Nieuwe cannabis Seedfinder - vind jouw match!

By Luke Sumpter

Heb je plannen om je eigen cannabis te kweken? Dan moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk aan de kweekruimte, verlichting, ventilatie, voedingsstoffen, de kweekmethode en uiteraard de gewenste soort. De meeste kwekers kiezen voor een enkele soort. Daar zijn goede redenen voor: je geniet van een gelijkmatig bladerdak, de planten ontvangen dezelfde voedingsstoffen en de bloeiperiode is gelijk.

Maar wat als je graag wat afwisseling, diversiteit en variatie wenst? We weten inmiddels dat het tijd en zorg scheelt als je slechts één soort kweekt. Maar laten we eerlijk zijn: het is best saai om continu hetzelfde te roken totdat je volgende oogst klaar is. Heb jij daar ook last van? Dan is het interessant om verschillende soorten tegelijkertijd in je kweekruimte te zetten.

Aan deze aanpak kleven uiteraard voor- en nadelen. Deze hebben we in dit artikel netjes voor je op een rijtje gezet. Als je buiten kweekt, levert een variatie in de soorten geen problemen op. Er is namelijk genoeg ruimte voor alle planten. In dit artikel richten we ons daarom op het kweken van verschillende soorten in dezelfde kweekruimte.

Let op: in dit artikel zijn de smaken, geuren of effecten van bepaalde soorten niet van belang. We letten hier voornamelijk op de kenmerken van de groei en de bloei.

HET PLANNEN VAN EEN COMBINATIEPROJECT

Een succesvolle project met verschillende planten valt of staat met de getroffen voorbereidingen. Als je begint zoals je normaal doet met een enkele soort, kom je geheid in de problemen. Met een strakke planning, kun je toppen oogsten van verschillende soorten. Je voelt je een heuse connaisseur met voorraadpotten die barsten met een grote variatie opwindende soorten.

Met een variatie aan strains in je voorraadpotten kun je jouw rooksessie afstemmen op jouw specifieke behoeften. Onderzoekers geloven nu dat de geproduceerde effecten van een soort worden ondersteund door de chemische samenstelling. Terpenen spelen hierbij een sleutelrol. Wil je overdag alert, creatief en productief blijven? Kies dan een chemovar die rijk is aan limoneen, pineen, valenceen en terpinoleen. Om 's avonds en 's nachts te ontspannen, kies je voor een strain die rijk is aan myrceen en caryofyleen.

Sommige soorten bevatten hoge gehaltes contrasterende terpenen. Het opgewekte effect valt dan ergens in het midden. Als je dus strains kiest met verschillende groeipatronen, geniet je van behoorlijk wat variatie!

Kweek Van Verschillende Cannabisplanten

VOORDELEN

GROTERE DIVERSITEIT VAN PLANTEN

We vermeldden het al, maar het kan saai worden om steeds dezelfde soort te roken. Als je meerdere soorten tegelijkertijd kweekt, heb je meer keuze. Denk aan variatie in de effecten, smaken, aroma's, terpenen profielen, etc. Sommige gebruikers kiezen standaard voor een indica; anderen prefereren hybrides en weer anderen houden uitsluitend van sativa's. Dit is natuurlijk prima. Maar cannabis heeft zoveel meer te bieden. Het is zonde als je daar niet van profiteert.

Met verschillende soorten in je voorraadpotten, is het mogelijk je rooksessie aan te passen aan je behoeften. Wil je overdag alert, creatief en productief blijven, kies dan voor een hybride met sativa-dominante effecten. Voor ontspanning in de avond, kies je een indica-dominante soort. Zoek je meer therapeutische effecten? Voeg gerust een CBD-rijke kruising toe. Er bestaan zoveel hybrides dat je ook geen genoegen hoeft te nemen met soorten die in het extreme spectrum vallen. Veel hybriden bieden gebalanceerde indica en sativa effecten. Zolang je planten kweekt met vergelijkbare groeipatronen, mag je veel variatie verwachten!

HOGER OOGSTGEWICHT

Het kweken van meerdere soorten leidt vaak tot een verbeterde oogst. Uiteraard hangt dit wel af van de door jou gekozen planten. Maar over het algemeen haal je het maximale uit je kweekruimte. Dit geldt vooral als je planten traint, het bladerdak gelijkmatig houdt (ondanks de verschillen) en lege plekken opvult. Het is de bedoeling dat alle planten en toppen evenveel licht ontvangen. Streef hiernaar voor de best mogelijke resultaten, ook al lukt het niet altijd.

In Dezelfde Ruimte Tegelijkertijd Verschillende Cannabissoorten Laten Groeien

STOOMCURSUS KWEKEN

Als je verschillende planten kweekt in dezelfde ruimte, word je al snel een meesterkweker. Het kweken van cannabis is op zichzelf al geen simpele taak. Maar dit wordt nog gecompliceerder als je verschillende planten hebt staan. Je hebt er absoluut je handen vol aan. Maar als het lukt, is een standaard kweekproject echt een eitje.

Hoe zit dat? Nou allereerst moet je je aanpassen aan niet één, maar twee, drie of meerdere soorten. Als je bijvoorbeeld normaal uitsluitend indica's kweekt, zal de toevoeging van een sativa je veel leren over de eigenschappen van deze soorten. De stoomcursus meesterkweker gaat altijd gepaard met vallen en opstaan. Als je een aantal keren een combinatieproject hebt uitgevoerd, weet je precies wat de behoeften en eigenschappen van de verschillende soorten zijn. Je ontdekt wat ze fijn vinden en wat niet, hoe ze zich ontwikkelen in de bloeiperiode en de voedingsbehoefte in elke fase. Je kunt ook prima omgaan met al deze eisen.

Het bijhouden van een kweekdagboek is altijd een aanrader. Dit geldt vooral als je verschillende planten tegelijkertijd kweekt. Je kunt je aantekeningen altijd teruglezen en deze informatie wordt uiteindelijk onderdeel van je kwekers-DNA.

NADELEN

ARBEIDSINTENSIEF

Uiteraard heeft het kweken van verschillende soorten meer voeten in de aarde. Het tevreden houden van verschillende planten is absoluut leerzaam. Toch is het soms ook overweldigend. Dit geldt vooral als je onbekend bent met een bepaalde soort (zoals bijvoorbeeld een sativa).

De verschillende planten gedragen zich anders. Deze moet je allemaal controleren. Het onderhoud vergt dus meer tijd en moeite. Ook de waterbehoefte verschilt en het aanhouden van een vast schema is bijna onmogelijk. Hetzelfde geldt voor de voedingsstoffen. Het mixen van een enkele oplossing voldoet waarschijnlijk niet. Trainen van sommige soorten is soms noodzakelijk, zodat ze allemaal genoeg licht ontvangen. Als je een combinatieproject in jouw planning staat, houd dan rekening met deze factoren.

Verschillende Voedingsstoffen Voor Verschillende Cannabissoorten

HOOGTE- EN RUIMTEPROBLEMEN

Veel kwekers kampen met dit probleem. Indica's zijn kleiner, meer struikachtig en stretchen minder tijdens de bloeiperiode. Sativa's zijn daarentegen langer en slanker en verdubbelen of verdriedubbelen in formaat tijdens de bloeiperiode. En dan zijn er nog de hybrides die daar een beetje tussen bungelen.

Goed, je hebt besloten in het diepe te springen en indica's samen met sativa's te kweken. De verschillende groeipatronen vallen al snel op. Dat wordt alleen maar duidelijker als de bloeiperiode begint. Laat je de dames nu hun gang gaan? Dan kom je geheid in de problemen. De sativa's torenen hoog uit boven de indica's en nemen al het licht weg. Maar geen zorgen! Pas nu verschillende trainingstechnieken toe om een gelijkmatig bladerdak te creëren. Buig de zijtakken of top sativa's vroeg in de vegetatieve fase om deze ellende te voorkomen.

De hoogte is niet het enige struikelblok. Als je te veel planten in je kweekruimte propt, vergroot je de kans op schimmel, meeldauw en ongedierte. Deze kwesties wil je absoluut vermijden. Als planten zich niet goed kunnen ontwikkelen door ruimtegebrek, ontstaan er bovendien een strijd om ruimte. Dit resulteert in een tegenvallende oogst.

VERSCHILLENDE OOGSTMOMENTEN

De bloeiperiode van soorten verschilt altijd. Dit is overigens niet echt een nadeel. Indica's bloeien sneller en sativa's vragen vaak wat langer de tijd. Breng dit in evenwicht door kruisingen te kweken met een gelijke bloeiperiode, die wel verschillende effecten opwekken.

Over het algemeen duurt het oogsten van cannabis ongeveer twee weken. In deze periode beoordeel je trichomen op rijpheid. De trichomen van sommige soorten zijn soms al amberkleurig, terwijl anderen nog melkachtig zijn. Dat is helemaal oké; de verschillende stadia van rijping leiden namelijk ook tot diverse effecten.

De duur van de bloeiperiode is niet zo problematisch, want je hoeft natuurlijk niet alles tegelijkertijd te oogsten. Bepaal het oogstmoment per plant en selecteer steeds de besten. Laat onrijpe planten gewoon nog even in je ruimte staan. Sommige kwekers zijn gewend alle planten tegelijk te oogsten en in dezelfde kweektent te drogen. Doe jij dit ook? Verdiep je dan in andere oplossingen. Denk aan kleinere droogtenten, kartons dozen, keukenkastjes of een zelfgemaakte oplossing. Op deze manier is het geen crisis als de ene plant eerder klaar is dan de andere.