By Marguerite Arnold


Als het om wiet gaat, doet verandering van spijs echt eten. Maar hoe komt het dat er zoveel verschillende soorten bestaan, met verschillende kenmerken en genen? Daar mogen we landras-cannabis voor bedanken. Landraswiet groeit in het wild en is niet met andere soorten gekruist.

Moderne kruisingen zijn 'beter' als het gaat om het opwekken van een high, een bepaalde smaak of effect. Maar het DNA is verdund. Daarom is het zo belangrijk om inheemse landrassen te behouden en nieuwe te vinden. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het algemene belang van diversiteit. Denk maar aan het lot van de banaan; een exotisch gewas dat inmiddels in wezen overal een monocultuur behelst.

Landrassen zijn dan ook erg waardevol voor de cannabisindustrie. En omdat wiet steeds meer een mainstream plant wordt, worden die originele genen nog belangrijker.

In dit artikel bespreken we wat je allemaal over landrassen moet weten. Je leert ook waarom ze nu precies zo onmisbaar zijn binnen de industrie en wat het verschil met andere cultivars is. Daarnaast bespreken we een aantal verschillende landrassen uit diverse delen van de wereld.

Wat is landras-cannabis?

Als je op Google zoekt naar 'landras-cannabis' kom je bij uiteenlopende definities en beschrijvingen uit. Sommigen labelen 'landraswiet' als inheems of inherent aan een bepaalde regio, maar dit klopt niet helemaal. Naar verluidt, zijn cannabisplanten van alle types voor het eerst gedomesticeerd[1] in de vroege neolithische periode in Azië (onderzoekers hebben nog niet achterhaald of dit Oost- Zuid- of Noord-Azië moet zijn geweest). Hierna verspreidden ze zich naar andere plekken.

Landrassen zijn dan ook eigenlijk gedomesticeerde wietplanten die zich vele jaren hebben aangepast aan verschillende geografische locaties, van koel en donker tot warm en zonnig. Wat ze zo uniek maakt, is dat ze niet zijn gestabiliseerd of gekruist met andere soorten. Hierdoor zijn ze ongelooflijk waardevol voor de wereld van de cannabis-genen.

Door namelijk landrassen te selecteren en met diverse cultivars te kruisen in een gecontroleerde omgeving, kunnen breeders een grote diversiteit in hun wietlijnen realiseren. Ook kunnen ze nieuwe kenmerken toevoegen die tot uiting komen bij traditionele planten van over de hele wereld.

Wat is landras-cannabis?
  • Landras versus cultivar

Het is belangrijk dat je begrijpt dat landrassen, hoewel gedomesticeerd, van cultivars verschillen. Cultivars zijn soorten die selectief veredeld zijn om bepaalde eigenschappen te vertonen. Hieronder valt ook 'heirloom cannabis'. Laatstgenoemde is niet gekruist met andere soorten, maar wel buiten de originele geografische locatie gekweekt. In dit opzicht verschillen deze strains van landrassen.

Dat gezegd hebbende, zijn wel veel heirloom strains uit landrassen ontstaan. Zo kunnen kwekers en breeders de sterke kenmerken van een bepaalde plant benutten en via inteelt de consistentie verbeteren. Angola Red is bijvoorbeeld een heirloom strain die uit een Afrikaans landras is voortgekomen.

Landras-cannabis verschilt van commercieel verkrijgbare cultivars als het om de bladgrootte, kleur en fytochemische productie gaat. Vaak zijn de soorten minder stabiel en consistent dan de gemiddelde hybride. Deze variatie en instabiliteit is echter onmisbaar voor het voortbestaan van de soort. En jawel, veel klassieke soorten waar we zo dol op zijn, bezitten eigenschappen van landrassen. Dat is ook deels waarom ze door de jaren heen zo populair zijn gebleven.

Bovendien zijn landrassen van de 'subsoort' Cannabis ruderalis onmisbaar om moderne cultivars van de autoflowering eigenschap te voorzien. Deze landrassen hebben zich aangepast aan de barre en korte zomers in hun Centraal-Aziatische thuisland, en zijn gaan bloeien op basis van hun leeftijd in plaats van op basis van de blootstelling aan licht. Met andere woorden: we hadden zonder landrassen geen autoflowers gehad!

Hoeveel landrassen bestaan er?

Toen cannabis zich vanuit China verspreidde, vond het haar weg naar verschillende delen van de wereld. In de jaren 60 en 70 kreeg men in Europa en Noord-Amerika landrassen in handen, doordat het reizen naar meer afgelegen delen van de wereld toenam. Als gevolg hiervan zijn er talloze soorten landrassen bekend. Sommige populaties zijn inmiddels echter bedreigd. Daarom is zorgvuldig behoud ongelooflijk belangrijk.

Het is onduidelijk of breeders inmiddels alle unieke landrassen hebben gevonden die er bestaan. Dat verklaart ook waarom er nog altijd 'strain hunters' zijn.

Wat zijn de originele landrassen?

Net als een familiestamboom, kunnen we wietsoorten ook herleiden. Nieuwe soorten ontstaan door een mannelijke en een vrouwelijke wietplant te kruisen. Evenals menselijke genetica worden ze vervolgens in kaart gebracht. Landras-cannabis is de voorouder van de cannabis-familiestamboom, en vormt ook de basis van veel bekende kruisingen. Denk aan Afghan, Hindu Kush, Durban Poison en Red Congolese. Daarom is hun rol bij nieuwe pogingen tot breeden zo belangrijk en populair.

Toch is het ook belangrijk te weten dat de wietplant voortdurend evolueert. Zet een landras in een andere omgeving en ze zal zich aanpassen en daarbij aanvullende kenmerken ontwikkelen. Dit betekent dat 'landrassen' in nieuwe omgevingen veranderen in iets anders, namelijk heirloom soorten.

Hieronder noemen een aantal van de bekendste landrassen uit diverse regio's, evenals hun kenmerken.

Wat is landras-cannabis?

Het Midden-Oosten

Deze soorten zijn ook tegenwoordig nog wereldberoemd. Soms zelfs alleen maar omdat ze de ouders van bekende kruisingen zijn.

Afghan/Afghani
Deze sterke indica komt oorspronkelijk uit het afgelegen Hindoekoesj-gebergte dat door Afghanistan, India en Pakistan loopt. Afghan staat bekend om haar hoge productie van hars en terpenen die een heerlijke stone opwekken.
Hindu Kush
Elke serieuze stoner is wel bekend met deze soort. Ze komt uit dezelfde regio als Afghan en produceert een flinke hoeveelheid trichomen om zich tegen de kou te beschermen. Deze soort wordt in India, Pakistan en Afghanistan ook veel gebruikt voor de productie van hasj.
Mazar I Sharif en Lashkar
Deze soorten komen ook uit dit werelddeel. Ze produceren een overvloed aan sterke trichomen, waardoor ook deze wietplanten ideaal zijn voor de productie van hasj.

Azië

Je moet ook Azië niet vergeten als het om landrassoorten gaat. Onderstaande soorten zijn tevens de ouders van een aantal populaire kruisingen op de moderne markt.

Acah/Atjeh
Een sativa-landras dat haar oorsprong vindt in de regio Atjeh in Indonesië. Ze staat voornamelijk bekend om haar fruitige smaak, geaccentueerd door aardse ondertonen.
Thai
Deze sativa is al sinds de jaren 70 razend populair, vooral in Noord-Amerika, waar ze in die periode terechtkwam en werd verspreid. Dit is echter ook een erg gevoelige strain en daarom kan ze in die omgeving niet buiten worden gekweekt. Ze presenteert wel heel goed in vochtigere, warmere gebieden. Thai is de ouder van veel populaire kruisingen, zoals Blueberry en Haze.
Chocolate Thai
Deze strain heeft een verrukkelijke naam en dat is niet zonder reden. Ze is een nakomeling van Thai, en biedt een uniek aroma van chocolade en koffie. Daarmee is ze razend populair in Nederlandse coffeeshops.

Zuid- en Centraal-Amerika

In zowel Zuid- als Centraal-Amerika zijn ook legendarische landraswietplanten gevonden.

Acapulco Gold
Deze zuivere sativa komt uit Mexico. Ze pronkt met amberkleurige stampers en goudbruine/paarse bladeren. Omdat ze vaak gekruist is met andere soorten, wordt het echter steeds lastiger haar in originele vorm te vinden.
Colombian Gold
Deze strain is een eeuwenoude favoriet onder blowers. Ze is ontstaan in het Santa Marta-gebergte in het Centraal-Amerikaanse land waarnaar ze is vernoemd. Deze strain heeft een euforisch effect, waardoor je stemming verbetert. Ze smaakt daarbij skunky en zoet.
Panama Red
Dit is een Zuid-Amerikaans landras. In de jaren 60 is ze opnieuw ontdekt, waarna ze naar de VS is geëxporteerd.

Afrika

Durban Poison
Dit landras is afkomstig uit Zuid-Afrika en behoort tot de weinige landrassen die je nog in pure vorm kunt vinden. Dit komt voornamelijk door haar milde, zoete, kruidige aroma en opwekkende effect. Waarom zou je immers aan perfectie knutselen? De hars wordt overigens ook als basis voor diverse concentraten gebruikt.
Kilimanjaro
Deze gigantische strain komt uit de bergen van Tanzania. Bij de lokale bevolking heeft ze een spirituele betekenis. Ze onderscheidt zich van andere soorten met citrusachtige, fruitige noten.
Swazi Gold
Deze strain staat bekend om haar zoete geur en haar vermogen om in barre omstandigheden te overleven.

Jamaica

Lamb’s Breath
Deze iconische strain was een van de favorieten van Bob Marley. Deze zuivere sativa heeft een kleverige textuur en smaakt naar kruiden en citrus.

Kun je nog echte landraswietplanten kopen?

De landrassen die in de jaren 60 en 70 door westerlingen zijn ontdekt, worden nergens op grote schaal gekweekt, zelfs niet waar wiet nu legaal is. Toch zijn er wel enkele soorten die zo populair zijn dat je ze nog steeds kunt kopen. Het is echter passender om deze als 'heirloom strains' aan te duiden.

Dat gezegd hebbende, zijn ze relatief zeldzaam. Dat komt omdat kwekers van wiet vrij kieskeurig zijn als het om gewenste eigenschappen gaat. De ongelooflijk krachtige, smakelijke kruisingen op de huidige markt leggen de lat hoog. Uiteindelijk hebben de meeste mensen simpelweg geen interesse in het kweken van zuivere landrassen, vanwege bijvoorbeeld het wispelturige karakter of de lange bloei ervan.

Zijn landrassen beter?

Het enige echte verschil tussen landrassen en cannabis strains is dat de eerstgenoemde in de natuur bestoven zijn. Aan laatstgenoemde is met opzet gesleuteld.

Wil je uitvinden waar jouw voorkeur naar uitgaat? Dan kun je het beste zelf experimenteren. Als je het geluk hebt enkele landraswietzaadjes te scoren, plant ze dan eens en ontdek hoe ze presteren! Zorg gewoon dat je genoeg tijd en ruimte hebt, dan zul je ongetwijfeld van een unieke kweek- en rookervaring genieten!

External Resources:
  1. Large-scale whole-genome resequencing unravels the domestication history of Cannabis sativa https://www.science.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.