WAAROM STOEIEN MET CANNABIS BREEDING EN GENETICA?

Het breeden van cannabis en het voortzetten van het erfgoed in zaden is niet slechts voorbehouden aan experts. Thuiskwekers die flink wat vaardigheden bezitten en de essentiële technieken onder de knie hebben, kunnen makkelijk de overstap maken van kweker naar breeder. Het creëren van F1 zaden en hybrides is absoluut te doen. De meeste cannabis zaden die uitgegroeid zijn tot legendes, zijn gecreëerd door thuiskwekers; soms zelfs per ongeluk.

Hoewel het wellicht niet mogelijk is je eigen zadenbank op te zetten vanuit een kweektent in een extra slaapkamer, is breeden op kleine schaal een rendabele optie. Je hebt geen Master opleiding in plantenkunde nodig. De gouwe ouwe kweekervaring zal volstaan.

Door tijd te besteden in de kweekruimte heb je al een goed oog ontwikkeld voor het jagen op feno's. Daarnaast bezit je ook al de hands-on cannabis vaardigheden om te kunnen slagen.

HET BEWAREN VAN JE KOSTBARE CANNABIS GENETICA

KLONEN

Het stekken van cannabisplanten is een geweldige manier om een soort te bewaren. Soms zijn bekroonde varianten uitsluitend verkrijgbaar als kloon en dan rest de kweker niets anders dan het maken van stekjes om de genetica te kunnen behouden.

Klonen is een overdraagbare vaardigheid en soms is deze nog belangrijker voor breeders dan kwekers. Je moet een consistent hoog slagingspercentage hebben met klonen als een voorwaarde voor het breeden.

Clone cutting marijuana plant

SELFING

F1 zaden kunnen worden geproduceerd met uitsluitend een vrouwelijke cannabis kloon. Deze zaden dragen alleen de genetica van de moeder. Om dit voor elkaar te krijgen, moet de kweker het geslacht van de vrouwelijke plant omkeren om zelfbestuiving op te wekken.

De meeste thuis-breeders zullen met opzet de bloeiende vrouwelijke plant stressen om een aantal zaden te produceren. Selfing wordt meestal toegepast op clone-only cannabis variëteiten om deze om te zetten naar F1 zaad vorm.

KLEINSCHALIGE BREEDING OPTIES

BREEDEN MET DEZELFDE BATCH

Oké, je bent zeer tevreden met een lading regular cannabis zaden. Misschien wil je de mannelijke planten ook benutten? Nou, je kan cannabis uit dezelfde lading kruisen. Uitgaande van het feit dat je vertrouwd bent met de soort en kweekt uit hetzelfde zakje met zaden, kan je mogelijk een breeding koppel vinden om te kruisen.

Dit is een old-school methode die door ganja boeren wordt gebruikt en meestal buiten wordt toegepast. Het breeden uit dezelfde lading kan ook binnen goed uitpakken, aangenomen dat de originele, biologische zaden authentiek zijn. Als dat zo is, zal niet alleen het resulterende nageslacht min of meer stabiel zijn, maar je zal ook geld hebben bespaard op zaden voor je volgende project.

Voor verdere experimenten met breeden, kan het geen kwaad om het verzamelen van pollen te oefenen en eerst zaden te maken. Breeden met een betrouwbare partij zaden is een goede introductie in cannabis breeding.

Polyhybrid landrace cannabis stammen

POLY-HYBRIDES

Na het breeden vanuit dezelfde partij komt het creëren van een simpele hybride. Een poly-hybride is een kruising van twee commerciële, niet-gerelateerde variëteiten. Allereerst zal het resultaat niet helemaal stabiel zijn en er zullen geen authentieke F1 hybriden worden geproduceerd. Resultaten zullen ongetwijfeld gemengd zijn. Maar poly-hybrides zijn vrij krachtig en er kunnen prachtige feno's worden ontdekt als je de ruimte hebt voor een groter gewas om ze op te sporen.

AUTHENTIEKE F1 HYBRIDES

Authentieke F1 hybrides zijn de kers op de taart van de Royal Queen Seeds catalogus. De waarheid is echter dat het creëeren van ontzettend krachtige, productieve en uitbundig groeiende F1 hybrides een langdurig proces is. Professionele kwekers investeren vele jaren van hun leven aan breeding projecten en selecteren rassen uit honderden, zo niet duizenden, cannabisplanten.

Authentieke F1 hybrides kunnen alleen worden verkregen uit kruisingen met stamboom gestabiliseerde of landras soorten. Ze vertonen authentieke hybride kracht. Tenzij je een expeditie hebt gepland om zelf op soorten te jagen, is het ontdekken van heirloom landras soorten hard werken. Het is waarschijnlijk gemakkelijker de RQS catalogus in te duiken voor geweldige hybriden.

Op dezelfde manier is ook filial breeding gecompliceerd. Eerlijk gezegd is het veel te lastig voor een beginnende thuis-breeder. Door een paar F1's (eerste generatie) te kruisen, wordt het nageslacht automatisch F2 (tweede generatie). Helaas zullen deze zaden veel minder stabiel zijn en het is veel lastiger om ermee te werken in vergelijking met de vorige F1 generatie.

Om te slagen met deze aanpak, is een zorgvuldig selectief breeding proces nodig met grote aantallen. Vaak moet het breeden meerdere generaties worden gedaan, soms wel tot F5 (vijfde generatie) of F6 (zesde generatie) voordat de lijn kan worden gestabiliseerd.

Genetische kaart koninklijke koninginzaden broeden backcrossing

TERUGKRUISEN

Terugkruisen is waarschijnlijk de meest geschikte optie voor een kleinschalig breeding project. Als je een "clone-only" variant in handen hebt en bang bent planten zo te stressen dat ze hermies worden in een poging een handvol F1 zaden te produceren, kan terugkruisen worden overwogen.

Eerst moet je een recessieve donor man identificeren, of een man met een gewenst kenmerk die je graag aan het nageslacht toevoegt. De vrouwelijke plant wordt als een moeder gehouden om stekken van te maken.

In feite wordt de dominante vrouwelijke kloon gekruist met de donor man. Daarnaast worden alle volgende generaties terug gekruist naar een vrouwelijke kloon van de originele moeder. Soms is het terugkruisen wel 3 of 4 keer nodig om de vereiste stabiliteit in het nageslacht te verkrijgen.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er flink wat manieren om je favoriete soorten te behouden en ze om te toveren tot geheel nieuwe soorten. Deze gids is bedoeld om je een goed overzicht te geven en om je een beetje op gang te helpen, voordat je in de meer gecompliceerde aspecten duikt.

Succes!

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.