben het eerder al gezegd, maar een van de makkelijkste manieren om te zorgen voor succes, is door soorten met vergelijkbare kenmerken te kiezen. In plaats van bijvoorbeeld een indica-dominante Kush en een pure sativa-dominante Haze te kweken, kun je beter voor strains gaan die een vergelijkbare hoogte bereiken en ongeveer even lang groeien/bloeien. Als je wietzaadjes bij een betrouwbare leverancier koopt, kun je deze informatie vaak online of op de productverpakking vinden. Je komt misschien geen soorten met exact dezelfde kenmerken tegen, maar hoe meer ze op elkaar lijken, hoe beter.

De hoogte en vorm met LST of een ScrOG beheersbaar houden

Met bepaalde vormen van training is het mogelijk om planten tijdens hun groei te sturen. Zo kun je zorgen dat het bladerdak uiteindelijk gelijkmatig wordt. Dit is een goede optie als je soorten met relatief verschillende genen wilt kweken.

Allereerst is ScrOG een geschikte keuze. Daarbij groeien de planten door een net, wat hun groei beheersbaar houdt en het aantal toppen vergroot. Doordat het een vlakkere, horizontale ontwikkeling bevordert, blijft de hoogte van het bladerdak beperkt. Zo krijgen kleinere planten ook de kans om genoeg licht te ontvangen voor een optimale groei en oogst. Als je de uitdaging aandurft, kun je tevens soorten met een combinatie van LST en high stress training (zoals toppen) trainen tot ze even hoog zijn.

Verleng de groeifase van fotoperiode planten om autoflowers tegemoet te komen

Het is misschien niet makkelijk, maar wel mogelijk om autoflowers en fotoperiode planten in dezelfde ruimte te kweken. Fotoperiode soorten kunnen binnen oneindig blijven groeien, zolang je wacht met overschakelen op het 12/12-lichtschema. Autoflowers groeien en bloeien echter op basis van een genetisch bepaalde tijdsduur, hoeveel licht je ze ook geeft. Desondanks wordt voor de beste resultaten bij autoflowering soorten vaak gewerkt met een 18/6-cyclus voor de groei én bloei.

Al met al betekent dit dat je prima een aantal autoflowers kunt kweken terwijl je fotoperiode planten nog groeien. Wanneer je vervolgens de autoflowering soorten geoogst hebt, kun je de fotoperiode strains laten bloeien.

Afhankelijk van welke autoflowers je kiest, moeten de fotoperiode planten misschien een paar weken langer groeien dan je normaal zou willen. Maar als je hier mee kunt leven, is dit een uitstekende kans om meerdere soorten in één tent te kweken!

Kweek meer autoflowers dan fotoperiode soorten

Voortbordurend op het vorige, is het ook verstandig om vooral autoflowers te kiezen.

Omdat autoflowers veel sneller groeien dan fotoperiode planten, kun je er namelijk meer van kwijt. Bovendien kunnen de paar fotoperiode soorten die je hebt nog steeds de hele kweekruimte of tent opvullen zodra je de autoflowering strains hebt geoogst.

En, tenzij je ze van het juiste licht kunt voorzien, betekenen meer planten niet direct meer wiet. Een kleiner aantal beter gedijende fotoperiode soorten levert dan ook grotere oogsten op dan een groot aantal slecht verlichte wietplanten.

Probeer al met al een verhouding van 3:2 (van respectievelijk autoflowers en fotoperiode soorten) aan te houden om maximaal van de beschikbare kweekruimte te profiteren.

Wat zijn de beste soorten om samen te kweken?

Zoals je misschien wel weet, bestaan er een hoop verschillende soorten wiet. Hieruit een keuze maken is al moeilijk, laat staan als je verschillende cannabis strains wilt combineren.

Om je op weg te helpen, hebben we hier enkele suggesties voor je:

Fast flowering soorten

Wil je snel oogsten? Ga dan voor planten die in rap tempo groeien. Daarbij hoef je je echter niet tot autoflowers te beperken. Met bovenstaande tips kun je autoflowers en fotoperiode soorten ook prima samen kweken.

De volgende soorten gaan uitstekend samen:

Royal Dwarf Quick One
Groei Groei van 9–10 weken 9–10 weken tot de oogst
THC 13% THC 13% THC
High Opbeurend en rustgevend Ontspannende en functionele high
Smaak Skunk-smaak Citrusachtige en aardse smaken

Easy Bud Royal Cheese Fem Special Kush #1
9–10 weken tot de oogst Bloei van 7–8 weken Bloei van 7–8 weken
12% THC 17% THC 17% THC
Fysieke stone Evenwichtige, heldere high Sterke, rustgevende stone
Smaken van citroen Klassieke smaak van UK Cheese  Scherpe smaken van aarde en fruit

Autoflowers

Hieronder is het lijstje dat je voor een kweek vol met autoflowers moet hebben! De verschillende planten passen uitstekend bij elkaar wat groeikenmerken betreft, maar vullen je stashpot met uiteenlopende toppen. Met deze combinatie zit je dus altijd goed!

Cookies Gelato Auto North Thunderfuck Auto

Groei

Groei van 8–9 weken Bloei van 8–9 weken
THC THC-gehalte van 23% 21% THC content
High Evenwichtige, creatieve high Opbeurende, stimulerende high
Smaak Smaken van koekjes, fruit en honing Fruitige en citrusachtige smaak van limoen
Royal Gorilla Auto Fast Eddy Automatic CBD Solomatic
Levenscyclus van 6–8 weken Levenscyclus van 7–8 weken 7–8 weken in totaal
20% THC content Hoog CBD-gehalte en 9% THC 1% THC en 21% CBD
Sterke, rustgevende stone Heldere, ontspannende high Heldere effecten
Smaken van citrus, fruit en dennen Simpele aardse en citrusachtige smaak Scherpe citrussmaken

Vergelijkbare grootte en bloeitijden

De makkelijkste methode om verschillende soorten tegelijk te kweken, is door planten met zeer vergelijkbare groeitijden en hoogtes te kiezen. Op die manier ontwikkelen ze een gelijkmatig bladerdak, en is het niet of nauwelijks nodig om ze te trainen. Dit zijn onze suggesties:

Haze Berry Hulkberry Chocolate Haze 
Bloei van 9–11 weken Bloei van 9–11 weken Bloei van 9–11 weken
20% THC Maar liefst 25% THC Een THC-gehalte van 20%
Sterke en langdurige high Heldere en opwekkende effecten Sterke, bedwelmende effecten
 Smaken van blauwe bes, fruit en peper Smaken van citrus, diesel en peper Scherpe smaken van dennen en citrus

Royal Skywalker Royal THCV Royal Medic
9–10 week flowering time 9–10 week flowering time 9–10 week flowering time
A potent 25% THC content 7 % de THCV to 7 % de THC 10% THC and high CBD content
Clear, physically relaxing highs  Clear, motivating and uplifting high Clear, fast thinking effects
Flavours of blueberry citrus and pepper Fruity and herbal flavours Classic citrus and herbal flavours
Hazeberry Hulkberry Chocolate Haze
9–11 week flowering time 9–11 week flowering period 9–11 week flowering period
20% THC Massive 25% THC content 20% THC content
Powerful and long lasting highs Clear and uplifting effects Heavy, stoned effects
Flavours of blueberry, fruit and pepper Flavours of citrus, diesel and pepper Pungent flavours of pine and citrus

Royal Queen Seeds mix packs

Als dit allemaal wat overweldigend voor je is, hebben we nog iets simpelers voor je. Zo hebben we ook mixverpakkingen met wietzaadjes die aan al je wensen voldoen. Op die manier hoef je niet eens te kiezen!

  • Fast as Fuck: zoals de naam al suggereert, draait het bij deze pack allemaal om snelheid. Je kunt hiermee in een mum van tijd een oogst verwachten! De planten bloeien 8–9 weken, om precies te zijn.
  • High Yield Pack: je raadt al wat deze pack zo speciaal maakt. Al deze zaden kunnen binnen minstens 700g/m² opleveren!
  • Energy Pack: deze pack bevat een mix van soorten met stimulerende en opbeurende effecten. Dit maakt ze perfect om overdag te roken!
Royal Queen Seeds mix packs

Is meerdere soorten in dezelfde ruimte kweken de moeite waard?Ja, zolang je het geen probleem vindt om wat meer werk te verzetten. Want, tenzij je cannabis strains hebt die perfect bij elkaar passen, moet je ervoor zorgen dat elke plant tevreden blijft.Als je zonder nadenken soorten kiest, dan kan het je uiteindelijk een hoop werk opleveren. Door eerst onderzoek te doen, bespaar je jezelf veel gedoe. Bij elke kweek is het belangrijk om te plannen en dat geldt helemaal voor het kweken van meerdere soorten in één ruimte. Plan dus goed, en je kunt een bevredigende oogst van verschillende strains verwachten!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.